Lectii de limba romana

Ai dreptate, doar că dacă se poate hai să accentuăm perfectăm comunicarea între indivizi sau complicăm limba pentru unii şi creăm bariere pentru alţii?
 
Kor;221620 said:
Mai oameni buni. Romana este o limba fonetica, nu una etimologica. Si nu folosim chiar atat de multe diacritice iar diactiticele nu au atat de multa importanta, ceea ce inseamna ca ne putem intelege intre noi si fara ele. In general contextul este determinant (nici francezii nu folosesc toate diacriticele in scrierea comuna, rapida,; si ei se folosesc de context). E adevarat, uneori mai folosim ingemanari ca tz sau sh, dar asta foarte rar. Suntem norocosi ca putem folosi tastatura QWERTY la fel ca anglosaxonii sau italienii, fara sa avem nevoie de carctere speciale cu orice pret. Sau "pretz" :)

E cineva care n-a inteles ce am scris?

Mă scuzi, da' dacă diacriticelor nu li se dă impotanţă doar pentru că sunt mai greu de "băgat" de la tastatură şi de învăţat, asta' nu înseamnă că nu sunt importante. Şi, la modul riguros, literele ă, â, î, ş, ţ nu sunt considerate "diacritice" ci litere separate. Diacritice are limba franceză. Literele cu accente nu fac parte din alfabetul lor. La noi, da.
În schimb, într-adevăr, nu sunt multe. Multe au poloneza, ceha, slovaca, letona, lituaniana şi, evident, maghiara.
 
adrenalina;217323 said:
nu exista schimbare in MD vizavi de â si î... se foloseste î si gata. doar Romania o scriu cu â.
asa ca nu ii vorba ca ei folosesc, dar conform gramaticii de aici, chestia asta nu s-a schimbat.
_________________________________________________________________
ADRENALINA, eu scriu român cu <<â>>, iar fîn cu "î" din i. Deci, mai nuantzat.
 
Back
Top