Despre Canada si moldovenii emigranti

bamse

New Member

Din cite am citit prin statistici, Republica Moldova este de departe tara numarul unu din lume in ceea ce priveste numarul de emigranti pe cap de locuitor care pleaca in Canada.
Ce or gasi moldovenii in Canada, sincer sa fiu, nu stiu. Probabil emigreaza din lipsa de informare desi exista pe internet situri ca acesta:
http://www.canada.php0h.com
care prezinta Tara Artarului asa cum arata ea in realitate.

Stiu ca pare de necrezut insa circa 90% din suprafata cu locuinte a marilor orase canadiene se prezinta asa:
http://canada.php0h.com/FeerieMtl.html
de ai impresia ca te afli undeva prin lumea satelor mai rasarite, nu in centrul orasului Montreal, de exemplu.

Statul Canadian desfasoara o intensa propaganda de aducere a emigrantilor. Pina acum citiva ani numerosi ofiteri guvernamentali veneau in Romania, organizau sedinte de informare (dezinformare) si pacaleau lumea cu asa zisul nivel de trai ridicat din Canada. Acum nu prea mai au succes si au trecut la Moldova.

Majoritatea pozelor de pe site-ul respectiv sunt cu zone centrale(core areas), care au o reputatie proasta nu numai pentru romani dar si pentru canadieni. Daca cel ce a facut pozele locuieste in acea zona, imi pot imagina doar ca: ori este la inceput in Canada si inca nu a apucat sa-si gaseasca un job cat decat decent, ori este pe asistenta sociala si suge statul canadian de bani. Interesent este ca numai masinile mai vechi de 15 ani au fost fotografiate, dar nimic mai nou sau mai decent.

Site-ul acela este mai mult o sursa de dezinformare, unde se accentueaza si mai ales exagereaza partile negative; faptul ca exista case derapanate, este adevarat, dar nu 90% din orase(poate invers, adica 10% derapanate), masini vechi si ruginite sunt si din acelea din belsug, asa cum sunt si in Romania sau Moldova(ex, Dacia, Jiguli); rugina pe masini este Slava Domnului, un lucru bun, cea ce face sa topeasca zapada de pe carosabil. Iarna canadiana exista si este probabil vina canadienilor(daca ne-am lua dupa spusele si imaginile de pe site-ul cu pricina).

Si apropo de baiatul care a realizat site-ul; acesta a fost la un interviu, se pare si iata ce s-a intamplat.

„Nous vous remercions de l’interet manifeste.
Suite a notre rencontre, nous devons vous informer que votre candidature n’a pas ete retenue. Cependant, votre candidature a attire notre attention et c’est avec interet que nous conserverons votre dossier pour un post eventuel.

Nous vous souhaitons le meilleur des succes dans votre demarches professionnelles.

Isabelle Mercier

Directrice Ressources humaines”

---------------------------------------------------------------------------------------

Un mic rezumat/traducere pentru cele scrise mai sus:

"Sunteti un frustrat care nu ati reusit acasa, deci cu atat mai putin veti reusi aici; in consecinta, bucurati-va de ultimele zile ramase prin Montreal, poate cu putin noroc va pica ceva....asta daca va invartiti prin zonele mai intunecate ale orasului.

Oricum, va uram succes...si capul sus...viata merge inainte si pe partea cealalta a oceanului...

Isabelle Mercier

Director Resurse Umane

FogDucker, daca esti in Canada, impartaseste-ne te rog din experienta ta concreta acolo. Mai precis spune-ne cu ce realizari te poti lauda peste ocean. Ce ai facut exact de cind ai emigrat si pina acum.

Nu stiu daca ma pot lauda, mai ales ca nu se cade. Nu sunt nici dispus sa laud Canada, dar pot arata aspecte din Canada, care pe site-ul de mai sus, au fost complet omise. De aceea am si inclus fotografiile(experiente personale) din postarile mele de mai sus; fotografii facute complet aiurea si la nimereala, nu cu un scop in gand...adica de a imbunatati sau a murdari imaginea unui loc.
Sa postez eventual si niste fotografii din zonele mai murdare ale oraselor; sa nu par ca fiind biased.

bamse;223957 said:

Ce or gasi moldovenii in Canada, sincer sa fiu, nu stiu. Probabil emigreaza din lipsa de informare desi exista pe internet situri ca acesta:
Nu emigra in Canada. Te pacalesti! Emigrare Canada Quebec
care prezinta Tara Artarului asa cum arata ea in realitate.

Stiu ca pare de necrezut insa circa 90% din suprafata cu locuinte a marilor orase canadiene se prezinta asa:
Iarna pe ulitele orasului Montreal
de ai impresia ca te afli undeva prin lumea satelor mai rasarite, nu in centrul orasului Montreal, de exemplu.

Ai fost in Canada vreodata? Traiesti cumva aici? Daca nu taci din gura ca numai prostii vorbesti.Auzi la tine 90% din suprafata locuita arata asa....cat poti sa aberezi.Ce poze ai aratat tu acolo sunt zone decadente care exista in toate tarile si toate orasele.
Eu stau in Canada de 13 ani si am calatorit-o in lung si in lat.Ti-o spun raspicat ori esti prost informat si te ghidezi dupa niste fotografii care nu reprezinta nicidecum realitatea ori minti.
Canada este o tara superba cu un nivel de trai decent daca ai de lucru sau nemaipomenit daca ai o profesie cu diploma academica.
Am venit aici in 1997 si nu regret absolut deloc acest pas.Locuiesc in Toronto care este un oras minunat,multicultural,artistic,curat si unde traiesc excelent.
Am fost si in Montreal care si el este un oras frumos minus zonele alea amarate din pozele postate de tine.Ottawa,Winsdor,London,Calary,Vancouver la fel,frumoase.
Lasa ca voi pune eu niste poze sa vada lumea ce prostii vorbesti.

Sunt satula pana peste cap de frustrati care nu stiu decat sa critice si sa arunce cu mocirla in tarile in care au emigrat.O fac din frustrarea esecului si dau vina pe guvern,pe tara,pe localnici,pe sistem,etc.Asteapta probabil sa li se puna totul pe tava,sa li dea vreun tratament special sau sa se imbogateasca peste noapte.
Viata este dura si competitiva,mai ales in Canada si USA.Trebuie sa ai ambitie,rabdare,disciplina,vointa si tarie si vei reusi tot ce-ti propui.Iar cand cineva se incumeta sa relateze ca au reusit peste ocean este acuzat imediat ori ca se da mare ori ca a avut noroc si a venit cu bani,ori mai stiu eu ce alte chestii.
Iar faza ca aceasta tara "pacaleste" Pe bietii emigranti nestiutori si ii aduce aici ca dupa aceea sa fie nevoita sa-i intretina pe ajutor social daca sunt someri este cea mai mare idiotenie.Sa fie oare asa nebuni canadienii incat sa-si aduca in tara tot felul de rateuri care vor sta pe banii guvernului si se vor vaicari zilnic de cat de rau le este in Canada? Oh please...RIDICOL !

Ia exemplul meu.Nu am venit cu bani garla,cel putin nu indeajuns incat sa traiesc pe picior mare.Sotul era singurul care muncea ca sa platim ratele si toate cheltuielile de viata.Am aplicat pentru primul imprumut studentesc dupa care au urmat multe altele,ca sa pot sa ma inscriu la facultate.Am fost nevoita sa imi caut si de lucru part time ca sa facem fata cheltuielilor.Asa am petrecut 5 ani de zile muncind ca roaba si invatand pe branci,plus ca eram in datorii pana peste cap.Facultatea de drept este usturator de costisitoare.Am terminat universitatea si m-am angajat la o firma reputabila unde am salariu excelent si in sfarsit dupa 13 ani de truda pot sa spun ca traiesc foarte bine.Ne-am cumparat o casa superba,ne permitem concedii si tot ce altceva ne doreste inima.Dar la inceput mancam pizza veche de 3 zile,nu aveam bani nici sa ma duc la un film si nu mi-am permis sa-mi vizitez familia de peste ocean timp de 6 ani de zile ca trebuia sa economisesc fiecare cent pentru a-mi croi viitorul.
Normal ca daca vine unul care doar stie sa puna faianta ca de altceva nu este in stare si nici nu il duce capul,nu-si gaseste de munca.Pai are Canada faiantzarii ei nu-i mai trebuie altii din Moldova sau mai stiu eu de pe unde.
Deasemenea am si prieteni romani aici care au inceput si ei de la zero multi si au reusit pentru ca au stiut ce au vrut si au tras tare cu ambitie si sacrificiu.Una e asistenta medicala,alta si-a deschis cabinetul ei stomatologic,altul are companie de constructii,samd.

Deci...mai taca-va gura!

Moldovenii sunt primii pe lista celor care vor sa plece in numar cat mai mare din tara lor.
Asta de mizerie,de saracie,de prostie si de faptul ca romanii nu-i vor,europa nu-i vrea si nici restul lumii nu se inghesuie........
De ce ? Se vede clar din postarile pe acest forum...........
Nivelul lor este scazut,reactile aproape rasiste cateodata...
Moldoveni,treziti-va,nu mai dati vina pe rusi,pe romani,pe canadieni....
Uitat-va in oglinda.....
De altfel pozele facute sunt pe ulita satului natal......
Cine ajunge in Canada?
Cine are putin glagorie asa cum a spus doamna de mai sus.

Raya Ammani;224310 said:
....Toronto care este un oras minunat,multicultural,artistic,curat si unde traiesc excelent....

Just my rant...

...multicultural, artistic si trebuia sa adaugi "liberal"...a happy bunch of tree huggers and pot smoking hippies.
Tare ma deranjeaza cuvintele "multicultural" si "Toronto", in aceeasi fraza. O colcaiala de africani, sudamericani, sud-europeni, arabi, etc, in toate housing co-op urile din Jane-Finch, in care m-as mira daca mai sunt 20% "canadieni". Ah si sa nu uit, aici se afla si nucleul liberalilor. Ce frumos suna cuvantul "multicultural" pentru un nou venit din Etiopia, "vai doamne ce-l iubesc Canadienii" si ce mult vor acestia sa invete limba si cultura Etiopiana...si ce favoare face acesta Canadei prin simpla lui prezenta. Pacat de tara asta, ca-si taie singura craca de sub picioare.
Si apoi mai este Quebec-ul, un fel de Transnistria a Canadei, o alta gloata de fumati. Aproape aceeasi adunatura ca si prin Toronto numai ca difera limba.

FogDucker;224677 said:
Just my rant...

...multicultural, artistic si trebuia sa adaugi "liberal"...a happy bunch of tree huggers and pot smoking hippies.
Tare ma deranjeaza cuvintele "multicultural" si "Toronto", in aceeasi fraza. O colcaiala de africani, sudamericani, sud-europeni, arabi, etc, in toate housing co-op urile din Jane-Finch, in care m-as mira daca mai sunt 20% "canadieni". Ah si sa nu uit, aici se afla si nucleul liberalilor. Ce frumos suna cuvantul "multicultural" pentru un nou venit din Etiopia, "vai doamne ce-l iubesc Canadienii" si ce mult vor acestia sa invete limba si cultura Etiopiana...si ce favoare face acesta Canadei prin simpla lui prezenta. Pacat de tara asta, ca-si taie singura craca de sub picioare.
Si apoi mai este Quebec-ul, un fel de Transnistria a Canadei, o alta gloata de fumati. Aproape aceeasi adunatura ca si prin Toronto numai ca difera limba.

Nu-ti convine,mash acasa la tine.Asta daca locuiesti aici.
Si daca tu ai gasit tocmai exemplul Jane& Finch ca sa reprezinte un oras ca Toronto,inseamna ca cercurile si anturajul tau sunt foarte limitate.
Ia da tu o raita prin GTA ( Woodbridge,Richmond Hill,Thornhill,North York (Yonge& Sheppard) sa vezi cum traiesc comunitatile de italieni,iranieni,chinezi si mai nou si arabi in Woodbridge.

Daca tot ai adus vorba de cocalaie poate te induri sa mentionezi si toata diaria de romanime care a curs in Canada inca de pe timpul lui Ceasca.Aia ce sunt daca nu o gloata de fumati si ei,la fel ca ceilalti din grupa mentrionata de tine.Sau romanul tau e mai cu mot? Are 4 coaie probabil,e mai smecher.

canadienii ca si americanii sustin ca budapesta e capitala romaniei si ca europa e o tara.....
tot e bine.....
moldovenii de acolo si arabii.....nici asta nu stiu....

Iar Raya isterica, marea avocata ce se pretinde logica, scuipa printre dinti pe toata lumea fara macar sa fie atenta ce i se raspunde. Daca a zis intr-un alt dialog cu tine ca nu are acte romanesti, cel mai probabil s-a nascut in Canada, deci e canadian. Sentimental Romania poate fi casa lui, dar juridic e Canada. Te-ai gasit tu, emigranta necrestina, ce nu apartine prin nimic culturii originale canadiene, pe cine sa trimiti.

Spui ca esti calma dar nu reusesti sa nu faci bale la gura nici macar intr-o singura postare. Eu nu stiu ce speri sa obtii pe forumul asta. Sa aperi musulmanii? Dar nimeni nu ti-i vorbea de rau pana sa vii tu si sa ataci natiunea altora. Asa normal ca ai provocat pe cativa si ai atras insultele asupra alor tai. Si cat timp vei sta pe aici "aparandu-i" in felul tampit in care o faci, insultele doar se vor inmulti si nu vei convinge pe nimeni ca sunteti buni sau ca aveti ceva in cap pentru ca tu esti rea, veninoasa si cam natanga.

Miruna;224682 said:
Iar Raya isterica, marea avocata ce se pretinde logica, scuipa printre dinti pe toata lumea fara macar sa fie atenta ce i se raspunde. Daca a zis intr-un alt dialog cu tine ca nu are acte romanesti, cel mai probabil s-a nascut in Canada, deci e canadian. Sentimental Romania poate fi casa lui, dar juridic e Canada. Te-ai gasit tu, emigranta necrestina, ce nu apartine prin nimic culturii originale canadiene, pe cine sa trimiti.

Spui ca esti calma dar nu reusesti sa nu faci bale la gura nici macar intr-o singura postare. Eu nu stiu ce speri sa obtii pe forumul asta. Sa aperi musulmanii? Dar nimeni nu ti-i vorbea de rau pana sa vii tu si sa ataci natiunea altora. Asa normal ca ai provocat pe cativa si ai atras insultele asupra alor tai. Si cat timp vei sta pe aici "aparandu-i" in felul tampit in care o faci, insultele doar se vor inmulti si nu vei convinge pe nimeni ca sunteti buni sau ca aveti ceva in cap pentru ca tu esti rea, veninoasa si cam natanga.

Te doare pe tine in cur ca sunt necrestina? Se pare ca da. Si aici era vorba de ponegrirea altor nationalitati ceea ce se pare ca face DogFucker ,nu despre ce sunt eu sau despre religie.
Nici eu nu am acte romanesti desteapto,asta nu inseamna automat ca m-am nascut aici.Doh...
Sotul meu e nascut aici iar ai lui nu sunt canadieni.Asta inseamna ca apartine culturii originale canadiene? Ce stii tu despre cultura originala canadiana,care este de fapt cea aborigena a indienilor nativi? Orice alta cultura ar avea Canada este o cultura emigranta care a inceput acum cateva sute de ani si sa perpetuat pana astazi.
Mda...sa trezit puchinoasa sa debiteze ineptii dis de dimineata pe internet.
Si apropo o emigranta ca mine munceste de se speteste,plateste impozite si contribuie spre deosebire de multi nascuti aici care stau pe banii guvernului (taxele platite de cei care muncesc) si se drogheaza toata ziua prin parcuri.Canadieni nascuti aici in toate drepturile...mai mare rusinea.Deci mucoaso,nu-mi fa tu mie discurs despre faptul ca sunt emigranta,pe cand habar nu ai ce inseamna sa emigrezi undeva si sa-ti construiesti viitorul de la zero,prin munca si ambitie.Ce reusesc emigrantii in cativa ani nu au reusit unii canadieni intr-o viata cu tot cu drepturile si avantajele lor de nascuti aici.
Cand vei ajunge sau depasi tu la calibrul meu intelectual,profesional,social si material atunci sa ai tupeul sa te uiti la mine de sus in jos pentru ca sunt emigranta.
De cine sa apar musulmanii,de niste cocalari ca voi? Oh please...get real....LOL
Vezi-ti de borsul tau ca se arde pe soba,iar epitetele tinele pentru tine.Nici nu ma afecteaza si nici impresioneaza.Te scremi degeaba.Nu mai pot eu de insulteletale sau ale voastre,ete na.
Chestia haioasa e ca atunci cand cineva va raspunde cu aceiasi modena se umfla taratea in voi.Neam de ipocriti.
Ia mai da oleaca la manivela ca ti sa stins computerul...LOL

Miruna;224684 said:
Tu nu ai chiar nicio treaba decat sa fii apendicele lui Raya, ca sa demonstrezi ca se poate sa existe cineva cu si mai multa lipsa de inteligenta si cu si mult timp de pierdut decat dovedeste ca are ea?
Daca cineva mai inteligent decat mine ma analizeaza si ajunge la conluzia ca duc lipsa de aceasta calitate,plec capul si ma supun concluziei superiorului intelectual dar analiza venind din partea ta,nu-mi fac vreo grija la capitolul asta...LOL...cat despre timp de pierdut,ai dreptate e deja prea mult sa intru pe aici precum fac acum...din an in pasti,spre deosebire de altii aici care posteaza zilnic. Chiar si doua zile pe luna e timp pierdut.O sa rectific.:adormit:

Acu' că începură mondialele, văd că se procedează întocmai ca în fotbal.

Abbu centrează, Raya șutează la poartă iar camerele se opresc pe jucători, cu predilecție, în momentele când aceștia trag o flegmă ca de la mama ei sau se scarpină-n fund.

Abia aștept accidentări și cartonașele roșii.

Raya Ammani;224680 said:
Nu-ti convine,mash acasa la tine.Asta daca locuiesti aici.
Si daca tu ai gasit tocmai exemplul Jane& Finch ca sa reprezinte un oras ca Toronto,inseamna ca cercurile si anturajul tau sunt foarte limitate.
Ia da tu o raita prin GTA ( Woodbridge,Richmond Hill,Thornhill,North York (Yonge& Sheppard) sa vezi cum traiesc comunitatile de italieni,iranieni,chinezi si mai nou si arabi in Woodbridge.

Daca tot ai adus vorba de cocalaie poate te induri sa mentionezi si toata diaria de romanime care a curs in Canada inca de pe timpul lui Ceasca.Aia ce sunt daca nu o gloata de fumati si ei,la fel ca ceilalti din grupa mentrionata de tine.Sau romanul tau e mai cu mot? Are 4 coaie probabil,e mai smecher.

Mash...acasa la mine??; acum traiesc in Timisoara(iar daca vreau ma urc in primul avion si vin in CND), chiar daca am trait cea mai mare parte a vietii in rural Canada(Manitoba actually), si nu sunt farmer, nici parintii.
Da tu or "raita" prin orasele din Vestul Canadei, ie, Regina, Saskatoon, Winnipeg, Edmonton, Red Deer, etc...si spune-mi daca acolo vei mai gasi colcaiala multiculturala din GTA. Probabil ca la cat esti de biased, vei gasi si acolo...

Dar interesant este ca eu nu am atacat postul tau anterior, ci doar mi-am dat cu parerea si am facut un comentariu(de aceea am scris inainte...RANT) la cum vad eu tot GTA-ul si o parte a populatiei sale(inclusiv romanii desigur, pe care nu-i consider cu doua perechi de...).
Acum daca ma gandesc trebuia(for your sake) sa adaug si romanii la lista celor din colcaiala, dar nu i-am adaugat fiindca acestia nu decat o fractiunea prea mica din populatia migratoare.

Raya Ammani;224688 said:
Si aici era vorba de ponegrirea altor nationalitati ceea ce se pare ca face DogFucker ,nu despre ce sunt eu sau despre religie.

Imi pare foarte rau, nu m-ai inteles. Eu nu ponegresc pe nimeni. Spre surprinderea ta probabil, nu fac parte din nici un white supemacy organization si nu am absolut nimic, impotriva altor nationalitati(or religions, for that matter). Dar ma deranjeaza sa vad cum o tara se schimba vazand cu ochii, de la o zi la alta, de catre cei care vin si refuza sa se adapteze. Un exemplu daca imi permiti: Intru untr-un Subway, pe Rideau St. in Ottawa, nu numai ca nu este nici o persoana de aceeasi culoare ca mine acolo, dar pe langa asta era si Al Jazeera la televizor(nici nu stiam ca se poate vedea in CND), intr-o alta limba(other than English or French of course) si un steag mare care nu l-am putut identifica sigur(posibil Sudan???). Asta intr-un loc public, nu casa cuiva. Adica deodata am avut sentimentul asta ciudat ca nu ma mai aflu in Canada. Partea pozitiva a lucrurilor...nu am mai platit biletul de avion pana in Sudan, au venit ei la mine. Spune-mi cu ce gresesc, call me a redneck.:sa bem:

abbu;224681 said:
canadienii ca si americanii sustin ca budapesta e capitala romaniei si ca europa e o tara.....
tot e bine...

Da...bun, lasa-i asa in "mizeria si prostia lor" cu vitele si preeriile lor. Nu castiga nimic daca stiu cine o castigat ultimele alegeri in Grecia sau daca vin din nou comunistii la putere in Moldova.

Pt Raya,
Un banc primit in e-mail de le un prieten din Calgary. Sad but true. A good read nontheless.

The Grasshopper and the Ant(Greierele si Furnica)

CLASSIC VERSION:

The ant works hard in the withering heat all summer long, building his
house and laying up supplies for the winter. The grasshopper thinks
he's a fool, and laughs and dances and plays the summer away.
Come winter, the ant is warm and well fed. The shivering grasshopper
has no food or shelter, so he dies out in the cold.
THE END

THE CANADIAN VERSION:

The ant works hard in the withering heat all summer long, building his
house and laying up supplies for the winter. The grasshopper thinks
he's a fool, and laughs and dances and plays the summer away.
Come winter, the ant is warm and well fed. So far, so good, eh?

The shivering grasshopper calls a press conference and demands to know
why the ant should be allowed to be warm and well fed while others
less fortunate, like him, are cold and starving.

The CBC shows up to provide live coverage of the shivering
grasshopper, with cuts to a video of the ant in his comfortable warm
home with a table laden with food.

Canadians are stunned that in a country of such wealth, this poor
grasshopper is allowed to suffer so while others have plenty.

The NDP, the CAW and the Coalition Against Poverty demonstrate in
front of the ant's house. The CBC, interrupting an Inuit cultural
festival special from Nunavut with breaking news, broadcasts them
singing "We Shall Overcome."

Sven Robinson rants in an interview with Pamela Wallin that the ant
has gotten rich off the backs of grasshoppers, and calls for an immediate
tax hike on the ant to make him pay his "fair share".

In response to polls, the Liberal Government drafts the Economic
Equity and Grasshopper Anti-Discrimination Act, retroactive to the
beginning of the summer.

The ant's taxes are reassessed, and he is also fined for failing to
hire grasshoppers as helpers.

Without enough money to pay both the fine and his newly imposed
retroactive taxes, his home is confiscated by the government.

The ant moves to the US, and starts a successful agribiz company.

The CBC later shows the now fat grasshopper finishing up the last of
the ant's food, though Spring is still months away, while the
government house he is in, which just happens to be the ant's old house,
crumbles around him because he hasn't bothered to maintain it.

Inadequate government funding is blamed, Roy Romanow is appointed to
head a commission of enquiry that will cost $10,000,000.

The grasshopper is soon dead of a drug overdose, the Toronto Star
blames it on the obvious failure of government to address the root
causes of despair arising from social inequity.

The abandoned house is taken over by a gang of immigrant spiders,
praised by the government for enriching Canada's multicultural
diversity, who promptly set up a marijuana grow op and terrorize
the community.

THE END

Back