ce inseamna Politica?

Provine de la Πολιτικα n greacă, nsemnnd rolul omului n societate (polis = oraş, cetate). Presupun că primele partide politice au apărut o dată cu primele două fiinţe umane inteligente, unul fiind de stnga şi celălalt de dreapta.
 
nu ma gandeam la definitii, sincer... totusi Politica este un adevrat fenomen si toata lumea o face intr-un mod sau altul... la coltul blocului, pe forum, in parlament...
 
Politica ? Pai nici ,, politicienii '' nu o fac cum se cuvine , adica nu o fac pentru popor , o fac pentru bani , interese si putere .
Pe forum noi analizam ce fac ei , mai ne jucam si noi cu ideile , chibitam , da nu se poate spune ca face politica in adevaratul sens al cuvantului .
De fapt , cred ca totul e o mare comedie , si noi sintem niste bieti figuranti pe acolo !
Aud tot felul de teorii prostesti cu autonomii , regiuni superioare pentru ca-s locuite de secui sau vizigoti , si daca ma duc acolo la ei nu-i mai curat ca la regateni . Mai bine mai putin cu politica , maturati-va in ograda si dupa aia mergeti in fata sfatului sa strigati jos primaru , ca nu face curatenie pe uliti .
 
Politica este deseori privita foarte superficial. In realitate ea nu are nimic cu organele de stat, partidele politice, normele juridice ci in isnusi ordinea sociala existenta.
Politica este o ordine, si nu conteaza cine este la putere, ce partid, personalitate, totul pana la urma depinde de structura societatii, de elita sa reala insa, nu elita politica care in realitate nu este decat un zero barat, ci de acea "elita din umbra" care decide cu adevarat in aceasta tara.

Politicienii cu adevarat nu reprezinta nimic. Voronin, Rosca, Urechranu, nu sunt decat niste actori, iar noi, ne rupem gatul, scurgem creierii, comentand pasul fiecaruia crezand ca analizam cu adevarat niste evenimente politice si "stim si noi oleaka de politika" in realitate, doar ceea ce ne ofera TV-ul si ziarele de doi bani. I
De fapt suntem foarte mici de aia si refuzam sa cunoastem lumea din jur, ceea ce este cu adevarat POLITICA.
Preferam sa "kaifuim la discoteca" sa ne "tashim la concerte", "sa ne raslaghim prin baruri", " sa ne kaskam la pornuha" decat sa dedicam viata unui lucru cu adevarat important, care cu adevarat conteaza.
Politica este o mireasa care se arata doar celor alesi, de aia este si a fost intodeauna imposibila democratia.
 
Sau preferam sa ne traim viata si sa lasam pe alti obsedati sa aibe grija politicii.
Oricum fara nici un rezultat. Pentru ca majoritatea decide.

militant ti-am mai spus..modul asta de exprimare nu te ajuta cu nimic. Daca tot esti dogmat si vrei sa schimbi atitudinea semenilor tai...nu o fa in felul asta. :)
 
Intr-o societate normala oamenilor nu le pasa de politica, sau le pasa prea putin. De ce? Simplu: pentru ca lucrurile oricum merg. Obsesia romanilor sau a moldovenilor pentru politica se datoreaza starii economice si sociale jalnice. Trebuie sa existe o explicatie pentru nivelul de trai scazut, nu-i asa? Si din aceasta cautare a cauzelor se naste parerea, optiunea si in final "pasiunea politica". Cei care traiesc in Norvegia, Luxemburg, Suedia, in general in tarile bogate, sunt mai putin implicati politic si mai concentrati asupra vietii private (si mie mi se pare normal sa fie asa). Explicatia e simpla: omul a observat ca societatea functioneza fara sa fie nevoie ca sa vina el cu "solutii" si pareri. Interesul nostru pentru politica e rezultatul "normal", al unei stari anormale.
Ceea ce nu am constientizat noi inca este ca exista trei "nivele de viata": politica, sociala si privata. Primul ar trebui sa se ocupe de chestiunile generale, nu atat de rezolvarea problemelor cat de mentinerea unui echilibrului social si al unui cadru legislativ armonios (fara ca asta sa impiedice existenta unor legi locale). Treaba politicului ar trebui sa fie aceea de a impiedica derapaje sau crize ale sistemului. Rolul de conducere al comunitatii ar trebui mutat catre societatea civila, inteleasa aici nu ca niste ONG-uri, ci drept corp social activ implicat in rezolvarea problemelor comunitare. Cu alte cuvinte sunt adeptul descentralizarii maxime si al delegarii reponsabilitatilor catre o comunitatea locala activa "politic". Sa nu credeti ca e o lipsa de consecventa intre ultima mea afirmatie si
Cei care traiesc in Norvegia, Luxemburg, Suedia, in general in tarile bogate, sunt mai putin implicati politic si mai concentrati asupra vietii private (si mie mi se pare normal sa fie asa).
respectiv
Interesul nostru pentru politica e rezultatul "normal", al unei stari anormale.
pentru ca aici e vorba de implicarea cetatenilor in chestiuni concrete care ii privesc in mod direct si asupra carora se pot pronunta, deci in acest caz parerea lor chiar conteaza. Nu mai e vorba de discutiile sterile care sunt plaga democratiei moderne, ci de stabilirea unor prioritati, de cautarea si implementarea unor solutii, etc. Cetateanul nu ar mai fi atunci un purtator-de-buletin-de-vot, ci membru activ al comunitatii, un rezolvitor si nu un cersetor. In definitiv politica este "stiinta" rezolvarii de probleme.

NOTA: formulele recurente de genul, comunitate, participant/participare, activ nu au aparut intamplator in text. :)
 
as propune urmatoarea idee, ca politica reprezinta organizarea unui sistem public de repartizare a resurselor intro comunitate sau societate. in societati de tip moldova unde resursele sint foarte limitate, interesul in politica se datoreaza interesului in resurse pentru ca politicienii sint printre primii care pot beneficia de modul de repartizare a acestora. uitam astfel de scopul politicii care de fapt nu ar trebui sa existe pentru binele celor putini si in schimb ar trebui sa adreseze nevoie celor multi.

la fel politica e procesul prin care se rezolva sau se compromit interesele care exista intro societate. fie e vorba de interesele celor multi si astfel politicienii ar cauta sa creeze slujbe si sa miste economia inainte sau daca nu e cazu, sasi caute de propriile interese si de interesele celor care ii sponsorizeaza. ajugnem din nou la posibilitatea coruptiei. daca politica unei tari e corupta, sansele dezvoltarii acelei tari ramin minime cu un grup mic in control care controleaza o mare parte din resursele tarii si un grup mai mare care nu face parte din sistemul politic al acelei tari si astfel nusi poate imbunatati situatia proprie. astfel, politica nu reprezinta decit o modalitate de supravietuire unde sistemul e fiecare pentru sine.
 
O populatie apolitica nu este decat o turma de oi care fie este deacord cu propria soarta fie, nu isi da seama de ra.h.atul in care se afla.

Cum putem numi democratie o societate unde omul de rand habar nu are ce se intampla si daca cel pe care l-a ales indeplineste ceea ce a promis?

Ce putem astepta de la o elita care are la mana un popor care nu-l intereseaza ce fac cei din varf?


Politica e ceva care e la fel de muradara ca o c*rva de 2 bani..

Fraza specific unui apolitic, foarte raspandita si deloc originala. Este si normal, astfel de apolitici nu sunt in stare de originalitate.
Oi pierdute in masa amorfa...
 
ha, sa ma intereseze ce fac cei de la varf ? shi ce daca ma intereseaza ? crezi ca voi afla ceva ? shi chiar daqa aflu ? pot striga in gura mare ce fac ei acolo ? iti inchid gura inainte de a o deschide.. nu suntem intr-o tzara democrata cu o politica transparenta.. turma e aceea care crede tot ce spun politicieni iscusiti ca comunishtii nostri actuali shi ii voteaza fara sa-shi puna minte in mishcare pentru doua secunde.. dar defapt nu ai pentru cine vota oricum..

pana nu vor muri generatiile acestea tampite ku tata Stalin shi mama Lenin nu vedem noi democratie shi politica transparenta o mie de ani..
 
animaluts said:
ha, sa ma intereseze ce fac cei de la varf ? shi ce daca ma intereseaza ? crezi ca voi afla ceva ? shi chiar daqa aflu ? pot striga in gura mare ce fac ei acolo ? iti inchid gura inainte de a o deschide.. nu suntem intr-o tzara democrata cu o politica transparenta.. turma e aceea care crede tot ce spun politicieni iscusiti ca comunishtii nostri actuali shi ii voteaza fara sa-shi puna minte in mishcare pentru doua secunde.. dar defapt nu ai pentru cine vota oricum..

pana nu vor muri generatiile acestea tampite ku tata Stalin shi mama Lenin nu vedem noi democratie shi politica transparenta o mie de ani..


Cat de straniul nu s-ar parea dar "generatiile tampite" sunt mult mai capabile sa-si aduca proprii reprezentanti la conducere decat "generatiile tinere".
Nu oare apoliticitatea tineretului este de vina?
 
Probabibl că apolicitatea tineretului e de vină dar să nu uităm că tineretul a devenit apolitic după ce a văzut că politica e un mare rahat.
 
dixy said:
Probabibl că apolicitatea tineretului e de vină dar să nu uităm că tineretul a devenit apolitic după ce a văzut că politica e un mare rahat.

Este un mare rahat pentru ca la noi e facuta de niste nemernici . Din pacate nu prea avem solutii , poate votul uninominal ar fi o solutie .
 
dixy said:
Probabibl că apolicitatea tineretului e de vină dar să nu uităm că tineretul a devenit apolitic după ce a văzut că politica e un mare rahat.

Nu tin minte cand tineretul si-ar fi manifestat interesul fata de politica, daca e sa analizam toate scrutinele din 1990 incoace, toate rezultatele sunt determinate de cei in varsta.

Sa spun cinstit nu prea inteleg tineretul asta al nostru (chiar daca fac si eu parte din el) vrea sa traiasca bine fara sa faca ceva (sa se implice sau sa manifeste cel putin o atitudine o atitudine)
Suntem ca vulpea cea din fabula care numeste poama "prea verde" doar pentru ca nu o poate ajunge.

Politica este asa cum o facem. politica este ceea ce ne exprima.Rog sa luati concluzii respective...
 
johann_moritz said:
Fratilor! NU CONFUNDATI apoliticismul (???!!!) cu apatia/dezinteresul/dezgustul pentru politica!

Fa shi tu o explicatie mai clara sa inteleaga si lumea!
Pana la urma finalitatea este aceeasi -stam cu kuru pe fotoliu shi ne uitam la tilivizor.
 
NTZ: apolitic inseamna sa fii angajat social, fara a fi angajat politic. De exemplu ONG-ul al carui membru sunt este unul apolitic, misiunea sa, promovarea democratiei participative, avand o finalitate sociala. Incerci sa faci ceva pentru societate fara a deveni o forta politica, fara a te implica in jocul politic si fara a dispretui zona politica.
 
Back
Top