1 Decembrie : Marea Unire de la Alba-Iulia

animaluts

back from the dead
365100_16d.gif


Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit.”

De 1 decembrie, invităm toată suflarea românească la o Mare Horă a Unirii !

Eveniment organizat şi susţinut de: Partidul Liberal, grupul de iniţiativă „Spiritul Românesc al Basarabiei”, Campania „Deşteaptă-te Române”, Mişcarea Unionistă şi de toată lumea care ţine şi nu şi-a uitat rădăcinile şi valorile milenare (limbă, credinţă, pămînt, cultură) şi doreşte să participe la un eveniment de suflet şi neam !

Evenimentul este autorizat de către Primăria Municipiului Chişinău !

13.00-13.15 – Depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt
13.15-14.05 – Repartizarea panglicii solidarităţii şi a programului
14.00-14.05 – Imnul Naţional al Ţării - Deşteaptă-te Române
14.20-14.30 – Citirea hotărârii de la 1 decembrie 1918 de la Alba-Iulia
14.30-14.40 – Cuvînt de deschidere - Sergiu Boghean, preşedinte al OTPL
14.40-14.45 – Anunţarea victorinei la tema MAREA UNIRE şi înscrierea doritorilor
14.45-15.45 – Discursuri (Dorin Chirtoacă, Ion Hadârcă, Dumitru Matcovschi, etc)
15.45-16.00 – Recital de poezie patriotică - Ninela Caranfil
16.00-16.30 – Desfăşurarea victorinei şi premierea învingătorilor
16.30-16.40 – Prezentarea declaraţiei OTPL 1 Decembrie 2007 Unirea celor trei Principate (improvizare)
16.40-16-50 – Maria Sarabas - Hora Unirii
16.50-18.00 – Concert: Cristi Aldea-Teodorovici, Noroc, Doina Sulac şi mulţi alţii !
 
se va incepe totul la monumentul lui Stefan cel Mare, dupa care in scuarul teatrului de opera shi balet ( dar nu e sigur, pentru ca PL se presupune ca va obtzine autorizatzie pentru a face yn PAMN pyna luni (26.XI) )
 
Ideea imi place, dar nu pina la urma. Parerea mea este ca nu e bine sa invoci calificative de tip "Marea", "toata [suflarea]", über, etc.


De ce? pentru ca acest eveniment se promoveaza ca "the best thing since sliced bread", si daca in practica nu va fi asa - aceasta va scoate la iveala slabiciunea¹ grupului de sustinatori a miscarii. Aceasta va fi un instrument in mina altora, exemplu de utilizare: "am vazut cu adevarat citi [de putini] romani sunt in Moldova! [hai sa declaram limba rusa a doua limba de stat]"


Experti in acest domeniu sunt PPCD, pe parcursul anilor au organizat citeva "Mari" "Adunari" "Nationale", la care au venit foarte putini oameni (pentru referinta: la orice rock-concert de la UTM vin de ξ ori mai multi). In descriere se spune ca va fi asa ceva:
manchisinau.jpg



Dar se primeste asa ceva:
97127_pic.jpg



Din cauza acestor erori tactice, "Mare Adunare Naţională" isi pierde din acea valoare magica, din acel simt al patriotismului, din elementul "OMFG how many people!!", si din potentialul sau de a schimba ceva.

Eu consider ca situatia din tara e prea stabila si prea user-friendly (relativ vorbind) ca sa faca posibila o astfel de mega-intrunire, ca sa genereze o revolta de proportii, o miscare de rezistenta puternica [si violenta], etc.

Moldovenii de astazi nu sunt intr-atit de flaminzi incit sa-si riste pielea. Asa ceva nu va fi:
89-63_tank_man_-_web.jpg





La aceasta intrunire voi veni, incercind sa previn degradarea valorii "Mare Adunare Naţională" (evident, sunt pro-unire); dar consider ca mai bine ar fi intitulat-o mai... modest. Daca reusesc sa adune "OMFG cit de multi!" oameni de N ori la rind - atunci la iteratia N+1 pot sa-si permita sa apeleze la termenul "MAN"...

Dar... kids these days... they always want it "right now".


¹ - probabil ar fi mai bine sa spun "nu maturitatea" decit "slabiciunea"
 
gr8dude;204574 said:
Experti in acest domeniu sunt PPCD, pe parcursul anilor au organizat citeva "Mari" "Adunari" "Nationale", la care au venit foarte putini oameni (pentru referinta: la orice rock-concert de la UTM vin de ξ ori mai multi). In descriere se spune ca va fi asa ceva:
manchisinau.jpg



Dar se primeste asa ceva:
97127_pic.jpg



Din cauza acestor erori tactice, "Mare Adunare Naţională" isi pierde din acea valoare magica, din acel simt al patriotismului, din elementul "OMFG how many people!!", si din potentialul sau de a schimba ceva.

Nu stiu dak ai fost tu la vre-o Adunare Nationala a PPCD, cel putin la ultima cu toate impiedimentele existente au fost prezente peste 100 de mii de persoane. Desigur ca nu este posibila prezenta de 300 000 cum a fost in 1990. Stim bine cum au manat atunci brigadirii de colhozuri oamenii la Chisinau si din banii cui a fost platit benzina si autobuzele.
http://nouageneratie.org/page.php?modul=Gallery&op=showimg&iid=38&zps=9 Poze din 2002
PL-istii desigur isi doresc ridicare raitingului cel putin de 7 ori pentru a ajunge in parlament. Dar putine sanse de reusita. In schimb, dupa ce AMN va pune mana pe toate terenurile de constructie din jurul Chisinaului liberalii vor ramane tapi ispasitori pentru tot. Si atunci nu o sa-i ajute nici un fel de "unionism".
 
Hmm, bune fotografii in acea galerie; se pare ce situatia nu e atit de rea pe cit am crezut.

La acele intruniri am fost si eu (de "jos" insa nu poti evalua dimensiunea grupului de oameni); se pare ca estimarile mele erau prea pesimiste. Oricum insa sunt de parerea ca estimarile altora sunt mult prea optimiste.
 
Sorry baieti si fete mari, dar nu am vazut in anuntul lui animaluts vreo referinta ca evenimentul va avea amploarea Marilor Adunari Nationale, este o chemare si ca orice chemare patriotica face accente pe realizarile din trecut.
 
Endo, stii ce nu inteleg eu? Ce te f**e pe tine atata de vrei mereu sa te iei la harta cu altii pe subiectul Romania?
 
Studenţii UTM-ului au decis să se întâlnească la UTM, blocul central sau cum îi mai spune ( acel de lângă librăria Eminescu ), pentru a merge în coloană spre monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.. cei care nu aparţin UTM-ului dar doresc să se alăture unei coloane, pot de asemenea să vină la 12.30 în faţa UTM-ului..

vor mai veni coloane din partea Prometeului, Eliade, Asachi, Spiru Haret, USM.

dude, total de'akord =) însă nu e o chestie de ordine politică.. e vb de sărbătorirea unui eveniment şi eu la rândul meu am considerat că sunt obligat să-i anunţ şi pe ceilalţi, s-ar putea să mai dorească cineva să vină.

PL-ul va fi puţin dezamăgit sâmbătă când toate campaniile ( Basarabia Pământ Românesc, Deşteaptă-te Române, Spirit Românesc, .. ) vor arăta că au venit aici nu pentru PL =)
 
blin si eu nu sunt la Chisinau...asa eveniment...vine Tiesto :)Deci schimbam tema...Tiesto rulezz..

Bv celor de la UTM,USM si restul liceelor ce vor participa la o astfel de manifestare ...Da ce cei de la ASEM si restul universitatilor nu au de gind sa participe sau ei sunt cu stia in frunte ...Ah da am uitat ASEMU-ul mai ca intotdeauna a fost mindru probabil si este....!
 
Bravo Animalutz pentru că te foloseşti de munca altora!

Îmi place cum a început acest "animalutz" forumul - "Eveniment organizat şi susţinut de: Partidul Liberal, grupul de iniţiativă „Spiritul Românesc al Basarabiei”, Campania „Deşteaptă-te Române”, Mişcarea Unionistă şi de toată lumea care ţine şi nu şi-a uitat rădăcinile şi valorile milenare (limbă, credinţă, pămînt, cultură) şi doreşte să participe la un eveniment de suflet şi neam !"

Nu e adevărat întru totul ceea ce ai scris şi cer de la tine "Animalutz" (lipsă de curaj pentru a-ţi pune numele) să aduci dezminţiri. Manifestaţia este concepută şi realizată de Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal în exclusivitate. Nu a venit nimeni de la aceste instituţii enumerate mai sus cu vreo ideie, cu vreo para. Oare astfel e normal? Şi, apropo, nici nu am avut de gînd să facem în Piaţa Marii Adunări Naţionale manifestaţia deoarece nu dorim să ducem mai mult decît putem ridica.

Mi-e scîrbă de aceşti oameni care caută să se folosească de acţiunile altora, să vină cu nişte schimonosiri şi să ducă lumea în eroare. Să ştiţi că noi vă aşteptăm pentru că ne dorim unitate şi nu dorim să vă evidenţiaţi ca grupuri acolo. Avem o horă a Unirii şi să vă văd cu toţii împreună dansînd.

La 1 decembrie, între orele 13:00-14:00 Hai să dăm mînă cu mînă!

http://play.md/video/be6e8bc5-e672-4382-b33a-306d1c109ee6
 
Extraordinar eveniment!!! dar cit de sigura e informatia? de unde ai aflat animaluts? Ma bucur ca mai sunt oameni cu initiativa in aceasta tara...bravo celor ce organizeaza!
 
Deci, strict ce tine de Oranizatia de Tineret a Partidului Liberal :

"Hai să dăm mână cu mână !

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal va organiza pe data de 1 Decembrie 2007, în Scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet o Manifestaţie Culturală prilejuită aniversării a 89 ani de la Marea Unire şi Zilei Naţionale a Românilor de Pretutindeni.
Evenimentul se va desfăşura între orele 13:00 – 18:00 şi va include: discursuri ale unor personalităţi marcante ale Republicii Moldova, recital de poezii, concurs de întrebări, concert şi dansuri populare. Participanţii la manifestaţie vor primi în dar o broşură cu poezii patriotice ale tinerilor premianţi la Simpozionul din 27 martie 2007, un CD cu piese de dragoste de patrie şi neam, precum şi „Panglica Solidarităţii”.
Totodată, Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal salută călduros românii din Ţară şi de pretutindeni şi invită pe toţi la sărbătoare.

Vino să aniversăm împreună!

Programul Manifestaţiei din 1 decembrie 2007, prilejuită aniversării a 89 de ani de la Marea Unire

13:00-13:15 Depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare
13:00-15:00 Repartizarea Panglicii Solidarităţii şi a programului manifestaţiei.
13:30-13:35 Imnul - „Deşteaptă-te române!”
13:35-13:40 Hotărârea din 1 decembrie 1918, de la Alba-Iulia.
13:40-13:45 Cuvânt de deschidere - Sergiu BOGHEAN, preşedinte al Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal
13:45-13:50 Anunţarea unui concurs de întrebări privind tematica Marii Uniri şi înscrierea doritorilor
13:50- 14:30 Discursuri:
Mihai GHIMPU, preşedinte al Partidului Liberal;
Dorin CHIRTOACĂ vicepreşedinte al PL;
Gheorghe PALADE, preşedinte al Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova; Ion HADĂRCĂ, scriitor;
Grigore VIERU, scriitor;
Dumitru MATCOVSCHI, scriitor;
Daniela BUGA, profesoară de istorie
14:30-15:00 Luări de cuvânt
15:00-15:15 Recital de poezie patriotică - premianţii simpozionului din 27 martie 2007 organizat de OTPL.
15:15-15:30 Desfăşurarea concursului de întrebări şi premierea câştigătorilor
15:30-15:35 Declaraţia OTPL privind necesitatea instituirii zilei de 1 decembrie, drept sărbătoare naţională.
15:35-15:45 „Unirea celor trei principate româneşti”
Maria Sarabaş – „Hora Unirii”,
15:45-17:30 Concert. Vor evolua:
Ansamblul de dans popular - „Leagănul”
Interpreţi:
Maria Sarabaş
Maria Iliuţ
Anatol Dumitras
Veta Ghimpu-Munteanu
Costi Burlacu
Jabinschi Alexandru
Doina Cociu
Rusu Sergiu "

e aceeashi info din primul mesaj, cu modificari !
 
1 decembrie, ora 13:00 - Scuarul Operei Naţionale

E bine că ai pus programul manifestaţiei aşa cum va fi. Am văzut şi pe Curaj şi în alte parte ptorgamul întocmit de noi acum 2 săptămîni. Să ştiţi că era în variantă proiect şi au parvenit nişte modificări (Doina Sulac va pleca la Alba-Iulia, Cristi poate să nu fie în Rep.Moldova, iar for.Noroc nu va fi invitată). Rugămintea mea către toţi este ca atunci cînd publicaţi ceva pe internet să verificaţi veridicitatea informaţiei. Numerele de telfon, precum şi poşta electronică le găsiţi pe site-ul partidului - www.pl.md.
 
Re: 1 decembrie, ora 13:00 - Scuarul Operei Naţionale

nu dorim să vă evidenţiaţi ca grupuri acolo
lipsă de curaj pentru a-ţi pune numele
Nu e rau pt. cineva inregistrat de o zi... Explica-mi un lucru: daca vreau sa vin cu prietenii, care nu impartasesc opiniile organizatorilor si vom avea in loc de tricolor un jolly roger, ce se va intampla?
...Din pacate inca un post care confirma expresia cu "cadrele"... partidele politice din MD nu au [nu realizeaza nevoia/nu-si permit] cadre care sa poata organiza la nivel satisfacator macar promovarea unui evenimnet, de organizare nici nu vorbesc. Ii plin net-ul de literatura despre p.r., mai cititi cum se face corect o actualizare a unui eveniment istoric...ce va lipseste? net? minte? bani?...Eh... shi eu care credeam ca student inseamna 80% autodidact...
P.S. Tine de la badea o idee: faceti un site cu informatii exclusive despre anul 1918, numiti-l "1918daybayday"* si fii sigur ca vei reusi mai mult decat incerci sa faci acum... daca nu aveti nimic exclusiv macar centralizeaza informatia disponibila.
P.P.S. faceti ceva cu calitatea sunetului la Radio Media.
*deja exista ceva similar, dar tema este wwII... inspirati-va.
 
Replică lui partizan131

De fapt sunt înregistrat din primăvara acestui an, însă aveam un nume de utilizator-pseudonim (bionstyle) şi am ajuns la o maturitate în ceea ce priveşte internetul. Îmi place să ştiu cine scrie şi să nu se ascundă după ecranul azuriu. Aşa consider e mai corect.

În privinţa campaniei de promovare, pot spune că reieşim din ceea ce avem. Am dat publicitate la Vocea Basarabiei şi Radio Media (Cimişlia). Joi şi Vineri va apărea anunţul nostru în Ziarul de Gardă, Timpul şi Junral de Chişinău şi, nu în ultimul rînd, vorbim de la om la om, că aşa e mai efecdtiv (practica din campania electorală). Am dorit creare unui site - www.89unire.md, însă din mai multe motive proiectul a fost abandonat. Vom repara, totuşi, problema respectivă în curînd. PR - e adevărat avem nevoie de specialişti, dar nu strică să ne învăţăm şi noi, deoarece organizează tineretul şi nu seniorii. Avem drept la greşeală, or nu o greşeală e mai valoroasă decît inactivitatea?
Te aşteptăm la manifestaţie cu prietenii, însă e interzis plancarte cu mesaj de protest şi drapele alele decît tricolorul şi cel al Uniunii Europene. Avem acord în această privinţă cu primăria şi poliţia.

Mai multe detalii despre manifestaţie le puteţi afla la conferinţa de presă de miercuri, 28 noiembrie. ora 13:00 de la agentia Infotag (str.M.Kogâlnicenau, colţ cu N.Iorga).
 
Back
Top