Autonomia etnica in Tinutul Secuiesc

adrenalina

fara aripi
REACŢII VEHEMENTE
Partidele au comentat declaraţiile UDMR despre autonomie teritorială
(acum 3h 55 minute)
Reacţii vehemente au apărut pe scena politică romnească, la declaraţia adoptată de primarii UDMR din Ţinutul Secuiesc, cu privire la autonomia teritorială.

Liderul Emil Boc a declarat pentru Amos News că partidul pe care l reprezintă nu va susţine nicio formă de autonomie teritorială pe criterii etnice.

Vicepreşedintele democrat Cezar Preda a spus, la rndul său, duminică, la Buzău, că afirmaţiile lui Marko Bela, care a afirmat că autonomia teritorială este singura soluţie pentru maghiari, nu fac dect să confirme poziţia PD faţă de duplicitatea partenerilor de guvernare.

"Spun acest lucru pentru că integrarea n UE este urmărită de fiecare partid politic n baza obiectivelor pe care şi le-a propus. După cum vedeţi, PD şi PNL, n baza protocolului şi a programului de guvernare, nu au altă cale dect să urmărească prin aceasta integrare n UE realizarea programului de guvernare cu care s-a angajat n faţa populaţiei, pe cnd ceilalţi parteneri ai noştri, iată, au alte obiective - mi permiteţi să spun chiar obiective secesioniste - pe care eu, ca lider de partid, le-am mai spus de cteva ori", a spus Preda.

"Jocurile interne la nivelul electoratului maghiar din Romnia ale UDMR nu pot reprezenta o scuză şi nu pot fi acceptate pentru ceea ce nseamnă poziţia statului romn, pentru ceea ce nseamnă descentralizarea reală şi nu autonomia teritorială pe criterii etnice", a declarat Titus Corlăţean, vicepreşedintele PSD.

Lucian Bolcaş, vicepreşedintele PRM, a declarat duminică, pentru Realitatea TV, că declaraţiile liderului UDMR reprezintă "refuzul suveranităţii de la Bucureşti".

"Nu mai putem discuta pentru că nu se mai discută n Europa despre autonomia teritorială pe criterii etnice, putem şi trebuie să discutăm n continuare depsre o aprofundare, o dezvoltare a descentralizării care să fie reală şi eficace pe tot teritoriul ţării, nu numai pe cel secuiesc", a declarat, la rndul său, Crin Antonescu, deputat PNL."Problema autonomiei teritoriale pe criterii etnice nu se pune, dar aprofundarea unui ţinut pe criterii economice, da", a mai spus Crin Antonescu.

Sogor Csaba, senator UDMR, a precizat, la emisiunea "Fabrica", difuzată duminică la Realitatea TV, că "nimic nu este nou, n programul UDMR există de 16 ani autonomia culturală şi autonomia teritorială".

"Autonomia teritorială nu este mpotriva acestei ţări", a mai declarat Csaba.

Preşedintele UDMR Marko Bela (foto) a declarat, smbătă, la o reuniune a primarilor formaţiunii sale ţinută la Miercurea Ciuc, că autonomia teritorială face parte din programul politic al UDMR şi că ea se va nfăptui n Ţinutul Secuiesc.

Marko Bela a declarat că nici autorităţile de la Budapesta şi nici cele de la Bucureşti nu trebuie să se mai ngrijească de ceea ce face comunitatea secuiască din Harghita, Covasna şi Mureş, care trebuie să fie autonomă. Marko Bela a mai spus că i se pare normal ca n aceste judeţe limba oficială să fie maghiara.

http://www.realitatea.net/18104_REA...-pe-criterii-etnice-este-o-idee-depasita.html
 
Sustin ideea, dar ca roman cer aprobarea de catre guvernul maghiar al unui proiect ce sustine autonomia regiunilor din Ungaria ce contin comunitati mari de romani =)!
 
APA de ploaie asta este declaratia lui Marko Bela, care se vede amenintat cu neintrarea in parlament la urmatoarele alegeri, asa ca a mai fluturat odata ideea autonomiei si a mai prostit o parte din maghiari ! Autonomia teritoriala a tinutului secuiesc este foarte greu de indeplinit, ea nu tine de oamenii politici si de legi .... pentru a acorda autonomie teritoriala trebuie organizat un referendum national si sincer nu prea vad pe romani sa voteze pentru ! Deci apa de ploaia dragii mei apa de ploaie ! :D
 
dusk;149551 said:
Sustin ideea, dar ca roman cer aprobarea de catre guvernul maghiar al unui proiect ce sustine autonomia regiunilor din Ungaria ce contin comunitati mari de romani =)!

Dusk, e bine sa te informezi , inainte de a sustine o anumita idee:
Din pacate (mai bine zis DIN FERICIRE) in Ungaria nu exista zone cu populatie masiva romana... procentajele sunt de 20-40 % in doua "judete" de granitza.
Iar noi (din pacate) avem Covasna cu peste 70% si Harghita cu aprox 85% populatie maghiara.
Pe de alta parte este bine sa vedem cum si-au rezolvat alte tari aceasta problema a teritoriilor cu populatie minoritara.... pentru ca frica de secesiune a acestor teritorii o au si altii nu numai noi.
Cautati pe net trei provincii din Italia: Gorizia, Trento Adige, Valle d'Aosta.
Din Finlanda iarasi exista o provincie cu populatie majoritar suedeza (nu-i stiu numele).
Si exemplele pot continua.....Trebuie sa vedem cum si-au rezolvat si altii problemele respective...
Din pacate negarea problemei (asa cum vad ca este tonul in luarile de cuvant romanesti) NU inseamna ca problema aceea nu exista.
 
Stiu ca procentajul difera, dar mai mult...cunosc si motivul!

Conducerea maghiara (indiferent de regim, perioada, sau lideri) a avut grija sa aplice un sistem brutal de intimidare si asimilare a minoritatilor de pe teritoriul Ungariei (un exemplu concludent este cazul rromilor).

Romanii din pacate nu au stiut decat sa rabde asemenea practice barbarice (dar eficiente, pentru ca te scape de multe probleme, precum autonomia tinutului X), nestiind, sau nevrand sa le aplice (cu exceptia Holocaustului).
 
Eu sunt pentru tinutul secuiesc intrucat Ungaria le-a taiat fondurile iar performantele lor economice sunt cele mai slabe din tara. Ar trebui lasati vreo 2 ani in autonomie, sa vada si ei ca de fapt traiesc pe spatele romanilor si nu invers.
 
Astea sunt cauze pierdute din start. Dar de fiecare data cand apar polemici idioate de genul acesta, am senzatia ca niste creierase care stiu foarte bine ce fac, vor sa tulbure apele pentru motive cu totul altele decat cele declarate in titlu. Fiti siguri ca in spatele povestii asteia cu autonomie, se ascund interese. Multe interese. Majoritatea maghiarilor din Romania tac si traiesc linistiti ca oricare dintre noi. Pana vin 2-3 `lideri` si le baga prostii in cap. Asa e de cand lumea.. asa e peste tot. Important e sa nu iasa cu scantei..
Prost e ala care da, nu ala care cere.
 
imi amintesc ca o data eram intr-o excursie prin Ro... si ascultam Europa Fm, se prinde cel mai bine si pe unele drumuri de munte:D. oricum, faza ii ca aud o stire foarte interesanta, asta dupa ce Funar a plecat din primarie... cica in orsaul Cluj Napoca ar exista disensiuni interetnice latente, care pot sa duca la o razvratire... nu stiu ce analist isi exprima teoria. m-a umflat rasul, pentru ca traim acolo de 20 de ani si chiar cu Funar, nu am simtit aceste tensiuni, ce s amai zic dupa ce a plecat...
oricum ideea este ca aceste asa numite tensiuni sunt mentinute artificial sau declansate la un moment data prin asemenea declaratii sau prin implicarea liderilor. oamenii de rand traiesc in pace si intelegere :D... pana la momentul casatoriilor mixte... atunci se impute treaba.
 
adrenalina;153567 said:
imi amintesc ca o data eram intr-o excursie prin Ro... si ascultam Europa Fm, se prinde cel mai bine si pe unele drumuri de munte:D. oricum, faza ii ca aud o stire foarte interesanta, asta dupa ce Funar a plecat din primarie... cica in orsaul Cluj Napoca ar exista disensiuni interetnice latente, care pot sa duca la o razvratire... nu stiu ce analist isi exprima teoria. m-a umflat rasul, pentru ca traim acolo de 20 de ani si chiar cu Funar, nu am simtit aceste tensiuni, ce s amai zic dupa ce a plecat...
oricum ideea este ca aceste asa numite tensiuni sunt mentinute artificial sau declansate la un moment data prin asemenea declaratii sau prin implicarea liderilor. oamenii de rand traiesc in pace si intelegere :D... pana la momentul casatoriilor mixte... atunci se impute treaba.
De ce crezi tu ca se impute treaba?Eu am avut prietena de etnie maghiara , ca sa zic asa....nu eram casatoriti ce-i drept..dar nu am avut nici un fel de discutii.Si cunosc o gramada de cupluri mixte...si curios nu au probleme.
 
ieri am cunoscut trei persoane (fete) din Cluj-Napoca, de la Universitatea Babes-Bolyai... eram la o conferinta. Fetele erau de etnie maghiara. Articolele lor erau in engleza si prezentarile tot le-au facut in engleza, dar la inceput s-au simtit putin incomod, caci cei ce au vorbit inaintea lor (din MD si RO) au vorbit doar in romana.
o fata a vorbit despre diferentele in perceptia centrului Clujului... cum percep ungurii si cum percep romanii... facuse ea un sondaj.
a indicat mai multe locuri din centrul Clujului importante pentru tinerii maghiari... a indicat doar cateva importante pentru cei romani. si cand ajunge la romani zice ca romanii au identificat foarte putine locuri, deoarece "they think they rule the city", deci nu au nevoie sa indice locurile :)
a zis ca in Bluj sunt puburi aproape strict maghiare... adica se vorbeste doar maghiara, romanii nu-s chiar bineveniti...
ele invata in maghiara si au zis ca la Universitatea Babes-Bolyai se ofera tot mai multe specialitati in maghiara.
 
Or fi puburi strict maghiare, dar restaurante maghiare (in centru) n-am gasit in afara de Matei Corvin.
"Disensiunile interetnice latente" or fi sicane personale; mi s-a-ntamplat sa fiu pe punctul de a-mi scoate ochii cu o unguroaica (si cu translatoarea ei :D) si ma intreb ce s-ar fi intamplat daca n-as fi iesit din camera cand am simtit ca rabufnesc; ar fi luat-o personal sau s-ar fi gandit ca am ceva cu ungurii? :limba:
 
eu am cunoscut catvea cazuri de relatii mixte in care parintii se opunea relatiei si casatoriei... din experienta mea sincer, nu stiu milte cupluri mixte care sa nu intampinat probleme...
cunosc un cuplu care au fost timp de 4 ani impreuna... o data terminata facultatea el i-a dat papucii pt ca i-a spus ca el tre sa se casatoreasca cu o unguroaica, asta este cerinta familiei. el nu a prezentat-o familiei timp de 4 ani si a tinut secreta toata relatia...

Arina, asta este perceptia lor ca romanii nu sunt bine veniti, insa eu la Cluj frecventez cateva localuri maghiare, unde ma simt perfect si nu simt ca nu as fi bine venita... asta sunt pareri izolate ale unor frustrate... :D
 
Eu yi admir pe unguri pentru patriotism si pentru constiintza de popor nobil ce au reusit sa o dezvolte in adunatura lor fino-huna de migratori asiatici semi-salbatici la origine, totusi.

Sunt singura natie care a reusit sa desnationalizeze complet germani si evrei si sa yi faca sa se creada maghiari. Cui altcuiva i-a mai reusit vreodata ? Si fetele cat de nationaliste sunt ... pe cand ale noastre de-abia de se intreaba ce sunt cate una ici-colo. Si chiar si aia se grabeste repede sa isi faca rost de o casatorie in Occident unde uita ce e.
 
" Attila a scris:
In sfarsit noi ungurii din Transilvania am reusit sa ne trezim si sa proclamam independenta Tinutului Secuiesc. Acesta e un pas important spre unirea cu Tara Mama-Ungaria. In felul asta Isoria ne va face Dreptate fata de nedreptatea de la Trianon cand romanii ne-au furat Ardealul.
Nu mai e mult, iar voi romanii va trebui sa intrati cu pasaport in Tinutul Secuiesc. Nu aveti dreptul sa locuiti aici. Cei cativa romani care mai sunt in Harghita, Covasna si Mures ii vom da afara. Vom reusi in sfarsit sa fim stapani pe teritoriul nostru, pe bogatiile noastre naturale. Romani inapoiati sa luati laba de pe Ardeal
-------------
Jzsef "

Asta am gasit-o din intimplare...in cazul in care e vreun roman de acolo...sa fuga repede ca s-a intors Attila cu huni. :)
 
Arde tara, dati vina pe unguri!
Avem reupatie internationala proasta, dati vina pe tigani!
Si asa mai departe....

M-am saturat de aceste diversiuni ieftine!
SRI-ul are sub control problema...si in nici un caz n-o sa se intample nimic, daca chiar si marele Stalin a hotarat: Transilvania este a romanilor (punct)!

Eu sincer m-am saturat sa ma plang, sa dau vina pe altii...fac parte dintr-un popor macelarit, cu istoria amputata, cultura bolnava de sifilis si identitatea infectata cu indiferenta mioritica....

Ma privesc in oglinda si vad un viitor smecher...un om primitiv..cu un acut simt al supravietuirii, care calca pe cadavre ca sa ajunga la varf..fara viitor, trecut...doar un etern prezent! Toti din jurul meu distrug ca sa produca...c@cat!

Aceste lucruri ar trebui sa ne ingrijoreze, nu niste secui/sasi/unguri care se plictisesc si fac declaratii...ce-or sa farc? Atentate teroriste...cand securitatea nu numai ca-i urmareste in parte, dar probabil au si dosarele lor de informatori :D!
 
Back
Top