romani in filosofie

alias

New Member
avem si noi oameni de seama in genul asta..
preferatul meu este Paleologu, pentru claritatea cu care vede si explica lucrurile...
iata pe Cioran nu-l sufar....

mie imi place tare blaga si ce spune el despre lume. cititi "luntrea lui caron".

preda tot are niste idei interesante.

hei, Blaga e chiar super... totul e metaforizat shi bine gindit.
Dar de ce uitam de Eminescu? :smile:

mie tot imi place Blaga
"eu nu strivesc corola de minuni a lumii" "Sufletul satului"
sau poeziile lui scurte(SuPeR)
"Izvorul noptsii" "Dorul dor"
va spun una scurta "TU" shi sa-mi spunetsi ce credetsi va rog

Cu puritatsi de obirshii
shi cu arome de poveshti
in mine vii
ca sa domneshti.
In mine eshti
shi vei domni
ca-ntr-un imperiu un vint
aducator de miazazi.

Nu shtiu la sigur daca e 'fix in fix' poezia, asha mi-o amintesc

inca ceva, ma fascineaza extraordinar Eugene Ionesco, dar aproape totsi scriitorii shi poetsii romani captiveaza prin stilul lor, shi ma mira foarte mult faptul ca putsini ii citesc, din simplu motiv ca n-au timp sau nu vor(ptr ce lor? ce n-au ce face?)
cred ca nu este nici un autor care sa nu va placa, daca nu va place vreo unul, spunetsi-mi shi mie

Alias,in filosofie nu potsi spune ca nu-tsi place Cioran.Totushi el spre deosebire de totsi ceilalti romani a avut o filosofie intr-un cu totul alt plan.E foarte greu sa vina acum cineva shi sa spuna ca il urmeaza.
Pesimismul acela e o cararusha foarte stramta shi are din ambele partsi prapastii.Daca itsi asumi preceptele lui,s-ar putea sa te prabusheshti in orice clipa.
E total prin cuvintele:"sunt poet prin toate versurile care nu le-am scris"...

<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: Cubano pe 2001-09-30 06:01 ]</font>

sorry, dar nu ti-am inteles complet mesajul..
de c enu po sa aplic si in filosofie chestia cu preferintze?
io cred ca pot spune ca Ciorna nu-i ok, ca Nietzshe e cam la fel..
de ce nu imi pot rezerva acest drept?

Cred ca aici ar putea fi altceva.Iata acum in context internatsional se discuta despre civilizatsii.De exemplu cea din spatsiul catolic,cea din sptsiul ortodox,cea din spatsiul musulman...Acum nici eu nu pot fi de acord cu codul penal al iranienilor,cu modul in care privesc femeia sau principiile lor feudale.Dar in schimb imi plac in acelashi fel pt originalitate shi frumusetse atat bisericile catolice,ortodoxe shi moscheiele.Poate ca undeva aici shi e problema cu Cioran ...el poate sa nu placa,dar pt adevar trebuie apreciat.

el poate sa nu placa unuia dar poate fi interesat de altul, ptr ca fiecare are gusturi diferite, shi gusturile nu se discuta, dar el pot fi expuse

Romanii s-au ilustrat in domeniul filozofiei cu contributii interesante nu insa si fundamentale. Aceasta poate pentru ca ne lipseste spiritul de sistem. In afara de asta ori de cite ori am produs ceva valoros pe acest tarim am facut-o intr-o limba straina si brazdind pe ogorul traditiei filozofice occidentale fiind incapabili sa imprimam o pecete originala, romaneasca, gindirii filozofice (Radulescu-Motru, Vianu, Cioran, Lupasco, etc.).

Citind posting-urile de mai sus, care se vor daca nu gresesc aprecieri ale productiei filozofice romanesti, sint uluit de "impresionismul" judecatilor : "mie Cioran imi place, dar Blaga imi place si mai mult, da' iaca Eliade e fain de tot, etc.".

Cred ca o chelnerita n-ar vorbi altfel despre ginditorii nostri, daca i-ar fi citit. :-?

Back