Alegeri parlamentare in MD 2005

da si? suna bine lenin... :) Cand am fost in Iliciovsk (Ucraina) acolo parca inca n-au iesit din comunism...strada principala lenin se numeste, am vazut taxi-uri cu masini Dacia SuperNova acolo, iaka mirare placuta!

Posibil sa ajunga in maina comunistilor, dupa numarul voturilor la alegerea primarului, Zgardan nu era departe de Urechean...
 
In ultimele zile s-au discutii aprinse pe marginea acestui subiect, de fapt as spune subiecte oentru ca raminerea lui urechean la primarie pe de o parte , si candidatura sa nu pentru parlamentar, ci pentru Presedinte pe de alta parte sunt doua teme de discutii diferite, chiar daca au foarte multe in comun, ... in acelas timp ele sunt discutate de cercuri de interese diferite.

Daca sa incercam sa facem putina analiza avind in vedere ultimele evenimente de la chisinau, un scenariu posibil ar arata in felul urmator:

1. Asa dupa cum Urecheanu si Rosca nu vor sa recunoasca rezultatele alegerilor, lucrurile ar putea lua o intorsatura cu totul spectaculoasa. De fapt aici nu e vorba de legalitatea sau ilegalitatea pentrecerii alegerilor, si acestea doi sunt nemultuniti nu de felul cum au decurs atit campania electorala cit si alegerile din 6 martie, ei sunt nemultumiti de cota de participare in viitorul parlament. Asa dupa cum asteptau si cei care iau facut campanie lui Rosca, si spre mirarea polit-tehnologilor rusi si americani care inca nu au lucrat impreuna la o campanie electorala pentru un singur partid (ma refer la BMD) "opozitia" noastra si de data asta se gindea la un singur lucru sa intre macar prin spatele cladirii in parlament daca nu prin fata intimpinati cu pine si sare. Scenariul de fapt era altul, acestea ar fi trbuit sa faca mare scandal din felul in care se organizeaza alegerile si sa nu astepte ca PCRM-ul sa faca careva ilegalitati. Acestea din urma au luat lectie foarte buna de la georgieni si ucraineni, ei pentru nimic in lume nu ar fi facut pasi care ar fi stirnit o revolutie, in schimb ei fara ca din asta sa se faca prea muta gilceava au taiat spatiul de emisie pentru dezbateri in asa fel ca "opozitia" sa ramine in necunoastere asa cum a fost si pina acum iar oamenii de prin sate care in ajun de alegeri au primit cu 25 de lei mai mult la pensie sa se gindeasca ca .... stiti voi ce.
Altfel spus, vrem nu vrem, alegeri repetate cel mai probail vor fi, si asta daca "opozitia" si-ar deschide ochii si ar demonstra in instanta de judecata ca alegerile au fost fraudate.

2. In cazul in care aceste alegeri, repetate, ar avea loc, sper ca "opozitia" sa mai stea inca cu ochii deschisi si sa vina in fata alegatorilor nu cu raspunsuri la acuzatiile altor concurenti electorali, care de cele mai multe ori tot in "opozitie" stau, dar sa arate un program de guvernare, sa demonstreze oamenilor ca in tara asta se poate de trait bine, si de indicat macar primii 5 pasi care ne va duce spre o viata mai buna. Prioblema e alta ca in nici unul din "liderii" "opozitiei" nu sunt in stare sa vorbeasca despre asa ceva in fata camerei de luat vederi. Iar acesi economisti, politicieni adevarati (ma refer la oameni cu o gindre strategica de analiza politica si geopolitica) stau undeva la mijlocul liste de candidati la functia de deputat, si vor sta mult acolo, pentru ca fetele astea imputite din fruntea partidelor noastre vor sta tot acolo pina cind nu se va face regula intii intre rindurile lor. Ala vroiam sa spun, ca chiar daca s-ar organiza aceste dezbateri, Urecheanu cu Rosca, la o eventuala dezbatere pe tema economica, nu vor putea deschide gura, pentru ca ei realmente habar nu au ce se intimpla in sfera economica, Urecheanu se va lauda in continuare cu troleibusele cumparate acum trei ani, iar Rosca va tot miza pe suportul "fratilor de peste prut". Daca aceshtea vor permite mintilor proaspete sa iasa la dezbateri, si sa demonstreze oamenilor care privesc M1 de unde primesc ei pensia, si pe ce se tine economiea tarii, atunci comunistii ar putea lua u palma bunia de tot.

3. Urecheanu realzeaza ca daca pleaca din postul de Primar General, capitala va ramine comunistilor, asa ca, cred ca asa si vor ramine lucrurile... el va ramine primar general,iar pentru postul de presedinte va fi numit altcineva, cu toate ca eu inca nu vad asa o persoana. Si atunci, dupa un an de guvernare BMD-ista, va fi mult mai usor sa faci lobby unui candidat din opozitie la functia de primar, iar comunistii sa ia o palma buna pe cealalta parte a fetei, si sa ramina cu mult in umbra... iar Urecheanu in calitatea sa de presedinte.... va ramine pentru urmatoarele alegeri... ca de altfel chiar o sa " sa vedetzi cum o sa ne plimbam cu totzii pe "Lenina"...... "
 
ciofu said:
Urecheanu daca nu e ales Presedinte, renunta la mandatul lui de deputat si sta la Primarie mai departe
El timp de o luna trebuia sa spuna daca ramane primar sau deputat.
Si cred ca va ramane totusi la primar...nu vor acumula ei asa de multe voturi...ca sa poata alege presedintele, iar populatia Chisinaului pe el la votat...
 
zopiryon said:
PSDM nu a trecut din cauza a fost unicu partid care era atacat de toti

Eu cred cä si comunistii au fost atacati de toti, la fel si PPCD-istii.
Cînd o sä accepti cä într-o campanie electoralä e normal sä fi atacat? Smiorcäielile de felul "m-au atacat räii" n-au nici un rost.
Dacä PSD va intra în Parlament doar cîmd nu va mai fi atacat, înseamnä cä nu va intra niciodatä.

zopiryon said:
atacuri serioase contra ppcd-ului n'au fost

Pe ce lume träiesti?

zopiryon said:
tot felu de propagandisti ieftini de la bmd si ppcd ziceau peste tot ca PSDM nu trece pragu

Ziceau adevärul.

zopiryon said:
PSDM o declarat ca au fost fraudate alegerile, doar un mic amanunt, conform exit - poll-ului organizat de IPP, la inkiderea urnelor PSDM 5%, CeC a numarat 3%, imi miroase tare necuratata treaba asta...

Dar diferenta exit poll 14% PPCD, rezultate oficiale 9% PPCD nu-ti miroase necurat? PPCD a fost furat de 1/3 din voturile primite.

zopiryon said:
Acuma Rosca sa vina si sa explice poporului de ce a luptat contra BMD

Nu trebuie sä explice Rosca nimic, simpatizantii PPCD au înteles de ce a atacat BMD. Intr-o democratie, a ataca un concurent politic într-o campanie electoralä nu e uin lucru condamnabil. Conteazä cu ce se face atacul - cu minciuni sau cu adeväruri.
 
Marius said:
zopiryon said:
PSDM o declarat ca au fost fraudate alegerile, doar un mic amanunt, conform exit - poll-ului organizat de IPP, la inkiderea urnelor PSDM 5%, CeC a numarat 3%, imi miroase tare necuratata treaba asta...

Dar diferenta exit poll 14% PPCD, rezultate oficiale 9% PPCD nu-ti miroase necurat? PPCD a fost furat de 1/3 din voturile primite.

nu ti se pare ca ataci persoana?!
Ai putut sa scrii ca partidele de opozitie nu recunosc rezultatele, ca sa faci o paralela intre ce ai scris tu si ce a scris zop, sau varianta ta "e mai corecta" ca cea mai de sus?
 
Eu cred ca alegerile au fost fraudate pe toata perioada electorala si preelectorala, ba chiar si pre-preelectorala!
Si nu numai in defavoarea PSD sau PPCD - ci in defavoarea intregului popor! 2 clanuri mafiote spriginite cand mai mult cand mai putin (mai mult fatis) de Rusia isi regleaza conturile pe seama acestui popor! Si folosesc in aceste scopuri atat debilismul populatiei bastinase, cat si cel al alolingvilor! Astia din urma, pare-se sunt debilizati si mai tare - vedeti alegerile ukrainenilor din RM pentru Ianucovici!
Cred ca BMD tot este o amageala a poporului, dar si a unei parti deja parca mai democrate, care a picat nada iarasi granzilor Rechini! Toate sunt bune pentru a capata puterea si a-si ascunde marsaveniile! Nu conteaza cine le-a facut!
DE 15 ANI DE ZILE SE VORBESTE DE CORUPTIE SI NICI UN DEMNITAR INALT DE STAT NU STA DUPA GRATII!!! Iar noi stim, ca pestele de la cap se strica, doar ca iarasi se incearca a-l curata de la coada! Au fost, cred eu, sacrificati niste vitelusi pe altar, pentru a ascunde Taurii adevarati de jertfire! Asta se numeste - FARISEISM!
Pana astazi nepatat a ramas doar PPCD!
Restul sunt niste cotcari si mafioti, care inteleg, ca venirea la putere a PPCD - este moarte sigura! Asa ca toate struto-camilele astea si ingerasii din alegeri au un singur scop - de a discredita ideea nationala - inclusiv prin ponegrirea PPCD!
PPCD - "Votat"!
 
Marinarul said:
Pana astazi nepatat a ramas doar PPCD!
cum comentezi articolul lui Val Butnaru? anume citatul de mai jos
Exerciţii de luciditate

În 1994, cel mai mare duşman al lui Roşca a fost PFD. Au câştigat agrarienii şi, la sfârşitul mandatului lor, am constatat cu stupoare că am fost aruncaţi cu 10 ani în urmă.

În 1998, după tipicul din Ţară, a fost gândită şi creată Convenţia Democrată din Moldova, o largă alianţă naţională a democraţilor, care trebuia să câştige alegerile. Pentru acest scop au fost puse la dispoziţie toate mijloacele necesare. Roşca l-a făcut pe dracu-n patru - a provocat spirite, a lansat minciuni, a intimidat, a băgat zâzanie şi ură - ca nimeni dintre forţele democrate (în afară de Snegur) să nu pătrundă în CDM. În pofida unei superbe consultanţe electorale, CDM a luat un procent modest, chiar dacă a bătut foarte tare în PFD.

Apoi, cu o lună înainte ca UE să aprindă verde pe semaforul integrării europene, Roşca a doborât Guvernul Sturza. Apoi, împreună cu comuniştii, a votat alegeri anticipate, ştiind că comuniştii sunt avantajaţi. Apoi a urmat fraza “Dacă un comunist se uită pe geam şi spune că plouă, eu nu pot să neg acest lucru.”

În 2001, Roşca a bătut în toate partidele democratice, în special în PFD. Visul de aur al lui Roşca a fost realizat: Valeriu Matei, obsesia lui de ani de zile, e la pământ! E adevărat, au câştigat comuniştii, dar nu contează că ne-am pomenit aruncaţi cu încă 10 ani în urmă!

În 2005, Roşa a bătut în forţele democratice, în special în BMD. Au câştigat comuniştii.

Urmează alegeri repetate. Roşca va continua să bată în BMD şi-i va aduce pe comunişti din nou la putere, cu un procent şi mai mare.
sau ele au fost inventate?
 
dnd, daca ai citit "Jurnal de Chisinau" in ultima vreme, este imposibil sa nu-ti fi dat seama ca gazeta lui Butnaru a facut propaganda fatisa BMD-ului.
Asa ca da-mi voie sa cred ca articolul din care ai citat nu este unul obiectiv.
 
Sfinx said:
dnd, daca ai citit "Jurnal de Chisinau" in ultima vreme, este imposibil sa nu-ti fi dat seama ca gazeta lui Butnaru a facut propaganda fatisa BMD-ului.
Asa ca da-mi voie sa cred ca articolul din care ai citat nu este unul obiectiv.
asa si am stiut ca se va gasi cineva care va raspunde asa (no offence)
bine, scot ultimii ani, ca sa-ti dai seama si tu si altii (pentru ca nu am pus intimplator citatul mai jos - si nu tot articolul :wink: )
Exerciţii de luciditate

În 1994, cel mai mare duşman al lui Roşca a fost PFD. Au câştigat agrarienii şi, la sfârşitul mandatului lor, am constatat cu stupoare că am fost aruncaţi cu 10 ani în urmă.

În 1998, după tipicul din Ţară, a fost gândită şi creată Convenţia Democrată din Moldova, o largă alianţă naţională a democraţilor, care trebuia să câştige alegerile. Pentru acest scop au fost puse la dispoziţie toate mijloacele necesare. Roşca l-a făcut pe dracu-n patru - a provocat spirite, a lansat minciuni, a intimidat, a băgat zâzanie şi ură - ca nimeni dintre forţele democrate (în afară de Snegur) să nu pătrundă în CDM. În pofida unei superbe consultanţe electorale, CDM a luat un procent modest, chiar dacă a bătut foarte tare în PFD.

Apoi, cu o lună înainte ca UE să aprindă verde pe semaforul integrării europene, Roşca a doborât Guvernul Sturza. Apoi, împreună cu comuniştii, a votat alegeri anticipate, ştiind că comuniştii sunt avantajaţi. Apoi a urmat fraza “Dacă un comunist se uită pe geam şi spune că plouă, eu nu pot să neg acest lucru.”

În 2001, Roşca a bătut în toate partidele democratice, în special în PFD. Visul de aur al lui Roşca a fost realizat: Valeriu Matei, obsesia lui de ani de zile, e la pământ! E adevărat, au câştigat comuniştii, dar nu contează că ne-am pomenit aruncaţi cu încă 10 ani în urmă!
 
dnd -- bmd. Rimeaza chiar :)

Lasind glumele la o parte, articolul de mai sus, inclusiv acest citat plin de venin la adresa lui Rosca, este o mostra foarte buna de partialiate a d-lui Butnaru. Acum ca favoritii lui Val Butnaru (Diacov, Braghis si "komanda" lor "democratica") nu au cistigat alegerile, redactorul-sef al celui mai "independent" ziar din Chisinau tre sa gaseasca un tap ispasitor. Rosca, Socor, Soros, samd. -- toti sunt in viziunea lui Butnaru, Negru, samd niste "tradatori", nu niste exponenti ai valorilor democratice, ca cei de la BMD.

Aceasta insiruire de "fapte" nu este decit o interpretare foarte tendentioasa a evenimentelor din ultimii 10-15 ani. Citatul de mai sus confirma doar un singur lucru -- antipatia d-lui Butnaru fata de Rosca. Nimic mai mult.
 
Am observat si eu chestia asta...insa in acest citat au fost aduse unele argumente care de-a lungul anilor l-a cam pus in garda pe Rosca.
Am scris acest citat deoarece aici si-i problema. Eu de cand stiu, Rosca a fost atacat cu aceste argumente (fiind sau nu adevarate). Indiferent ca a scris acum Butnaru sau altcineva...ani la rand i s-a adus aminte de aceste lucruri...
 
Nu sunt convins de ziarul timpul, pe care l-am rasfoit mai putin in ultimul timp si mai ales in alegeri, pentru ca ca si hebdomadarul de Saptamina impreuna cu Jurnal.MD erau pline de publicitate si declaratii ale partidelor politice, dar cu siguranta ma alatur celor spuse mai sus, Jurnal a facut deschi campanie electorala pentru BMD, iar diferiti autori a unor articole au chemat in nenumarate rinduri populata sa voteze pentru partide mari si oameni noi. Pentru cine altcineva daca nu pentru BMD care e - atentie "proaspat" format si nici intr-un caz nu are oameni noi. Shi acum e clar de tot acei autori au facut campanie BMD, si oamenilor lui, dar nu programului politic. De altfel BMD - ul nici nu a avut un program politic, iar participarea lor la dezbaterile publice a fost una de proasta calitate.

Sper ca acum, dupa ce lumea vede axa pe care se "cataie" BMD-ul, nestiin in care parte sa o ia... si asta deoarece pe neasteptate a a avut o campanie pregatita atit de rusi cit si de americani, si nu vrea sa supere pe nimeni, va intelege adevarata menire a acestui partid.

Si inca una, puneti-va inca o data intrebarea, avea trreptate Socor cind vorbea despre acea "TROICA"?
 
DND

Asculta, amice! Pe vremea sovietica, DND se descifra Drujina Norodnica Benevola! Care, dupa cate tin minte, se ocupa de toti betivii si degradatii! In fine, asta a fost tot o gluma!
Ma mandresc ca am avut capacitatea sa analizez incotro o duce BMD inainte de alegeri, ca de nu aveam cap pe umeri - si votul meu pleca incolo! Apropo, multi dintre amicii mei s-au trezit numai dupa alegeri, dupa declaratiile pro-patriotice ale lui Urechian si Co! Sa-ti spun pe sleau - nu va grabiti la alegeri anticipate - multi din BMD vor trece inapoi la PCRM si PPCD!
Auzi, dnd, stii ceva despre Matei si confratii sai? Stii ceva despre afacerile de pe vremurile celea! Eu cred, ca intelectualii nostri "sovietici" a cazut in mreaja coruptiei si au fost dusi in ispita de "ochiul dracului"!
Doomie, nu numai tu ai observat "orientarea democratica" a Jurnalului din ultima vreme! Pana acum democratia la Jurnal si Timpul se asocia cu Occidentul! De la o vreme incoace cea mai democratica tara este Rusia!
Frumos spectacol, nu! Actori superficiali, regizori slabi si public derutat! Iata starea de lucruri de pe scena politica! Din pacate, iarasi actorul cel mai puternic este PCRM(pare-se are un regizor bun!)!
Toate aberatiile acestea seamana cu adevarata spalare de creieri!
Ce sa-i faci? Alegerile anticipate, pare-se, deja au inceput!
Cautarea vinovatilor a fost tot timpul ultimul argument (de fapt unul foarte bun) intr-un pariu!
15 ANI DE ZILE AM FOST JEFUITI, TRADATI, IZGONITI SI UITE CA LA SFARSIT AFLAM CINE ESTE VINOVATUL ADEVARAT!
Inchideti cortina Domnilor, spectacolul deja a esuat! Anslag nu o sa mai aveti!
 
Re: DND

Marinarul said:
Asculta, amice! Pe vremea sovietica, DND se descifra Drujina Norodnica Benevola! Care, dupa cate tin minte, se ocupa de toti betivii si degradatii! In fine, asta a fost tot o gluma!
stii care e gluma urmatoare, a mea? Eu am sa anunt moderatorul la ceea ce ai scris, si nu e singurul mesaj. Si am sa am grija ca destepti(glumeti) ca tine sa nu aiba ce cauta aici pana se vor invata a vorbi normal, ai inteles?
 
Back
Top