Emigrarea... din Romania si din Moldova

Vreti sa plecati din tara?


  • Total voters
    16

adrenalina

fara aripi
am deschis tema asta pt ca am gasit un articol interesant despre problema migratie in Romania. despre migratia in MD exista deja o tema la Politica si nu se potrivea cu ceea ce am vrut eu sa discutam aici,
iata si articolul

De ce NU plecam din Romania
21 August 2006
Dollores Benezic


Tinerii care au sansa sa-si construiasca o cariera in strainatate spun ca in tara se simt acasa si vor sa-si puna amprenta pe viitor. Sondajele realizate de Gallup in ultimii opt ani arata ca doar 3%-5% dintre romani si-au exprimat intentia de a emigra definitiv.

Varianta 1: "Trebuie sa fii nebun sa ai ocazia sa te stabilesti in strainatate si tu sa vrei sa ramai in tara asta de rahat!"

Varianta 2: "N-as pleca din Romania, pentru ca aici e patria mea si pot sa contribui la dezvoltarea ei!".

Care vi se pare verosimila in Romania lui 2006? Perceptia generala, cum ca romanii pleaca pe capete din tara, ne-ar face sa alegem prima varianta. Se scrie in presa, se dezbate pe forumuri si in talk-show-uri exodul creierelor, depopularea tarii de forta de munca apta si calificata si neputinta sistemului de a asimila tanara generatie si de a o stimula sa creasca odata cu tara.

In realitate, sondajele arata ca, in ultimii opt ani, procentul de romani dornici sa ne paraseasca definitiv tara n-a avut oscilatii dramatice. Nu mai mult de 3%-5% dintre conationali si-au exprimat anual intentia sa emigreze definitiv. Grosul alege sa ramana in tara sau sa faca bani, doar cativa ani, afara. Daca despre curajul si nerabdarea celor care pleaca s-a tot scris, teama, sentimentalismul si, de ce nu, curajul de a ramane al celorlalti a fost lasat in umbra.

"I want to be happy!"

Cand eram la liceu, putin inainte de 1989, aveam discutii cu colegii de o inocenta sora cu inconstienta. "Tot ce trebuie sa stii si sa le spui e "I want to be happy!" (Vreau sa fiu fericit! - n.r.) si ei se vor ocupa de tot", se legana cu speranta un coleg. Mai tarziu ne-a venit mintea la cap.

Nu facem un titlu de glorie din faptul ca am ramas, dupa cum nici cei care au plecat n-ar trebui sa ne ia de fraieri. Si nici sa considere patetice motivele pe care le vor citi mai jos. Am ales cativa tineri, cu pregatire, care ar fi putut face fata provocarilor "de afara", unii chiar au facut, dar au preferat sa se intoarca acasa.

"La noi e ca intr-un parc de distractii"

De Maria Popistasu au auzit romanii care au vazut filmul lui Tudor Giurgiu, "Legaturi bolnavicioase". Are 26 de ani, e actrita si lucreaza mai mult afara decat in tara.

"Ma bucur cand primesc oferte din afara, dar nu-mi imaginez ca as putea trai in alta tara. Patriotismul e un cuvant greu pentru mine. Familia si prietenii sunt mai aproape, ca si concepte. Romania trece printr-o perioada dificila, dar si foarte interesanta, iar generatia mea poate face sa se schimbe fata acestei tari. Si-mi doresc sa particip la asta. Afara sistemul e stabilizat, la noi e ca intr-un parc de distractii. Te mai amuzi, te mai sperii, dar te simti bine per total", isi explica alegerea Maria.

"E tentant cand te gandesti ca poti sa modifici si tu ceva aici"

Ana Maria Hamza vede lucrurile mai pragmatic. La 30 de ani e manager public in Ministerul Finantelor, absolventa de Jurnalism, si are un master in tara, iar altul in Germania.

Dupa doi ani traiti printre nemti, Ana Maria a vazut adevarata fata a capitalismului, dar i-a suras mai tare ideea de a-l construi pe al nostru: "Chiar daca pare desuet, eu tin la locul asta si la oamenii astia care, in mod eronat, sunt prost vazuti in lume. Am vazut multe lucruri urate si afara. In strainatate, omul e exploatat mai mult decat e ajutat sa creasca. Da, ai un salariu mare, dar dupa ce platesti toate datoriile la care esti silit sa te angajezi nu ramai cu mare lucru. Acolo, rigorile sunt mult mai mari. Capitalismul este rafinat, se ascund in spatele unor drepturi, dar in realitate nu fac decat sa te exploateze. La noi, lucrurile abia se formeaza si inca mai poti sa te misti".

"Aici simt ca ma dezvolt in fiecare zi"

Cristina Suma a ales sectorul privat din Romania dupa trei ani petrecuti in cel din SUA. In 1999, cand a terminat Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica din ASE, a castigat la Loteria Vizelor. In 2003 s-a hotarat sa incerce ospitalitatea americanilor si a lucrat ca manager de evenimente la Marriott Chicago.

"De ce nu vreau sa plec din Romania? Pentru ca aici sunt acasa. Pentru ca aici pun suflet in ceea ce fac si oamenii apreciaza asta. Am pus si acolo suflet, dar nu era la fel. Nu stiu daca oamenii sunt diferiti sau sistemul este altfel. Am invatat multe lucruri interesante in SUA, dar aici simt ca ma dezvolt in fiecare zi", spune Cristina care acum lucreaza ca Internal Comunication manager UPC, firma americana care a preluat societatea de televiziune prin calbu Astral.

Portret-robot de emigrant

El, ca si toti ceilalti cu care am vorbit, fac parte din categoria, identificata si de sociologi, a celor care vor sa plece din tara. "Tineri cu calificare, studii superioare, fara familie. Cand iti faci o familie iti este deja mai greu sa te gandesti la emigrare. Oricum, de la intentie pana la fapta multi se pierd pe drum", comenteaza sociologul Alexandru Toth, project manager la Gallup Romania.

Toth spune ca, din 1998 incoace, procentul de romani care au declarat ca vor sa emigreze definitiv din tara a oscilat intre 3 si 5. Dintre ei, 25% aleg Italia, 15% Canada si 10% SUA si Spania.

O tara in care poti sa faci orice, chiar si din rahat bici

Concluzia este trasa de Georgiana Ilie, 26 de ani, absolventa de Comunicare si Relatii Publice, care lucreaza intr-o organizatie internationala, reprezentanta din Romania.

"Raman in Romania - si nu m-am gandit niciodata sa plec - pentru ca in acest context cultural gandesc si nu ma vad gandind in altul, pentru ca aici sunt familia si prietenii mei (chiar si cei care au plecat din tara sunt pentru mine tot aici; sau, mai degraba, eu sunt aici pentru ca ei sa aiba la ce sa se intoarca), pentru ca m-as plictisi groaznic intr-o tara aseptica in care totul merge perfect, pentru ca totul este dinamic si poti face din rahat bici, pentru ca totul se schimba si ocaziile de a face lucruri extraordinare sunt la tot pasul, pentru ca salatele si morcovii din piata sunt plini de pamant".

Lui Daniel Mitulescu ii place sa se laude la festivaluri cu filme produse de el in Romania

Un profesor la Politehnica si un producator de filme, ambii de 26 de ani, au ales tot Romania. Unul pentru ca inca mai copilareste, iar celalalt pentru ca e mandru sa mearga la festivaluri de film cu productii autohtone.

Cristian Ciornei, cadru didactic la Facultatea de Chimie, castiga putin, dar spune ca, deocamdata, nu asta il preocupa: "Probabil daca as vrea sa-mi fac o casa, o familie, ar trebui sa plec afara ca sa castig bani, dar m-as intoarce. Cei de-afara sunt conditionati de sistem sa munceasca incontinuu. Daca a doua zi nu esti fresh la serviciu, te da afara, pierzi casa, masina, tot. Aici, daca ma da afara, ce sa-mi ia, abonamentul RATB? Castig sase milioane de lei la Politehnica, probabil daca m-as angaja ca sofer in alta parte as castiga mai mult. Nu ma plang, munca mea mi se pare interesanta, interactionez cu oamenii...".

Daniel Mitulescu, producatorul de la "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", a refuzat sa lucreze intr-un studio de filme din Spania, pe un salariu dublu.

"E mai multa nevoie de mine aici, sunt multe de facut. Am facut Sociologie si Antropologie la Sorbona, in Madrid am facut un master pe audio-vizual si am lucrat intr-o televiziune. M-am intors pentru ca doresc sa fac lucrurile care-mi plac aici. Aici simt ca munca mea valoreaza mai mult", se gandeste Daniel."



voi plasa si un poll despre migrare la care puteti particpa toti. oricum putem discuta aici despre acest fenomen in ambele tari.
 
Re: Emigararea... din Romania si din Moldova

vreau sa spun ca in strainatate e foarte greu se te stabilezi. eu ma aflu in Grecia acum 8 ani si ca sa dovedesti ca meriti ceva trebue sa te lupti foarte mult. toti mereu te socot de straina si trebue sa cunosti limba foarte bine + engleza ca sa gasasti un lucru bun. eu vreau sa ma intorc in tara ca sa gasesc un post de lucru dar nu stiu daca o sa pot trai cu salariul pe care o sa mil ofere. in tarile europene nu recunosc deplomele de studii superioare din alte tari, trebue sa studiezi intro tara europeana ca sa poti gasi de lucru si totdeauna e foarte greu fiindca europa e plina de straini si nici ei nu au de lucru. ei daca te eau la lucru oricum nu te platesc ca pe cetatenii lor.
 
Re: Emigararea... din Romania si din Moldova

EDITORIALUL EVZ: Batalia romanilor fericiti
22 August 2006
Ovidiu Nahoi

Ovidiu Nahoi dezvaluie absurdul confruntarii dintre cei care au ales sa ramana in Romania si cei care au optat pentru emigrare.


O confruntare absurda, intre cei plecati si cei ramasi. Tinerii care nu au parasit tara s-au integrat in sistemul ticalosit al lui Iliescu. Spaga, minciuna, teapa, psd, pc, prm. Trist, dar aceasta este realitatea. Chapeau, pentru cei care si-au pastrat demnitatea."

"Nu te vrea nimeni inapoi cu atitudinea asta. De fapt, cei care au ramas au ales ceva si nu avem nevoie de "valorile" care au plecat pentru ca aici nu se puteau exprima. Aceste valori sa ramana acolo unde s-au integrat si sa ne lase in pace cu "durerea noastra"".

Iata un fragment din dezbaterea extrem de animata de pe forumul EVZ, in legatura cu articolul nostru de ieri consacrat tinerilor care aleg sa ramana in Romania. (Articolul continua astazi, inclusiv cu povesti ale celor care au ales sa plece.) Confruntarea, uneori cu accente extrem de dure, reprezinta insa ultima dintre dezbaterile de care Romania are nevoie in acest moment. Culmea absurdului este sa-l blamezi pe cel care-si cauta fericirea! Pentru ca, pana la urma, despre asta este vorba.

Saracia, competitia incorecta, lipsa perspectivei (macar a aceleia de a avea un apartament) si posibilitatea de a ajunge la un anumit confort material mult mai repede decat in tara i-au determinat pe multi sa emigreze. Cinste lor! Au riscat, muncesc din greu, au trecut prin experiente extraordinare. Au cu totii parte de portia lor de fericire, asa cum stiu sa si-o procure si sa si-o administreze.

Tot asa si cu cei care au ramas! Nemultumiti de aceleasi lucruri ca si cei care au plecat, au incercat sa reziste si sa faca ceva. Au muncit, si-au stors creierii sa gaseasca o solutie pentru a le fi un pic mai bine si, pana la urma, au scos-o si ei la capat. Pentru multi dintre cei care au luat-o de jos, la inceputul anilor ‘90, pentru cei care lucreaza pe cont propriu, care-si dezvolta cariere in firmele cu capital strain, in companii romanesti ori in alte domenii aflate in expansiune, confortul material a venit, poate, mai greu.

Dar cresterea economica, dezvoltarea creditului, explozia hipermarketurilor, libertatea de circulatie in Europa, la care se adauga avantajul apropierii de familie si de prieteni, fac acum din ramanerea in Romania o varianta tot atat de valabila ca si plecarea.

Nici cei care pleaca nu sunt lasi, tradatori sau cu nasul pe sus, nici cei care raman nu sunt lenesi, prost pregatiti sau corupti - asa cum sustin multi dintre participantii la dezbatere. Noi, romanii din tara sau din strainatate, nu avem vreun motiv sa ne dispretuim, cu atat mai putin sa aruncam invective unii in urma celorlalti. Dimpotriva.

Cei de afara se pot mandri ca s-au integrat in societati dezvoltate si competitive. Cei ramasi se pot mandri ca, prin munca lor si prin implicarea lor in viata cetatii, au contribuit la intrarea Romaniei in NATO si in Uniunea Europeana. (Cati dintre cei care paraseau Romania acum zece-cincisprezece ani credeau ca asa ceva va fi posibil?)

Pana la urma, daca ne pasa de aceasta tara (si interesul manifestat pentru articolul de ieri o atesta), putem contribui cu totii la binele ei.
Noi, cei de aici - muncind si cautand solutii pentru sumedenia de probleme cu care se confrunta Romania - am fi absurzi daca am pretinde ca lucrurile merg extraordinar, dar chiar asta e provocarea!

Ceilalti, din afara, pot ajuta Romania, daca o doresc. Pot investi. Pot reveni, pentru un timp, spre a ne impartasi din experienta lor. Sau pot ajunge, acolo, in pozitii de decizie politica si economica la nivel international. Daca nu ei, macar copiii lor, in masura in care parintii ii vor ajuta sa afle ca sunt romani.
 
adrenalina;146182 said:
Nici cei care pleaca nu sunt lasi, tradatori sau cu nasul pe sus, nici cei care raman nu sunt lenesi, prost pregatiti sau corupti - asa cum sustin multi dintre participantii la dezbatere. Noi, romanii din tara sau din strainatate, nu avem vreun motiv sa ne dispretuim, cu atat mai putin sa aruncam invective unii in urma celorlalti. Dimpotriva.

Totusi, daca vine unul atat de dastept ca domnu`:
adrenalina;146111 said:
Cristian Ciornei, cadru didactic la Facultatea de Chimie, castiga putin, dar spune ca, deocamdata, nu asta il preocupa: "Castig sase milioane de lei la Politehnica, probabil daca m-as angaja ca sofer in alta parte as castiga mai mult. Nu ma plang, munca mea mi se pare interesanta, interactionez cu oamenii...".
.....cu greu te poti abtine de la injurat.
Cu 6 milioane de lei nu-ti poti plati intretinerea+mancarea+iesit la film/teatru+niste haine, ca sa nu vii in fata studentilor rupt in koor... Ce sa mai vorbim de vacante... Altfel spus, pe poetul asta il tin parintii si se mandreste cu asta. O fi interesanta munca lui, dar daca numai asta-si permite sa faca (ma-ntreb cat or costa cartile alea de chimie) e jalnic.

PS: un prieten spaniol imi spunea ca supravietuieste, pt ca salariul nu-i ajunge "decat" pt chirie, intretinere, benzina, haine si mancare si sa puna deoparte pt vacante (va asigur ca cheltuieste minimul posibil in vacante, s-a-ntamplat sa doarma in masina)... Si asta se cheama "supravietuit" :D... Nu stiu ce anume mai vrea, probabil rate la casa sau sa poata intretine pe cineva (daca face un copil, de exemplu).
 
Fetelor. am intele ca e greu sa te stabilesti.. sa te aranjezi la un job ceva bine platit!!! E clar ca socoteala de acasa cu cea de la piata e cam diferita! Dar asta nu inseamnca ca trebuie sa cedezi la tot ce te inconjoara! Eu caut un ajutor din partea comunitatii acestea de pe site si cred ca il voi gasi cu speranta trebuie sa traiesti.. ai o viata si trebuie sa te starui din plin ca sa poti obtine ceva frumos!!! In privinta la canada unde trebuie sa ma adresez
 
Back
Top