Alegeri parlamentare in MD 2005

Un sondaj cu scandal

Constantin Tănase

Pe la staff-urile electorale ale partidelor şi prin redacţiile ziarelor de la Chişinău deja circulă rezultatele sondajului realizat de IPP. Dacă rezultatele, care vor fi anunţate mâine, sunt cele care circulă prin Chişinău, se va isca un mare scandal. Sondajul va fi contestat de toate principalele partide de opoziţie. Acestea de mult acuză IPP-ul de "legături" cu instituţia prezidenţială. Potrivit lor, menirea acestui sondaj e să manipuleze electoratul, sugerându-i că anume ei, comuniştii, sunt învingătorii incontestabili ai acestui scrutin.

Să lăsăm, deocamdată, acest aspect al chestiunii şi să admitem că sondajul este "fără de prihană" şi că anume aşa va arăta clasamentul partidelor după 6 martie, precum arată acum în sondajul IPP. Adică, PCRM cu mult peste 50 de procente, BMD cu vreo 15, PPCD cu vreo 7, iar PSDM - cu vreo trei şi ceva. Repet: admitem că lucrurile stau anume aşa, pe bune. Şi ce rezultă din aceasta? Că anume aceasta este voinţa liber exprimată a electoratului, în condiţii democratice? Bineînţeles, nu. Da, eu înţeleg revolta partidelor, dar vorba e alta: la un asemenea rezultat al alegerilor se lucrează de la 25 februarie 2001... În aceşti ani toate resuresele mediatice, administrative, propagandistice etc. ale statului au fost aruncate pentru a se obţine anume acest rezultat. Aşa că IPP-ul nu a avut de adăugat (unuia) şi de scăzut (de la alţii) prea mult...

Părerea mea e că marea bătălie (cea din culise) se dă astăzi anume pentru PSDM. Arhitecţii politici din palatul prezidenţial înţeleg bine că PSDM-ul, ca valoare tactică şi strategică pentru viitoarea configuraţie politică postelectorală, are o pondere definitorie. De lipsa sau de prezenţa PSDM-ului în viitorul parlament depinde culoarea viitoarei majorităţi parlamentare, dar şi spaţiul de manevră al celorlalte partide, mereu aflate sub blestemul ispitelor de tot felul... Eu aş compara PSDM-ul din electorala 2005 cu PRCM-ul lui Snegur din electorala 2001. Dacă PRCM-ul (căruia nu i-a ajuns câteva zecimi de procente) ar fi trecut pragul electoral, R. Moldova nu ar fi avut în aceşti ani un parlament cu o majoritate comunistă. Şi mai e ceva: când e vorba de zecimi de procente e cu mult mai uşor să falsifici rezultatele.

Interesul vital al comuniştilor este de a nu admite PSDM-ul peste pragul de şase la sută, iar apoi, prin măsluirea câtorva zecimi de procente, să fie redistribuite cele vreo zece mandate rămase "libere", partea leului revenindu-le comuniştilor.

Dacă privim lucrurile în această perspectivă, apoi sondajul IPP-ului are o misiune aparte - el trebuie să pregătească opinia publică pentru schema viitorului parlament, desenată în instituţia prezidenţială... Un parlament fără PSDM, dar cu BMD şi PPCD minoritari. Iată de ce, sondajul IPP-ului va stârni un mare scandal în rândul tuturor partidelor de opoziţie.

http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=91&idRubric=1378&idArticle=3627
 
. RUSII DORESC SA NE "OBSERVE", TULBURANDU-NE PROCESUL ELECTORAL.

Observatori impostori



februarie 16 2005 - 12:46 (Centrul de Monitorizare şi Analiză Strategică)


Reprezentantul celor cinci cetăţeni ai Federaţiei Ruse, expulzaţi recent din Moldova "pentru activităţi electorale ilegale", sustine că forţele de ordine din ţara noastră au procedat brutal şi în afara legii.
A.Vasiliev, reprezentantul organizaţiei obştesti ruse “Pentru drepturile omului", a făcut o declaraţie de presă în care susţine că cele cinci persoane, Nikolai Remizov, Kiril Leonov, Alexandr Şipilov, Alexandr Soldatkin şi Alexei Dudko sînt membri ai ONG-ului menţionat şi au venit în Republica Moldova “pentru a monitoriza campania electorala”.
Vasiliev susţine că organizaţia pe care o reprezintă este membră a Adunării Internaţionale pentru Drepturile Omului, iar cei cinci cetăţeni ruşi “intenţionau să se acrediteze la Comisia Electorală Centrală ca observatori internaţionali, însă au primit refuzuri din partea CEC şi a Ministerului Afacerilor Externe”.
Vasiliev a acuzat forţele de ordine moldoveneşti de “comportament brutal şi inuman” şi califică acţiunile lor drept ”încălcare a dreptului de observator în alegeri”.
“Vom atrage atenţia opiniei publice internaţionale asupra acestui caz şi solicităm misiunii OSCE să califice incidentul în conformitate cu legislaţia naţionala şi internaţională în vigoare”, a mai declarat Vasiliev.
Menţionăm că Ministerul Afacerilor Interne a declarat într-un comunicat de presă că cinci cetăţeni ai Federaţiei Ruse au fost expulzaţi din ţară, pe motiv că nu au statut de observator internaţional şi nu sînt înregistraţi ca atare la CEC, însă au desfăşurat activităţi electorale în sprijinul unei formaţiuni politice, antrenate în actuala campanie electorala.

Boris Olaru

După REPORTER.MD.
 
Partidul Social Democrat din Moldova se adresează către cotidianul “Moldova suverană”, solicitând dreptul la replică şi publicarea integrală a comunicatului de presă, difuzat de PSDM la conferinţa din 14 februarie 2005.

La 14 februarie 2005 PSDM a susţinut o conferinţă de presă la care a adus argumente concrete de instaurare de către partidul de guvernământ a unui control total asupra unor mijloace mass media.

În numărul din 16 februarie “Moldova suverană” a denaturat intenţionat informaţia din comunicatul de presă al PSDM, prezentând-o ca pe o listă “neagră” a presei care, după cum a insinuat “Moldova Suverană”, a fost întocmită de către PSDM. Fapt, ce categoric nu corespunde adevărului şi este o interpretare tendenţioasă a informaţiei, cu scopul de a denigra concurentul electoral PSDM.

Articolul “PSD a atacat presa” publicat de “Moldova suverană” este o probă de folosire directă a tehnologiilor electorale “murdare” împotriva PSDM, de dezinformare masivă a opiniei publice şi încălcare a principiilor democratice de desfăşurare a campaniei electorale.

Considerăm inadmisibil un atare comportament al ziarului Guvernului RM şi cerem ca “Moldova suverană” să dezmintă public informaţia plasată în numărul din 16 februarie 2005 şi să publice comunicatul PSDM integral.

Victor Ciobanu
Membrul Biroului Central al PSDM

http://alegeri2005.md/docs/psdm/200502171/
 
Institutul Internaţional pentru Cercetări Umanitar-Politice (IICUP) a făcut publice rezultatele unui sondaj de opinie efectuat în perioada 10–15 februarie pe un eşantion de 1195 de persoane în 183 de localităţi. În conformitate cu datele sondajului la alegerile parlamentare pentru PC ar vota 48–49%; pentru BMD 25–26%; pentru PPCD 10–11%; pentru PSDM 8–9%.

http://alegeri2005.md/electoralcourier/20050217/


astea sunt exact prcentele pe care le'am prezis si eu, pacat ca nu mai stiu la care tema am scris asta...
inca un sondaj arata ca psdm trece totusi pragul.
 
Institutul Internaţional pentru Cercetări Umanitar-Politice (IICUP) este condus de Vladimir Brutter, unul din specialistii rusi in tehnologii electorale veniti la Chisinau pentru a consilia Blocul Moldova Democrata si Patria-Rodina. Este singurul "expert" care nu a fost expulzat alaturi de ceilalti cinci care au fost fugariti saptamana trecuta doar pentru ca detine cetatenia Republicii Moldova. Asa ca, inainte, de a produce concluzii triumfaliste, e bine sa te mai documentezi un pic in ceea ce priveste credibilitatea sondajului si, mai ales, a institutiei care l-a efectuat.
 
tu pui la indoiala toate sondajele pe la care le postez eu, pe cand tu nu ai postat nici unul, baga si tu unul sa te vad :wink:
 
Ma, eu nu pun nimic la indoiala. Pur si simplu ti-am oferit niste detalii, in opinia mea interesante. In ceea ce priveste sondajele mele, ti-am mai spus: eu am acces la informatii de care tu habar nu ai. Dar te las sa te chinui pana la 6 martie, atunci cand vei vedea ca eu am dreptate.
 
De ce crezi ca eu nu am acces la informatii la care altii nu au, nu'i cazu sa dau detalii, da sunt sigur ca redneck o sa priceapa despre ce vorbesc eu :wink:

atunci cand vei vedea ca eu am dreptate


no sa pot vedea asta din moment ce nu ai postat nici un sondaj care dupa tine e adevarat, cum poti sa vad ca ai dreptate in asa caz ?
 
Uniunea kazacilor din Transnistria îl sprijină pe Urechean?
Câţiva cititori ne-au căutat telefonic zilele acestea pentru a ne spune că în localităţile lor au fost distribuite calendare electorale ale Uniunii Kazacilor din Transnistria care îndeamnă oamenii să voteze blocul “Moldova Democrată”. Unul dintre ele ne-a fost adus la redacţie de către un cititor din Rezina. Pe un fond albastru sunt imprimate sigla BMD şi figura surâzătoare a lui Serafim Urechean alături de liderul separatist Igor Smirnov. Dă de gândit faptul că atât tiparul, cât şi hârtia sunt de calitate proastă. Lipsesc şi însemnele de identificare a producătorului. Acest fapt ne face să credem că respectivul calendar a fost tipărit în condiţii clandestine. Nu-i exclus chiar că în afara hotarelor Republicii Moldova.
Ca să ne dumerim cât de mult este împânzită ţara cu această producţie electorală rugăm cititorii care au intrat în posesia unor astfel de materiale să ni le trimită prin poştă sau să ne sune la redacţie.
(P.G.)
http://www.flux.md/news/moda1.php?a...77&cat=Editia de Vineri&rub=Eveniment
 
The Wall Street Journal: “Turul libertatii presedintelui polonez Alexander Kwasnievski: statia proxima - Moldova”
Presedintele Poloniei Alexander Kwasnievski considera ca dupa schimbarea puterii produsa in Ucraina, in urma alegerilor prezidentiale, acum este randul Moldovei sa simta gustul libertatii.
In articolul publicat la 17 februarie de prestigioasa publicatie americana The Wall Street Journal, intitulat “Turul libertatii presedintelui polonez Alexander Kwasnievski: statia proxima – Moldova”, autorul acestuia Marc Champion scrie ca “aceste alegeri (din Ucraina-n.r.) au demonstrat potenta Uniunii Europene de a promova o politica externa comuna". In context, autorul il citeaza pe presedintele polonez, care a declarat: “urmatoarele sarcini ce stau in fata noastra sunt Moldova, Transnistria si Belarus. Polonia este gata sa se implice in rezolvarea acestor probleme”.
Revolutia ucraineana a realizat un lucru care raspunde scopurilor politicii externe ale SUA si Uniunii Europene – a schimbat orientarea puterii de la Kiev din pro-rusa in pro-occidentala, scrie ziarul de la Washington, cu referire la afirmatiile lui Kwasnievski. Dar, potrivit sefului statului polonez, Ucraina reprezinta doar inceputul. “Urmeaza Moldova – o tara mica si foarte saraca, o fosta republica sovietica, ghemuita intre Ucraina si Romania”. Una din cele mai acute probleme cu care se confrunta aceasta tara ramane prezenta pe teritoriul ei a unei enclave secesionite, unde si pana in prezent se afla o baza militara ruseasca si care se situeaza pe primele pozitii in lista centrelor de contrabanda cu armament si stupefiante in Europa, scrie The Wall Street Journal, citandu-l pe Kwasnievski.
“Acum, cand la Kiev s-a instaurat un regim pro-occidental, iar la alegerile din Moldova, partidul de guvernamant, dupa cum se asteapta nu va obtine majoritatea”, Kwasnievski considera ca este posibila reunificarea Moldovei, cu includerea ei ulterioara in UE impreuna cu Ucraina”, scrie ziarul The Wall Street Journal.
Alexander Kwasnievski a fost mediatorul principal in rezolvarea pasnica a crizei politice din Ucraina, in timpul scrutinului prezidential din anul trecut.
http://www.reporter.md/ro/NewsPolit...DocType=1&idTopic=1&idDocument=143608
 
El (Kwasniewski - n. m.) a mai spus unele chestii tari, dar care reporter nu le-a postat. Am vrut sa gasesc, din alta sursa, textul original, dar deja nu era accesibil. Voi reproduce partial: "În Transnistria se mai află încă ruşii cu bazele lor militare. Regiunea respectivă a devenit demult, graţie prezenţei militare ruse, un centru de contrabandă cu armament şi narcotice. De ce Europa suportă o atare situaţie ani la rând? A venit timpul să redresăm situaţia - în luna martie, în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, în urma cărora actuala guvernare, comunistă, trebuie să fie scoasă de pe carosabil”.
 
Mătali tovarăşu' Roibu, s-vedi c-sîntetz' un băiet 'ntiligent, fintică eu studiez-asta-a-şi spunitz' sângure ş' uniori chiar folosăsc aiasta in discursurli din paralment ş-tari multz coleji o înşeput să facâ chiar însămnări ş-s folosascâ ş' ii cuvinti di-aestea mai-â-â-mai 'tilegenti.
Daţi-ni voie s-vă mulţumesc călduros din spartea partidului.
 
Atentie maxima!
Останнім часом у деяких українських засобах масової інформації з'явилося
повідомлення про політичний характер концерту в Кишиневі за участю Руслани,
що пройшов 14 лютого.
Прес-служба Руслани повідомляє, що співачка відвідала Кишинів на особисте
запрошення Прем'єр-Міністра Молдови. Метою її виступу було виключно
привітання молдавської молоді із Днем усіх закоханих. Руслана виконала
музичну програму і привітала глядачів з днем св.Валентина. Лише коли
Руслана вийшла на сцену, було виявлено ознаки агітаційного характеру
концерту - на користь Комуністичної партії Молдови. Жодних ознак агітації у
діях самої Руслани не було. Про розміщення агітаційних матеріалів на
концерті та інші політичні нюанси заходу Руслану зазделегідь не було
повідомлено.

Телефоном з Берліна Руслана прокоментувала останні події особисто.

"Зараз я перебуваю у Німеччині, представляю тут збірку пісень Помаранчевої
революції. Щодо подій у Молдові. На жаль, це черговий обман в моєму житті.
Керівництво цієї країни запросило мене виступити на концерті з нагоди дня
св.Валентина. Враження від молдовської публіки у мене найкращі, вона -
просто супер, дуже енергетична! Молдова - не тільки сусід України, але й
культурно дуже близька нам, я би навіть сказала споріднена держава, тому я
охоче погодилася.

Вкрай неприємно, що ми дізналися про політичні ознаки концерту уже коли я
вийшла на сцену. Я опинилася перед фактом. Такі методи - вкрай некоректні.
Не раджу нікому з політиків намагатися використати моє ім'я без мого
відома. Це виглядає дуже нечесно. Будь-які спроби використання мого імені в
політиці без узгодження зі мною я буду жорстко припиняти.

Зі мною знову спробували зіграти у нечесну політику. Як показала історія
(останні події в Україні), це початок кінця для таких "політехнологів".

Отже, будь-які закиди на свою адресу щодо політичної заангажованості у
справах іншої країни я категорично відкидаю. Цього немає і бути не може.
http://maidan.org.ua/static/mai/1108725933.html
Daca aveti nevoie de traducere sunt la dispozitia voastra.
 
Back
Top