ce inseamna Politica?

As adauga ca apolitismul (tot o atitudine politica) este de doua feluri:
- pasiv (intalnit la acei oameni care considera ca politica este incapabila sa le rezolve problemele)
- activ (reactie antipolitica justificata pe baza unor principii)

Si nu, nu intra in contradictie cu ce a scris Johann.
 
Husky40 said:
As adauga ca apolitismul (tot o atitudine politica)
Daca am inteles bine ceea ce ai vrut sa spui, cred ca aici ar trebui sa facem o diferenta de ordin semantic (care din pacate nu exista in limba romana) in ceea ce priveste intelesurile termenului politica.

politics = cu intelesul clasic adica de ideologie
policy = cu intelesul de modalitate practica de implementare de idei (de exemplul politici economice sau sociale). In acest al doilea sens pot accepta afirmatia ta.
 
O posibila definitie pentru politica ar fi "competitie pentru cucerirea ori influentarea puterii". Asta si ca raspuns la tema.

Apolitismul este tot o atitudine politica, desi ma tem ca in acest moment nu sunt in stare sa dau o explicatie coerenta. Politica se face si in familie (atunci cand se stabileste autoritatea unui membru asupra altuia si cand se traseaza relatiile de putere) si in curtea din spatele blocului: supunere, comanda, putere, autoritate, ierarhie (toate notiuni politice! primele care se invata - unde altundeva? - in familie).

Intr-adevar, limba romana se doveste de multe ori nitel depasita de situatie, existand multe cuvinte straine fara un echivalent perfect in romana.
politics - actiunea sau teoria politica
policy - set de actiuni care urmareste realizarea unui obiectiv.

Nu stiu daca am reusit sa scriu astfel incat sa ma fac inteles. Teoretic, la ora asta ar trebui sa citesc pentru proiecte...
 
Sincer, pana nu ai sa spui mai multe despre politica nu stiu daca sa iti dau dreptate sau nu, desi sunt tentat sa nu restrang conceptul de politica la o simpla lupta pentru putere, ar fi mai degraba o lupta ideologizata, o lupta care urmareste un scop, altul deacat puterea (desi nu te-as putea contrazice daca ai spune ca la asta s-a ajuns in ziua de azi: puterea de dragul puterii). Oricum, politica este cel putin partial definita de realtiile de putere, cu asta sunt de acord.

Insa dinspre partea cu apolitismul trebuie sa te contrazic (cred!) atunci cand o numesti atitudine politica. E adevarat ca i se atribuie calificativul de politica in sensul de policy, dar asta nu inseamna ca este si politica in sensul de politics. De ce spun asta? Pentru ca exista o diferenta intre societate si stat pe de o parte si o a doua diferenta intre stat si clasa (care face) politica, adica acea clasa care manuieste atributele suveranitatii statului.
Relevanta pentru discutia noastra este prima distinctie aceea dintre societate si stat. Atunci cand interventia in viata sociala vine din afara societatii, adica dinspre stat prin actiunile clasei politice, se poate spune ca acea interventie este una politica. Dar actiunea societatii asupra sa insasi, sau mai exact a societatii civile (acea parte constienta si activa a societatii) nu mai poate fi calificata drept politica (decat cu sensul de politica sinonim cu tactica; cum se spune uneori despre actiunea cuiva "asta e o politica de-a lui" - adica o manevra, o strategie; asta ar fi sensul de policy dar prefer sa nu il mai folosesc pentru a nu crea confuzie). Aceasta actiune directa a societatii asupra ei insasi, fara nici un intermediar, altul decat societatea civila (repet, societate civila = acea parte a societatii constienta si activa, neimplicata in nici un fel de structuri de putere) este activitatea apolitica.
Iata deci, ca odata ce constientizam ca societatea este in afara sferei politicii (desi nu e independenta fata de aceasta), ne e mai usor sa intelegem sensul cuvantului apolitic: apolitic este ceea ce se intampla in sfera socialului si nu este determinat de sfera politicului; apoliticul este actiunea constienta a societatii asupra ei insisi, actiune care nu se mai manifesta prin intermediul puterii/politicului.
 
Politica = stiinta despre Putere. Dar de partea cui e puterea? Raspuns:

Spune-mi romanule(americanule), prin ce consta puterea? Oare prin bani(petrol/resurse acaparate cu forta armelor)? Uite americanule, tu ai multi bani(petrol/arme/bombe atomice)... si ce daca? Uite eu cred ca puterea e in adevar. Cel de partea caruia e adevarul - acela e mai puternic. Uite tu ai mintit, l-ai tradat pe saddam, ai ucis, ai acaparat petrol, ai devenit mai bogat, va creste economia in tara ta, vei trai mai bine... si tie iti pare ca imbogatindu-te ai devenit mai puternic? Nu - n-ai devenit! Pentru ca adevarul nu-i de partea ta! Iar acel pe care l-ai mintit/tradat, de partea lui e adevarul. Inseamna ca el e mai puternic. Da?

Istoria o sa va judece.

PS: Adriano, cum ramine cu libera exprimare?
 
pai te las sa te exprimi... vad ca nu te-am cenzurat pana acum... doar ca exista o tema despre subiectul tau, asa ca te-am invitata sa scrii aici. pt ordinea in forum :)
 
Politica reprezinta dreptul natiunii (societatii) de a participa la organismul de stat (fie central, sau regional).

Astfel, aceasta reprezentare este prin:

- Partide
- ONG-uri
- Sindicate
etc.

Partidele au fost create pentru prima oara in SUA (anul 1850).

Politica reprezinta un fenomen nobil, dar caracterizat de fiintele care o practica!
 
Democraţie burgheză (capitalistă) - formă de guvernare care sprijină interesele burgheziei, ale capitaliştilor, a unei minorităţi a populaţiei; este de fapt o dictatură burgheză, cu limite istorice determinate, generate de interesele menţinerii capitalismului, ale apărării şi dezvoltării sistemului de exploatare şi asuprire a oamenilor, mpiedică participarea lor reală şi deplină la viaţa politică şi i supune diverselor forme de manipulare politică şi ideologică.

Democraţie proletară (socialistă) - formă de guvernare care reprezintă interesele majorităţii populaţiei; echivalent al termenului de dictatură a proletariatului. Democraţia proletară nu este doar democraţie reprezentativă, este democraţie participatorie, directă. Prima formă de democraţie proletară a fost Comuna din Paris (26 martie - 30 mai 1871).

Reprezintă un tip superior de democraţie, ntr-o societate n care se creează condiţiile obiective şi subiective ale egalităţii ntre oameni (n domeniul politic şi social-economic, n domeniul instrucţiei şi educaţiei, al culturii), posibilitatea pentru toţi membrii societăţii de a participa efectiv la viaţa socială, precum şi exercitarea reală a celor mai largi drepturi şi libertăţi. Democraţia socialistă cuprinde att libertăţile politice: libertatea cuvntului, a presei, a mitingurilor şi adunărilor etc., dreptul de a alege şi a fi ales pe baza votului universal, egal şi secret, ct şi drepturile sociale: dreptul la muncă, la odihnă, la nvăţămnt, la asigurarea materială n caz de boală şi de pierdere a capacităţii de muncă etc.

Cine este cel mai democrat?
Comunistii sau anticomunistii?
Care este totusi diferenta doctrinara?
Vorbesc de teorii si nu de practica, desigur
 
Back
Top