9 mai

Doomie

Doumitrou
Iata ca rusilor nu le prea place faptul ca veteranii care au luptat pentru Armata Romana/Regala primesc si ei "compensatii":

MOSCOW RESENTS MOLDOVA'S DECISION TO PAY COMPENSATION TO WWII VETERANS WHO FOUGHT WITH GERMANY

MOSCOW, March 19 (RIA Novosti) - Moldova's decision to pay compensation to veterans of World War II, who fought with Nazi Germany, has aroused deep regret and resentment.

"We resent Moldovan President Vladimir Voronin's decision to offer compensation on the 60th anniversary of victory over Nazism to all veterans of the war, no matter what party they fought with," the Russian Foreign Ministry's Information and Press Department stated.

"This measure of the Moldovan authorities insults the memory of millions, who paid a high price for the deliverance of USSR republics, including Moldova, from the Nazi enslavement," the ministry stressed.

The ministry recalled last summer's celebration of the 60th anniversary of the Yassy-Kishinev operation, which resulted in the complete liberation of Moldova from the Nazi occupants.

"Less than half a year after the celebration the country's authorities suddenly decided to pay the tribute also to those who fought with Hitler's army against their own people. Apparently, someone has short memory in Moldova," the ministry's comment underlines.

Moscow noted that Moldova's decision "bewildered Russian veterans, many of whom fought with their Moldovan brothers against the Nazi plague".

Observati limbajul de lemn.
 
Ru

МИД РФ: у молдавских властей тоже оказалась короткая историческая память Инициатива президента Молдавии Владимира Воронина о предоставлении по случаю 60-летия Победы над фашизмом адресных компенсации всем участникам Второй мировой войны независимо от того, на чьей стороне они воевали, вызывает "глубокое сожаление" у России. Об этом говорится в сообщении МИД России, распространенном в субботу, сообщает РИА «Новости».
"Данный шаг молдавского руководства оскорбляет память миллионов людей, заплативших огромную цену за избавление республик бывшего СССР, в том числе и Молдавии, от фашистского порабощения", – говорится в сообщении.
"Видимо, у кого-то в Молдавии слишком короткая историческая память", – подчеркивает МИД России.

http://www.polit.ru/news/2005/03/19/memor.popup.html

Iata si textul in limba rusa.

Pai si normal cxa ocupantii incep a fi numiti cu incetul asa cum merita!
Stramosii nostri, ce au constientizat ca e mai periculoasa
ciuma rosie

ca nazismul sau fascismul si au luptat contra raului mai mare, pentru "eliberatori" vor fi vesnic antieroi. Dar ce ne pasa de aceasta declaratie...
Mai straniu ce se intimpla cu VORO(voronin), din atytia lupte cu Rosca s-a infectat si el de "nationalism"?
Sau e o miscare fatis-comunista?

Adevarata schimbare trebuie sa o faca OAMENI NOI!!!!
Pacat ca daca chiar si VORO putin s-a mai copt la cap unii se straduie sa-i ocupe locul inca caldut proPUTInist :(

Cine nu stie istoria, risca sa o repete...
 
Voronin ar trebui să refuze să participe la sărbătorirea lui 9 mai de la Moscova, aşa cum au probabil vor face Preşedinţii din fostele republici baltice.
 
o sarbatoare a victoriei de 9 Mai se face si la Bruxelles, acolo ar trebui sa mearga Voronin, alaturi de Basescu

Mai este de zis ceva ; pe 25 Aprilie, cei 35 de europarlamentari se vor aseza alaturi de ceilalalti colegi europeni si vor apara interesele neamului roman la Bruxelles. Pe 25 de Aprilie, in urma semnatii Tratatului de Aderare, Romania isi pierde o parte din statalitate pentru a deveni provincia estica a Uniunii Europene.
 
Cateva prevederi din Tratat:
1. Romania nu va contracta relatii economice cu state terte decat prin intermediul structurilor europene.
2. Romania se obliga prin prezentul Tratat sa pregateasca cat mai repede in spatiul Schengen (aproximativ 2 ani), ce va permite desfiintarea fontierelor vamale cu Ungaria si Bulgaria
3. Romania se obliga prin actualul Tratat sa adopte o politica economica si fiscala care sa determine trecerea cat mai rapida la moneda unica europeana.
4. Din 2009, cetatenii spatiului economic european au dreptul de a cumpara teren in Romania
5. Orice cetatean al Uniunii poate candida sau fi numit intr-o functie administrativa.

Prevederile din noua Constitutie aproape anuleaza diplomatia nationala; orice relatie diplomatica cu terte state se va realiza prin structuri europene. Se estimeaza ca in 10-15 ani ambasadele statelor UE in tari non-UE vor fi transformate in centre culturale, economice. Tot noua constitutie mareste puterea executiva a actualei Comisii, pe care o pregateste in calitate de Guvern si deschide calea unui presedinte al UE.

Asa ca sper ca mi se permite licenta de ''pierdere partiala a statalitatii''
 
autoadministrarea tuturor palierelor societatii. Ori UE este un coordonator care o sa taie cate ceva din puterile actualului stat roman: productia industriala (carbune si fier), cotele agricole si piscicole, preturile carburantilor si politica energetica (de exemplu Romania a fost sfatuita sa dezolte prioritare sectorul nuclear), cotizatia la fondurile comunitare vor fi fixate de Comisia Europeana, politicile economice vor fi coordonate si de Banca Centrala Europeana nu numai de BNR, exista anumite prevederi in educatie, care trebuie adoptate in intreaga UE. Se estimeaza ca in 10 ani se va reusi interconectarea sistemelor de asigurari de sanatate, ceea ce va implica adoptarea unor norme si in acest domeniu. si cate si mai cate...cu siguranta ele marcheaza un progres enorm pentru actuala stare de lucruri din Romania, insa cel putin in mintea mea UE este o structura supranationala, care fura partial statalitatea.

pai pana la urma in ce au constat acesti 5 ani de negocieri si 31de capitole? Inlocuirea legislatiei romanesti cu cea europeana, pentru a face Romania compatibila cu structurile europene.
 
multumesc de articol.
Da, cuvantul suveranitate este mult mai potrivit
Acum ca ma gandesc si mie imi suna statalitate=integritate teritoriala.
 
Ăsta e pericolul contaminării cu limbajul rusificat de peste Prut... :) Rusescul "gosudarstvennosti", pe care deştepţii nostri îl traduc ca "statalitate", se traduce aşa: "organizare de stat", "viaţă de stat" (am căutat în mai multe dicţionare, editate şi la Chişinău, şi la Bucureşti), adică e puţin altceva decât ar vrea ei să exprime... Dacă găseşti vreo sursă credibilă, care să infirme explicaţiile lui Şişcanu, te rog să-mi dai cumva un semn şi mie, ok?
 
Intrucat singurul meu contact cu limba de peste Prut este acest forum, si cum in Google cautare dupa statalitate a gasit nenumarate pagini romanesti ce contin acest cuvant, tind sa cred ca filiatia lui nu este ruseasca, cunoscand fiind anti-rusismul din Romania. Pe mine ma duce cu gandul la un imprumut din italiana (statalita), in care limba are inteles mai complex, de totalitate a caracteristicilor unui stat (integritate teritoriala si suveranitate). Sunt aproape convins ca termentul vine in romaneste din italiana, nu numai datorita formei fonetice ci si datorita sensului.

Asa ca...sa rasuflam usurati...lumina nu vine de la Moscova. :D
 
Mda:

STATALITÁTE f. Caracter statal. /statal + suf. ~itate
Trimis de siveco, 21/08/2004. Sursa: NODEX

stat, subst -(orig it) - derivate: statal, statalitate - Dictionarul Limbii Romane

Dacă sensul este "caracter statal" (ceva destul de vag, mult mai abstract decât "suveranitatea" de exemplu), atunci e clar că nu poate fi folosit cu sensul cu care este folosit la Chişinău.

Am căutat şi eu pe Internet, de multe ori. Problema e că, dacă observaţi, aproape toate exemplele sunt surse moldoveneşti (Republica Moldova) sau care fac referire la acest termen folosit de Chişinăul oficial. (Din 88 de exemple găsite cu yahoo, de exemplu, doar trei sau patru sunt site-uri româneşti şi toate fac referore într-un fel sau altul la R.Moldova). Or tocmai despre asta e vorba în articolul lui Şişcanu. În plus, nici eu nu am auzit pe nimeni în România să folosească acest termen, decât doar atunci când se vorbeşte despre Moldova şi deci se utilizează limbajul specific politicienilor noştri (despre care se ştie că nu au prea multă carte). Cu alte cuvinte, eu tot aş evita folosirea acestui termen cu sens de "suveranitate", dându-i mai multă dreptate dlui Şişcanu decât unor Ostapciuk sau Tarlev.
 
Cred că am găsit un exemplu de folosire a cuvântului "statalitate" (cu sens de "organizare de stat", deci ca la ruşi) şi într-o sursă românească, la Ovidiu Pecican:

Chiar dacă este greu de stabilit riguros acest moment – de fapt cel ce desparte medievalitatea de modernitate în ţările române, unde intrarea într-o nouă vîrstă istorică s-a suprapus, mai mult sau mai puţin, peste reforma administrativă şi politică –, el trebuie întrezărit în limitele unui interval. În cadrul respectivului segment cronologic s-au petrecut, aş crede, mai multe mutaţii importante pentru redefinirea tipului de statalitate românească...

http://66.218.71.225/search/cache?p...itate&d=DCACBEA181&icp=1&.intl=us

So... poate aveţi dreptate, există în limba literară şi se şi se utilizează, dar mult mai rar decât în Moldova, unde se foloseşte, impropriu, ca înlocuitor pentru noţiunea de "suveranitate"...
 
Ca şi preşedinţii Ţărilor Baltice, Ucrainei şi Georgiei, la 9 mai, Voronin nu va pleca la Moscova

* Republica Moldova ar putea intra în Uniunea Europeană împreună cu Ucraina, a declarat preşedintele Vladimir Voronin la PRO TV Chişinău, adăugând că „în cazul în care va fi o decizie respectivă a Uniunii Europene în acest sens, Republica Moldova şi Ucraina ar putea să devină parteneri ai integrării europene”.

Carolina Budescu, pentru FLUX


El a menţionat că aderarea concomitentă a celor două ţări la UE este foarte „interesant şi convenabil pentru Republica Moldova, deoarece astfel va fi rezolvată problema transnistreană”.
Referindu-se la relaţiile moldo-române şi la posibilitatea de a evita introducerea vizelor pentru cetăţenii moldoveni, după aderarea României la UE în 2007, Voronin nu a exclus faptul că autorităţile de la Chişinău ar putea conveni, cu cele de la Bucureşti, asupra obţinerii unui regim de vize de înregistrare, similar celui existent în prezent cu Polonia. Acest regim prevede înregistrarea, la frontieră, a faptului că cetăţenii moldoveni dispun de viză şi exclude plata oricăror taxe pentru obţinerea vizei.
Întrebat dacă în acest an va fi semnat protocolul de acordare a burselor din partea statului român tinerilor moldoveni, Voronin a răspuns că a convenit cu preşedintele Traian Băsescu ca acest proces să nu fie dirijat şi impus din partea vreunei părţi. Potrivit lui Voronin, decizia privind trimiterea la învăţătură peste hotare a copiilor trebuie lăsată la discreţia părinţilor. Totodată, el a spus că Chişinăul va prezenta Bucureştiului o listă cu specialităţi, de care Republica Moldova are nevoie, dar instruirea cărora este foarte costisitoare. Dacă aceste condiţii vor fi acceptate de partea română, atunci acest protocol va fi semnat.
Întrebat cum ar putea fi restabilite relaţiile cu Federaţia Rusă, care au fost umbrite de declaraţiile ostile ale Moscovei, pe parcursul campaniei electorale, Voronin a răspuns că Rusia trebuie influenţată de către organismele internaţionale OSCE, UE să-şi îndeplinească obligaţiile asumate la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999 şi să-şi retragă trupele şi armamentul din Transnistria. Totodată, el a dat de înţeles că nu se va deplasa la Moscova pentru a participa la manifestaţiile prilejuite de aniversarea a 60 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. „Ziua de 9 mai este una simbolică şi pentru veteranii moldoveni care au luptat cu fascismul. De aceea consider că preşedintele trebuie să stea acasă pentru a comemora cu ei această zi”, a declarat şeful statului.
Referindu-se la oportunitatea prezenţei Republicii Moldova în CSI, care şi-a demonstrat deja ineficienţa, Voronin a spus că „noi mai rămânem în CSI, în primul rând, ca nişte oameni educaţi”. În opinia lui, Republica Moldova „nu trebuie prima să trântească uşa şi să plece din CSI” - acest fapt trebuie să-l facă ţările mai mari, care au fondat această organizaţie – Rusia şi Ucraina.
Solicitat să-şi expună viziunea asupra organizaţiei GUUAM, Voronin a spus că aceasta este mai mult o structură economică, în cadrul căreia, spre deosebire de CSI, ar putea fi realizate multe proiecte concrete. În context, Voronin a precizat că la summit-ul GUUAM din 22 aprilie, care va avea loc la Chişinău, vor fi prezentate proiecte ce ţin de domeniul energetic, de cel al contracarării traficului de persoane, precum şi de alte probleme stringente. În opinia lui, cel mai important lucru este ca participanţii să susţină Republica Moldova în rezolvarea problemei transnistrene. Voronin a precizat că participarea la summit-ul GUUAM a fost confirmată de preşedinţii Georgiei, Ucrainei, Uzbekistanului, Azerbaidjanului, României şi Lituaniei.
 
Voronin se contrazice....
Daca vrea in EU....nu poate ramane in CSI.....
Suna copilareste: "nu trebuie prima să trântească uşa şi să plece din CSI" ... cred ca ar fi primul pas mare ce ar demonstra ca orientarea spre EU nu-s vorbe goale....desi CSI inca ne mai asigura niste facilitati financiare(comert)
 
Back
Top