Valorile romanilor

dusk

New Member
Discutia care doresc s-o pornesc are un sens politic, dar mai ales unul istoric si sociologic.

Vreau sa creez baza unui dialog, ca sa putem ajunge la concluzii impreuna.

Pentru inceput, care sunt valorille prezentului, trecutului, iar ca zona de tampon...care au fost valorile comunismului?

Valorile unui neam sunt formate in sute, poate mii de ani. Acestea difera de la natiunea la natiunea, dar un lucru este constant, acordul tacut intre membrii societatii ca aceste principii sunt de respectat fara deliberari inutile.

Regimul comunist, atat in Romania cat si in Basarabia, a distrus aceste valori impunand altele, conform noii ordini sociale.

Revolutia ne-a "eliberat" de valorile comunismului, dar ce ne-a dat in schimb?
Nimic...doua cuvinte, democratie si libertate. Astfel astazi nu mai exista valori colective. Valorile trecutului liber au fost uitate, iar cele ale comunismului renegate.

Ce suntem astazi? Nimicuri...trecem prin propia constiinta tot, negarantand ca judecam bine diferenta intre bine si rau.

Revenind la politica...nu pot sa cred ca un om fara valori, care nu este in stare sa-si dea seama ca ce face este rau, poate reforma ceva...pentru ca el este putred, lipsit de judecata, cum de altfel suntem toti.
 
parerea mea la momentul dat este ca valorile mereu sunt aceleasi, nu cred ca se schimba. comunismul a incercat sa le inlocuiasca cu pseudo-valorile sale, partidul, lenin, patria (unica si mare, a tuturor proletarilor probabil), dar ca rezultat a nimicit totul ce era bun nu doar la poporul roman, ci si la alte. le-a luat patria, istoria, limba, le-a luat zambetul si libertatea, i-a facut suri si posomoriti, fara Dumnezeu si fara lumina.
libertatea cred ca e cel mai important lucru care a fost pierdut si care pina acum asa si nu l-au recapatat romanii. de la libertate multe lucruri bune deriva: demnitate, credinta etc.
dreapta noastra credinta crestina, a fost atacata atitia ani nu degeaba. stiau comunistii ca daca nu o distrug, nu vor cuceri mintile oamenilor.acum asta o stiu si cei care-s definiti azi "capitalisti". dar mi se pare ca multi din acesti capitalisti se trag de la "capitalistii" care l-au batjocorit cu vreo 2000 de ani in urma pe un personaj cunoscut tuturor.
acum in Moldova armata rosie continua sa rescrie istoria, iarasi o valoare fara de care omul e ca planta fara radacini, purtat de vant.
si limba romana, care chiar daca o mentionez la urma, nu inseamna ca are o importanta mai mica. mai ales pentru basarabeni este o valoare de pret, care din pacate o ataca virulentul virus al "piva"-tizarii.
 
Omul e o fiinta rationala! Ce inseamna asta? Inseamna ca gandeste! Ori plecand de la aceasta caracteristica fundamentala, mi-e greu sa cred ca putem vorbi de niste valori colective inaintea valorilor individuale! Inainte de a avea un grup, o colectivitate, avem un numar de indivizi unici! Fiecare cu gandirea lui, fiecare cu propria lui personalitate, fiecare cu educatia lui, fiecare cu defectele si calitatile lui!

Care sunt valorile romanilor? Depinde! Vorbim de valorile pe care ni le atribuim singuri sau de cele ce ne sunt atribuite de altii? Pentru ca uneori ele difera de la caz la caz! Si apoi depinde din ce unghi le privesti! Pentru ca ceea ce noua ne-ar parea o calitate, altora s-ar putea sa li se para un defect!

Sa luam spre exemplu un celebru proverb romanesc, pe care nu l-am gasit la alte popoare: CAPUL PLECAT SABIA NU-L TAIE! Ce exprima acest proverb? O calitate sau un defect? De multe ori am auzit acest proverb atunci cand se dorea sa se dea exemplu o calitate a romanilor! Dar eu unul ma indoiesc ca aceasta trasatura poate fi inscrisa la capitolul Calitati! Mai degraba as cataloga-o drept defect! Pentru ca nu cred ca supunerea oarba poate fi o calitate! Poate doar in armata, dar cum nu sunt un adept al uniformei militare si nici al societatilor militarizate, pentru mine aceasta trasatura este clasificata drept defect!

In alta ordine de idei, cred ca ceea ce s-a obtinut dupa 1989 este extrem de important! DEMOCRATIA si LIBERTATEA nu sunt doar doua cuvinte, ci sunt exact ceea ce ii trebuie fiecarui om pentru a se afirma, pentru a-si pune in valoare inteligenta, pentru a-si demonstra puterea de creatie! Asta si explica intr-un fel de ce cea mai cunsocuta democratie a lumii de azi (SUA) a reusit sa progreseze atat de mult! Pentru ca a reusit sa atraga intelighentia din intreaga lume si in primul rand din tarile comuniste sau aflate sub diferite dictaturi! Americanii au avut o politica bine dusa in aceasta directie si rezultatele se vad din plin!
 
Gresit este atunci cand vorbesti despre "democratie" si "libertate" in calitate de "valori". Aceste doua lucruri nu poti fi niste valori din simplu fapt ca sunt doar niste instrumente. Libertatea a venit intotdeauna drept un mijloc de promovare si dezvoltarea a unor valori, in momentul in care aceasta este calificata drept valoare in sine, inceteaza de a mai exercita functia pe care a avut-o initial contrazicand chiar valorile societatii. In acest moment societatea are nevoie de o operatie chirurgicala.

La fel sta treaba si cu "democratia". Si Isus a fost rastignit din "vointa poporului".
Pana la urma ca sensul de "democratie" a fost prea mult pervertit de catre liberalism. Demo-cratos inseamna "puterea poporului" si nu "vointa poporului". Ramane sa ne intrebam in ce consta "puterea" unui popor, in poftele de moment sau in niste valori care ii mentin coeziunea si continuitatea?
Care pot fi la moment uneltele prin care pot fi aparate aceste valori, prin "libera exprimare" a fiecarui individ care a fost lipsit de oricare valoare morala, nationala, crestina etc sau printr-o mana de fier care ar fi dedicata acestor principii supreme.
Basarabia are nevoie de un LIDER. De un LIDER cu mana de FIER. Care sa spulbere lumea veche si sa construiasca o LUME NOUA.
 
militant;170352 said:
Basarabia are nevoie de un LIDER. De un LIDER cu mana de FIER. Care sa spulbere lumea veche si sa construiasca o LUME NOUA.

Doamne fereste...atunci iti vei da seama cat de importanta e democratia,pentru ca din pacate oamenii constientizeaza dupa ce trec prin foc si sabie (fascism,comunism,teocratie)
 
"Capul plecat, sabia nu-l taie" se referea aproape exclusiv la politica externa a tarilor Romane, astfel nu cred c-o putem compara cu orice forma de supunere, sau disciplina militara.

Americanii au valori foarte puternice (dreptul la libera exprimare, dreptul la proprietate), astfel libertatea si democratia au o dimensiune scoiala puternica, dar si una individuala.

Prin valori colective, prin faptul ca nu putem trece prin filtrul gandirii toate intmplarile vietii si sa decidem singuri asupra naturii lor, vreau sa spun ca dupa valorile societatii ar trebui sa ne ghidam...

Politicienii romani nu mai realizeaza care sunt limitele bunul simt (sa nu mai zic ale codului penal) privind sprijinirea diverselor grupuri de interes....
Oamenii de afaceri romani nu mai stiu unde sa se opreasca in utilizarea mijloacelor dubioase de inavutire. Daca competitia castiga prin aceste mijloace...de ce sa fie ei mai prosti?
CORUPTIA LA ROMANI NU MAI ARE LIMITE! Aceste limite ar fi trebuit sa fie impuse de valori sociale puternice, care opreau individul inainte de a face aceste fapte!
 
DEX '98 : VALOÁRE, valori, s.f. I. 1. Însuşire a unor lucruri, fapte, idei, fenomene de a corespunde necesităţilor sociale şi idealurilor generate de acestea; suma calităţilor care dau preţ unui obiect, unei fiinţe, unui fenomen etc.; importanţă, însemnătate, preţ, merit. ♢ Loc. adj. De valoare = a) (despre lucruri) pretios, scump, de preţ; valoros; b) (despre oameni) important, merituos; cu autoritate; valoros. ♢ Expr. A scoate (sau a pune) în valoare = a arăta, a demonstra importanţa, calităţile esenţiale ale unei fiinţe, ale unui lucru, ale unui fenomen etc.; a scoate în relief, a sublinia. ♦ (Concr.) Ceea ce este important, valoros, vrednic de apreciere, de stimă (din punct de vedere material, social, moral etc.)... (sursa : http://dexonline.ro/search.php?cuv=valoare ) Copyright (C) 2004-2007 DEX online. Copierea definiţiilor este permisă sub licenţa GPL, cu condiţia păstrării acestei note.

am tinut sa citez definitia din DEX al limbii romane deoarece definirea, cautarea sau regasirea VALORILOR UNUI POPOR incep de la alaturarea a trei cuvinte care puse impreuna dau nastere unei expresii. cum "unui popor" nu suporta prea multe interpretari imi ramane sa imi dau cu parerea, avand ca punct de start definitia invatatilor, asupra a ceea ce inseamna valorile unui popor. un fel de profana invartire in jurul subiectului, asemenea porcului in jurul proverbialului bostan.

apoi, citez pe Unoltean, care spune : .../ In alta ordine de idei, cred ca /.../ DEMOCRATIA si LIBERTATEA /.../ sunt exact ceea ce ii trebuie fiecarui om pentru a se afirma, pentru a-si pune in valoare inteligenta /...

democratia nu poate fi o valoare a vreunui popor cat timp este un sistem de guvernamant asemeni comunismului, anarhiei, dictaturii, puncte puncte

de asemenea, nici libertatea nu este o valoare, ci o nazuinta a celui caruia care are trebuinta, un drept acordat, un privilegiu pe care ni-l luam cu de la sine putere("Freedom is not something that anybody can be given; freedom is something people take and people are as free as they want to be." - Thomas Jefferson). simplul fapt ca libertatea poate sa lipseasca sau sa fie restransa, timp in care valorile nu sunt ceva pe care sa il acorzi ci care este educat in familie scoala, societate, este transmis de la cei care le au deja.

Militant : Basarabia are nevoie de un LIDER. De un LIDER cu mana de FIER. Care sa spulbere lumea veche si sa construiasca o LUME NOUA.

dintre toate sistemele de guvernamant de pana acum, cel care rapeste cel mai putin din libertatea fiecaruia, atat ca individ cat si ca grup, si deci viabil, este democratia si in nici un caz sistemele totalitare, absolutiste, centralizatoare, imperiale, lucru dovedit de raspandirea democratiei in lume
o mana de fier este un nucleu centralizator a deciziei, in detrimentul libertatii, vointei si a reprezentarii individului, cu alte cuvinte departe de demos-kratos

si se stie ca puterea corupe. iar puterea absoluta corupe absolut.
politicienii, cu rare exceptii, sunt manati de dorinta de a capata putere decizionala, in numele nostru, de motive egoiste. cu cat mai putini factorii decizionali, cu atat mai usor se agrega, asociaza. o singura "mana de fier" ar fi o singura putere decizionala. fie ea si delegata prin vot democratic. de asta exista un multiplu de puteri in stat, divizarea lor si controlul reciproc, in democratie.

revenind la valori. sunt mostenite, caracterizeaza odata cu dobandirea lor, le mentinem, le aparam, si le transmitem.

de aici, CRED eu, ca se poate incepe a le da nume sau a ni le aminti

-------------------offtopic-------------------
@ Militant : compañero militant...miscarea zapatista este o solutie mexicana a unei probleme mexicane. sunt mexicani contra mexicani. boierii moderni contra taranii. romanii traiesc in europa. daca vrei sa militezi sau chiar sa lupti in stil zapatist, poate ca nu te afli pe continentul potrivit. si incearca sa fii obiectiv. incearca sa cauti aci, in tara care ti-a dat valorile tale nationale, solutii. daca poporul roman a rezistat atator popoare care s-au jucat cu destinul nostru, ca natie, inseamna ca raspunsul e in tine. nu in mexic. si nici in miscarea legionara. nici in retusata noua dreapta. poporul roman poate fi considerat etern, in raport cu ideile cu care incerci sa te identifici.
 
Care sa spulbere lumea veche si sa construiasca o LUME NOUA.
Imi aminteste de sloganul celor care doresc sa introduca o Noua Ordine Mondiala.

Americanii au valori foarte puternice (dreptul la libera exprimare, dreptul la proprietate), astfel libertatea si democratia au o dimensiune scoiala puternica, dar si una individuala.
* Poti sa-mi enumeri macar cateva din valorile americanilor?
* Nu exista libertate in SUA, care este tara pseudodemocratiei.



Unoltean, stiai ca KGB a contribuit mult la demolarea dictaturilor cumuniste in statele-satelit ale Moscovei? Ei au ajutat la rasturnarea regimurilor totalitare in Germania de Est (Erigh Honecker a afirmat mai tarziu ca exista un plan pentru eliminarea lui), Cehoslovacia, Polonia si Romania. La televiziunea Suedeza chiar s-au aratat documentare in care diferiti reprezentanti ai fostului regim sovietic au confirmat ca o asemenea conspiratie era dirijata de la Moscova. Astfel se explica de ce a fost atat de simplu sa se darame zidul din Berlin.
Zidul din Berlin a fost ideea unui evreu - Kurt Goldstein, care a propus sa fie construit un astfel de perete. Seful de partid in acea perioada, Walter Ulbricht (evreu), imediat a salutat ideea. Despre aceasta s-a scris in Der Spiegel (Nr. 16, din 1991). Diabolicul plan a fost realizat pe 15 si 16 august 1961. Merita mentionat si faptul ca toate gloantele cu care erau impuscati acei ce incercau sa treaca de zid, erau platite de rudele lor.
 
ofiter;170391 said:
Imi aminteste de sloganul celor care doresc sa introduca o Noua Ordine Mondiala.

Spre deosebire Noua Ordine Mondiala eu cred ca aceasta LUME NOUA va fi o renastere a LUMII VECHI, cea care a fost pierduta. O Renastere spirituala, cu alte cuvinte.
 
militant;170394 said:
Spre deosebire Noua Ordine Mondiala eu cred ca aceasta LUME NOUA va fi o renastere a LUMII VECHI, cea care a fost pierduta. O Renastere spirituala, cu alte cuvinte.

Ideile lui Militant seamana izbitor de mult cu cele ale precursorilor dictaturilor din secolul XX ! Toti cei care au instaurat in secolul trecut dicaturi au plecat de la aceleasi idei: o critica aspra a tot ceea ce reprezinta societatea in care traiau la un anumit moment, in unele cazuri o referire la aceeasi societate asa cum arata ea cu multa vreme in urma si in final o solutie "salvatoare" care, fie urma sa se bazeze pe traditiile societatii respective, fie avea sa instaureze cea mai echitabila dintre oranduirile cunoscute vreodata pe fata pamantului. Si daca pentru a se realiza acest "vis luminos" urmau sa moara vreo cateva sute de mii sau milioane de oameni, nici o problema! Mai raman destui!

Cam in acesti termeni au gandit toti! Fie ca au fost comunisti, fascisti, nazisti, etc, etc, etc! In punctele esentiale s-au asemanat destul de mult! Cel mai mult si cel mai mult ii irita pe acesti indivizi sa le vorbesti de libertatea individului, sa le vorbesti despre toleranta, sa le vorbesti despre dreptul fiecarui om la libera exprimare, sa le vorbesti in general despre democratie! Iti vor spune intotdeauna ca toate acestea fie sunt niste fleacuri, fie ca democratia in care traim e o caricatura. Si vor pune din nou placa pe care o stiu cel mai bine! Iti vorbesc despre cat de buna si de frumoasa era societatea de acum 50, 100 sau 150 ani! Dar daca ii iei la bani marunti in legatura cu acest subiect vei constata ca, exceptand sabloanele pe care le-au inavatat, altceva nu stiu despre acea societate invocata in permanenta.
 
Sa inteleg ca noi, romanii, chiar nu avem valori?
Desi discutia a deviat, am urmarit fragmente interesante, dar insist sa revenim la tema principala. Care sunt valorile trecutului,1200-1945?! (asa...ca perioada).
 
militant;170394 said:
Spre deosebire Noua Ordine Mondiala eu cred ca aceasta LUME NOUA va fi o renastere a LUMII VECHI, cea care a fost pierduta. O Renastere spirituala, cu alte cuvinte.

Banuiesc ca atunci cand spui "Renasterea spirituala" te referi la prezenta obligatorie in biserici, rugaciuni de dimineata, in public, in grup, inainte de cursuri la scoala, inainte de intrarea in fabrica. Cruciulite standard si obligatorii, inseriate pentru a putea sti cui sa le dam inapoi sau cui sa ii multumim daca i se rupe de ea si o gasim in ipostaze "inedite". Ba baiatu'...ajungem la vorba din <<Actorul si salbaticii>> "Vreti sa ne faceti o tara de popi". Practicarea religiei, relatia spirituala, cu Dumnezeu este inainte de toate una subiectiva, personala si directa. Activitatile religioase in grup, lacasurile de cult nu fac altceva decat sa ofere un cadru, un spatiu, senzatia de apropiere de Dumnezeu.

Deoarece inca nu s-a inventat tehnologia pentru controlul in masa a gandului, renasterea spirituala nu poate porni decat dinauntrul nostru, al fiecaruia, in nici un caz de la o MANA DE FIER.

Nu de o mana de fier are nevoie Basarabia. Deja o are. Si ce inseamna o mana de fier ? UN grup limitat de oameni, care prin metode specifice, controleaza un popor intreg, spre a crea cadrul necesar realizarii propriilor scopuri. Oare germanul simplu a vrut razboi de cucerire si orori? Oare a vrut rusul simplu imperiu ? Oamenii simpli, lipsiti de libertati si indobitociti sunt simple unelte. Sistemele totalitare, cu mana de fier, nu pastreaza ci limiteaza drepturile cetatenesti.
Boierii nu au disparut.
Doar ca spre deosebire de "democratiile estice", in vest si-au dat seama ca e mai bine sa aiba "supusi" fericiti, cu mai multe libertati, mai multumiti de viata lor si deci cu mai mult chef de munca. Chef de munca inseamna productivitate marita a muncii (compara md cu germania) ceea ce inseamna "dijma", de altfel super consistenta, reprezinta putin, din venitul "pro capita".
Si tocmai asta descalifica sistemele totalitare pe care le viseaza cei ce folosesc fraierii ca tine.
Si in caz ca nu ati dat o definitie sau nu ati realizat ce pas a facut Romania, si ce va poate oferi statul Roman, in afara revenirii la firesc. Romania face parte din clubul statelor care isi doresc a vedea "supusii/contribuabili" fericiti. Iar conditia de "supus", practic invizibila, deranjeaza pe putini dintre noi. Atat timp cat exista exemplul totalitar, la care sa ne raportam conditia. Raul mai mare.

E bine in Moldova, acum ? Esti liber sa spui in public, in lumea reala ce gandesti ? Ziarele, televiziunile au libertatea sa critice pe cei de la putere ? Cand ati deschis ultima oara situl unui ziar de la bucuresti ? Cand ati avut voie ultima oara sa iesiti in strada, pasnic, fara sa fiti arestati doar pentru simpla prezenta ?

PENTRU CE DRACU MILITEZI BĂ ? PENTRU CINE ?

"Fuckin' teenagers" ... (<<Not another teen movie>>)
 
PainGiver;170536 said:
Si in caz ca nu ati dat o definitie sau nu ati realizat ce pas a facut Romania, si ce va poate oferi statul Roman, in afara revenirii la firesc. Romania face parte din clubul statelor care isi doresc a vedea "supusii/contribuabili" fericiti.

Este adevarat? Statul roman se preocupa de cetatenii sai? Oare s-a schimbat ceva peste noapte si n-am aflat?

Eu spre exemplu nu am fost impiedicat sa-mi spun opinia, si nu imi este frica sa o exprim aici la Chisinau. Una este teatrele de la TV alta este realitatea. Spune-mi te rog ce drept de "exprimare" ai tu in Romania? Ai un ziar, un post de radio, TV? Cum faci cunoscuta opinia ta?
 
militant;170554 said:
Este adevarat? Statul roman se preocupa de cetatenii sai? Oare s-a schimbat ceva peste noapte si n-am aflat?

Eu spre exemplu nu am fost impiedicat sa-mi spun opinia, si nu imi este frica sa o exprim aici la Chisinau. Una este teatrele de la TV alta este realitatea. Spune-mi te rog ce drept de "exprimare" ai tu in Romania? Ai un ziar, un post de radio, TV? Cum faci cunoscuta opinia ta?

Sa inteleg ca, in opinia ta, pentru a avea dreptul la libera exprimare, fiecare om ar trebui sa aiba propriul post de radio si/sau TV???? Mi-e teama ca asa ceva este imposibil fizic! Cat despre dreptul la libera exprimare din Romania, n-am auzit cam de multisor sa fii luat de pe strada de "baieti" nici macar atunci cand injuri guvernul!
 
:) militant, ai probleme. Habar n-ai ce inseamna democratie... iar statele dezvoltate de asta si se numesc dezvoltate... ca sunt democratice. In Moldova nu vad prea multa libertate a cuvantului. Ma refer la TV, ziare... pe unde mai pui influentele de diferite origini.
 
el crede ca liberattea de exprimare inseamna sa poti sa spui un banc despre Voronin si nimeni sa nu te toarne la Securitate... gandire tipica post urssista... insa libertatea de exprimare presupune mult mai multe aspecte... insa nu il vom explica lui militant, ca el vrea dictatori pentru amarata asta de tara... adica vrea sa o distruga de tot... sa ramana fara locuitori in genere....
 
militant;170554 said:
Este adevarat? Statul roman se preocupa de cetatenii sai? Oare s-a schimbat ceva peste noapte si n-am aflat?

Eu spre exemplu nu am fost impiedicat sa-mi spun opinia, si nu imi este frica sa o exprim aici la Chisinau. Una este teatrele de la TV alta este realitatea. Spune-mi te rog ce drept de "exprimare" ai tu in Romania? Ai un ziar, un post de radio, TV? Cum faci cunoscuta opinia ta?

Titluri din moldova azi -
AMN susţine că atacul poliţienesc asupra activiştilor politici şi a jurnaliştilor compromit Moldova în faţa întregii lumi democratice [Info-Prim]
Încă un caz de suicid în capitală [Info-Prim]
Politia a arestat liderii Asociatiei „Hyde Park” pentru o actiune de protest neautorizata [Deca-Press]
UJM susţine că atacurile asupra mass media ţintesc subminarea definitivă a institutului presei libere în R. Moldova [Info-Prim]
Ştefan Urâtu: Consiliul Europei trebuie să continue monitorizarea R. Moldova [Info-Prim]
Societatea civilă condamnă acţiunile de suprimare a libertăţii presei în R. Moldova [Info-Prim]

trebuie sa fii idiot sa afirmi ca in romania nu poti, iar afirmatia sa o faci in timp ce concetatenii tai/conationalii mei sunt impiedicati de catre MANA DE FIER (varianta rosie) sa incerce. In Romania poti sa incerci, sa o faci, iar daca vorbesti despre ceva interesant si mai esti si bun de gura, esti bagat in seama. e destul sa nu acuzi fara dovezi.
 
Unoltean;170574 said:
Sa inteleg ca, in opinia ta, pentru a avea dreptul la libera exprimare, fiecare om ar trebui sa aiba propriul post de radio si/sau TV????

Pai atunci nu crezi ca e vorba de o "potentiala libertate" care nu inseamna libertate in sine?

Posibilitatea de exprimare in Basarabia este de fapt aceeasi, "libertatea potentiala", care este o abstractiune manipulativa, difera. Nu aceasta este insa problema. O societatea pentru dezvoltare normala are nevoie de unitate si stabilitate, in cazul in care aceste lucruri sunt impiedicate de un oarecare "drept de exprimare", in mod normal ca acesta din urma trebuie suprimat.
Nu invidiez deloc Romania, haosul si anarhie pana la urma vor pune, sau deja au pus punct pe acest stat lipst de oarecare identitate. Ce pacat!
 
militant;170629 said:
O societatea pentru dezvoltare normala are nevoie de unitate si stabilitate, in cazul in care aceste lucruri sunt impiedicate de un oarecare "drept de exprimare", in mod normal ca acesta din urma trebuie suprimat.

Corect! Apoi trebuie arse toate acele publicatii (carti, reviste, ziare) care dauneaza unitatii si stabilitatii poporului. In continuare trebuie desfiintate toate partidele politice si pastrat doar unul singur, pentru a inlatura disputele intre diferitele formatiuni politice din tara respectiva. Pasul urmator este de a-i aresta pe toti aceia care gandesc altfel decat linia oficiala! Si daca tot i-am arestat, atunci ar trebui pusi la munca, pentru ca numai asa putem cladi viitorul luminos al patriei!

Dragul meu, nici macar nu esti original! Ceea ce afirmi tu a fost descoperit de mult (si din pacate de multe ori) pe Terra! Numai in secolul XX au cunoscut aceste "binefaceri" ale unor indivizi ca tine peste un miliard de oameni! Incepand cu rusii si marea majoritate a popoarelor din imperiul rus, continuand cu italienii, germanii, popoarele est europene si nu in ultimul rand chinezii si mai multe popoare din Asia orientala! Iar conducatorii luminati, fie ca s-au numit comunisti, fascisti, nazisti sau mai stiu eu cum, au reusit sa-si duca popoarele in ruina! Te-ai intrebat vreodata de ce in aceste societati la care visezi tu oamenii duc un trai de zi cu zi cat se poate de saracacios, in timp ce nivelul de trai al celor din democratiile pe care nu le suferi tu a evoluat constant? Te-ai intrebat vreodata de ce multi oameni din tarile comuniste si-au riscat vietile ca sa evadeze din paradisul rosu? Si de ce n-am vazut oameni din societatile democratice venind in tarile comuniste sa ceara azil politic (bineinteles cu exceptia catorva persoane care, lucrand in slujba unor servicii secrete, si-au salvat astfel capetele)? Nu stiu cum se face, dar multi oameni nu prea inteleg teoriile tale savante! Si stii de ce? Pentru ca teoriile tale savante nu dau doi bani pe viata si personalitatea individului. Pentru cei de teapa ta individul este cel mult un numar si este bun cel mult sa se inmulteasca! Atat! N-am folosit pana acum cuvinte tari aici, dar despre tine si cei ca tine nu ma pot abtine sa nu fac urmatoarea remarca: IMI PRODUCETI SCARBA!
 
Back
Top