America: intre supravietuire si hegemonie

dusk said:
.

11 Septembrie este creat de liderii Americii (Reagan, Bush I si II), dar din pacate tot boborul plateste cel mai trist pret!

Da interesanta teorie,am vazut documentare pe aceasta tema ..mai straniu este cum nu s-au dejucat aceste atentate......ori a fost o mare incompetenta din partea celor mai puternice servicii secrete ale lumii,ori a fost o intelegere tacita ,...sau cum spui chiar ceva creat de Bush pentru a atrage opinia publica din SUA si nu numai.

Dar lasind la o parte orice speculatii,ar fi mai bine,pentru autoritatile americane(care din pacate pierd din popularitate ) sa fi fost vorba de incompetenta.
 
O chestie pe care am primit-o pe mail. Nu reflecta punctul meu de vedere, dar mi s-a parut interesant.
Pe o perioada de trei saptamani pe parcursul lunilor iunie si iulie am vizitat in calitate de persoana privata cateva orase de pe coasta de est a SUA . Cele mai importat de mentionat sunt: New York, Washington, Atlanta si Miami. In aceasta incursiune am avut ocazia sa interactionez cu persoane din diverse medii sociale si in diverse contexte. Am urmarit media Americana si ori de cate ori am avut interlocutori care sa-mi permita acest lucru, am pus intrebari; multe.
Dupa trei saptamani petrecute la fata locului si dupa doua saptamani de rumegat informatia acasa, am ajuns la cateva concluzii personale privitoare la America, dar pe care am sa vi le prezint dumneavoastra ca pe niste ipoteze, pentru ca nu imi permit sa presupun ca veti impartasi in mod automat punctul meu de vedere.

Ideile pe care vi le aduc in atentie se refera in special la mediul socio-politic american, pentru ca aceasta tema este mai apropiata de interesul acestei liste de discutii:

- America nu este o democratie;
- America este cel mai puternic (bogat si inarmat) si activ stat totalitar in acest moment de pe glob, ceea ce-l face a fi si cel mai periculos pentru mediul international;
- America sa afla in pragul perioadei sale de apogeu ca putere mondiala. Dupa modelul celorlaltor puteri care s-au succedat dea lungul istoriei, ne aflam aproape de momentul in care va incepe sa faca "prostiile" care ii vor aduce si declinul, intr-un final.

Cum de am ajuns la aceste concluzii? In timp. De aceea pentru mine nu a existat un soc al revelatiei pentru ca "descoperirile" s-au succedat in timp iar legaturile dintre ele pentru a forma imaginea de ansamblu s-au format treptat.


Va datorez explicatii, asa ca sa incep cu:


1. Sistemul politic


Sistemul politic bipolar adoptat de ei reprezinta o varianta facila prin care interesul economic poate dicta Politica. Mediul economic (operatorii economici de mare anvergura - oligarhii) investeste la fiecare alegeri in ambele partide aflate in competitie, asa ca indiferent de rezultat, acesta este intotdeauna satisfacator pentru investitori. Este ca si cum ai putea paria la jocul de ruleta si pe rosu si pe negru, astfel incat indiferent de numarul pe care a cazut bila, tu esti castigator.
Politicienii sunt marionete manuite de oamenii cu bani care i-au finantat sa ajunga acolo, iar in cazul in care marioneta nu mai asculta de comenzi, exista suficienti bani cu care aceasta sa fie distrusa prin inscenarea unui scandal public care sa-i compromita cariera sau si mai mult decat atat.

In consecinta, indiferent de cine sunt cei pe care-i voteaza alegatorii, in spatele lor se afla alti mereu aceeasi oameni, cu aceleasi interese constante in timp, si cu o agenda evident diferita de cea a populatiei. In plus, puterea celor care detin puterea economica este atat de mare incat pot influenta in mod direct decizia alesilor in timpul mandatului acestora.

De aceea, fara alegeri (posibilitatea de a alege intre optiuni multiple, sau macar doua diferite) nu putem vorbi de reala democratie.

Am ajuns sa cred ca in America economicul plateste spectacolul politic servit cetateanului, mimand democratia doar pentru a legitima guvernarea in ochii poporului. Probabil ca au facut un calcul economic in urma caruia au ajuns la concluzia ca este mai ieftin sa finantezi mimarea democratiei decat sa finantezi institutiile unui stat politienesc care sa tina in ordine si liniste un popor care lupta pentru libertatea sa...



2. Liberatea presei si liberatea de expresie

Presa este libera, dar cu o limita. Poate sa spuna/scrie despre ce vrea ea cu o exceptie: lucrurile sensibile care nu convin celor care o detin si care sunt aceeasi care controleaza si lumea politica. Nu e nici o problema daca unele lucruri mai scapa catre public; este de ajuns ca ele nu sunt preluate, reluate si transformate in campanii de presa.


Exista si liberate de exprimare, dar ce folos insa daca nimeni nu te asculta. Piata este atat de inundata de informatie iar adevarurile sunt atat de amestecate cu minciuna incat poti sa strigi in gura mare si cele mai mari enormitati despre guvernare ca nu conteaza... Oamenii sunt vaccinati impotriva lucrurilor pe care nu le convine sa le auda (care ies din tiparele gandirii lor formaliste) sau sunt prea ocupati in goana dupa un standard cat mai ridicat de viata pentru a mai asculta la cei din jur.

O mass-media in care accesul la informatiile sensibile este controlat si o societate in care vocile independente sunt prea slabe pentru a ajunge la urechile publicului larg nu sunt un mediu bun pentru democratie.
Cred acum ca intrega framantare deliberativa care caracterizeaza la nivel cultural societatea americana, in alte cuvinte manifestarea libertatii de gandire si a libertatii de exprimare, este un fenomen ineficient in raport cu fenomenele care au loc la nivel macro-politic. Existenta libertatii de exprimareare in acest context mai are doar un singur rol major, si acela pervers: creearea iluziei unei societati libere.


3. Poporul american drogat

Drogul americanului de rand este: "stilul de viata american".
Acesta (drogul) are trei componente:
- iluzia ca traiesti intr-o societate democratica (vezi pct.1)
- liberatea de gandire si iluzia ca "pararea ta conteaza" cu adevarat (vezi pct.2)
- nivelul de trai ridicat pe care statul este capabil sa il ofere (cu asta trebuia sa incep)


Am fost profund uimit de autosuficienta americanului mediu, de modul in care el crede ca America este cel mai binecuvantat petec de pamant de pe glob, de faptul ca se crede norocos ca are un astfel de guvern care ii furnizeaza un standard de viata ridicat spre deosebire de ceea se intampla in tot restul lumii - inclusiv Europa - unde oamenii sunt mai saraci si nu au fost binecuvantati de "modul american de viata".

De aceea, legatura lor cu statul, indiferent de cine se afla la guvernare, este una foarte stransa inclusiv la nivel emotional, pentru ca ei sunt recunoscatori statului pentru viata pe care le-o furnizeaza si se asteapta, tot de la stat, ca stilul de viata sa le fie prezervat, uneori cu costuri acceptate in mod constient si cu simt pragmatic: reducerea libertatilor individuale, interventii militare in afara granitelor tarii.

Nu m-am mirat ca am gasit un discurs dublu/paralel al guvernului american: unul de uz extern (cel pe care il stiam deja) si unul de uz intern, dar am fost surprins de pragmatismul discursului intern axat pe "apararea cu ORICE PRET al stilului de viata american".

Cu acest mandat primit in alb de la cetatenii sai, guvernul american are o libertate de miscare incredibila in politica internationala.

Masina de propaganda Americana este infernala, in care se fac remarcate CNN-ul si Hollywood-ul (de acesta din urma nici nu mai e nevoie sa zic nimic)
Ceea ce primim prin cablu majoritatea dintre noi sunt programele "CNN International Europe/Middle East/Africa". Stirile CNN-ului de uz intern (CNN North America) sunt o combinatie intre "stirile de la ora 5", fashion, buletinul meteo despre uragane si bineinteles "America pe un cal alb impartind in intreaga lume democratie pe paine, sub comanda bravilor sai conducatori".


4. Institutiile statului de drept

Acestea functioneaza ca la carte pana intalnesc doua anomalii:
- oamenii bogati
- oamenii din sistem

Spre exemplu, atunci cand se pune problema scoaterii de sub incidenta justitiei a unor persoane influente cand se intampla ca ele sa "calce stramb". Exemple de magnati implicati in accidente mortale de masina pentru pieton sau captura masiva de droguri in avionul personal si proprietarul facut scapat, sunt unele din povestile care frustreaza din cand in cand viata americanului de rand. Faptul ca si la noi oamenii puternici (vezi sotie de senator care ucide cu masina) sunt facuti scapati de catre sistem nu ne transforma intr-o tara inapoiata ci, dimpotriva, intr-o tara "in rand cu lumea".
Daca cineva protesteaza, se aplica punctul 2: adica protestezi pana te plictisesti dupa care te descarci la urmatoarele alegeri cand ti se ofera iluzia ca poti sa te razbuni alegandu-i pe "ceilalti".


Rezumand si avand in vedere cele spuse anterior:
- proces electoral care doar ofera iluzia unor alegeri
- presa controlata pe subiectele cu adevart sensibile
- libertate de exprimare care doar ofera iluzia eficacitatii sale
- nivel de trai ridicat
- masina de propaganda extrem de puternica
- inegalitatea cetatenilor in fata statului
imi formeaza imaginea unui stat totalitar dupa un model nou, in care tiranii au invatat din lectiile istoriei:
"nu e de ajuns sa dai poporului paine si circ ci trebuie sa dai poporului paine si circ in cantitati SUFICIENTE si sa le servesti in paralel cu o doza de iluzie a libertatii".

Asta cred eu ca sa intampla in America in momentul de fata...

... iar daca mai avea cineva vreo iluzie in legatura cu dorinta Americii de a promova democratia in lume iata o realitate: o tara aflata sub dictatura autohtona (nationala) este mai greu de cumparat, pe cand intr-o tara cu economie de piata libera (care vine la pachet cu democratia) totul devine de vanzare.
 
nu stiu nu stiu.... e frumos spus si cu multe chestii sunt intrucatva de acord, dar nu m-as repezi sa afirm ca america e un stat totalitar, complet controlat de interesele economice ale unui grup mic de oameni superbogati , in care presa publica si difuzeaza doar ceia ce-i convine statului, si in care omul de rand este intratat de naiv incat se crede cel mai norocos om de pamant traind in SUA.

As putea si eu acum scrie un eseu intreg in apararea SUA, dar nu cred ca are sens democratia de aici este mult mai evidenta decat democratia din Rusia sau Belorusia, legile, judecatorii, politicienii si in genere oamenii ci lucreaza in domeniul public sunt mult mai transaperenti ca in alte parti, mass media nu cred ca prezinta doar interesele statului si doar ceea ce statul vrea ca oamenii de rand sa vada - persoana care a scris ceia de mai sus posibil ca a vazut si el vreo 2-3 canale si deja a ajuns la concluzia ca gata guvernul detine controlul acestor canale.... eu consider asta o prostie. Si aici in SUA oamenii se confrunta cu aceleasi probleme ca si alti oameni din alte tari... asa ca a spune ca SUA e un stat totalitar, pe cale de disparitie, cu economie la pamant, si fara nici un fel de libertate e o prostie extrem de mare si mie mi-ar fi rusine sa scriu asa ceva in domeniul public deoarece toti m-ar lua in deradere (cei ce scriu asa articole o fac la comanda Moscovei, deoarece Rusia de cand e ea a fost rivala cea mai importanta Americii si incearca in fel si chip sa discrediteze acest stat si sa arunce in public o propaganda ieftina in care doar oamenii simpli si fara multa educatie vor cred).
 
pare destul de logic ceea ce a scris acel om si mi se pare pe undeva ceva ce deja tine de bunul simt... nu mai suntem copilasi mici sa credem tot ce ni se serveste... conform cursului istoric intotdeuana au exista un grup de oameni ale caror interese erau aparate... indifenet de marimea tarii. de ce nu ar fi asa si in SUA... o tara cu atata potential... aceste lucruri au fost aratate inclusiv in filme... modul in care se face o campanie, finantarile si manipualrea politicienilor... cred ca nu este nimic nou... Moore ne-a aratat modul in care manipuleaza presa opinia publica...
steagul lor il au si pe chiloti... visul american exista MAnix si etse o chestiunea foarte reala... si cea mai simpla modalitate de a spala creierul... USA a gasit cea mai simpla metoda de a tine in frau oamenii... satisfacandu-le nevoile primare la maximum... si a fost de-ajuns :D amercanul se multumeste cu casa lui de carton, cu cele trei masini si sa poate manca fast-food pana crapa... sa se uite la Tv si sa mearga la cinema... ce poti sa iti doresti mai mult in viata asta :D...
 
Pozitie sociala...abilitatea de a rivaliza vechile grupuri de interese....abilitatea de a face miliarde in loc de milioane!

Le urez succes noilor pretendenti la tronul jokerului de langa Casa Alba, ca nu e usor sa-l iei!
 
Mai intai o precizare: persoana care a scris "eseul" a tras un semnal de alarma (cum se spune prin presa), adica a criticat sistemul american de pe pozitii prodemocratice. Nu a fost o incercare a la domnu' Ernu :) de a critica America, democratia sau capitalismul pentru ca cineva (Rusia, URSS-ul sau...) sa castige puncte.
Multe din aspectele abordate, grupurile de interese care influenteaza politica interna si externa a Washingtonului, media partinica sau chiar manipularea prin presa, faptul ca "egalitatea in fata legii" tinde sa nu mai fie o realitate si sistemul electoral anacronic care aproape ca pune in discutie conceptul de reprezentativitate, le cunosteam ca probleme care afecteaza viata publica din SUA cu mult inainte de a citi toate astea, de la americanii cu care discut pe net si banuiesc ca ei nu au nici un interes sa isi besteleasca tara, cel mult se pot insela.
Asupra concluziei am dubii.
O data pentru ca nu sunt familiar cu termenul de neototalitarsim (el nu e folosit in mailul initial, dar apare in mailurile ulterioare) desi pot intui ce inseamna, dar asta nu imi e suficient.
A doua oara pentru ca totalitarismul este definit in primul rand de intruziunea statului in viata privata a individului, intruziune care de obicei ia forma unei constrangeri, ori de aici reiese ca singura forma de intruziune ar fi propaganda, insa o propaganda al carei scop principal nu este sa mobilizeze, ci mai degraba sa calmeze si sa ascunda anumite aspecte ale vietii politice. Atat cat pricep eu totalitarismul, propaganda este subordonata unui scop, iar scopul este mai mult decat controlul pasiv al populatiei (asta se intampla in orice dictatura), el fiind unul de natura ideologica, deci un control activ, orientat, care genereaza constrangere. Pe scurt: nu pot concepe totalitarismul in lipsa ideologiei si a constrangerii, o constrangere fizica sau psihica (de obicei ele actioneaza concomitent). "A-ti mintit poporul cu televizorul", nu face ca statul sa fie totalitar, ci nedemocratic.
Al treilea motiv sa am dubii asupra concluziilor este ca pana la urma ele nu sunt rezultatele unui studiu si deci cele observate, chiar reale, ar putea sa aiba de fapt alte cauze, in afara sferei politice.
Pe de alta parte, afirmatia cum ca SUA se departeaza de democratie merita luata in seama, pentru ca daca totalitarismul este rezultatul unei politici deliberate, indepartarea de democratie se poate intampla si in urma unor rateuri neluate in seama si necontracarate ale sistemului. Democratia e posibila doar in stare de veghe.
 
In primul rand imi cer scuze pentru ca:
a) articolul pe care-l supun atentiei dvs este in limba rusa, dar este destul de mare si nu cred ca as reusi sa-l traduc intr-un interval de timp rezonabil.
b) este preluat de pe un alt forum
Cine doreste, poate incerca o traducere pe bucati a textului de la rusa la engleza cu ajutorul http://babelfish.altavista.com
Am incercat sa traduc o bucata si rezultatele mi s-au parut suficient de bune (ideile din texti pot fi intelese)

Este un articol cu titlul "America pregateste un atac impotriva ... Rusiei ?" in care sunt expuse o serie de consideratii extrem de interesante care au legatura nemijlocita si cu tema thread-ului si care in mod cert merita citit.

http://soft-best.ws/forum/index.php?showtopic=11476 - primul post
 
Observatii la eseu:

Am trait 7 ani pe coasta de est a SUA si alti 2 pe coasta vestica intr-o perioada cand comunismul era sperietoarea intregii democratii americane si cred ca inteleg cam cum gandesc americanii de rand.
O sa incerc sa fac niste observatii si corectii la acel eseu.

Sistemul politic bipolar adoptat de ei reprezinta o varianta facila prin care interesul economic poate dicta Politica.

Nu inteleg de ce numeste autorul sistem politic bipolar. In State exista inregistrate mai bine de 100 de partide politice independente (exista chiar si partidul comunist). Partidul democrat si cel republican nu sunt partide ci aliante de partide, desi termenul de alianta nu este cel inteles de noi, mai corect fiind sa spunem conventii. De exemplu Partidul Ecologist face parte din conventia democratica.
In plus Economicul dicteaza Politicului. Este adevarat...dar asta este si scopul unei democratii in actul de a guverna. Trebuie reprezentate toate interesele claselor sociale, inclusiv interesele de ordin economic, deoarece, este clar, interesele economice influenteaza intreaga societate.
Daca autorul se refera la faptul ca mari corporatii din State fac lobby pe langa Congres in adoptarea, ratificarea anumitor legi care sa le convina, atunci autorul ar trebui sa stie ca acest lucru este perfect legal, acest lucru regasindu-se in Constitutia Statelor Unite sub forma unui amendament, numit si legea lobby-ului. Orice entitate juridica sau fizica poate face lobby folosind o firma autorizata in astfel de servicii. Cele mai puternice firme de lobby din state la ora actuala sunt Pensioners' Lobby and the NRA (National Rifle Association).

Mediul economic (operatorii economici de mare anvergura - oligarhii) investeste la fiecare alegeri in ambele partide aflate in competitie, asa ca indiferent de rezultat, acesta este intotdeauna satisfacator pentru investitori.
SUA este un stat de tip corporatist, intreaga sa economie este de tip corporatist. Termenul de corporatie se bate cap in cap cu termenul de oligarhie. Nu exista un singur miliardar american care sa aibe control absolut asupra afacerii sale. De la un anumit prag in sus orice firma este 'obligata' ca sa evite suprataxarea sa se listeze la bursa si in momentul in care se face o fuziune, absorbtie a unei terte entitati juridice, firma capata statut de corporatie intrand sub incidenta legii corporatiei (legea corporatiei este un amalgam de legi, printre care legea monopolului, legea sindicatelor, etc.). Este de ajuns sa urmarim evolutia recenta a Google ca sa-ti faci o idee despre cum mecanismul corporatist functioneaza.
De asemenea exista o lege a sponsorizarii electorale. Nici o firma nu are voie sa sposorizeze direct vreun partid. Totul se face prin intermediul asociatiilor de profil. De exemplu Asociatia Producatorilor Americani de Automobile care de regula investesc in democrati. O asociatie investeste acesti bani pe baza unei platforme proprii care va fi propusa in congres si nu are voie sa investeasca decat intr-o singura conventie. Daca cei in care au investit nu sunt alesi, au libertatea sa se foloseasca de lobby.
Presa este libera, dar cu o limita. Poate sa spuna/scrie despre ce vrea ea cu o exceptie: lucrurile sensibile care nu convin celor care o detin si care sunt aceeasi care controleaza si lumea politica.
Al 4-lea amendament al constitutie americane este sfant. Este de ajuns sa citesti tabloidele americane ca sa-ti dai seama ca nu exista cenzura. Spre deosebire de alte democratii, in state este perfect legal sa distribui folosind orice media chiar si materiale considerate secrete de stat. Desigur obtinerea acestor materiale prin mijloace neautorizare reprezinta infractiune.

Nu m-am mirat ca am gasit un discurs dublu/paralel al guvernului american: unul de uz extern (cel pe care il stiam deja) si unul de uz intern, dar am fost surprins de pragmatismul discursului intern axat pe "apararea cu ORICE PRET al stilului de viata american".

Putem sa criticam sistemul american, sa-i gasim hibe si sa inventam altele noi, realitatea arata ca stilul de viata american a inconjurat planeta si tot mai multe tari il copiaza.
 
Radoolian
Observatiile tale sunt chiar interesante si as vrea sa fac cateva remarci referitoare la ce ai scris.
Mai intai asupra sistemnului politic bipolar. Persoana care a scris eseul se referea bineinteles la partidele parlamentare, ca fiind cele care conteaza. Din acest punct de vedere se vorbeste despre un sistem politic bipolar.
Pe de alta parte imi aduc aminte ca profesorul meu de drept constitutional ne spunea ca in SUA exista in realitate nu doua partide, ci 100: cate doua pentru fiecare stat. Afirmatia profesorului meu se sustine: SUA este un stat federal si chiar mai mult decat atat, spre deosebire de statele federale europene, in SUA, statele federate au o identitate proprie mult mai accentuata data fiind indelungata traditie a autoguvernarii semiindependente fata de centru (indiferent ca acest centru a fost Londra sau Washingtonul), a factorilor culturali diferiti care le-au afectat evolutia si chiar a istoriei diferite. In primii ani dupa castigarea independentei aceasta individualitate a statelor a fost cat pe ce sa rupa uniunea si la un moment dat s-a ajuns chiar la un razboi civil. Ca urmare, traditional, membrii celor doua partide au reprezentat in Congres in primul rand interesele specifice cetatenilor statului respectiv si abia apoi un partid, asa cum intelegem noi europenii.
Dar, incepand cu perioada interbelica, se poate spune ca cele doua partide s-au "centralizat" si ca urmare existenta unei oligarhii de partid, la centru, care urmareste interese "de partid", nu poate fi exclusa.

In privinta legii lobbyului, cred ca persoana care a scris eseul o cunoaste si nu s-a referit la asta. Din nou revin la americanii cu care am vorbit si de la care am inteles ca problema nu este lobbyul, ci tendintele unei (unor?) oligarhii economice de a controla sau determina politica statului american, in vederea realizarii intereselor proprii, cu o totala indiferenta fata de interesele cetatenilor americani, ba chiar impotriva acestora.
Asemenea afirmatii pot fi produsul razboiul din Irak, caci pana acum lobbyul nu parea sa ii deranjeze pe americani, era chiar o parte acceptata a sistemului. Nu putini oameni (inclusiv printre americani), poate chiar majoritatea care se impotrivesc acestui razboi, afirma ca trupele americane au intrat in Irak pentru a sluji interesele companiilor petroliere. Personal nu stiu daca sa ma alaturi acestei idei. In istorie, multe evenimente spectaculoase rezultate in urma deciziei unui om, sau a unui grup, au avut cauze mai putin concrete si mai degraba psihologice; cum ii spuneam unui prieten al meu, care se lauda ca el ar fi un excelent politician pentru ca este un ascet, delirul megalomaniac si paranoia au ucis mai multi oameni decat lacomia. Este posibil ca Bush sa fi invadat Irakul privind castigurile materiale (care nu s-au materializat pentru statul american) doar ca pe un bonus, adevaratul motiv al invaziei ar putea fi dorinta de a termina ce a inceput tatal sau si de a-si lega numele de un razboi, sau de o politica de forta, de a lasa in urma sa o America super-superputere, mai ales ca scena internationala pare, sau parea, a fi excelent asezata unui asemenea scop.
Ceea ce observa insa americanul de rand este ca pretul galonului de benzina a crescut, companiile petroliere castiga enorm in timp ce cheltuielile bugetare ale statului au ajuns la sume ametitoare (ceea ce a determinat scaderi ale cheltuielilor legate de protectia sociala inclusiv, si cel mai dureros, in domeniul asigurarilor de sanatate) si din ce in ce mai multi soldati isi pierd viata slujind nu intereselor americane. De unde ei extrag concluzia ca statul nu le mai apartine: el nu urmeaza o politica dorita de cetateni, iar razboiul pare sa ruineze statul in timp ce imbogateste niste grupuri economice legate de omul de la Casa Alba. De aici si pana la teoria conspiratiei nu e decat un pas si nu e chiar absurd sa il faci.
In privinta celor ce spuse despre presa (atat de tine, cat si de autorul eseului), parerea mea este ca atitudinea sa poate fi explicata atat prin slujirea unei eventuale propagande organizate de stat, cat si printr-o atitudine foarte omeneasca, aceea de a-l sluji, din proprie initiativa, pe cel puternic. Intotdeauna vor exista jurnalisti, sau chiar trusturi de presa, gata sa il slujeasca pe cel aflat la putere, doar-doar le-o pica ceva. Si de obicei le pica. Asta ca sa nu mai vorbim ca in orice tara exista media politizata, care exprima atitudinea unei anume parti a spectrului politic, indiferent ca aceasta se afla la putere sau nu. Si intradevar, nu prea imi pare ca in SUA ar exista cenzura.
 
Goodbye America!
O murit Kenedy s-o dus si democratia la mama dracului!
da de totalitar poate ar fi putin spus!
 
Johann, pentru multi americani, cei tineri indeosebi, poate parea cumva ca noile legi ale sigurantei nationale le incalca anumite drepturi si au dreptate intr-un fel. Dar multi americani au trait si inainte astfel de momente. Ideea este ca in State astfel de momente au avut o repetitivitate destul de ridicata. Sa nu uitam anii '65-'75 cand legile sigurantei nationale erau cu mult mai drastice decat acum, cand telefoanele erau ascultate fara a fi necesar mandat judecatoresc, cand termenul de 'comunist' era folosit abuziv de multe ori.
In plus USA intotdeauna a avut deficite bugetare astronomice, iar deficitul de care se vaita FRB, este apa de ploaie fata de deficitele uriase pe care le-au avut in perioada '47-'55, cand au pompat sute de miliarde in reconstructia Europei si a Japoniei si au finantat razboiul din Coreea, sau in perioada '65-'75 cand au cheltuit miliarde cu razboiul din Vietnam si reformele din sistemul de pensii, al educatiei si al sanatatii, sau cheltuielile din anii '90 cand USA a sters datorii ale tarilor din America Latina de ordinul miilor de miliarde de dolari. Chiar si asa deficitul bugetar american este mai mic decat media europeana, sau decat deficitul Japoniei, sau Chinei. Ce se critica la ei este mai degraba motivul deficitului, razboiul din iraq si afganistan, precum si masurile luate de Banca Federala de a deprecia dolarul folosind dobanzi foarte neatractive, diferentele de dobanda fiind astupate de la buget.

Acum sunt alte timpuri alte probleme, dar consider ca actualele probleme sunt destul de bine tolerate de societatea americana...Ca o creste pretul pretrolului ca nu o creste, oricum pretul pe galon de benzina sau motorina este de 3 ori mai mic la ei decat in europa (ei nu au taxe pe produsele derivate din pretrol brut).

Ca sa ma rezumez insa, spun doar ca a spune ca USA este pe duca, ca a pierit democratia face parte din acel already-heard scenariu apocaliptic pe care pesimistii il tot propovaduiesc de pe vremea prohibitiei americane.
 
radoolian: frumos spus.... eu de mult ma cert cu multi care stiu doar una ca America va disparea ca putere.... e o prostie mare sa afirmam asa ceva. Desi se dau prognoze ca economia Americii se va mai tine inca vreo 40-50 de ani, dar cine stie ce progrese se vor face in aceasta perioada.... poate se vor descoperi noi resurse energetice de care America va profita sau vor fi inca vreo cateva crize economice prin Asia si Europa care vor mai echilibra situatia din SUA.... multe se pot intampla pana atunci.
 
Back
Top