"ALEGERI PREZIDENTIALE" in Transnistria

Unele pareri personale - mai la vale.
CEC din Transnistria a anuntat rezultatele "alegerilor" din regiune
11 decembrie 2006


Actualul lider separatist de la Tiraspol a acumulat 82,4% din sufragii la alegerile prezidentiale nerecunoscute din stanga Nistrului. In aceste conditii, turul doi de scrutin nu va avea loc.
Potrivit Comisiei electorale centrale din Transnistria, Smirnov este urmat de reprezentantul comunistilor din regiune - Nadejda Bondarenko, care a fost votata de circa 8% din numarul total de alegatori. Andrei Safonov, redactorul cotidianului "Novaia Gazeta", a acumulat aproape 4% de voturi, iar antreprenorul din Bender, deputat in asa-numitul soviet suprem Piotr Tomaili - 2%. Impotriva tuturor au votat 1,6% din participantii la vot.
In total la alegeri au participat 257.767 persoane, ceea ce reprezinta peste 66% din numarul total de alegatori. Peste 4,5 mii de buletine au fost declarate nevalabile.
Autoritatea electorala nerecunoscuta din regiune va anunta rezultatele finale ale asa-zisului scrutin la 15 decembrie.
Chisinaul si comunitatea internationala au anuntat ca nu vor recunoaste rezultatele alegerilor, oricare ar fi ele. Pe de alta parte, oficiali rusi au declarat ca acestea vor fi recunoscute.
Info-Prim Neo
http://www.azi.md/news?ID=42273

Un comentariu la tema
http://www.azi.md/comment?ID=42269

Alte stiri la tema
http://www.flux.md/news/modb2.php?action=show&idu=17719&cat=Cotidian National&rub=Politica
www.conflict.md

Unele obervari personale
G.S. Campania electorala nu a fost asa intensa ca anii trecuti. O propaganda crasa pentru Smirnov a fost facuta inca in ajunul referndumului pentru "independenta si unirea cu Rusia".
Populatia urbana, majoritar rusofona s-a prezentat in mod organizat si masiv la urnele de vot. Populatia rurala, majoritar moldoveneasca (romaneasca) si ucraineana au fost impusi sa se prezinte la urne prin metode administrative. In localitatile unde prezenta era real 20-30%, in rapoarte oficiale se prezenta 70-80%. Procedura era simpla - dupa inchiderea urnelor membrii CEC-ului votau pentru cei absenti.

Reprezentantul comunistilor Bondarenko nu este prea cunoscuta in transnistria, ci mai mult e cunoscuta formatiunea ce a inaintat-o, ce are priza la o parte a electoratului melancolic, cu memoria regimului sovietic "dulce". Acest partid se afla intr-o opozitie pasiva la regimul separatist. In transnistria mai exista o formatiune comunista, dar care este sustinatoare a lui Smirnov. Ambele au ziare, dar o pondere electorala mizera.

Andrei Safonov este mai mult cunoscut in cercurile politice si intelectuale antiseparatiste din Rusia si Moldova. La inceputul aa 90 era unul din "tovarashii de lupta" a regimului Smirnov si a organizatiilor sovine prorusesti de la Chisinau, ca Interfrontul (antipodul Frontului Popular din Moldova) Unitate-Edinstvo, Ravnopravie, Patria-Rodina ale lui Klimenko, Krylov.
Acum Safonov este in relatii cu Ambasada SUA de la Chisinau si persoane gen Boris Asarov, asa cum spun voci din tabara separatista si cea opusa ei.
 
Back
Top