"Aberatiile lui Voronin"

dusk

New Member
Aberatiile lui Voronin
27 Februarie 2007
Calin Stoica-Diaconovici

Presedintia si Ministerul de Externe au refuzat sa comenteze declaratiile presedintelui moldovean referitoare la discriminarea asa-numitei „minoritati a moldovenilor” din Romania.



Declaratiile liderului comunist de la Chisinau care, intr-un interviu acordat Moldpres, afirma ca legislatia romaneasca nu le permite celor 10 milioane de cetateni din „Moldova romaneasca” sa-si implineasca „speranta” de afirmare a „identitatii etnice”, pot fi calificate cu usurinta drept un amestec in afacerile interne ale Romaniei.

De ce tace tolerant Bucurestiul preferand sa continue in mod unilateral politica de deschidere fata de o Moldova tot mai putin receptiva? Pentru ca partidul comunist, cu atitudinea sa inconstanta si imprevizibila in relatiile externe, nu e etern la putere la Chisinau, iar pentru Romania este mai importanta relatia cu populatia de dincolo de Prut.

De ce face Voronin astfel de afirmatii? Analiza relatiilor romano-moldovenesti dupa 2004, dar si contextul politic regional si international pot oferi cateva explicatii.

2005 - anul reapropierii

In ianuarie 2005, dupa alegerea la Cotroceni, presedintele Traian Basescu marca in prima sa vizita externa - efectuata la Chisinau - un moment de dezghet in relatia Romaniei cu Moldova, oferind un ajutor energetic substantial vecinilor de peste Prut. Pe fondul succesului Revolutiei Portocalii din Ucraina, comunistii de la Chisinau accepta oferta cu bratele deschise. In campania electorala pentru legislativ ei alesesera deja sa mizeze pe cartea antiruseasca, iar linia politica afectase livrarile de energie electrica din partea Rusiei. Comunistii castiga alegerile din martie si relatiile continua sa se incalzeasca.

Pirueta lui Voronin

Semnarea din decembrie 2005 a acordului privind amplasarea bazelor americane din Romania si atitudinea tot mai pro-occidentala a Moldovei determina reactia Moscovei.

In ianuarie 2006, Ucraina „portocalie” si Moldova comunistilor rebeli raman fara gaze cateva saptamani. Presiunile Moscovei se intensifica in martie, cand Rusia interzice importurile de vin din Moldova. In iulie 2006, Voronin reactioneaza dur la oferta neadresata a presedintelui Basescu de a adera impreuna la UE, care, afirma politicienii de la Chisinau, ar da apa la moara separatistilor din Transnistria.

Momentul decisiv - care marcheaza reintoarcerea lui Voronin catre Moscova - il constituie insa esecul revolutiei portocalii din Ucraina. In timp ce, la Kiev, Viktor Ianukovici reintra in prim-planul politicii redevenind premier, Voronin era primit la Kremlin, unde negocia normalizarea relatiilor cu marele vecin de la Rasarit. Potrivit cotidianului rus „Kommersant”, pentru a reintra in gratiile Rusiei, Moldova a oferit garantii suplimentare ca nu va adera la NATO.

Din acest moment, comunistii de la Chisinau devin ostili Romaniei, care alege sa ignore insa aceasta atitudine, continuand sa sustina statul moldovean pentru aderarea la UE - un deziderat popular pe care nici macar comunistii de la Chisinau nu-l pot trece cu vederea.

Declaratiile lui Vladimir Voronin starnesc rumoare in mediile politice si in randul basarabenilor din Chisinau

Declaratiile presedintelui Vladimir Voronin nu au ramas fara ecou la Chisinau. „O noua provocare la Prut”, a titrat, ieri, ziarul „Timpul”. Reactia strazii a fost mult mai violenta. Am stat de vorba cu basarabenii care se inghesuiau in fata Consulatului Romaniei de la Chisinau in asteptarea vizei romanesti.

Valentina Cebotari, 40 de ani, satul Sculeni, raionul Ungheni: „Nu cred in ceea ce spune Voronin. Noi vorbim limba romana si nu cred ca moldovenii de dincolo de Prut sunt discriminati”.

Victoria Raileanu, 34 de ani, Chisinau: „Vorbeste gura fara el. Poate presedintele Voronin vorbeste moldoveneste, o limba speciala. Suntem tratati mai bine in Romania decat la noi acasa. Ce sens are aceasta comunitate?”.

Victoria Corvatescu, 24 de ani, satul Chiperceni, raionul Orhei: „Nu suntem discriminati nici noi, nici cei din Moldova de dincolo de Prut. Toti vorbim aceeasi limba. Cand am fost in Romania, nimeni nu mi-a spus ca nu ma intelege”.

Filip Eftodi, 52 de ani, Chisinau: „E o diversiune pusa la cale de Moscova. Voronin vorbeste cu gura lui Putin. Regimul comunist e in agonie ca ramane fara cetateni si incearca sa nascoceasca tot felul de prostii”. (Raisa Lozinschi)

Recurs

Asociatia moldovenilor, contestata ca anticonstitutionala

Tribunalul Iasi va judeca pe 5 martie recursul declarat de procurori impotriva deciziei de infiintare a asociatiei Comunitatea Moldovenilor din Romania. Organizatia a fost inregistrata luna trecuta la judecatorie, la cererea lui Marian Russo, elev in clasa a XII-a si membru al Partidului Stangii Unite. Stefania Zaharia, purtator de cuvant al Parchetului Iasi, a apreciat ieri ca anumite prevederi ale statutului si actului constitutiv ale CMR incalca articolul 40 din Constitutie.

Este vorba despre paragraful care stipuleaza ca organizatiile care militeaza impotriva suveranitatii, a integritatii sau independentei Romaniei sunt neconstitutionale. Ceilalti doi fondatori ai CMR sunt Claudiu Alexa, om de afaceri si consilier local PNL in Husi, si Lucian Timofticiuc, directorul ziarului „Adevarul de Vaslui”. Acesta din urma a fost cercetat acum doi ani de DNA, sub acuzatia de santaj, in dosarul ziaristilor de la „Ziua de Iasi”. Fost director de publicitate la ziarul amintit, el a primit doar o amenda administrativa. Intr-un comunicat difuzat ieri, reprezentantii CMR au anuntat ca, daca vor mai fi implicati in dispute politice, asociatia se va autodizolva. (Andreea Archip)

Bucuresti

Deputatii se sesizeaza

Presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, Stefan Glavan (PC), ne-a declarat ca va convoca astazi o sedinta pentru a cere MAE sa-si exprime pozitia, printr-un protest fata de declaratiile presedintelui moldovean Vladimir Voronin. „Am luat act cu stupefactie de interviul acordat de presedintele Voronin. El vine de la un presedinte ce se vrea democrat si care ignora faptul ca Romania este o paradigma in Uniunea Europeana in acordarea de drepturi minoritatilor”, spune Glavan.

Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, a declarat ironic ca in afirmatiile lui Voronin s-a strecurat o „eroare”, deoarece in Romania „nu exista o minoritate etnica a moldovenilor”, acestia fiind chiar majoritari in unele zone ale tarii. In legatura cu Claudiu Alexa, unul dintre initiatorii Comunitatii Moldovenilor din Romania, Melescanu a precizat ca, daca acesta isi va mentine pozitia in asociatie, va fi dat afara din PNL. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut ca acuzatiile presedintelui moldovean Vladimir Voronin sunt rezultatul „modului neprofesionist si periculos in care Traian Basescu a gestionat relatiile cu Chisinaul”. (Alexandra-Livia Dordea)

REACTII

Istoricii si lingvistii il contrazic pe Voronin

Declaratiile presedintelui Republicii Moldova au starnit reactii dure in mediile academice. Istoricii si lingvistii romani si basarabeni sunt de parere ca nu exista decat un singur popor si o singura limba in cele doua tari.

„Este o prostie, ca sa folosesc un termen mai eufemistic. Este o chestiune politica, un fals istoric. E vorba despre vechea teorie marxista din anii ‘50-’60, care trebuia sa justifice alipirea Basarabiei la Rusia. Aceste falsuri au fost perpetuate si sunt utilizate cu scopuri politice”, spune prof. univ. dr. Florin Platon, decanul Facultatii de Istorie de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi.

O etnie inventata

O opinie similara are si academicianul Gheorghe Paladi, presedintele Asociatiei Istoricilor din Republica Moldova. „Noi intotdeauna am sustinut comunitatea de neam si ne-am considerat romani de limba, de origine, de etnie. Chiar Tara Moldovei medievala, la care se refera cei care sustin moldovenismul, era de fapt o alta tara romaneasca”, explica Paladi.

Istoricul basarabean sustine ca teoria minoritatii moldovenilor in Romania este o provocare. „Nu exista niciun temei si niciun argument istoric care sa admita existenta unei etnii moldovenesti. Asa cum nu putem spune ca exista o etnie banateana, ardeleana. Unitatea provinciilor romanesti, sub aspectul originii etnice, este recunoscuta de marii savanti ai lumii. Autoritatile noastre incearca sa foloseasca acum aceste speculatii pentru a inrautati si mai mult relatiile cu Romania”, mai spune Paladi.

Dialect, nu limba

Si teoria potrivit careia ar exista o limba moldoveneasca de sine statatoare este respinsa de lingvisti. „Este, de fapt, o structura dialectala a daco-romanei. In teritoriul dintre Carpati si Nistru a fost inregistrata limba romana, nicidecum moldoveneasca. Altfel, am putea vorbi si despre limba olteneasca, nu despre un dialect sau subdialect al limbii romane”, explica prof. univ. dr. Stelian Dumistracel, sef al Departamentului de Dialectologie de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iasi.

Acelasi argument este invocat si de lingvistul basarabean Mihail Purice, doctor in filologie. „Daca exista limba moldoveneasca inseamna ca exista limba maramureseana, banateana, crisaneana. Nu poate fi o alta limba intre Prut si Nistru fata de cea care se vorbeste in Romania. Termenul generic pentru toate regiunile este limba romana. Daca vrea cineva sa o numeasca limba moldoveneasca, o face numai din interese politice”, spune Purice. (Andreea Archip,Raisa Lozinschi)
 
Eu inca tot ma uimesc, cum o persoana ca Voronin, care habar n-are in ce lume se afla si incotro s-o apuce poate fi conducatorul unui stat? De fapt nu e un caz doar a Moldovei... dar celelalte nu ma intereseaza. Si cand te mai gandesti ca are multi sustinatori... unde-i responsabilitatea fata de cetateni? Nu mai inteleg cum astazi exista persoane care-l cred (in afara de ipocritii care-l sustin pentru ca le convine) atat de usor.
 
E cazul sa incepem lupta pentru autodeterminare! Olteni din toata lumea, ridicati-va pentru drepturile voastre! Sa ne proclamam independenta iubitei noastre patrii, PRAZILIA! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

PS: Si nu uitati un lucru! Sa ne aparam limba noastra sfanta: olteneasca! Ce numai Voronin sa aiba moldoveneasca lui? Noi nu putem avea olteneasca noastra? :))))))))))))))))))))))))
 
Am vorbit cu un moldovean si a zis ca l-au votat pensionarii :))

Propun imnul olteniei Cenaclul Flacara - Cantec pentru Oltenia

La cantecul asta tresare inima in mine de 2 ori ca la imn. Va imaginati ce efect are pe stadion la boxe gigantice inaintea meciului cu dinamo cu cei mai fanatici suporteri din sud-estul europei conform UEFA. Am cantecul si pe telefon e super.
 
Ckestor;166360 said:
Am vorbit cu un moldovean si a zis ca l-au votat pensionarii :))

Propun imnul olteniei Cenaclul Flacara - Cantec pentru Oltenia

La cantecul asta tresare inima in mine de 2 ori ca la imn. Va imaginati ce efect are pe stadion la boxe gigantice inaintea meciului cu dinamo cu cei mai fanatici suporteri din sud-estul europei conform UEFA. Am cantecul si pe telefon e super.

Da vitejii mei! Urlam sa'nervam tata (i)europa! E super...e magic..suntem toti o fiinta...ne-am contopit..simtim cum ne dezintergam in acordurile acestui vals metamorfozic si lasam in spate cele 3 dimensiuni intr-o sfishietor de dulce cale spre nemurire!
 
Sventlana;166372 said:
Da vitejii mei! Urlam sa'nervam tata (i)europa! E super...e magic..suntem toti o fiinta...ne-am contopit..simtim cum ne dezintergam in acordurile acestui vals metamorfozic si lasam in spate cele 3 dimensiuni intr-o sfishietor de dulce cale spre nemurire!


mda ... europa nu poate fi decat, poate, o sarmana mama pt cineva ... in nici un caz, tata ...
 
Sventlana;166372 said:
Da vitejii mei! Urlam sa'nervam tata (i)europa! E super...e magic..suntem toti o fiinta...ne-am contopit..simtim cum ne dezintergam in acordurile acestui vals metamorfozic si lasam in spate cele 3 dimensiuni intr-o sfishietor de dulce cale spre nemurire!

Suna mai mult a sex... intrebare e ce fel si unde?
 
Modul in care un articol de ziar, care avertizeaza Romania asupra posibilelor efecte determinate de gandirea bolnava a unui politician, este tratat ma lasa uimit. Opinii scurte, fraze filozofice fara valoare, jigniri ieftina...

As fi vrut sa initiez un dialog coerent, care sa solicite gandirea umana, nu un scurt schimb de replici taioase fara valoare!
 
dusk;166594 said:
Modul in care un articol de ziar, care avertizeaza Romania asupra posibilelor efecte determinate de gandirea bolnava a unui politician, este tratat ma lasa uimit. Opinii scurte, fraze filozofice fara valoare, jigniri ieftina...

As fi vrut sa initiez un dialog coerent, care sa solicite gandirea umana, nu un scurt schimb de replici taioase fara valoare!

Cred ca mai degraba declaratia lui Voronin e un semnal pentru Republica Moldova, decat pentru Romania! Pentru ca se subintelege din vorbele Marelui Ganditor de la Chisinau, cam incotro se indreapta mica tarisoara dintr Prut si (era sa zic Nistru) .... Tiraspol!
 
Marele ganditor din Chisinau(imi place expresia) e cu gandul numai la bani in toata aceasta tevatura. Famiglia Voronin are multe afaceri, inclusiv prin Romania si in cazul "minoritatii moldovenesti" ar fi putut accesa multi bani europeni nerambursabili. Asta-i tot. Bani , bani, si iar bani.
 
Ai fusharit si tu niste ziare, ti s-a parut ca ai inteles ceva si ai venit sa faci un rezumat completat cu nitzica fantezie, aici, a ? :D Da, era vorba despre fonduri europene. Dar interesul pentru ele era al celor din Romania care au infiintat organizatia asta de asa-zisi minoritari.
Interesul lui Voronin e politic si de imidj maldavenist. Daca zici ca nush cine are o afacere undeva, nu vad ce te retzine sa yi numesti exact firma si eventual procentajul detinut din ea. De ce ar face Voronin afaceri legale in Ro, chiar prin interpusi, cand le poate face in Moldova ilegale, unde are toate parghiile ca sa le dea aparentza pe care o vrea el ?

Ce plina de metafore prima pajina din tema asta. Numai buna pentru "In pat cu muzele". :super:
 
Voronin vine prea des in RO si apoi ne uita. Problemele cu limba, istoria, etc sunt
vechi. L am cocolosit pe Snegur si Druc dar nu a fost nimic. Acum trebuie dat sah Chisinaului.
 
Pai ce sa fac nenea? Abia incep sa citesc si eu? Cat despre afaceri, nu taticu e personajul central ci baietelul. Si daca nu ai auzit de TIR-uri cu electronice trecute iute prin vama sau pe langa, mai intereseaza-te.
Pa! Sa-mi scrii!
 
"Nene", hai ca daca lasi poantele de Bucuresti cu pa si pussy, deoparte, sunt gata sa-ti devin eu un invatzacel ascultator si curios sa afle cum ar putea concura electronicele moldovenesti { deci nu zaharul sau tigarile, da ? :D }, cu toate taxele aplicate, cu electronicele din UE care intra in Romania fara taxe. Iar daca trec "pe langa", cine le lasa ? "Minoritatea moldovenilor" care are zece membri, e infiltrata in vami ?

Si in general care e legatura cu fondurile europene de care ziceai ?
 
Era vorba de TIR -uri care intra in RM. Fondurile europene pot fi foarte bine mancate prin ONG-uri si Asociatii ale "minoritarilor".
 
Xa, xa, adica exact ce spuneam eu mai sus contrazicandu-te pe tine.

OK, uite cum facem, ca mie nu-mi convine deloc rolul de a il apara pe Voronin, dar nici sa te las sa arunci in ograda moldova.net informatie falsa, nu pot : ori aduci un link in care sa mai fi scris si altcineva in toata lumea asta despre afacerile cu electronice din Ro ale lui Junior, ori primesti penalizare pentru umplerea subforumului de politica cu ineptii.

De altfel nici macar nu e ideea lui Voronin folosirea povestii esteia, ci a lui pamantiul de Stepaniuk.
 
Back
Top