KazeolNevozmojnii said:
... Ai putea sa ucizi un iepuras? Da sa maninci o friptura de iepure?
Recunosc ca mi se face greatsa cind trebuie sa ucid un animal, in schimb friptura de iepure demult n-am mai mincat... :lol: yum, yum!
Ah, da! Am vrut sa mai spun ca sint sigur ca si tu ai putea ucide si oricine altul, chiar daca vrea sa demonstreze cu spume la gura ca n-o poate face. Citeodata poti nimeri in situatii cind constiintsa si ratiunea cedeaza instinctelor celor mai simple. Si asta fara ca sa te mai intrebe cineva si fara ca sa vreai si chiar daca apoi iti va fi greatsa de tine... :lol:
KazeolNevozmojnii said:
.... Corect! Nici nu am negat faptul acesta... pur si simplu plantele nu sufera asa ca animalele..
Iaka nu pot sa accept asta ca o axioma, bine ar fi sa-ti clarifici afirmatsiile...
KazeolNevozmojnii said:
cind un animal sufera asta e evident.. suferintsa lor e foarte asemanatoare cu a noastra.. ei striga, zbeara, fug, pling...
Este evident doar daca vezi ingust. Apropos, gindeshte-te la ceea ca unui om ii este cu mult mai usor sa personifice un animal decit o planta. Poate daca am descoperi viatsa pe Marte si martsienii nu ar tsipa, plinge si varsa saliva atunci cind ii ucizi, aceasta ar inseamna ca ii putem consuma cu ketchup si hmeli-suneli?
Inca mai gindeshte-te la faptul ca poti suferi fara a "striga, zbeara, fugi, plinge"...
KazeolNevozmojnii said:
Plantele insa nu reactsioneaza in asa mod...
Clar ca nu. Dar n-ai sa negi faptul ca ele reactioneaza in ALT mod? Pe urma mi-ar fi interesant cum ai compara doua moduri de a reactiona, pentru a le clasifica dupa criteriul durerii, de exemplu. :roll:
KazeolNevozmojnii said:
ele nu au capabilitatea de a evita durerea.. de a fugi de durere, deci asa calitate ca durerea nici nu le este necesara..
Ma indoiesc foarte mult ca celor care pot fugi le este NECESARA durerea. :lol: Apoi, nu pot sa urmaresc logica ta... Spui ca daca nu fuge, nu rage si nu face pe dinsa cind o tai, reiese ca n-o doare?
De ce nu precizezi ca n-o doare in ACELASI fel precum o doare pe o fiintsa animala? La urma urmei durerea este doar un mecanism de semnalizare, care face parte din complexul mecanismelor ce raspund de autoaparare. La plantele aceste procese decurg altfel, fara eliminari de lacrimi, siinge, schiorlaituri... Dar este imposibil sa negi ca mecanisme ASEMENEA exista si la plante. Adica "durerea" lor in realitate PREZINTA altfel.
KazeolNevozmojnii said:
intelegi ce vreau sa spun?
:lol: nu prea... dar asta nu inseamna ca nu vreau...
lizofoafa said:
faptul ca nu exista interdictzia de a manca carne inseamna ca uciderea este acceptata numai ca conditzie pentru supravietzuire.
foarte, foarte deacord! Aceasta este spus in Bilbie indirect. Prin insistarea asupra incompatibilitatii vietii de crestin cu orice abuz, de exemplu. Poate mai sint si alte feluri prin care se propaga ideea ca trebuie sa ucizi in cantitatzi limitate de necesitate.
Apropos, sa raspund la intrebare...
Nu prea am citit Biblia dar din citeva predici care le-am auzit in viatsa, reiese ca "sa nu ucizi" se refera univoc si exclusiv la uciderea oamenilor. Si prin Biblie, din cite tin eu minte in mai multe locuri le este spus oamenilor ca pot minca tot ce este pe Pamintul asta si plante si animale. Evident sint formulate citeva exceptii. Evident nu este formulat asa cum eu am reformulat, eu transmit doar sensul.