Totusi numesc ceaiuri pe cele facute din planta "ceai" (camellia sinensis), celelalte se numesc "infuzii" (daca-s facute prin oparirea plantei; daca-s facute prin fierbere, habar n-am cum se numesc, io le zic "fierturi"). Ceaiul se face cu apa la 80 grade, adica cand "da in dunga" (cand apar unde la suprafata apei). Exceptia e pu-erh care se face cu apa clocotita.
Ceaiul verde e nefermentat, oolong e partial fermentat, cel negru sau rosu e fermentat. Pu-erh e singurul tip de ceai invechit chiar si cativa ani.
Cel verde imi face greata. Un bautor de ceai mi-a zis sa nu las frunzele la infuzat mai mult de 3 minute pt ca ies substante amare. Intr-adevar e mai putin gretos dupa 2min jumate, dar are si-un gust slab si neinteresant.
Din ceaiul negru imi place ala cu bergamota si cel "irish cream" (cu parfum de caramel). Vreun alt fel negru mai deosebit n-am incercat, de obicei beau unul ordinar turcesc pe care sunt tentata sa-l fierb macar putin, dar amestecat cu lapte
Intotdeauna fara zahar, indiferent de ceai. Cred ca am sa incerc sa indulcesc o cana de "irish"
Voi cum vi-l preparati? Ma refer la tot: temperatura apei, +/- zahar sau rom sau scortisoara sau lapte...