quote="coolgreetings"]Ha-ha...despre ce unire poate fi vorba acuma? Cu un regim comunist? Ba chiar si cu unul democratic nu prea cred ca ajungem la unire cu Romania....
Romaniei nu-i trebuie a 5-a roata la caruta...mai ales ca Romania are problemele ei...iar cu intrarea in UE in general va fi greu sa vorbim despre unire!
In sufletul inteligentei moldovenesti si romanesti poate ar fi posibila o unire, insa pe plan politic nu prea cred ca este posibil...
Mai ales ca Moldova mai are inca o problema ....Transnistria, iar cu Transnistria va fi si mai greu sa facem o unire
Am votat pentru unire...insa intrebarea este ironica....la intrebarea aceasta nu exista un raspuns propriu-zis.....pentru ca...daca zici ca vreu unire,inseamna ca trebuie sa fac ceva pentru aceasta, insa la momentul dat nu poti face nimic, iar daca zic ca sunt contra atunci asa si ramane...nu mai discut despre problema aceasta!
Poate ar fi bine sa incluzi si la pool si "nu stiu/nu sunt sigur"
[/quote]De profitat va avea numai Moldova...Romania va pierde mai mult...pe plan economic pentru Romania ar fi o catastrofa!
Sunt pentru unire...insa siccer sa spun...ce sens are sa spun ce cred eu daca presupun ca in urmatorii 50 ani nu se va schimba mult situatia inspre bine...caci moldova devine un stat din ce in ce mai dependent de Rusia!
iris said:O unire cu Romania ar fi singura solutie rezonabila pentru problemele pe care le avem in prezent: 13 ani de asa-zisa independenta ne-au lamurit pe cat de "independenti" putem fi, cu armata rusa sub coasta! Si este o prostie sa spui ca Romania va avea numai de pierdut dintr-o eventula UNIRE! Cum poate REINTREGIREA sa aduca pirederi (altfel decat pe termen scurt - dar nu gandesti soarta unei tari in termeni de luni de zile, nu?)?
Cine spune ca Unirea ar aduce doar pierderi, vorbeste prostii. Nu in unire sau in separatism sta bunastarea unei natii (vedeti toate exemplele posibile din lume, unde si tari mari, si tari mici, pot sa o duca bine sau rau), ci in cu totul altceva: in calitatea oamenilor acelei natii, in credinta, in inteligenta, in seriozitatea si in pofta lor de munca.
Este altceva ca nu avem nevoie de un nou conflict armat, dar avem nevoie de implicarea comunitatii mondiale - pentru ca nici o unire nu se poate produce fara "incuviintarea" din partea vecinilor. Cel putin, asa ne invata istoria...
Si da, Transnistria asa cum este acum: o regiune loiala Moscovei si ostila Romaniei, este mai bine sa ramana in calitate de regiune separatista si terorista Ucrainei - sa vada ucrainenii, rusii si... americanii(!) ce bomba au "fabricat", sustinand separatismul rusesc pe Nistru!.. Decat "federalizarea" asa cum se pune problema acum (se urmareste de fapt o transnistrizare a Basarabiei), mai bine FARA Transnistria.
cordun said:iris said:O unire cu Romania ar fi singura solutie rezonabila pentru problemele pe care le avem in prezent: 13 ani de asa-zisa independenta ne-au lamurit pe cat de "independenti" putem fi, cu armata rusa sub coasta! Si este o prostie sa spui ca Romania va avea numai de pierdut dintr-o eventula UNIRE! Cum poate REINTREGIREA sa aduca pirederi (altfel decat pe termen scurt - dar nu gandesti soarta unei tari in termeni de luni de zile, nu?)?
Cine spune ca Unirea ar aduce doar pierderi, vorbeste prostii. Nu in unire sau in separatism sta bunastarea unei natii (vedeti toate exemplele posibile din lume, unde si tari mari, si tari mici, pot sa o duca bine sau rau), ci in cu totul altceva: in calitatea oamenilor acelei natii, in credinta, in inteligenta, in seriozitatea si in pofta lor de munca.
Este altceva ca nu avem nevoie de un nou conflict armat, dar avem nevoie de implicarea comunitatii mondiale - pentru ca nici o unire nu se poate produce fara "incuviintarea" din partea vecinilor. Cel putin, asa ne invata istoria...
Si da, Transnistria asa cum este acum: o regiune loiala Moscovei si ostila Romaniei, este mai bine sa ramana in calitate de regiune separatista si terorista Ucrainei - sa vada ucrainenii, rusii si... americanii(!) ce bomba au "fabricat", sustinand separatismul rusesc pe Nistru!.. Decat "federalizarea" asa cum se pune problema acum (se urmareste de fapt o transnistrizare a Basarabiei), mai bine FARA Transnistria.
Daca ii lasam noi in pace, nu stiu daca o sa ne lase ei...
Transnistria isi doreste de 11 ani incoace (poate de mai de mult), sa fie independenta. Ma intreb: in momentul in care sa zicem ca se va pune problema acceptarii acestei independente, in schimbul unirii Basarabiei cu Romania, credeti ca rusii vor fi de acord? Cei din Transnistria, ca si cei de mai departe...
In orice caz, granita trebuie sa fie pe Nistru!
Fox said:Intr-o emisiune TV Maracuta a motivat de ce Transnistria nu vrea sa revina in componenta Moldovei, spunind ca Moldova intr-un viitor totuna se va uni cu Romania si atunci ce-i asteapta pe rusii si ucrainenii din regiune?
Vreau si eu sa am optimismul lui :-?
iris said:Nu e adevarat ca "Transnistria isi doreste sa fie independenta". Declaratia lui Selezniov (cred ca stii despre ce vorbesc?), dar si alte declaratii ale unor oficiali rusi si membri ai comisiilor pentru negocieri in problema Transnistriei arata clar ca ceea ce noi numin "problema transnistriana" nu este decat "cuiul lui Pepelea (Moscova, in acest caz)" - si atat. O Transnistrie indepenedenta? Sa incercam sa o recunoastem! Sa vedem ce fac atunci - pun pariu ca se vor UNI de urgenta cu Ucraina :roll:
Problema nu e Transnistria, draga Vasile! Transnistria (cu aramata rusa de ocupatie) exista DOAR pentru a tine Basarabia in sfera de influenta ruseasca...
coolgreetings said:Iris....tu iti poti imagina cati ani i-ar trebui Romaniei sa-si revina pe plan economic daca ar fi o unire? Cu datoriile de miliarde ale Moldovei....cu somajul de pe peste 50%....cu fabricile inchise sau care functioneaza doar pe jumatate din capaciatea lor.
coolgreetings said:Iris....tu iti poti imagina cati ani i-ar trebui Romaniei sa-si revina pe plan economic daca ar fi o unire? Cu datoriile de miliarde ale Moldovei....cu somajul de pe peste 50%....cu fabricile inchise sau care functioneaza doar pe jumatate din capaciatea lor.
Am inteles ca esti in Austria acum, dar , de altfel, tu esti ingrijorat pentru prblemele unei eventuale uniri fiind pe malul stang sau pe malul drept al Prutului? Ca nu prea inteleg...
cordun....nu este mai bine sa stii adevarul, adica sa stii daca omul acesta este cert pentru unire? Pentru ca daca omul nu este inca convins...inseamna ca este o sansa sa-l covingi tu pe omul acesta sa fie pro-unirii cu patria MAMA.
Cine nu e convins inca, nu-mi va raspunde la chestionar. Dar eu ziceam ca in fata lui (a alternativei "pentru/contra"), l-as putea face sa se hotarasca odata. Nu azi, poate maine... (Daca vrea neaparat sa raspunda la aceasta intrebare).
cordun said:iris said:Nu e adevarat ca "Transnistria isi doreste sa fie independenta". Declaratia lui Selezniov (cred ca stii despre ce vorbesc?), dar si alte declaratii ale unor oficiali rusi si membri ai comisiilor pentru negocieri in problema Transnistriei arata clar ca ceea ce noi numin "problema transnistriana" nu este decat "cuiul lui Pepelea (Moscova, in acest caz)" - si atat. O Transnistrie indepenedenta? Sa incercam sa o recunoastem! Sa vedem ce fac atunci - pun pariu ca se vor UNI de urgenta cu Ucraina :roll:
Problema nu e Transnistria, draga Vasile! Transnistria (cu aramata rusa de ocupatie) exista DOAR pentru a tine Basarabia in sfera de influenta ruseasca...
Nu cred ca e problema moldovenilor daca Transnistria se va uni sau nu cu cineva (Ucraina, Rusia). (dar asta pana la Nistru, adica fara Tighina).
E adevarat ca traiesc multi romani dincolo de Nistru, dar se va gasi o solutie si pentru ei... Se mai muta oamenii dintr-un loc in altul, de-a lungul vietii lor...
Nu sunt sigur daca "oficialitatile" de la tiraspol vor sau nu sa fie independente, poate nu asta trebuia sa spun, trebuia sa spun ca vor neaparat sa scape de Chisinau.
Si ma ingrijoram altfel: Nu stiu daca atunci cand ii vom lasa noi, ne vor mai lasa ei pe noi...
Cred ca ai dreptate aici cu "cuiul lui Pepelea"... Atata vreme cat transnistria este pearte a Republicii Moldova, aceasta din urma nu prea are sasnse sa iasa de sub 'protectoratul" Rusiei, darmite sa se uneasca cu Romania (unire care, de altfel, cred ca e principala temere a Moscovei in zona...)
iris said:coolgreetings said:Iris....tu iti poti imagina cati ani i-ar trebui Romaniei sa-si revina pe plan economic daca ar fi o unire? Cu datoriile de miliarde ale Moldovei....cu somajul de pe peste 50%....cu fabricile inchise sau care functioneaza doar pe jumatate din capaciatea lor.
Cine a spus ca ar fi usor? Dar, daca iei in considerare faptul ca s-ar opri invazia de saracie si mizerie din Est, este un pret mic pentru un beneficiu mare! Fara sa mai discutam ca am opri moartea noastra spirituala - a romanilor basarabeni (ceea ce chiar NU ARE PRET).
iris said:Ca sa fie mai clar: autoritatile din Tiraspol nu vor sa 'scape" de Chisinau, ci sa si-l supuna. Aceasta este miza Rusiei in tot jocul de-a federalizarea. Si, daca pozitia PPCD va pare exgerata (nu vad de ce a r fi, dar, ma rog..), ascultati-i pe ceilalti analisti in problema Transnistriei: nimeni nu zice ca Transnistria trebuie sa APARTINA neconditionat de RM, dar toti sunt contra unei "federalizari" in varianta prospusa de OSCE! E prea transparent interesul Rusiei: de a tine in sah Chisinaul prin "problema Transnistriei".
cordun said:iris said:Ca sa fie mai clar: autoritatile din Tiraspol nu vor sa 'scape" de Chisinau, ci sa si-l supuna. Aceasta este miza Rusiei in tot jocul de-a federalizarea. Si, daca pozitia PPCD va pare exgerata (nu vad de ce a r fi, dar, ma rog..), ascultati-i pe ceilalti analisti in problema Transnistriei: nimeni nu zice ca Transnistria trebuie sa APARTINA neconditionat de RM, dar toti sunt contra unei "federalizari" in varianta prospusa de OSCE! E prea transparent interesul Rusiei: de a tine in sah Chisinaul prin "problema Transnistriei".
Inca odata sa incercam, iris...
In opinia PPCD, sau al celorlalti care nu vor federalizarea, care este alternativa la aceasta? Sau cel putin in opinia ta?
iris said:cordun said:iris said:Ca sa fie mai clar: autoritatile din Tiraspol nu vor sa 'scape" de Chisinau, ci sa si-l supuna. Aceasta este miza Rusiei in tot jocul de-a federalizarea. Si, daca pozitia PPCD va pare exgerata (nu vad de ce a r fi, dar, ma rog..), ascultati-i pe ceilalti analisti in problema Transnistriei: nimeni nu zice ca Transnistria trebuie sa APARTINA neconditionat de RM, dar toti sunt contra unei "federalizari" in varianta prospusa de OSCE! E prea transparent interesul Rusiei: de a tine in sah Chisinaul prin "problema Transnistriei".
Inca odata sa incercam, iris...
In opinia PPCD, sau al celorlalti care nu vor federalizarea, care este alternativa la aceasta? Sau cel putin in opinia ta?
In opinia mea, caci ceilalti au pareri diferite (si chiar divergente): recunoasterea Transnistriei - si negocieri privind Tighina... Si REunirea Basarabiei (malul drept al Nistrului) cu Romania.
coolgreetings said:Ha-ha...despre ce unire poate fi vorba acuma? Cu un regim comunist? Ba chiar si cu unul democratic nu prea cred ca ajungem la unire cu Romania....
Romaniei nu-i trebuie a 5-a roata la caruta...mai ales ca Romania are problemele ei...iar cu intrarea in UE in general va fi greu sa vorbim despre unire!
In sufletul inteligentei moldovenesti si romanesti poate ar fi posibila o unire, insa pe plan politic nu prea cred ca este posibil...
Mai ales ca Moldova mai are inca o problema ....Transnistria, iar cu Transnistria va fi si mai greu sa facem o unire
Am votat pentru unire...insa intrebarea este ironica....la intrebarea aceasta nu exista un raspuns propriu-zis.....pentru ca...daca zici ca vreu unire,inseamna ca trebuie sa fac ceva pentru aceasta, insa la momentul dat nu poti face nimic, iar daca zic ca sunt contra atunci asa si ramane...nu mai discut despre problema aceasta!
Poate ar fi bine sa incluzi si la pool si "nu stiu/nu sunt sigur"
De profitat va avea numai Moldova...Romania va pierde mai mult...pe plan economic pentru Romania ar fi o catastrofa!
Sunt pentru unire...insa siccer sa spun...ce sens are sa spun ce cred eu daca presupun ca in urmatorii 50 ani nu se va schimba mult situatia inspre bine...caci moldova devine un stat din ce in ce mai dependent de Rusia!