Ajutorul rusesc pentru Basarabia

Marius

New Member
Acum ca se pregateste noul manual de istorie al Moldovei, e bine sa se aminteasca ce a insemnat ajutorul rus pentru Basarabia:

In 1812, veti citi n noul manual, Rusia a eliberat Basarabia de sub jugul turcesc.

Rezultatul eliberarii: In 1918, Basarabia era cea mai slab dezvoltata regiune a Romaniei Mari. 90% din populatie erau analfabeti (printre moldoveni, lipsiti de scoli n limba materna, proportia era si mai mare). Pentru comparatie, n restul Romaniei proportia analfabetilor era de vreo 50% (nu e asta motiv de lauda, dar oricum era o proportie mai mica dect n Basarabia).
Culmea, faptul ca Basarabia era cea mai slab dezvoltata regiune a Romaniei, tot Romaniei i se reproseaza.

In 1945, rusii iar au eliberat Basarabia de sub jugul fascist.

Rezultat: Si azi Basarabia este cea mai putin dezvoltata regiune romaneasca.

Spun asta nu cu aere de superioritate, ci ca o simpla constatare. Vinovati nu snt basarabenii, ci cei care mereu i "ajuta".

Fereste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma feresc singur!

Marius
 
marius: totusi de teritoriul dintre prut si nistru sh-o batut joc atit rusia (1812-1918 , 1940-1991) cit si romania: 1918-1940

in perioada interbelica basarabia o fost groapa de gunoi a rominiei; chiar si astazi statu romin cu interesele sale si cu politica externa isi bate tare joc de poporu moldovenesc dintre prut si nistru.

noi ne aflam in mijlocu la 2-a curente:

1. istoria rominilor care o invata rominii - istoria ceaushestizata si tsiganizata care o detest, despre "lucrurile bune" care i le-o facut jandarmu tsigan romin lu moldova intre 18-'40 ; in acesta istorie se spune ca in 1918 basarabia o fost eliberata si nu aruncata la gunoi sau batuta.

2. istoria moldovenilor facuta de rusi si stalin, voronin si care se invata la scoala pina in 89 si care iar apar azi cu comunisti manuale in 2001;

Trebuie de recunoscut atit punctele 2 cit si punctul 1.

Sa nu va fie rusine sa recunoasteti adevaru ca da intr-adevar pe noi tiganii ne-o frrecat in perioada interbeleca. Sa recunoastem adevaru si sa fim de-acord ca istoria ceausestizata care o invata azi rominii la scoala despre basarabia e o minciuna.

Dar si sa recunoastem faptul ca rusii si-au batut jioc de popuru romin si de basarabia si o reanexat-o in '40 si o rupt-o de la rominia.

V-ash ruga voi "patriotii" sa nu va imparteti intr-o categorie aparte fata de categoria zatvor+adussr si sa nu fie din partea voastre argumente de tip: in 1940 rusii o furat basarabia,
iar acei rusi alte parere: in 1918 ruminii o furat basarabia.

Amindoi aveti dreptate: zatvor+adussr: aveti dreptate: in 1918 rominii o furat basarabia care era teritoriu ocuupat in cadrul imp. rusesc (una din guberniile rusiei).
Marius: si tu ai dreptate: in 1940 rusii o furat basarabia;

Atit rominii cit si rusii sh-o batut jioc de moldoveni.
Nu va impartiti in 2 categorii aparte una negind o parte a istoriei , cealalta categorie negind cealalta parte a istorie;
Istoria inseamna adevarul si daca va uitati mai bine in carte vedeti ca rusii o frecat moldova si ca ruminii o frecat moldova. De ce unii se uita orbeste la o pagina a istoriei , iar altii se uita orbeste la cealalta pagina a istoriei?
 
To Picardul
Nu sunt de acord ca Rom isi bate azi joc de MD. Spune, cum ar putea sa o ajute, cand nici ea nu poate nici noi nu vrem.Ce, nu-i asa? Sau ca sa fiu mai corect: putin o ajuta? MD este ca un tampon intre partile cointeresate de ea si asa va fi totdeauna. Unica ce ne ramane e sa rezistam.

<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: nnn pe 2001-06-14 01:53 ]</font>
 
daca unirea din 1918 a fost inceputul ocupatiei romanesti in basarabia, atunci moldovenismul picardului a ajuns la nivelul lui Viorel Mihail care ar trebui sa faca niste consultatii medicale.

e adevarat ca s-a trimis foarte mult rahat in moldova, dar eroarea grava pe care o face picardul si toti sustinatorii moldovenismului este ca face spume la gura cind se vorbeste despre faptul ca suntem romani si tace din gura cind rusii ne spun ca suntem frate mai mic si mai puturos.
 
parti din moldova au fost furate atit de rusi , atit de ukraineni (de fapt stalin le-o dat lor bucovina si sudul basarabiei), cit si de romini!!! Intelegi sau nu?
tara Moldovei era un stat pina in 1812 (chiar daca era sub protectorat si suzeranitate turceasca, tara moldovei era o tara) ; Mai intii rusii au furat in 1812, apoi rominii cu dubla alegere a lui cuza-voda o alipit ceea ce o mai ramas din moldova la tara romaneasca si o numit-o Romania;

Ian zi-mi bai: de ce au numir tara - Romania si nu Moldova? Doar existau doua tari: tara Moldovei si tara Romaneasca (tara tiganilor). Profitind de faptul ca tara moldovei o fost rupta in doua bucati ei n-au avut de facut altceva decit sa alipeasca bucata ramasa libera si sa ii dea moldovenilor numele de urmasi ai tiganilor romei (acelasi nume pe care ei il poarta dar moldovenii nu l-o purtat niciodata. automat e o rusine pentru numele si poporu moldovean vechi de secole); poate ca si valahii o luat numele de romini (urmasi ai romei), dar moldovenii au numele vechi de cind lumea si asta n-o sa schimbe nimeni niciodata
Tu il faci pe Stefan cel Mare bou pentru ca el o aparat tara de valahi? Adica trebuia de facut unirea dintr-odata? De ce dara n-au facut-o? Exista tara romaneasca si tara moldovei; Daca i-am fi cucerit noi pe ei, astazi pe teritoriul romaniei de astazi populatia s-ar fi numit moldoveni (si cind un valah avea sa zica ca el e roman da nu e moldovan tu aveai sa-l invinovatesti de romanism primitiv. Zi-i ca nu-i asa!); Pe tine tot te-o ceausestizat. Tu esti la fel o urmare cu creerii spalati a politicii ceausiste.

Tine minte: noi nu avem nici un fel de singe lat(r)inesc in noi; Avem mult singe tataresc, turcesc, ne-am corcit cu bulgarii, gagaujii, ukrainenii, tatarii etc, dar noi n-avem nici un fel de singe lat(r)inesc in noi. Poate o ramas numai numele din noi - moldoveni - urmasi ai getilor si tiragetilor, dar noi nu suntem urmasii romei. Tiganii din toata europa sunt urmasi ai romei si poarta numele de romani (nu romini sau rumini da anume romani sau romi, fara nici un fel de semne)
Daca nu esti de-acord adu-mi contraargumente da nu-mi povesti istoria lu nenea ceaushescu. Caci istoria invatata de locuitorii romaniei de azi e anume istoria ceausista care o ramas aceeasi si dupa 89 pina azi.
 
shi tot ma intreb picardule de ce totushi ai ales sa inveti in acea tsara a tiganilor, dupa cum ii zici tu, intr-un popor strain, samd?
chiar nu ti-ar fi placut sa stai aici, in MD, shi sa filosofezi asha? :smile:
 
Lol Doomie!

Valahia e insula mea!

ce au tiganii cu dinsa?

valahii si ardelenii sint fratii mei (ai moldovenilor) ! Eu sint un pro-unionist si am mai zis-o de zeci de ori. Dar tara sa se numeasca Moldova mare sau dacia mare si toti tsiganii sa fie trimis la roma , la atena sau in india - de acolo au venit ei.

anume tsiganii care au venit din india in bazinul meditetranei (drept robi adusi cu corabiile) si s-au imprastiat in pen-la Apenina, in pen-la Iberica si in grecia , iar de acolo in toata pen-la balcanica, anume acesti tsigani sunt resposabili de numele de azi ai locuitorii Romaniei. Adevaratii locuitori s-au numit de secole vlahi si n-are nici o legatura cu tara tiganilor romei. Eu tot as vrea sa se uneasca Moldova cu Ardealu si cu Valahia dar sa nu se numeasca rromini si sa nu fie muntenii conducatorii cum au facut-o pe parcursul a ultimele doua secole si si-au batut joc de moldoveni. Eu cred ca muntenii si oltenii au fost cei mai tiganiti asa ca nu ei sunt meniti drept conducatori; Sa conduca tara care se va forma in urma eventualii uniri ar trebui ardelenii sau moldovenii, adica capitala undeva la cluj sau alba-iulia sau poate la chisinau. Voi astia care vreti unirea chiar vreti ca bucurestiu sa fie capitala Daciei mari?

Fara indoiala ca teritoriile de azi a romaniei imi apartin pe drept asa ca de ce mai doomie sa nu vin eu aicea la mine in tara? Eu altceva ziceam: tigani trebu alungati, asa ca noi moldovenii: napadaite sa ne luam teritoriile inapoi!

Si inca ceva doomie: in acest stat cu numele romania se afla si moldova mea (judetele Iasi, Suceava, Botosani, Vaslui, Bacau, Buzau, Braila, Galati, Vaslui, Vrancea) - moldova care a fost furata de regatu muntenesc cind tara a devenit slaba si au profitat de asta (a devenit slaba, caci jumata dintr-insa a fost furata de rusi - teritoriul dintre prut si nistru) ; teritoriul dintre prut si carpati a fost furata de munteni care n-au fost niciodata nici un fel de moldoveni.
Lume: napadaite , e tara noastra. Deasemeni mie pe drept imi apartine Ardealu, Banatu etc ... Dar valahia e insula mea asa ca eu n-o dau la nimenea! Parca am mai spus-o: valahia e insula mea! URA!
 
Ma Picardule!
Mi se invirteste capul de atata teorie !
Nu amesteca S. cu P. Nu pune chiar asa laolalta tiganii si romanii, ma!Si las-o cu pro-unionismul tau atat de periculos! Tiganii erau folositi nu numai de italieni, rusi, romani...Nu stii ca chiar Stefan cel Mare aducea colonii de tigani si popula Basarabia? Ei si, pentru acest fapt sa-i negam restul faptelor? Eu personal am multe pretentii la el si la stramosi: de ce luptau cu lehii, de ce nu se apropia de Roma, de ce nu suntem azi catolici sau macar antihristi numai sa nu fim ortodocsi?
 
Eu ash vrea sa cred ca unirea se va produce vreodata dar nu vreau sa fiu considerat o persoana de soiul II
 
Picardule, ma umfla rasul cand citesc ce scrii. Eshti ca un fel de Vadim Tudor in miniatura :smile:))) Eu personal cred ca e bine pentru un om sa aiba anumite obsesii sau o anumita doza de fatalism nebun, dar in nici un caz nu se poate de permi ca acestea sa determine intreaga viata(vezi cazul lui avdussr care e speriat de ideea masonilor din marea loja si a conspiratiilor mondiala impotriva "Marelui Imperiu al Binelui" :smile:). Iti zic si tie: lasa-te de tot felul de teorii si matrapazlcuri despre "originea milenara si pura" a moldovenilor, mai ia o carte de istorie, iar daca tii cu tot dinadinsul la teoriile tale, atunci ia si scrie o carte de istorie, sa vedem ce vor crede oamenii care au consacrat acestui subiect toata viata lor. Iti recomand in prealabil o intrevedere cu dl. Prof. Anatol Petrencu. Il gaseshti destul de ushor la USM, in Blocul 1.
 
dorin: nu-s nici un fel de vadim tudor caci acela se tine de teorii si matrapazlcuri despre "originea milenara si pura" a rominilor, iar eu am mai zis ca suntem moldo-valaho-ardeleni si vezi ca interesele noastre sint aceleasi numai ca in privinta denumirii poporului nu am aceleasi idei ca vt sau ilaschu+l.lari .
Cu inca un an in urma eram tot asa ca tine.
Si toate care le zic le zic tocmai ca am pus "mina pe o carte de istorie" unde scrie clar ca in regiunile moldovei de azi au ramas dacii liberi, deci poate limba si influenta latina din oltenia ne-a schimbat limba, insa graiul moldovenesc este un bun exemplu a vorbei tracice care e prezenta si la machedoni si la albanezi etc.

Deci noi nu vrem manele si nici lat(r)ino caci nu suntem nici un fel de urmasi ai romei.

ca am fost tatariti si ne-am corcit cu gagaujii, tatarii, bulgarii si ukrainenii e altceva; am ramas moldoveni numai cu numele si cu graiul. ASTA O SPUN CARTILE DE ISTORIE. manualele de istorie ceausista si a regimului lui iliescu care se invata la scoala in romania tine-ti-le tie. deasemeni manualele lui voronin despre slavonitate si rusificare tot pastreazati-le.
 
Picardule,

Dr. Napoleon Savescu NU este un istorician adevarat(nu are studii superioare de istorie) ci un amator, iar lucrarea lui("Noi nu suntem urmasii Romei") nu este recunoscuta pe plan international si nici macar in Romania. Crede-ma, mi-ar fi placut foarte mult sa cred ca japonezii se trag din traci, dar nu prea imi place literatura de science-fiction. Apreciez totushi incercarea lui Savescu de a trezi in romani mandria nationala si un spirit mai pronuntat de coeziune a poporului nostru.
Cat despre ceea ce numeshti tu "manuale ceaushiste", atunci sa shtii ca Ceausescu la vremea lui a fost nationalist, si de aceea nu era deloc agreat de urss. A fost comunist, tiran, bolnav, terorist, dictator, dar in acelasi timp a mai fost si nationalist(ca si Milosevici in Iugoslavia, de exemplu). Ceausescu a incercat intotdeauna sa se distanteze de Moscova(de exemplu, faptul ca Romania a fost unica tara care NU a participat cu forte armate alaturi de urss la inabusirea revoltei cehoslovace din primavara anului 1968), si a incercat sa apere individualismul Romaniei in lagarul scialist. Drept confirmare a acestui fapt a fost si acordarea pentru Romania a clauzei natiunii celei mai favorizate de catre SUA. Deci, manualele de istorie din Romania ceaushista prezenta istoria poporului roman destul de obiectiv(desigur, nu erau pomenite crimele comunismului, dar pana in 1938 totul era prezentat destul de aproape de adevar).
Iar cat priveshte manualele lui voronin, atunci mai degraba tu cu teoriile tale despre "moldovenii milenari si puri" te apropii de ele. Teoriile tale cu "Moldova Mare" coincid foarte bine cu tendintele cele mai barbare ale comunishtilor de azi(de a crea "Moldova Mare" si de a distruge astfel Romania).
 
dorin: am mai spus: eu is pentru unire caci noi sintem poporul moldo-valaho-ardelenesc si vorbim limba moldo-valaho-ardeleneasca.
Dar sa nu ne conduca muntenii+oltenii, dar noi si ardelenii sa conducem Dacia mare, intelegi?

pe ceausescu cit de nationalist nu l-ai crede, dar anume asa a fost artificial creata ideea de romini:
ceea ce e pin-la Prut inseamna romini, iar in stinga nistrului - sovietici sau rusi.

Deci in toate filmele istorice rominesti de pin la 89 chiar si "mihai viteazu") cind se vorbeste de moldoveni se vorbeste de romini pina la Prut adica ceea ce e a lor, iar ceea ce e in moldova astazi e pur si simplu URSS;
intelegi?

oricit de nationalist el n-ar fi fost, dar a fost un nationalist al unui stat tigan si nici-decum al statului moldo-valaho-ardelenesc, astfel ceausescu mina la mina cu stalin o creat ideea si termenu de 1. moldovean (din drapta Prutului, adica: din iasi, suceava etc) si 2. sovietic in RSSM din cardul URSS (deci i-o impartit pe moldoveni in tari diferite astfel incit rominii din Romania sa nu stie ca peste prut traiesc moldoveni), iar pentru noi (in URSS) s-o creat ideea de 1. moldovan (stinga prutului) si 2. romin (astfel ca moldovenii din romania sa nu stie ca ei sint fratii moldovenilor din URSS si nici moldovenii nostri sa nu stie ca peste prut traiesc moldoveni; aceia erau considerati de catre moldovenii nostri niste romini chiar daca erau din iasi, suceava etc .. n-avea cum sa fie altfel caci granitele erau inchise si se considera un stat strain; iar hartile vechi arse) ASTA E IDEEA CEAUSISMULUI.

URMARILE LE VEDEM SI AZI:

moldovenii din moldova habar n-au ca exista moldoveni in romania; pe acesti moldoveni, moldovenii de la noi din tara ii numesc romini sau tigani;

moldovenii din romania habar n-au ca exista moldoveni in moldova, pentru dinsii asta nu-i altceva decit o parte a rusiei. Daca inainte de asta ne numeau sovietici, acuma suntem rusi pentru ei.

deci politica ceausizmului mina la mina cu stalin asta a facut: a creat artificial ideea de romin asa cum o stim noi astazi in statul Romania: cu acele peste 3 milioane de tigani - tot romini sint in viziunea lor, cu acei moldoveni din moldova noastra care o fost furata - aceea is considerati romini la mina a 2-a sau cel putin sint considerati niste gunoaie de catre olteni+munteni - acesti munteni majoritatea fiind niste bulibasi; iar moldovenii din moldova sint considerati rusi de catre ei, intelegi?.

Nu ma intereseaza ideile "nationaliste" ale lui ceausescu. Aceste idei care aparau interesele statului romin ca sa nu-i provoace pe sovietici o pus sub tacere ca in urss exista moldoveni, populatia din urss fiind: rusi sau sovietici. Pentru romini moldoveni erau acei romini la mina a doua care traiesc intre carpati si prut. TOATE HARTILE VECHI AU FOST ARSE.

Nu-l apara pe ceausescu. iliescu cu neo-socializmul lui urmeaza astazi aceleasi idei - niste idei ale unui stat-tigan ash zice.

oltenii si muntenii zic ca Stefan cel mare a fost domnitorul lor (e shi normal ei sa creada asa, daca suceava si iasul - cele mai importante orase ale moldovei is furate in cadrul statului tigan); Ei habar n-au ca in moldova noastra exista eminesc sau ca pentru noi inseamna stefan cel mare ceva; Asta inseamna artificial creata ideea de rumin asa cum noi o stim azi, intelegi? Ne-au furat istoria, ne-au furat domnitorii, ne-au furat scriitorii ( pe eminescu, alecsandr, pe creanga), iar de moldovenii din romania in realitate isi bat joc.

Iaca urmarile crearii asa zisului stat Romania.

Eu unirea politica din dubla alegere a lui cuza o urasc. Muntenii au furat pur si simplu moldova dintre carpati si prut devenita slaba, pentru ca cealalta jumatate dintre prut si nistru o fost furata de rusi. Au profitat tiganii asa cum au profitat si rusii.
Astazi tre sa facem invers: sa le furam noi lor moldova , sa le luam valahia - valahia este "insula" mea, intelegi; deasemenea banatul si ardealul imi apartine; sa nu zica ei ca "basarabia este pamint rominesc asa ca datine-o inapoi mai rusilor - asa ne numesc pe noi pe moldoveni", dar sa zicem noi: valahia, banatul si ardealul este pamint moldovenesc - dati-l inapoi tiganilor. Eu personal o sa profit de toate drepturile care le am eu aici si o sa lupt si o sa-i fac de nica pe toti bulibashii :tu_mori:
 
To Picardul

Citeste bre Romania in perioada comunismului (asa imi pare), mai sunt si alte surse,: Ceausescu a pus problema retrocedarii Basarabiei pina prin '85, daca nu ma insel, pina s-a imbolnavit total.
Tu analizezi numai consecintele, nu si cauza politicii Ro. Nu uita ca datorita faptului ca Ro a intrat de partea rusilor in razboi a castigat Transilvania - ceea ce era penrtu ea vital. O tara mica nu poate fi asa rau invinuita cand era inconjurata de balauri - nu prea avea de ales. Greseli fac toti - alta treaba e ca pentru cei puternici li se iarta. Si te mai rog lasa dracului tiganii - in primul rind nu merita atita interes si in al doilea rind este jignitor. Or, e cunoscut faptul ca cel mai inversunat dusman al tiganului este chiar tiganul. Sorry.
 
To Picardul

Ei si ce daca l.rom este o amestecatura din slava, turca etc? Nu este una din cele mai frumoase limbi din lume? Nu am spus-o eu.

<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: nnn pe 2001-06-19 01:39 ]</font>
 
<TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>
in perioada interbelica basarabia o fost groapa de gunoi a rominiei; chiar si astazi statu romin cu interesele sale si cu politica externa isi bate tare joc de poporu moldovenesc dintre prut si nistru.

Atit rominii cit si rusii sh-o batut jioc de moldoveni.
[/quote]

Picardule,
De acord sa discutam despre felul cum si-a "batut joc" Romania de Basarabia ntre 1918-1940, dar vino cu argumente.
Si eu am spus ca Basarabia era cea mai putin dezvoltata regiune a Romaniei, dar asta e rezultatul stapnirii rusesti. In 1918 tot cea mai putin dezvoltata regiune era. Nu nvinui Romania de situatia preluata de la Imperiul Rus.
Macar ntre 1918-1940 basarabenii au putut urma o scoala gratuita (n limba materna), au fost feriti de deportarile din anul 1937 si de foametea care a fost n Ucraina. Nu zic ca curgea lapte si miere, dar era (cred) mai bine dect n RSSAM din Transnistria.

Ct despre Cuza - nu uita ca a fost moldovean si a fost ales inclusiv de moldoveni. Stapni de atunci - turcii - au ncercat sa mpiedice alegerea lui Cuza, dar vointa populara a fost mai puternica.

Marius
 
Picardul este un provocator!
Sunt de acord cu Marius. Si apoi nimeni nu te poate ajuta atata cat tu stai si nu dai din coate singur (nici chiar Dumnezeu!), dar mai ales atunci cind te opui cu atata inversunare.

<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: nnn pe 2001-06-19 05:35 ]</font>
 
Picardule,

Eu vad ca ura pe care o porti in tine pentru tot ce este romanesc are radacini in profunda ta ignoranta si in imbatabila ta dorinta de a interpreta in mod arbitrar niste fapte istorice incontestabile pe care nu le cunoshti, nu le-ai cunoscut vreodata, si nici nu vrei sa iai cunoshtinta de ele. Chiar daca ai citit carti de istorie la viata ta sau ai umblat la shcoala pe la lectiile de istorie cert este ca nu prea ai inteles nimic din ele.
In continuare iti prezint pe scurt nishte argumente istorice fundamentale, care sunt absolut necesare pentru fiecare om si fac parte din ceea ce noi numim "cultura generala":

1. Etnonimul "rumn" a aparut foarte devreme, prin secolele 9-10 ale erei noastre, si semnifica populatia din spatiul carpato-danubiano-pontic care vorbea aceeashi limba - limba geto-daca romanizata. Aceasta notiune a aparut INAINTE de formarea principatelor Moldova, Transilvania si Muntenia.
2. Populatia geto-daca din Dacia Libera(cea neocupata de romani) a fost romanizata si ea, in timpul dominatiei romane(pana in 271, era noastra), cat si dupa retragerea romanilor(271) din Dacia. Aceasta romanizare s-a produs si s-a perfectionat timp de mai multe secole, si a fost o urmare a faptului ca romanii au shtiut sa ii domine pe daci, avand o cultura mai dezvoltata din punct de vedere tehnologic, militar si cultural. Prin urmare, toate pamanturile lui Burebista au devenit populate de catre ACEEASHI etnie, care vorbea aceeashi limba, dar care datorita lipsei de centralizare a statelor (caracteristica pentru orice "tara" europeana in acea vreme) si a factorilor externi(invaziile barbarilor, apoi ale turcilor si rusilor) s-au dezvoltat aparte, formand trei principate diferite.
3. In secolele 17-19 are loc formarea statelor nationale in toata Europa(statele se construiesc dupa principiile de NATIUNE - astfel in loc de landurile Bavria, Turingia, etc, apare Germania, mai apar si Franta, Italia, si alte state nationale). Apare insashi notiunea de NATIUNE, si principatele Moldova si Tara Romneasca reusesc sa treaca peste disensiunile lor si sa formeze(printr-un formidabil siretlic care i-a pacalit si pe rusi si pe turci deodata) un stat unitar - Principatele Unite Romneshti in 1859. Dubla alegere a lui Cuza-Voda s-a efectuat sub presiunea POPORULUI si a boierilor patrioti din Divanele celor doua principate. In Dupa aceasta Unire Statul Romnesc isi capata independenta de sub turci(1877) si devine in curand Regatul Romniei. Astfel s-a nascut natiunea romneasca, prin dezicerea de vechea tendinta secesionista a locuitorilor celor trei principate. Acelashi lucru(renuntarea la secesiune in favoarea unei unitati mai largi) a avut loc si la nemti, si la francezi, si la italieni si la alte popoare in aproximativ aceeashi perioada, iar astazi ea continua prin formarea unui stat dupa principiul "europeneismului"(nu dupa cel national, care dupa cum s-a vazut in istorie nu prea are sorti de izbnda) - Uniunea Europeana. Deci toata aceasta chestie cu formarea Romniei nu are absolut nimic in comun cu tiganii(care in principatele romneshti au fost sclavi pana in 1863, mi se pare). Nici Ceausescu si nici Stalin nu au "inventat" aceasta lupta a poporului romn pentru unitate si aspiratiile sale pentru Unire. A fost un proces indelungat si lent, care a cerut sacrificii(in ceea ce priveshte orgoliul regionalist) din partea tuturor(si a muntenilor, si a moldovenilor si a ardelenilor). Regatul Romn a capatat forma sa fireasca in 1918, cand au revenit la Moldova(si prin urmare la Romnia) Bucovina de Nord si Basrabia, si a avut loc eliberarea Transilvaniei de sub unguri si apoi Unirea ei cu Regatul Romn. Toate cele trei reveniri au avut loc in mod DEMOCRATIC, prin deciziile orghanelor legislative alese de catre popor(Sfatul Tarii in Basarabia, Consiliul Director in Transilvania si Consiliul Central in Bucovina de Nord). Pe urma au venit tot felul de ocupanti peste noi si au inceput sa ne invete cum sa traim si cum sa gandim. Uite aici, Picardule, se pare ca nu te prinzi tu de ce a avut loc: Unirile(din 1859 si 1918) au avut loc prin vointa intregului popor, iar ocupatiile(din 1812, 1940 si 1944) au avut loc prin forta armelor. Asa ca poporul A VRUT sa se uneasca, sa renunte la orgoliul lor regionalist, sa se numeasca toti ROMANI si sa traiasca toti intr-o singura tara - Romnia. Ct despre urss - apoi a fost o ocupatie fortata, dorita numai de vanzatorii vanduti.
Ceausescu a fost nationalist dar el era conducatorul Romniei, o tara mica. De unul singur nu putea tine piept urss si de aceea in filmele romaneshti nu prea erau numiti basarabenii romani, caci imediat venea "fratele mai mare" cu tancul peste Bucureshti. Insa in 1975 el a semnat cu Brejnev un acord in care se zicea ca Romnia nu va reveni asupra chestiunii basarabene inca 20 de ani, adica pana in 1995. De aceea, cred eu ca era bine sa nu fie el impushcat in 1989, si cred ca aceasta impuscare este tot o uneltire a KGB. Dar ce sa-i faci, poporul era infierbantat si dorea razbunare...
Picardule, lasa ,te rog, aberatiile tale despre atentatele tiganeshti asupra istoriei noastre. Asta daca vrei sa iti mai pastrezi minuscula doza de credibilitate pe care inca o mai ai in fata oamenilor din jurul tau.
 
Back
Top