Institutii superioare de invatamant Independente?

Kratoss

New Member
Comunistii printre care Postoico, Stepamiuc si inca cativa alti "straluciti" membri de partid inca de pe 05 mai au propus un proiect de lege. Iata despre ce e vorba (sursa www.azi.md):

Deputati comunisti au elaborat un proiect de lege ce prevede numirea rectorilor de catre guvern
6 iunie 2002
Un grup de deputati comunisti a elaborat un proiect de modificare a Legii invatamantului ce prevede numirea in functie a rectorilor institutiilor de invatamant superior de stat de catre Executiv, au comunicat surse din cadrul Comisiei parlamentare pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret si mijloace de informare in masa.
Potrivit proiectului respectiv de lege, "rectorul institutiei de invatamant superior de stat este numit de Guvern pe un termen de patru ani, la propunerea Ministerului Invatamantului (MI)" si "este eliberat din functie inainte de termen de Guvern la propunerea MI sau din proprie dorinta".

Solicitat sa se pronunte in legatura acest proiect de lege, Gheorghe Rusnac, presedintele Consiliului rectorilor din Republica Moldova, rectorul Universitatii de Stat din Moldova, a spus ca, potrivit Constitutiei, universitatile au dreptul la autonomie, iar alegerea rectorilor de catre senat, asa cum se procedeaza in prezent, corespunde intru totul normelor autonomiei universitare. Rusnac a subliniat ca rectorii sunt alesi de catre senat si confirmati de Guvern sau seful statului, parctic, in toata lumea.

Anterior, deputati ai opozitiei crestin-democrate au declarat ca prin aceste modificari partidul de guvernamant urmareste lichidarea principiilor democratice de dirijare a universitatilor si instaurarea unui control politic asupra institutiilor de invatamant superior.

Basa-pres"
 
CONTRA 100%

Eu sunt student si nu doresc in nici un caz sa fiu condus de un pion numit de "guvern" adica de PCM!
 
Vezi ca de-acu se apuca de capu vostru. Pana nu demult Sima a umblat prin toate liceele si ne speria cu diferite. Acum ne-a schimbat centrul de bac (invat la Lic. "spiru Haret"), dar ne intarata pe noi elevii, va intarata pe voi, studentii si vor ei sa ajunga departe !?
 
De ce oare le trebuie decanii lor??? De ce oare le trebuie reformarea sistemului de invatamant in asa fel incat elevii sa ivete in loc sa protesteze voronin spune ca schimbarea cadrelor tree facuta pana la 01.09.2002 de ce? nu vrea proteste !!! nebunul de-acum a schimbat limba in "moldoveneasca" asa ca cum credeti ce se va intapla la 1 septembrie.

"COMUNISTII PREGATESC UN NOU DERAPAJ ANTIDEMOCRATIC

Voronin suceste legislatia, pentru a-i incurca pe elevi sa protesteze

Exponentii puterii de la Chisinau nu doresc, nici in ruptul capului, sa orienteze R. Moldova pe calea democratiei. Dupa ce si presedintele tarii, Vladimir Voronin, si liderul grupului parlamentar al comunistilor, Victor Stepaniuc, au aratat ca nu au de gand sa respecte recomandarile Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, a devenit clar pentru toata lumea ca in Republica Moldova democratia este intr-un mare pericol.

Dupa venirea la putere, pe cale democratica, Voronin si ortacii sai au inceput sa modeleze cadrul juridic dupa bunul lor plac, pentru a putea instaura un control riguros asupra tuturor domeniilor de activitate. Actiunile de protest anticomuniste, organizate la inceputul acestui an, au demonstrat ca partidul comunistilor nu intelege alte argumente decat cel al fortei. La randul lor, comunistii au inteles ca noua generatie si, in special elevii studentii, dar si profesorii sunt forta ii poate opri in calea derapajului antidemocratic pe care l-au initiat. Pentru aceasta, imediat dupa incetarea actiunilor de protest, comunistii s-au concentrat asupra crearii unui cadru juridic care nu le-ar permite elevilor sa iasa in strada.

FLUX-ul a intrat in posesia unor documente de la Presedintie, care arata cat se poate de clar tendinta lui Voronin de a subordona la maximum statului institutiile de de invatamant. Astfel, dupa sarbatori, Vladimir Voronin emite consilierului sau in problemele culturii si in problemele sociale, Anatolie Dubrovschi, si ministrului Invatamantului, Gheorghe Sima, o dispozitie prin care ii cere acestuia sa examineze minutios problemele invatamantului din R. Moldova si sa-i prezinte masurile necesare pentru inlaturarea lor. Atentie, Voronin nu i-a cerut lui Dubrovschi sa-i prezinte un plan de masuri privind crearea unor conditii favorabile de studiu in scoli sau majorarea salariilor profesorilor si lichidarea restantelor salariale. Presedintele i-a cerut consilierului sau masuri care sa nu le permita elevilor sa iasa la proteste.

Pe data de 29 aprilie, Anatolie Dubrovschi ii prezinta lui Voronin rezultatul muncii sale si masurile pentru instaurarea unui control mai riguros din partea statului asupra institutiilor de invatamant. Astfel, in raspunsul catre Voronin, Dubrovschi mentioneaza: "Dificultatile cu care se confrunta invatamantul sunt determinate, pe de o parte, de imperfectiunea legislatiei in domeniul invatamantului si, pe de alta parte, de erorile conceptuale comise in determinarea competentelor manageriale ale subdiviziunilor Ministerului Invatamantului, atat la nivel central, cat si local. In primul caz, problema poate fi solutionata printr-o noua redactie a Legii invatamantului.

Inspectia scolara de stat - groaza directorilor si colectivelor pedagogice

In legatura cu al doilea caz, trebuie de avut in vedere ca erorile conceptuale provin in urma descentralizarii necorespunzatoare a sistemului de dirijare a institutiilor de invatamant, ceea ce a dus la slabirea considerabila a controlului aparatului central al ministerului asupra subdiviziunilor sale din teritoriu si a generat formalism in executarea legislatiei si a dispozitiilor ministerului de catre institutiile de invatamant (...)".

Drept solutii pentru obtinerea rezultatelor dorite, Dubrovschi propune: " 1) Reorganizarea Ministerului Invatamantului, care va permite selectarea de noi cadre manageriale pentru aparatul central. Ceea ce n-a facut Ilie Vancea, va trebui sa faca Gheorghe Sima.

2) In cadrul Ministerului Invatamantului lipseste inspectia scolara de stat, ea fiind lichidata pe timpul Guvernului ADR. In art.41, alin.3 din Legea invatamantului se mentioneaza ca ministerul isi exercita functiile de control asupra respectarii legislatiei invatamantului prin intermediul inspectiei scolare de stat, instituita in cadrul ministerului. Regulamentul inspectiei scolare de stat se aproba de Guvern. Pe timpuri, inspectia scolara de stat era groaza directorilor si a colectivelor pedagogice, deoarece ea exercita un control strict asupra calitatii instruirii. Inspectia respectiva putea, in doar cateva zile, controla scolile unui raion intreg. De aceea, profesorii si elevii munceau, neavand timp de pierdut la greve (!)".

Referindu-se la scoaterea licentierii din cadrul Ministerului Invatamantului, "ea fiind exercitata de Camera de Licentiere", nu mai are rost sa pastram, separat de Ministerul Invatamantului, Consiliul National de Evaluare Academica si Acreditare. Cu atat mai mult ca domnul Scalnai (directorul Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare - n.r.) a marit aparatul si a marit considerabil salariile functionarilor. Caci, conform legii, institutiile de invatamant, care trec procedura acreditarii sau evaluarii, platesc bani buni. De pilda, ULIM-ul a platit pentru viitoarea acreditare 150 mii lei (...)".

De asemenea, consilierul lui Voronin considera inoportuna "introducerea, in 2001, de catre ministrul Ilie Vancea, a sistemului descentralizat de desfasurare a examenelor de bacalaureat", lucru care, in opinia sa, "a dus la aceea ca liceenii sustin acest examen in liceul in care au invatat (...)".

Astfel, Dubrovschi propune crearea unor centre de bacalaureat separat de licee, "pentru a asigura o mai inalta obiectivitate la sustinerea examenelor si a exclude orice posibilitate de a copia. (...) Prin urmare, elevii vor sta la lectii si vor "roade" cartile, dar nu vor iesi la greva, stiind ca tatal sau mama vor plati pentru nota lor mare la examene".

In aceeasi zi, Vladimir Voronin le-a dat raspuns lui Sima si Dubrovschi, mentionand: " 1) Sustin propunerele pentru a intari organizatoric Ministerul. 2) Rog sa pregatiti Hotararea Guvernului si (daca e necesar) modificarile in cadrul legislativ. Noi trebuie sa reusim sa facem aceste modificari pana la 01.09.02".

P.S. Este clar ca actuala guvernare mai pregateste o provocare, insa, de data aceasta, se pregateste mai minutios pentru aceasta. Astfel, in curand, s-ar putea ca Guvernul sa examineze, la una din sedinte noul proiect, copt de valetii lui Voronin.

Victor Dragan, FLUX "
 
Si inca ceva

"Misin nu considera limba franceza drept una de circulatie internationala

Anul acesta, la examenele de licenta a studentilor de la Facultatea drept international de la ULIM, vicespicherul Parlamentului, Vadim Misin, a fost membru al Comisiei de examinare. In momentul in care o studenta, care nu-i placea lui Misin, a iesit sa-si sustina teza, vicepresedintele Legislativului i-a cerut sa vorbeasca "intr-una din limbile de circulatie internationala". Dansul a crezut ca si altii, ca si el, considera limba rusa drept una de circulatie internationala. Insa, studenta s-a adeverit mult mai inteligenta decat profesorul "Preobrajenski", incepand sa vorbeasca, fluent, in limba franceza.

Enervat si naucit de istetimea studentei, Vadim Misin i-a reprosat acesteia ca nu a ales o "limba mai apropiata", adica rusa. Plina de demnitate, studenta i-a replicat ca nu vede nici un temei pentru care sa nu vorbeasca frantuzeste, din moment ce aceasta este o limba de circulatie internationala. Misin a luat-o pe de-a dreptul: "Vorbeste in rusa!".

Dupa ce a primit un refuz categoric, Misin a incercat s-o pice la examenul de licenta. Totusi, pana la urma, ceilalti membri ai comisiei nu i-au permis o astfel de isprava, studenta fiind apreciata cu nota 9.

Tatiana Istrate, FLUX"
 
Back
Top