adevarul

dune

Active Member
eram la o lectura despre viata dupa moarte si am avut ocazia sa ascult un filozof englez vorbind despre eternitate si chestii de estea...

dupa ce lam ascultat ma gindeam ca mult adevar e in ceia ce se spune in Biblie, ca Dumnezeu a dat intelepciune copiilor shi nu filozofilor care tot incearca sa gaseasca toate raspunsurile estea atitea vieti la rind...
 
Eu sunt copil, shi sper sa ramyn copil pentru toata viatsa, dar nu cunosc raspunsurile la toate yntrebarile.
Ce ironic!
 
La urma urmei ce sunt filosofii?? Sunt tot nishte oameni cu kreer(care nu e diferit de al nostru) prosto oamenii eshtea nu pre o avut de prashit shi de sapat sau alt JOB shi au cind sa-shi puie diferite intrebari :lol:

Dar asta nu inseamna ca totsi din ei au fost asha....

Fiecare din noi in adincul sufletului ramine un copil....

Shi inca una "descoperate pe tine insutsi" !!!
 
uneori adevarul e tare tare aproape, chiar sub nas, dar noi il cautam in alta parte. de ce oamenii isi complica mereu viata?
 
Intr-adevar, de ce oamenii isi complica intotdeuna viatsa? Totul e atat de simplu, noi insa intotdeauna punem intrebari, apoi ne chinuim sa gasim raspunsul si asa la nesfarsit. De ce copii sunt mai intseleptsi? De aia ca pentru ei totul e asa cum este, fara complicatsii, motivatsii, idei constructive si eficiente, si alte chestii inventate de oameni plictisitsi.

La naiba` ca sunt si eu un copil, desi anii incep sa nu-mi permita si lumea mai zice ca sunt lipsita de seriozitate. dar ce inseamna a fi serios- vesnic incruntat, "gruzit" asupra problemelor exestentsiale ale omenirii, cu bussines-planuri in cap si in genere, constipat? da iaka eu nu vreau sa fiu asa, caci adevarul n-ai sa-l gasesti in seriozitate si in motivatsii.

Adevarul e aici, sub nasul nostru, dar noi suntem prea "ocupatsi" ca sa deschidem ochii si sa-l vedem. Pur si simplu, prea ocupatsi...
 
Iacata-i din nou porniti impotriva filozofilor ! Chipurile ii deajuns sa fii copchil si adevarul ti se va infatisa de la sine, fara nici un efort. Aduce a Krishnamurti sau a crestinism prost asimilat treaba asta despre "adevarul prin gura copchiilor". Marii filozofi, cu coaie, nu tot feliul de pechinezi ce tin prelegeri despre "viata de dincolo" sau "adevarul absolut", au propus viziuni asupra lumii si omului, fara pretentii la adevarul absolut. A propune o viziune a lumii, inseamna a propune un mod de a te orienta in viata. Atit. Independent de oricare ideie despre adevar.

Cititi-l pe un Freud, pe un Nietzsche, pe un Vygotski, dar cititi-i cu adevarat, nu va multumiti cu rezumate sau vulgata scolara, si veti vedea ca copchiii nu sint deloc acei ingerasi cu bucle blonde prin gura carora "pravda glagolit". Dar chiar si fara astfel de lecturi, e deajuns sa observi pustani de doar citiva anisori pentru a vedea ca sint inzestrati de o cruzime, un egoism si o agresivitate care te duc cu mintea la comportamentul altor mamifere.

Freud avea dreptate cind zicea ca copilul e un "un pervers polimorf". Inocenta copiilor nu e decit un mit cu care adultii se consoleaza.

Sartre, perspicace si el : " J'tais un enfant. Ce monstre qu'ils (les adultes) fabriquent avec leurs regrets ".


_________________
Pin la al zilei blind luceafar
Sa bem ca buni si vechi tovarasi
Si toti cu chef, nici unul teafar
Iar cum sfirsim, sa-ncepem iarasi !



<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: Mircea Kaag pe 05-03-2002 17:09 ]</font>
 
asta e si fishka cea mai interesanta in a fi copil- cruzimea lor nu poate fi pedepsita, motindu-se ca " e doar un copil mic si naiv", eliminandu-se astfel, in mod automat, orice trimitere la faptul ca acest copil si mai gandeste. Dar copii gandesc si uneori vad lucrurile foarte difert si foarte aprope de esentsa lor, din simplul motiv ca ei au trait putsin si nu si-au format un sistem de steriotipuri, fobii si alte patologii intalnite la maturi.

Cruditatea copiilor se manifesta prin faptul ca ei isi permit sa spuna lucrurilor pe nume si sa faca diferite "chestii" pe care un adult le-ar face, dar nu indrazneste din frica de condamnarea societatsii.

Nimeni nu este impotriva filosofilor, dar filosofii sunt niste "adultsi", cu fobii, dezamagiri, stereotipuri si nu intotdeuna spusele lor pot fi luate "pe bune". De ce ar fi aceleasi cugetari ale lui F.N. mai intselepte decat ale unui mosh Ion, care a trecut in viatsa sa prin "foc si ape"?

Si sa nu incercatsi sa ma invinuitsi de analbabetism sau de faptul ca nu am citit nimic, sau ca vorbesc si eu asa, de dragul vorbei. Filosofia este o chestie buna, dar nu ajugi filosof asa, cu una cu doua, de aceea ca tsi-ai propus sa ajungi.

Si aici eu le dau dreptate celor care sustsin ca copii sunt cei mai buni filosofi- copii cel putsin nu incearca sa ne impuna diferite viziuni asupra lumii, obtsinute in urma unor experientse personale.
 
"Si aici eu le dau dreptate celor care sustsin ca copii sunt cei mai buni filosofi- copii cel putsin nu incearca sa ne impuna diferite viziuni asupra lumii, obtsinute in urma unor experientse personale".

Psihologia copilului, draga Delia, nu este acea tabula rasa pe care ti-o imaginezi. Daca ti-ai da osteneala sa rasfoiesti studii despre modul in care copiii percep lumea vei afla ca perceptia lor este impregnata foarte devreme de tot felul de scheme socio-culturale prin prisma carora ei se raporteaza la mediul inconjurator. Nu mai sint ei atit de "virginali" in emotiile si reactiile lor. Romantismul acesta pseudo-stiintific este alimentat de romane in stilul "Confesiunilor" unui Rousseau, de "Amintiri din copilarie" gen Creanga sau de literatura crestina. Nu zic ca acest punct de vedere n-are nici o valoare. Face si el parte dintr-o viziune (artistica) a lumii. Dar care nu e a mea.

_________________
Pin la al zilei blind luceafar
Sa bem ca buni si vechi tovarasi
Si toti cu chef, nici unul teafar
Iar cum sfirsim, sa-ncepem iarasi !

<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: Mircea Kaag pe 05-03-2002 17:23 ]</font>
 
osteneala chiar mi-am dat-o.
Si nu ma bazez pe idei pseudo-romantice, dar cred ca exista o deosebire considerabila intre structura lumii unui copil si cea a unui adult.

Ash mai scrie cate ceva la tema, dar sunt foarte obosita, asa ca o las pe maine.

TO BE CONTINUED...
 
copiii vad mai clar lucrurile fiindca ei le vad simplu. cu cit mai multe cunostinte are un om cu atit mai mult incearca sa le aplice in orice problema pusa, si in cele mai multe situatii e inutil.
 
:demon:
Ingerica, dar nu te-ai intrebat daca ar`fi citeodata mai bine sa nu se afle adevarul, poate e mai bine sa nu-l vezi, shi aceasta privire complicata a lucrulrilor ar putea duce la bine, protejindute poate subconstient de unele urmari...???
 
Draga Ingerica... Copii sunt niste omuleti, care inregistreaza evenimentele ce le vad ca normale, da... sunt de acord ca cite odata poti auzi din gura unui copil, lucruri care un matur nu le poate constientiza, dar asta doar deoarece copil inca nu stie ce este Ura :demon: , Invidia :demon:, rusinea, e naiv, sincer, indiferent de parera celorlalti, dar un matur care este cuprins de URA, INVIDIE, GELOZIE, chiar si DRAGOSTE, nu vede situatia reala, el este condus de sentimente, pe cind copilul inca lipsit de toate acestea primeshte lumea asha cum e ea, shi nu de acea ca gindeshte mai limpede decit un matur, dar deoarece citeodata , fiinca copilul nu-i complexat, el poate vedea realitate, deci e o COINCIDENTA ci nu o intelepciune...
 
Diavolul, esti cine cred eu ca esti?
da sa-tsi spun un caz real :
in casa vecina cu un an in urma a murit o femeie, nimeni nu shtia de asta, dar o fetitsa de 5 anishori cind s-a trezit dimineatsa i-a spus mamei ei ca : la noi in casa a murit cineva(cu toate ca nu shtia absolut nimic de asta, si nu avea de unde sa shtie), si pina la urma chiar era adevarat. de asta i se pare ca chiar ai dreptate
 
Back
Top