Windows 7 - 7 abuzuri

quasar

Quasar
widget.png

www.windows7sins.org

Dă-i unui om un peşte şi-l vei hrăni pentru o zi.
Învată-l să prindă peşte şi-l vei hrăni pentru o viaţă.


Cu Windows 7, Microsoft îşi afirmă controlul juridic asupra computerului dumneavoastră şi foloseşte această putere să abuzeze utilizatorii de calculatoare.

O alternativă? Cu software-ul liber aveţi libertate!

A folosi software liber înseamnă a face o alegere politică şi etică, manifestându-ne astfel dreptul nostru de a învăţa şi a ne împărtăşi cu alţii cu ceea ce am învăţat. Software-ul liber a devenit fundamentul unei societăţi care învaţă, unde ne împărtăşim cu cunoştinţele noastre astfel în cât alţii pot construi pe baza lor şi pot avea beneficii de la ele.

Ce dacă ar exista un grup la nivel mondial de programatori talentaţi şi etici, în mod voluntar angajaţi în ideea de a scrie şi a face schimbul de software cu oricine altcineva care a fost de acord să se împartă la fel? Ce s-ar întâmplă dacă cineva ar putea face parte şi de a beneficia de această comunitate chiar fără a fi un expert în calculatoare sau să nu ştie nimic despre programare? Noi nu ar trebui să ne facem griji pentru a nu fi prinşi că am făcut copii a ale program util pentru prietenii noştri – pentru că noi nu vom face nimic greşit cu asta.

De fapt, această mişcare există, şi tu poţi face parte din ea.
Cunoaşteţi mai mult despre mimişcare software-ului liber

Windows 7 păcate: Un caz înmpotriva Microsoft şi a software-ului proprietar

( “7 păcate” – sper cititorul să aibă simţul umorului şi să nu asocieze acest titlu cu lucruri care nu sunt specifice software-ului liber – nota trad. )

Noua versiune a sistemului de operare Microsoft Windows, Windows 7, are aceeaşi problemă pe care a o are şi Vista, XP şi toate versiunile anterioare – este un software proprietar. Utilizatorilor nu le este permis să se împartă cu acest software, să modifice software-ul Windows sau să studieze cum funcţionează în interior( să studieze codul sursă – nota trad. ).

Faptul că Windows 7 este un software proprietar aceasta înseamnă că Microsoft îşi manifestă legal controlul juridic asupra utilizatorilor prin intermediul unor combinaţii de drepturi de autor, contracte şi patente. Microsoft foloseşte această putere pentru a abuza utilizatorii de calculatoare. La www.windows7sins.org, Free Software Fundation pune în listă şapte exemple de abuzuri comise de Microsoft.

1. Intoxicarea educaţiei: Astăzi, majoritatea copiilor învăţământul cărora sunt implicate calculatoarele sunt învăţaţi să folosească produsul doar al unei singure companii – Microsoft. Microsoft cheltuieşte sume mari pe reprezentanţii grupurilor de interese şi de marketing pentru a corupe departamentele de învăţământ. O educaţie folosind puterea calculatoarelor ar trebui să fie un mijloc către libertate şi emancipăre, dar nu o cale pentru o corporaţie de a-şi insufla monopolul.
2. Invadarea vieţii private: Microsoft utilizează software-ul pe nume Windows Genuine Advantage pentru a inspecta conţinutul hardware al utilizatorilor. Acordul de licenţă obligă utilizatorii, chiar înainte de a folosi Windows, să accepte avertizarea că Microsoft are voie să facă astfel de inspectări fară nici o înştiinţare.
3. Comportamentul de monopol: Aproape fiecare calculator achiziţionat are pre-instalat Windows – dar nu ca opţiune. Microsoft dictează cerinţe furnizorilor de hardware, care la rândul lor nu vor oferi PC-uri fără Windows instalat pe acestea, chiar dacă mulţi oameni cer asta. Chiar şi calculatoarele disponibile cu alte sisteme de operare cum ar fi GNU/Linux pre-instalat de multe ori le-a avut Windows pe primul.
4. Lock-in: Microsoft regulat încearcă de a forţa actualizări utilizatorilor prin eliminarea suportului pentru versiunile mai vechi Windows şi Office, precum şi prin mărirea cerinţelor faţă de hardware. Pentru multe persoane acest lucru înseamnă a arunca calculatoare sale de lucru doar pentru că acestea nu îndeplinesc cerinţele inutile noilor versiuni Windows.
5. Standarde de abuz: Microsoft a încercat să blocheze standardizarea liberă a formatului documentelor, deoarece standarde cum ar fi OpenDocument Format pune în pericol controlul pe care îl au asupra utilizatorilor prin intermediul formatului proprietar Word( formatul *.DOC, spre exemplu – nota trad. ). Ei şi-au asumat un comportament clandestin, inclusiv prin mituirea funcţinarilor, pentru a încerca să stopeze astfel de eforturi.
6. Aplicarea Digital Restrictions Management (DRM): Cu Windows Media Player, Microsoft colaborează în complicitate cu mari companii mass-media de a construi restricţii privind copierea şi restricţionarea accesului la fişiere media pe sistemul lor de operare. De exemplu, la cererea NBC, Microsoft a fost în măsură să împiedice utilizatorii de Windows să înregistreze emisiunile televizate, chiar dacă acesta este un drept legal.
7. Pun în pericol securitatea utilizatorului: Windows are o istorie lungă a vulnerabilităţi în securitate, care să permite răspândirea viruşilor şi a utilizatorilor de la distanţă de a prelua calculatoare oamenilor pentru utilizarea în trimiterea “spam-boţlor”. Deoarece software-ul este ţinut în secret( utilizatorul nu are acces şi nici dreptul la codul sursă al software-ului Windows – nota trad. ), toţi utilizatorii sunt dependenţi de Microsoft pentru a remedia aceste probleme – dar Microsoft are propriile sale interese de securitate la inimă, nu şi pe cele ale utilizatorilor săi.

Puteţi ajuta!

Sisteme de operare software liber cum este GNU/Linux poate face aceleaşi lucruri pe care le face şi Windows, dar ele încurajează utilizatorii să se împartă, să modifice, precum şi să studieze software-ul oricât îşi doresc ei( codul sursă este la dipoziţia utilizatorului – nota trad. ). Folosirea unui sistem de operare liber este cea mai bună cale pentru utilizatori să evite Microsoft şi să evite a devini victime ale celor 7 păcate :-D . Software-ele şi calculatoarele totdeauna vor avea probleme, dar folosind software liber utilizatorii şi comunităţile lor sunt împuternicite să fixeze aceste probleme pentru ei înşişi şi unul pentru altul.
  • Referitor la DRM în rusă: http://www.mobile-review.com/mp3/articles/drm.shtml - "... DRM серьезно ограничивает использование легально приобретенного контента. Возникает нелепая ситуация, когда люди, заплатив деньги, получают значительно меньшие возможности и уровень удобства, чем люди, скачивающие контент нелегально. Во-вторых, эксплуатация DRM-защищенных файлов часто сопровождается сбоями, непредусмотренными ситуациями, чреватыми потерей контента. Наконец, продавцы музыки и видео, используя DRM, фактически открыто заявляют, что считают всех своих покупателей потенциальными мошенниками, возможности которых следует максимально ограничить. Недаром основными метафорами, используемыми анти-DRM сообществом, являются «тюрьма» и «концлагерь"
  • Referitor la DRM The Digital IMPRIMATUR de John Walker - - "Microsoft also warned today that the era of “open computing,” the free exchange of digital information that has defined the personal computer industry, is ending."
  • Alt articol referitor la DRM http://www.dbskeptic.com/2009/01/18/drm-is-failure-in-action/
P.S. Avertizare! Tineţi cont de politeţe

My Home Page: Software Liber
 
nimeni nu impune clientul sa foloseasca produsele microsoft, depinde in ce scopuri folosesti softul. Daca ai nevoie numai sa redactezi text si sa navighezi in Internet nu-i neaparat sa cumperi jindows, ii deajuns un Ubuntu. Dar daca ai nevoie de jocuri, programe mai serioase, scanarea textelor, imprimarea la printere mai serioase atunci Linux este caca mare.
Este foarte greu de a gasi niste drivere pentru un aparat Xerox, sa spunem modelul M128Pro, sau multe alte modele, chiar si printere simple, sau chiar daca gasesti drivere sau merg cele incorporate in Linux nu sint disponibile multe optiuni, configurari.
Tot asa se poate de spus si despre aplicatii de prelucrare multimedia, sa spunem Imagini (Photoshop, Corel Draw), prelucrare Video.
Chiar si daca gasesti pe linux aplicatii de genul dat, ele sau sint trunkiate, sau costa bani.
Desigur fiecare sistem are avantajele si dezavantajele lui.
 
Back
Top