Ce fac moldovenii nostri peste hotare?

Trecere de frontiera, acte felse....... atunci dar si eu sunt criminal. Numai ca eu nu socot asa- fac ceia ce trebue sa fac pentru a avea o veata destoinica: masina , apartament , familie , timp liber. Asa ceva nu-mi propune nimenia za degiaba , dar mie nici numi trebue. Totul de ce am nevoie voi cistiga singur si fara sa trec granita cinstei ( fara sa ajung la omor, jaf , violari..etc.), - prin munca.
Sunt de parerea ca bunurile materiale sunt pentru toti create- si pentru nemti ,si pentru moldoveni. De ce adica cineva primeste totul din nascare iar cineva nu are dreptul nici macar sasi castige fericirea?
Majoritatea statelor astazi sunt democratice, insa in relatiile internationale domneste evul mediu: cineva are nevoie de vize, cineva nu. Voi aveti voie sa exportati iar voi nu. Ca pe timpul lui Papura-Voda.
Asta nu inseamna insa ca am de gind sa astept pina cand situatia se va ameliora. Sunt OM! Si am de gind sami traiesc viata asa cum se cuvine unui OM.
In privinta mesajului tau 66. Numi place deloc ca nu ai gasit nimic mai bun de cuviinta decit sa publici linkuri cu barba ( unele sunt datate cu 2001). Numi place sablonul " moldovean in EU inseamna criminal". Si numi place cind cineva care nu sia murdarit niciodata manutile a mamucutei si a tatucutii vorbeste urat despre cei ce pur si simplu vor sa fie Oameni- muncind.
P.S . Ai auzit de omorul Ministrului de externe in Suedia? Pe linga o asa crima sarmanii nostri moldoveni cu acte false si treceri de frontiera( ba chiar si cu furturi marunte!) pleaca pe planul doi.., nu,trei.
 
Si inca ceva : Ne-a ,a scris de spre motivatii- si are perfecta dreptate . Posibil ca moldovenii fura si posibil ca omoara .Insa nu sunt implicati in kinder-porno, violari si indeobste- in crimile sexuale. Aici monopolul il detin aborigenii.
http://www.bild.t-online.de/BTO/
http://www.bild.t-online.de/BTO/
http://www.berlinonline.de/berliner-kurier/berlin/20594.html
http://www.berlinonline.de/berliner-kurier/vermischtes/20242.html
http://www.berlinonline.de/berliner-kurier/politik/19763.html
Cred ca ar fi bine sa citesti aceste lincuri si sa vezi diferenta intre crimele "noastre" si crimele lor.
Apropo: ultimele luni nu se aude nimic de moldoveni prin ziare, de fapt si cu doi ani in urma nu se auzea.
 
Simtseam ca va trebui sa argumentez.......

ptr Viorel: Ok, in primul rind cum o mai zis un voievod moldav la un turc: "Cit sintem inca pe pace eu iti zic bine-ai venit...." Sau raportind la situatsia noastra: Cit sintem inca pe pace eu iti propun sa ne adresam cu respect unu la altu...si sa scriem nick-urile corect...ok?

Da despre motivare, iata ce vroiam sa zic... La europeni probabil e o criza a motivarii....Sa precautam situatsiile a doi tineri statistici, unu eoropean si altu moldovean..... Incep cu cel moldovean... Bunei si parintsii lui au lucrat din greu ptr regimul comunist a uniunii sovietice...si deci despre nici o avere agonisita ce eventual ar mosteni-o tinaru moldovean nu poate merge nici vorba... Studiile oferite lui de catre niste profi mincatsi de intirzierea lefilor mizere, probabil nu sint calitative.... Pe cind celui european de cele mai multe ori ii revine macar cite ceva mostenire..de la rude...iar de multe ori acestea reprezinta intregi structuri comerciale sau pur si simplu valori mari....ce permit multe.... Apoi cel modovean de multe ori creste si se formeaza ducind lipsa a mai multe lucruri necesare educatsiei sau dezvoltarii normale...lucruri pe care europeanu le-a primit inca inainte de a le dori....

De aici trag si concluzia formulata pe pagina precedenta....moldevenii is mai motivatsi, ei stiind ce-i saracia rup pamintu muncind si luptind pentru bucatsica lor, pe cind tinaru european rasfatsat, crescut in o familie cu citeva automobile, cu cite un tv in fiecare camera, cu frigideru si rafturile de cartsi pline nonstop si neintselegind notsiunea de neajuns si saracie va fi mai putsin motivat decit moldoveanu......iata de ce peste ceva ani generatsia emigrantsilor ilegali de azi va deveni o clasa de oameni de afacere ce vor angaja la lucru europenii grasi, rasfatsati, si lipsiti de motivare....Probabil cu asta s-ar putea de explicat si un procent de infractiuni comise de moldoveni in EU---acestia fiind disperati de saricie...fura hirtie de wc din marketu pazit slab.....

Despre faptu lipsei stimulului vorbesc si unii europeni mai in virsta...zicind ca comparativ cu dinsii in tineretse tinerii de azi tot sint mai lenosi....S-ar putea si de intseles, dupa al doilea mondial italia sau germania probabil erau la fel de sarace ca si moldova acum....iar buneii si bunelele de azi nu se deosebeau mult de moldovenii de azi dupa dorintsa unei vietsi mai bune...

Desigur nu trebuie de generalizat si agravat atit de mult situatsia....probabil ca acest fenomen nu are inca proportii atit de mari....am folosit un limbaj mai expresiv ptr a reda mai ushor ideile......
 
Viorel, observ ca tot subliniezi peste tot pe unde-i posibil, si chiar si unde nu-i, faptul ca eu n-am muncit la negru, si n-am facut niciodata o munca necalificata, sau munca fizica grea, si n-am fost niciodata in nelegalitate.
Si vreau sa te intreb: care-i problema? Esti invidios ca nu ti-a reusit si tie aceeasi performanta? :) (si ce am ajuns - a fost totul datorita mie insumi, si pregatirii pe care o aveam, parintii ori alt fel de ajutor gen pile, sau mai stiu eu ce - nu centreaza nimic in afacerea asta)
Vezi ca se poate. Asa ca nu-i vinovat europeanul gras pentru faptul ca tu n-ai reusit, ci tu singur :)

Nae, chestia cu motivatia e foarte adevarata, insa tre sa-i adaugi si specificul&coloritul moldovenesc :) Pentru ca nu toti tind asa de sus . De exemplu 5 ani in urma, visul clasic a moldoveanului de rand era "sa ajung peste hotare, sa castig 10000$ si sa ma intorc acasa". Ori faimosul comportament "da, toate merg rau, am datorii, n-am de lucru, da ia macar seara asta sa beau de necaz, si sa uit macar oleaca" ;-)). E chestie de cultura, ce sa mai :)
 
Nu merge vorba de invidie 66. Daca as putea incepe totul de la inceput tot asa as incepe. Din simplul motiv ca ma simt fericit in situatia mea. Stii tu aore ce inseamna dupa o zi de munca sa vii acasa, sati faca prietena mincare, sa maninci cu ia impreuna sa citesti un ziar fumind o tigara? Sa vina vecinii ( in viziunea ta niste bysi) in ospetie. Sa vorbesti cu ei despre azil, acte false, preturi la telefoane mobile,masini. Despre cei ce stau la inchisoare. Sa pui la urma urmei ramasag: exista ciocane de spars peretii de 50 cg sau nu. Sa ..... E o lume mica despre care neavind nici cea mai mica inchipuire vorbesti. Cu alte cuvinte nu esti competent.
Iar aluzia ta la invidie nu e decit un truc. Adevarul e ca cei care nu sunt in stare sa ajunga undeva singuri sunt demni numai de dispret.
 
Viorel, iti pare ca eu traiesc din colacii de pe cozile cainilor? :) Evident ca stiu ce inseamna sa vii seara de la servici, sa fumezi o tigara, sa mananci, etc. Deosebirea e ca asa-numitii byshi nu se gasesc prin imprejurimi, eu traiesc intr-un cartier unde nu se vede nici un compatriot.
In rest - is deacord ca cei ce nu-s in stare de nimic, dar sunt impinsi toata viata sunt demni de dispret.
 
Astai. Cred ca dupa ce vei comunica cu vreun compatriot vei intelege ca nu e asa de rau cum se crede. Are si el familie teluri, parte de dor si parte de bucurie. Stie in felul sau sa pretuiasca frumosul.
 
Apropo, am o propunere : cine de revelion nu pleaca acasa si nu are cu cine sau unde sarbatori va invit la Berlin. Cred ca va fi vesel.
Catre xx. Cindva eram si eu cu nasul cam sus fata de altii, dar cu timpul am inteles ca nu am dreptate: fiecare om isi are partea sa in viata, oricit de arogant sau rau nu va fi. Trasaturile bune a caracterului cred ca nu depind de intelect. Si o inima de piatra se topeste la vederea apusului de soare, si un idiot zimbeste cind isi vede maica...
Daunazi am avut fericirea sa admir un caz extrainteresant. In unter-bahn cersia un neamt tinar (30-35 ani). Si dupa ce sia povestit istoria jalnica in germana a repetato in...... limba turceasca(ne aflam in cartierul Wedding- un cartier turcesc). Asa ca moldovenii care muncesc la negru sunt demni de stima- cel putin nu le ajunge tupeu sa cersiasca.
 
Back
Top