AJUTOR!!!!!!!!! Cum se scrie in Moldova?

ro.danutz

New Member
Cum se scrie in Moldova limba româna (din România): Româna sau Romîna?

Vedeti discutia de la pagina http://mo.wikipedia.org/wiki/Talk:Pagina_principală , unde un utilizator spune ca multa lume inca foloseste alfabetul chirilic in Moldova si mai ales scrie romana cu î din i.

Eu am facut un studiu pe google si am descoperit urmatoarele rezultate:

"Romînă": 562 rezultate (0,027%); "romînă md": 69; "romînă Moldova": 210;

Pe de alta parte "Română": 2.050.000 rezultate ; "română md": 19.900 (0,34%); "română Moldova": 200.000 (0,105%).

Multumesc
 
wow! :-)

"romîna" scriu doar acei care nu stiu gramatica. asta nu se explica prin aceea ca ei sunt "obisnuiti" cu chirilica, sau ceva de acest gen.. ci doar prin aceea ca in timpul lectiilor nu ascultau atent :-)
 
woooooooooww!!!

acum am citit discutia.. mda.. oameni, vedeti asta http://mo.wikipedia.org/wiki/Main_Page

Бун венит пе Википедиа молдовенеаскэ!

Пентру фаптул кэ лимба молдовенеаскэ есте идентикэ ку лимба ромынэ, ну ва ексиста ничиодатэ о Уикипедие ын молдовенеаскэ, маи алес цинынд конт кэ Википедиа ромынэ а девенит уна импортантэ, депэшинд дежа чифра де 10.000 де артиколе. Вэ ругэм редирижаци-вэ спре:

Википедиа ын лимба ромынэ
pai.. cum e final version? Vikipedia sau Uikipedia? :-)

cine a scris asta? cum asa ceva poate sa ajunga in internet? am vazut astfel de texte cind am fost in Transnistria.. dar nu credeam ca 'progresul' va ajunge pe internet..
 
Haha! si romĂna si romîna sunt corecte! doar ca primul este mai popular si acceptat de mai multi lingvisti (romăni, nu rusi sau moldoveni)!
 
wikipedia e cea mai mare enciclopedie gratisa de pe net.
La scoala se scrie romîna cu "î"(defapt...fiecare elev scrie cum vrea).......insa România e obligatoriu sa se scrie cu "â".
 
oamnei buni, prea repede sariti la judecata

de fapt, ambele variante sunt corecte deoarece la inceput se scria cu "i" insa treptat, caracterul "a" (adica i din a) a inceput sa-si faca loc din ce in ce mai des in ortografia limbii romane.
 
hmm.. nu stium cum a fost la voi, insa in toate scolile in care am invatat [4 scoli, 3 in Orhei, una in Chisinau] se scria 'română'. si ni se spunea ca 'romînă' este incorect.
 
Back
Top