Celule stem

celulestem

New Member
Buna fetelor!

Numele meu este Marina si sunt mamica unei fetite de 1 an si jumatate. De cateva luni m-am intors in campul muncii si lucrez intr-o firma care se ocupa cu recoltarea celulelor stem din sangele din cordonul ombilical, aici in Moldova.
Cind eu am nascut, aceasta procedura nu era posibila in Moldova. Eu am vrut sa o fac neaparat, datorita unor probleme medicale in familie, si de aceea am facut aceasta procedura in Romania cu o companie din Bucuresti.
Acum aceasta companie a deschis un oficiu aici, oferind viitoarelor mamici din Moldova posibilitatea sa faca aceasta procedura aici acasa si sa asigure astfel viitorul copilasilor.

Din ceea ce am observat pe piata, informatiile privitoare la procesul de recoltare, testare si stocare sunt foarte fragmentate si uneori eronate, de aceea am decis sa ofer un sprijin informational tuturor mamelor care doresc sa recolteze si sa stocheze celulele stem din sangele ombilical. In acest sens, va stau la dispozitie cu raspunsuri la intrebarile voastre si sint gata sa impartasesc experienta mea cu oricine este interesata.

Va multumesc si sper din tot sufletul sa va fiu de folos!

O zi buna va doresc!

Cu drag,
Marina
 
Mie se pare interesanta orice informatie despre subiect. Vor fi folosite numai la transplanturi sau si in alte probleme de sanatate ce pot aparea in viitor?
 
Buna Miruna!
In organismul nostru exista 220 tipuri diferite de celule. Inmultirea celulelor stem da nastere la orice tip de celule din cele 220.
Modul cel mai simplu de a obtine aceste celule este prin extragerea lor din sangele ombilical/placentar, la nasterea copilului, deoarece acest sange contine un numar mare de celule stem.
Primul experiment cu transplant de celule stem obtinute din sange ombilical a fost efectuat de catre profesorul Robert A. Good, in anul 1969, in tratamentul unui copil cu deficienta imunologica primara. Sangele placentar a fost utilizat clinic pentru prima data intr-un transplant in Franta, in 1988.
In lume au fost facute peste 14000 transplanturi de celule stem obtinute din sangele ombilical. Alegerea donatorului potrivit este mai usoara (exista 50% sanse pentru membri ai familiei, fata de 25 % in cazul maduvei osoase). Recoltarea sangelui ombilical este simpla, dureaza mai putin de 10 minute, nedureroasa si fara riscuri pentru mama sau pentru copil.

Week-end placut!
 
Si ca sa raspund la intrebare...
Momentan, celulele stem sunt utilizate in primul rand dupa efectuarea tratamentelor chimioterapeutice, in transplanturi, pentru regenerarea sangelui pacientului si a sitemului imunitar al acestuia.

Chimioterapia si radioterapia distrug atat celulele canceroase, cat si pe cele sanatoase. Astfel, o infuzie de celule stem sau chiar un transplant se realizeaza numai dupa terminarea tratamentelor radioterapeutice sau chimioterapeutice. Celulele stem migreaza catre maduva osoasa a pacientului, unde se multiplica si regenereaza toate celulele, creand un sange proaspat si un sistem imunitar nou.

Transplantul de celule stem este obiectul primordial al cercetarilor actuale si rezultatele obtinute sunt incurajatoare

* Celulele stem din sangele din cordonul ombilical sunt celule neutre, care pot conduce la tratarea unor boli ca diabetul, boli de inima si ficat, distrofie musculara, Parkinson, leziuni ale maduvei spinarii si infarcturi.
* Si-au demonstrat abilitatea de a se transforma in celule endoteliale, identice cu cele ale vaselor de sange, sperand ca in viitor sa fie folosite in tratarea bolilor de inima, permitand pacientilor sa isi realizeze „propriul by-pass”.

Marina
 
reclama se plateste....tu o vrei pe gratis....

daca o faci aici,pe forumul nostru impartit in pshiholgi si pacienti -sau invers- ori e tzeapa,ori bati campii sa te afli in treaba...
 
celulestem, multumesc foarte mult pentru informatie :)
abbu, acesta este un subforum de medicina
asa ca daca cineva isi face reclama pe gratis si bate campii ca sa se afle in treaba, nu poti fi decat tu
 
Buna fetelor!
Cred ca reactia colegului,colegei noastre de forum vine dintr-o neintelegere.
Procedura la care ma refer eu este una foarte reala si ceea ce este foarte important este posibila acum si in Moldova.
Si ca sa fie clar pentru toata lumea, ma refer la recoltarea de singe din cordonul ombilical nu la transplant.

Cu drag,
Marina
 
Am si eu o intrebare la tema respectiva.
Te referi acum la stocarea privata(adica celulele sant utilizate eventual candva doar pentru propriul copil) ....cit costa anual stocarea?
Sau e vorba despre donarea "publica", gratuita in scop de ai ajuta pe altii?
 
Buna fetelor!
Este vorba de colectare de singe din cordonul ombilical, folosit mai apoi pentru prelevarea de celule stem care sint criogenate(inghetate) si depozitate intr-o banca privata din Europa.
Depozitarea sau mai bine zis contractul de depozitare se incheie pe o perioada de 18-20 de ani. Pina cind copilul ajunge la virsta majoratului, parintii sint titularii contractului.
Celulele stem criogenate pot fi folosite la un transplant catre copil sau o ruda de gradul I, cu care acesta este compatibil.
Costul acestei proceduri este de 1900 de euro si in el se regasesc urmatoarele:
-kit-ul de recoltare
-transportul
-analize medicale
-pregatirea pentru criogenare
-criogenarea
-depozitarea(18-20 de ani)

Cu drag,
Marina
 
2000 euro e taxa anuala pentru pastrare.
In unele tari europene e deja out chestia asta, pentru ca nu exista studii acceptabile in ceea ce priveste utilizarea acestor celule, care sant depozitate pe un termen atat de indelungat. Sau ai argumente, exemple reale care sa contrazica acest fapt?
In al doilea rand, in genele acestui copil, care face eventual cu 6 ani leucemie persista deja gena respectiva, care codeaza cancerul, deci nu face sens sa dai copilului aceleasi celule cu acelasi defect genetic.

E o modalitate excelenta si facila de a face bani foarte buni pentru firmele in cauza.

Donarea celulelor stem din cordonul ombilical pentru a salva viata celora, care in moment au acuta nevoie de ele, trebuie incurajata, nu o utopie atat de costisitoare.
Asta e parerea mea modesta si a altor oameni de stiinta germani :cool:
 
Buna Kara,
Din nou vad ca nu am fost inteleasa corect! :(
1900 euro este costul TOTAL al procedurii, INCLUSIV PASTRAREA IN CONDITII DE CRIOGENIE A TRANSPLANTULUI PE O PERIOADA DE 18-20 DE ANI. O simpla impartire ne arata ca suma anuala este in jur de 100 de euro pe an adica MAI PUTIN DE 10 EURO PE LUNA. Asta in ceea ce priveste costurile!
Transplantul de celulele stem din sangele recoltat din cordonul ombilical, desi reprezinta o metoda relativ noua, a fost utilizata cu succes pe anumite boli, iar pe altele este inca in stadiu de experiment sau de studiu medical, ceea ce inseamna ca daca eu recoltez pentru copilul meu... macar ii ofer o sansa, iar intre timp, pana in momentul in care, doamne fereste, vom avea nevoie de un transplant, cu siguranta se va putea folosi si pentru bolile pentru care momentan nu se cunoaste posibilitatea utilizarii.
Pentru iubitorii de statistici, urmati link-ul urmator si o sa vedeti ca nu este vorba de nici o utopie
DIAGNOSIS IN PATIENTS TRANSPLANTED WITH NCBP UNITS (9/30/06)
Daca nu sunteti inca convinse urmati link-ul urmator
http://cordblood.net/pdf/transplant_summary.pdf
O sursa foarte buna de informatie in domeniu
Parent's Guide to Cord Blood Foundation
Exemplul pe care il dai nu este corect, mai informeazate.

"Donarea celulelor stem din cordonul ombilical pentru a salva viata celora, care in moment au acuta nevoie de ele, trebuie incurajata, nu o utopie atat de costisitoare." Aici ai perfecta dreptate! Nu te opreste nimeni ca dupa recoltare, sa donezi singele!

"Asta e parerea mea modesta si a altor oameni de stiinta germani :cool:[/QUOTE]"
Intotdeauna imi face placere sa dialoghez cu un om de stiinta! Fie el si moldovean... :)

Cu drag.

Marina
 
[nomedia="http://www.youtube.com/watch?v=F-bch1U7pTE"]YouTube- Cord Blood Stem Cell Transfusion Saves 3-Year-Old Child[/nomedia]
transplant.
[nomedia="http://www.youtube.com/watch?v=R0C3MiiaIi8"]YouTube- Cord Blood Transplant[/nomedia]
acelasi copil dupa cinci ani. In acest caz donatorul si
primitorul sunt frati.


O simpla cautare pe youtube.com conduce la multe cazuri reale de transplant.

Cu drag,

Marina
 
Esti sigura ca nu trebuie anual platita o taxa anumita pentru pastrare? in Germania cel putin asa e.
Daca isi vor pastra toti doar pentru ei si familiile lor celulele, atunci nu vad cum ajuti pe altii prin asta si stiinta sa progreseze in aceasta directie.

Donarea publica trebuie sa fie gratuita si incurajata, dar inca nu e practicata in moldova din cate inteleg, nu aduce nimanui banuti, doar cheltuieli, ceea ce statul nu-si permite(investitie in progres stiintific?! si-i asta si nahuia?!).
Sper ca esti de acord cu mine pana aici.

Ma repet dar:
Inca nu exista studii acceptabile in ceea ce priveste utilizarea acestor celule, care sa fie depozitate pe un termen atat de indelungat.
Deci dau celule stem omului care are acum acuta nevoie de ele, sperand ca primeste si copilul meu peste ani celule din cordonul ombilical al altui copil sanatos.
Si: in genele copilului, care face eventual cu 6 ani leucemie persista deja gena respectiva, care codeaza cancerul, deci nu face sens sa dai copilului aceleasi celule cu acelasi defect genetic(pentru ca e demonstrata stiintific componenta genetica in etiopatogenia cancerului) .
 
Nu cred ca ar trebui descurajata recoltarea, chiar daca ce spune Kara ar fi corect suta la suta. Am citit ca se pot folosi si in chirurgia reconstructiva si estetica, si ca in orice domeniu, daca nu ar fi cativa bogati cu fite care sa plateasca pentru dezvoltarea privata, nu s-ar mai face nimic nici in domenul public gratuit.
 
Back
Top