Băsescu ne vrea la pachet

Andolino

New Member
Băsescu ne vrea la pachet
Romnia vrea să convingă statele membre ale UE să preia R. Moldova n pachetul de aderare pentru Balcanii de Vest, a declarat preşedintele Romniei Traian Băsescu, ntr-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Rundschau.

Ucraina ncă nu e att de avansată, a declarat preşedintele romn, menţionnd totodată că asupra noului val de extindere decid toate cele 27 membre ale UE. Bucureştiul oficial a menţionat n repetate rnduri că va susţine R. Moldova n procesul de integrare europeană. Băsescu a declarat, n vara acestui an, că a propus preşedintelui Vladimir Voronin ca R. Moldova să adere mpreună cu Romnia la UE. Drept răspuns, Voronin a replicat că cineva doreşte să ne urce n trenul lor şi să ne ducă spre Europa, să ne impună cu forţa denumirea limbii noastre materne, să ne vorbească despre faptul că istoria noastră nu este a noastră, dar este cu totul alta.

Bucureştiul a semnat Acordul de Asociere a Romniei la UE pe 1 februarie 1993. n 1995, acesta intră n vigoare, iar n iunie 1995, Romnia prezintă cererea oficială de aderare la UE. n decembrie1999, la summitul de la Helsinki, liderii europeni decid să aprobe demararea negocierilor cu Romnia. n 2002, Consiliul European de la Copenhaga decide amnarea integrării Romniei şi Bulgariei. n 2004, Romnia finalizează negocierile, iar la 25 aprilie 2005, la Luxemburg, este semnat Tratatul de aderare a Romniei la UE.

(După Info-Prim Neo)
 
Interviu cu Andrei Stratan

n exclusivitate pentru TIMPUL

Declaraţia lui Traian Băsescu este corectă



Interviu cu Andrei Stratan, prim-vicepremier, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene



- Domnule ministru, cum apreciaţi această declaraţie a preşedintelui romn?


- Este o declaraţie foarte importantă. Dacă am izbuti, mpreună, să convingem Uniunea Europeană ca R. Moldova să fie inclusă ntr-un pachet comun cu ţările din Balcanii Occidentali sau Europa de Sud-Est, ar fi destul de bine. De fapt, aceasta nu este o etapă nouă n dezvoltarea relaţiilor noastre cu UE. R. Moldova e unica ţară din cadrul CSI, care este membră a Pactului de stabilitate din Europa de Sud-Est. Mai mult, din vara anului curent, RM este şi membră a Procesului de cooperare din Europa de Sud-Est, această decizie fiind adoptată la summitul şefilor de state din regiunea respectivă. n principiu, din punct de vedere politic, Moldova s-a afirmat n acest sens şi noi ne aflăm n coşul politic sud-est european. Comerţul asimetric l vom obţine n prima jumătate a anului 2007 - posibilitate ce a fost oferită şi altor ţări din Europa de Sud-Est. Se finalizează şi procedura de aplicare a regimului de vize pentru ţările din Europa de Sud-Est şi sperăm că, la nceputul anului 2007, va ncepe procesul de negocieri vizavi de semnarea acordului de liberalizare a regimului de vize pentru cetăţenii din RM. Am dori foarte mult ca toate priorităţile oferite de către UE ţărilor din Balcanii Occidentali să fie reflectate şi vizavi de RM. n decembrie, R. Moldova va fi inclusă n procesul liberalizării comerţului cu ţările din Europa de Sud-Est. Ceea ce ncă o dată ne confirmă att nouă, ct şi europenilor că Moldova este parte a Europei de Sud-Est şi că toate posibilităţile oferite de UE ţărilor din Balcanii Occidentali trebuie să fie aplicate şi faţă de R. Moldova. n genere, RM este parte a tuturor iniţiativelor şi proceselor din Europa de Sud-Est şi de aceea ar fi firesc ca să fim ntr-un pachet cu ţările din această regiune.

- De ce totuşi, deocamdată, RM nu a fost inclusă n acest pachet?

- n 2003, a fost adoptată o decizie, potrivit căreia ţările din Balcanii Occidentali au fost plasate n alt format vizavi de relaţiile lor politice cu UE. nsă de atunci a avut loc o evoluţie foarte importantă pentru R. Moldova. Ceea ce am făcut noi, din punct de vedere politic, prin apropierea şi includerea noastră n multe procese politice din Europa de Sud-Est, ne oferă şi nouă posibilitatea şi dreptul să abordăm acest subiect. Am fi recunoscători statelor care ntr-adevăr ne vor susţine n vederea adoptării unei decizii pozitive n acest sens pentru ţara noastră.

- n ce măsură mizează R. Moldova pe sprijinul Romniei n procesul de aderare la UE?

- Noi mizăm pe susţinerea tuturor ţărilor-membre ale UE. Este firesc ca Romnia, n calitate de ţară vecină şi de membră a UE, să-şi respecte angajamentele şi promisiunile făcute anterior, inclusiv n cadrul ntrevederilor cu preşedintele R. Moldova. Faptul că Romnia ne va acorda asistenţă este un lucru normal şi aşa ar trebui să fie. Am solicita şi celorlalte state-membre ale UE să mpărtăşească poziţia Romniei, pentru ca Moldova să fie inclusă n pachetul sud-est european de aderare la comunitatea europeană.

- Credeţi că pnă la urmă RM va fi preluată n pachetul pentru Balcanii Occidentali?

- Reieşind din ceea ce v-am spus, dintr-un punct de vedere suntem deja n acest pachet. Acum este necesară o decizie politică a UE vizavi de RM, iar n 2008, după implementarea planului de acţiuni, vom solicita UE să examineze posibilitatea semnării cu noi a acordului de asociere la UE. Acelaşi lucru l-au făcut şi unele ţări din Balcanii Occidentali. Deci, noi mergem n acelaşi ritm şi n aceeaşi direcţie cu statele din regiunea sud-est europeană. Deosebit de important pentru noi ar fi dacă la Bruxelles ntr-adevăr ar fi adoptată o decizie favorabilă R. Moldova.

- De ce R. Moldova a refuzat propunerea anterioară a preşedintelui Băsescu ca să adere mpreună cu Romnia la UE?

- Cred că această declaraţie a fost interpretată incorect. Aderarea R. Moldova la UE depinde nu numai de Bucureşti şi de Chişinău, ci de Bruxelles şi alte ţări membre ale UE. Repet, preşedintele Băsescu nu a fost interpretat şi nici nţeles corect. Declaraţia recentă a preşedintelui romn, despre care discutăm acum, este ntr-adevăr una corectă - noi aşa şi dorim să fim interpretaţi şi văzuţi de UE - ntr-un pachet cu ţările din Balcanii Occidentali.

- Şi unirea R. Moldova cu Romnia se va produce n cadrul UE?

- n UE, ne vom uni cu ntreaga Europă, dar nu cu Romnia n special. Cred că n-are sens să vorbim la acest subiect. Nimeni nu-şi pune drept scop, la nivel politic, să abordeze subiectul unirii cu Romnia, care este pur şi simplu ireală. Noi dorim să aderăm la UE ca ţară independentă şi suverană, să ne regăsim n marea familie europeană, aşa precum a spus şi preşedintele Voronin.

Pavel Păduraru,

TIMPUL

sursa: http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=431&idRubric=4621&idArticle=11096
 
Back
Top