Comunistii nostri...

Smile

Just smile...
Interesant in ce directie va merge tara noastra... mai jos un articol despre activitatea comunista...


DECLARAŢIA DEPUTAŢILOR SOCIAL-LIBERALI PE MARGINEA IMPACTULUI ADERĂRII PCRM LA STÎNGA EUROPEANĂ ASUPRA IMAGINII REPUBLICII MOLDOVA

Onorată asistenţă, stimaţi colegi,

Recent Partidul Comunştilor din Republica Moldova, formaţiunea ce deţine majoritatea în legislativul de la Chişinău şi în fruntea căreia se află preşedintele Republicii Moldova, a aderat la o organizaţie europeană a stîngii radicale, numită Stînga Europeană.

Fireşte, fiecare formaţiune politică legal înregistrată este liberă să-şi aleagă partenerii săi peste hotare, să adere la orice familie politică europeană sau mondială. Cazul PCRM este, totuşi, unul mai special din două motive. Primul e acela că acest partid politic deţine integral puterea în Republica Moldova, respectiv imaginea formaţiunii este automat transferată asupra ţării, şi a doua e că PCRM-ul a promis prin intermediul liderului său încă acum doi ani reformarea, revizuirea principiilor programatice şi orientarea sa spre familia stîngii democratice.

Perspectiva unei atare evoluţii era salutată de social-liberali, precum şi de alte formaţiuni din opoziţia parlamentară, ea fiind încurajată şi de partenerii din vest ai Republicii Moldova. Reamintesc că în martie 2005, imediat după alegerile parlamentare, mai mulţi prieteni din Vest îmi argumentau necesitatea votării preşedintelui Voronin şi cu aceea că dînsul ar fi decis să-şi revizuiască viziunile politice şi să purceadă imediat la reformarea formaţiunii pe care o conduce. Vă sugerez să deschideţi săptămînalul “Democraţia” din martie-aprilie 2005 ca să vedeţi optimismul acelor colegi occidentali care vedeau deja PCRM-ul reformat, pornit pe calea cea bună, angajat într-un amplu proces de democratizare şi europeizare a ţării. Dînşii erau ferm convinşi că pînă în toamna anului 2005 în locul PCRM vom avea un partid puternic al stîngii democrate, care eventual ar putea consolida întreg spectrul social-democrat din ţară în jurul său, devenind un partener activ şi credibil al mişcării socialiste europene şi chiar al Internaţionalei Socialiste. La rîndul lor, mai multe fundaţii politice vestice îşi pregăteau deja experţii şi fondurile necesare pentru restructurarea PCRM-ului.

Din păcate, visele prietenilor noştri occidentali s-au dovedit a fi o himeră, ca şi aşteptările noastre de altfel. PCRM-ul nu s-a reformat, în fruntea lui aşa şi n-au fost promovaţi acei noi lideri cu “faţă umană şi europeană” despre care se vorbea, iar Republica Moldova rămîne în continuare fără reprezentare în Internaţionala Socialistă.

PCRM-ul a preferat, în spiritul celor mai „frumoase” tradiţii leniniste, să nu discute cu “oportuniştii” social-democraţi, cu urmaşii “trădătorilor” Kautski şi Plehanov. Ca nişte veritabili discipoli ai leninismului, ei au preferat să adere la o grupare europeană a marxiştilor radicali, numită Stînga Europeană, o încercare îndoielnică de reanimare a mişcării ortodoxal-marxiste în Europa, o minusculă asociaţie alcătuită din 18 formaţiuni marginale ale scenei politice din 15 ţări europene, 9 dintre aceste partide fiind extraparlamentare. Un singur partid din cele prezente în această dubioasă fraternitate a ultimilor marxişti din Europa, şi anume Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, se află la guvernare, în timp ce un alt partid, şi anume, Partidul Reconstrucţiei Comuniste din Italia, face parte din coaliţia de guvernămînt de centru-stînga din Italia.

Ştim însă cu toţii că politica europeană se face în bună parte în culisele grupurilor politice de pe continent. Ţările care au o poziţie bună în clubul socialiştilor, conservatorilor sau liberalilor, reuşesc să-şi apere şi să-şi promoveze interesele în Parlamentul European. Noi însă, stimaţi colegi, nu doar că avem neşansa ca partidul care guvernează Republica Moldova să nu facă parte din una din grupările politice majore de pe continent, dar şi marele nenoroc de a-l vedea asociat cu cea mai contestabilă asociaţie de partide care există în Europa la ora actuală.

Stînga Europeană nici măcar nu dispune de un grup propriu în Parlamentul European, cel mai grav fiind faptul că ei sînt un fel de paria în mediile politice continentale, fiind evitaţi pînă şi de colegii lor socialişti sau social-democraţi. Fireşte, acest lucru se datorează demersului necamuflat marxist şi dogmatic al formaţiunilor din gruparea dată, dar şi faptului că unele partide din Stînga Europeană mai fac parte din aşa-numitul Front Anti-Capitalist, o grupare a stîngii radicale şi revoluţionare. E cazul să reamintim că noii parteneri ai comuniştilor moldoveni se pronunţă împotriva procesului de construcţie europeană, care în opinia lor ar favoriza interesul “marelui capital european” şi au fost categoric împotriva Tratatului Constituţional European. Nu ne rămîne decît să ne întrebăm : Aceştia sînt partenerii pe care şi i-a găsit PCRM-ul în vederea apropierii noastre de Europa ? Aceştia sînt cei care ne vor susţine la Bruxelles sau în marile cancelarii ale lumii ?

În manifestul de constituire al Stingii Europene, adoptat acum trei ani la Berlin, este aspru criticată administraţia americană actuală. În aceste condiţii mă întreb cît de fericiţi sînt partenerii noştri de peste Atlantic să ateste aderarea PCRM la un club politic prin excelenţă anti-Washington, sau după cum spun ei “anti-imperialist” ? Noi dorim să demolăm hegemonia americană, să lichidăm NATO, să scăpăm de Fondul Monetar Internaţional şi de Organizaţia Mondială a Comerţului, ne spun în manifestul deja citat noii prieteni ai comuniştilor moldoveni. Interesant, cum comentează aceste atitudini comuniştii de la Chişinău şi mai ales preşedintele Vladimir Voronin?

În această situaţie nu putem să nu ne amintim de vechiul proverb: spune cine-ţi sînt prietenii şi-ţi voi spune cine eşti. Sper că prietenii noştri din Vest, şi în cazul dat mă refer nu la guverne şi oficiali, ci anume la acele persoane care au mediat în aprilie 2005 realegerea preşedintelui Voronin pentru un al doilea mandat, înţeleg şi ei că aderarea PCRM la Stînga Europeană indică cît se poate de clar derapajul comuniştilor moldoveni şi ai liderului lor de la angajamentul politic pe care şi l-au asumat în aprilie 2005 în faţa cetăţenilor acestei ţări şi în faţa partenerilor occidentali ai Republicii Moldova.

Stimaţi colegi,
Deputaţii social-liberali consideră că aderarea PCRM la Stînga Europeană, o organizaţie politică din care fac parte ca membri sau observatori formaţiuni cu grave antecedente politice, partide care au fost sau chiar mai ramîn supravegheate îndeaproape de serviciile speciale din ţările lor pentru trecutul lor terorist în sensul direct al cuvîntului, aduce grave prejudicii de imagine ţării noastre. Social-liberalii consideră că nu mai pot exista nici un fel de dubii legate de demersul politic al partidului condus de dl Voronin şi de agenda lui. Un partid care aderă la o familie politică anti-americană, anti-europeană, anti-NATO, anti-comerţ liber, decredibilizează orice mesaj pro-european, orice discurs demagogic despre liberalizarea economiei şi democratizarea societăţii, orice angajament de parteneriat durabil cu SUA. Prin acest pas, PCRM-ul şi liderii săi şi-au reconfirmat aderenţa lor deplină la tradiţia marxist-leninistă, şi-au demascat esenţa lor anti-americană si anti-europeană, aducînd o atingere gravă imaginii ţării în afară şi interesului naţional al Republicii Moldova.
 
Daca nu gresesc PSL a incercat ceva ani in urma sa adere la aceeasi "Stanga Europeana" si Internationala Socialista pentru a avea posibilitatea sa colaboreze cu puterea...
 
''Presedintele Vladimir Voronin a inventat o noua minoritate etnica in Romania ??� pe cea a moldovenilor, si acuza statul roman de intoleranta fata de aceasta. Seful statului afirma ca este vorba despre 10 milioane de moldoveni care lupta pentru identitatea lor. El le promite acestora cetatenie moldoveneasca in regim prioritar.''

www.protv.md

p.s. sunt curioasa, exista oare vre-un roman care sa aiba nevoie de cetatenia RM? dar mai ales acum??? ce ipocrizie....
 
In Romania ne-am facut de kko in fata Europei inca de la inceputul aderarii, cand datorita lui Vadim s-a putut crea un grup parlamentar al fortelor extremiste. Si cand te gandesti ca Le Pen s-a zbatut ca in chinurile facerii impotriva intrarii romanilor in UE si acum "nationalistul" si "patriotul" de Vadim s-a aliat cu el.
Lipsa de coloana vertebrala si ipocrizie se pare ca nu cunoaste limite sau granite.

Ei dar lasa, ca vorba aceea, fiecare pasare pe limba ei piere, si sa speram ca si ultima prostie pe care a facut-o Voronin sa fie inca un cui batut in cosciugul politic al comunistilor.
 
Ca o completare la mesajul postat de Lucia...

Cotidianul said:
Presedintele moldovean Vladimir Voronin acuza Bucurestiul de intoleranta fata de "minoritatea etnica a moldovenilor" din Romania, compusa din 10 milioane de persoane, relateaza corespondentul MEDIAFAX la Chisinau, citind un interviu acordat de Voronin agentiei oficiale de presa Moldpres.
Corespondentul MEDIAFAX la Chisinau precizeaza ca presedintele Voronin a acordat acest interviu dupa ce joi o delegatie din Romania, care s-a anuntat a fi compusa din membri ai "Comunitatii Moldovenilor din Romania", a efectuat o vizita la Chisinau, unde s-a intilnit cu seful statului si a fost primita in Parlament.

Voronin sustine in interviul citat ca aceasta organizatie nu se poate inregistra ca etnie, alaturi de alte minoritati nationale existente in Romania.

"În Romania, din pacate, lista etniilor permise este strict limitata, toate minoritatile nationale posibile sunt enumerate in legislatie. Moldovenii nu figureaza printre acestea. Si acesta, din cite inteleg eu, este astazi principalul obstacol pentru legalizarea moldovenilor si a culturii lor in Romania. Este vorba despre legalizarea acestui drept pentru o populatie de circa 10 milioane de persoane, care locuiesc in Moldova romaneasca", a declarat Voronin.

El a adaugat ca "moldovenii din Romania nutresc speranta ca, dupa aderarea acestei tari la Uniunea Europeana, problema identitatii etnice va deveni o problema ce va tine de exprimarea vointei cetatenilor, dar nu o politica impusa de sus".

"Am putea fi socati daca in ultimii 150 de ani moldovenii din Romania si-ar fi uitat statul, nu ar mai tine minte cum se numeste cu adevarat limba lor, ar fi dat uitarii faptele eroilor lor, nu si-ar mai aminti nici de Dimitrie Cantemir, nici de Vasile Alecsandri, nici de Mihai Eminescu, nici de Ion Creanga, nici de Mihail Sadoveanu. Dar ei nu au uitat", a comentat presedintele moldovean.

El si-a exprimat regretul ca Moldova a fost divizata si a criticat decizia recenta a Curtii romane de Apel, care a declarat legitim razboiul de eliberare a Basarabiei si Bucovinei de sub ocupatia sovietica, achitindu-l partial pe maresalul Ion Antonescu.

"Istoria nu poate fi supusa revizuirii. Desigur, putem regreta ca Moldova a fost cindva divizata, ca majoritatea moldovenilor au ramas de partea cealalta a Prutului. Principalul e altceva - in Europa moderna frontierele de stat nu pot si nu trebuie sa fie un obstacol pentru ca oamenii sa-si manifeste propria identitate nationala. Nu noi reabilitam numele unor monstri care au exterminat in anii celui de-al doilea razboi mondial sute de mii de locuitori pasnici ai Patriei mele”, a spus presedintele moldovean.

Voronin a promis celor "10 milioane de moldoveni" din dreapta Prutului ca le va acorda prioritate la obtinerea cetateniei moldovenesti.

"Cetatenia noastra va fi un serios sprijin juridic pentru moldovenii romani in apararea identitatii lor”
, sustine seful statului moldovean.

Voronin recunoaste ca limbile vorbite in Moldova si Romania sunt identice, dar afirma ca "moldovenii au dreptul sa-si numeasca limba asa cum o numesc deja de sase veacuri, dar nu astfel cum s-a inventat prin Cabinete savante in secolul al nouasprezecelea".

Voronin spune ca Republica Moldova intentioneaza sa deschida la Iasi o «Casa a culturii moldovenesti», asa cum propun si reprezentantii Comunitatii Moldovenilor din Romania.

Presedintele moldovean a afirmat, de asemenea, ca relatia cu Romania este buna si si-a exprimat speranta ca autoritatile de la Bucuresti vor sprijini intentiile Chisinaului.

"Atitudinea noastra fata de vecinul din vest este atit de buna si toleranta, incit multi dintre oficialii nostri trec cu vederea faptul ca limba de stat este predata in scoli sub numele de limba romana, iar pina anul trecut istoria tarii noastre se numea Istoria Romanilor. Noi avem case ale limbii romane si ale culturii romane, avem licee romanesti si ziare romanesti. Nimic asemanator insa nu exista in Romania", a spus Voronin.

Judecatoria Iasi a decis, in luna ianuarie, inscrierea organizatiei "Comunitatea Moldovenilor din Romania" in Registrul special aflat la grefa judecatoriei, dupa ce a analizat dosarul 299/PJ/2006, Parchetul Iasi declarind recurs in 12 februarie.

"Comunitatea Moldovenilor din Romania" are drept scop "apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani care au originea etnica moldoveneasca si de a asigura reprezentarea lor pe plan local si central". Comunitatea Moldovenilor din Romania sustine desfasurarea de catre Romania a unor relatii speciale cu Republica Moldova, pentru cultivarea si consolidarea spatiului cultural partial comun. Pentru pastrarea identitatii nationale, culturale si spirituale a cetatenilor romani de etnie moldoveneasca, Comunitatea Moldovenilor din Romania va organiza manifestari care sa reflecte cu consecventa valorile culturii si spiritualitatii moldovenesti, se mai arata in statut.

Delegatia "Comunitatii Moldovenilor din Romania" care a vizitat Chisinaul a fost primita, joi, cu aplauze in Parlamentul Republicii Moldova, dupa ce s-a intilnit cu Voronin. Reprezentantii organizatiei au fost introdusi in Parlament de liderul comunist Victor Stepaniuc.

Delegatia a fost condusa de Claudiu Alexa, consilier local al municipiului Husi, care este presedintele Comunitatii Moldovenilor din Romania, din ea facind parte Marian Russom si Lucian Timofticiuc.

Presedintele PPCD, deputatul Vlad Cubreacov, a protestat fata de modul in care a fost primita aceasta delegatie de catre oficialii Republicii Moldova, adresind o interpelare Ministerului Afacerilor Externe si al Integrarii Europene al Republicii Moldova, Directiei Relatii Parlamentare Externe a Parlamentului si presedintelui Parlamentului.

"În opinia mea, acest caz cu substrat politic este unul scandalos, intrucit sfideaza uzantele diplomatice si normele de protocol si ar putea afecta inutil bunele relatii dintre Republica Moldova si Romania. Exista rumori care sustin ca «delegatia» straina salutata oficial de domnul presedinte Marian Lupu (n.r. presedintele Parlamentului) va avea la Chisinau si contacte cu alti «colegi» din anumite cercuri politice si servicii secrete, in afara de contactele cu domnii Victor Stepaniuc si Vasile Stati", se arata in interpelare.

Delegatia "Comunitatii Moldovenilor din Romania" a fost invitata si la televiziunea nationala de la Chisinau, unde reprezentantii organizatiei au spus ca sunt discriminati in Romania. Ei au relatat ca, daca se duc la Bucuresti si cer pirjoale, nu li se dau si li se spune sa ceara chiftele si au dat ca exemplu faptul ca moldoveanul Mihai Razvan Ungureanu a fost dat afara din Guvernul de la Bucuresti
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=57&brk=3515&cHash=4193b1cb50

Deosebit de amuzant tovarasul Vladimir Voronin! Va lupta pentru recunoasterea drepturilor celor 10 milioane de moldoveni care traiesc in Romania! :he: Pai, vorba idiotului de Fizz, daca nu el, atunci cine? Bietii moldoveni din Romania, nu ii recunoaste Bucurestiul drept minoritate nationala. Off, ce ti-e si cu fascistii astia de romani. :he:

Voronin vorbeste despre tragedia impartirii Moldovei, dar se face ca uita cine au fost cei care au taiat-o in doua. Nu-i nimic, tovarase, n-am uitat noi si, din nefericire pentru tine, n-au uitat nici altii. Desigur, Voronin stie ce vorbeste: ar fi preferat o Moldova intreaga in fruntariile Uniunii Sovietice, in gradina de aur a Sovietelor...

Cat despre decizia de a inlesni acordarea cetateniei moldovenesti locuitorilor Romaniei pentru a-si prezerva identitatea moldoveneasca > fostul presedinte al PCRM ma face sa zambesc. Good game, VoroniN! Sunt sigur ca moldovenii din Romania se vor inghesui sa devina non-romani! :D Any minute now! Adica Voronin se afla in situatia de a fi ultimul care stinge lumina in RM, moldovenii dorind obtinerea cetateniei romane, iar el, in marinimia caracteristica, le ofera etnicilor moldoveni sansa de a-si prezerva identitatea distincta de cea romana (normal :he: )prin obtinerea cetateniei statului cu care atata marinimie il conduce. ;)

Lvl100> Era perfect normal. Cei doi sunt ca doua picaturi de apa... si apoi, nu uita ca Patriotul Nationale WC Tudor (care plange ipocrit pentru citez fratii nostri din Basarabia si Bucovina) este un bun prieten al lui Jirinovsky. Mai lipsea sa fie apropiat si al lui Csurka si circul era complet.
 
Sa inteleg ca voronin pune la calcul si populatia din orasele regiunii moldovei din Romania sau cum?Eu daca sunt din Galati inseamna ca sunt minoritar moldovean?
 
Husky , galeo, acest "circ" nu se adreseaza Moldovenilor din Romania ci pentru
"maldavanii" lui stepaniuk .
 
Stii ce ar fii haios ? Ca "minoritatea" moldoveana din Romania sa ceara si sa li se acorde cetatenia moldoveneasca asa la sanchi. La urmatoarele alegeri in RM, cand or sa voteze vreo 10 milioane de "minoritari" o sa zboare Voronin si ai lui de o sa le mearga fulgii.
 
De cand am citit despre descoperirea lui voronin nu mai pot dormi noaptea.Ma simt asa de discriminat.Stiti eu sunt banatean si nu am cum sa aplic pt cetatenia moldoveneasca.Vreau sa va intreb pe voi poate stiti mai bine:daca ma insor cu o moldoveanca pura am sanse sa primesc cetatenia sau nu( datorita faptului ca as putea strica compozitia etnica?).Va rog ajutati-ma sau spuneti-mi o adresa de net unde as putea trimite o petitie ceva.
Mare dobitoc mai e si voronin asta.Sigur se vor bloca ministerele voastre datorita aplicantilor pt cetatenie.
 
voronin credca crapa de ciuda :) cind vede ca atitia moldoveni ishi doresc cetatenie romina, eaca shi a inventat acest circ :)
ps: imi este interesant cine a fost delegatia misteroasa din rominia in md zilele astea...
 
dar voronin se chillouteshte cind afla motivele pentru care se vrea cetatsenia..nu din patriotism si iubire pentru tsara muma
 
Hai, Sventlana, mai usor cu cantarile astea ca nu-ti sta bine. Incearca sa intelegi si tu un lucru extrem de simplu: Romania e o sansa pentru Moldova, nu un ghinion. Inteleg ca v-au crescut cu fascistii romani care vin, taie si spanzura dupa bunul plac, dar banuiesc ca ai ajuns la o varsta de la care poti sa gandesti si tu pentru tine. Act like it, for once. Voronin mai mult ca sigur turbeaza cand vede cati moldoveni doresc cetatenia romana. Mare tragedie pentru el si ai lui... Se duce pe apa sambetei visul generalissimului Stalin.

MCB > Stiu, dar gandeste-te ca de chestiile astea se aude si in Romania, nu numai in cele RM, iar reactiile nu pot fi decat de genul :he: .

Smilte > Stai linistit ca se gasesc destui idioti/ vanduti.
 
Hm ... Adevarul este ca si eu ca Bucurestean sunt persecutat si nici nu suntem recunoscuti ca minoritate .... Pot aplica si eu pt. cetatenia moldava chiar daca sunt 50%ardelean-50%valah ? :))))
 
Husky eu nu vorbeam despre Voronin,e insignifiant in ecuatie,sincera sa fiu nu imi pasa cite ore pe noapte doarme si ce viseaza. Vorbeam despre modul in care au fost mobilizati moldovenii sa aplice pentru cetatenia romana,lucru care mi se pare o ademenire.Este ceva oarecum parsiv din ambele parti,un pescuit sportiv,asta trebuie recunoscut..dar totodata necesar,un inteles tacit.Nu admir nici planul lui Voronin,nici pe cel al lui Basescu,incerc sa fiu si sa gindesc politica fara implicare afectiva.
Ma gindeam oare dumitale motivele aplicarii pentru viza iti sint indiferente sau esti interesat numai in scop si nu in motiv?
 
Adevarul e ca a fost o ironie super. Cand e vorba ca de ce aplica moldovenii, odata sar tot felul de socotitori sa calculeze gradul de patriotism. Sventlana doar a intors criteriile pentru cine se juca de-a aplicatul invers. :super:

Dar ideea aia cu cerutul cetateniei moldovene in masa, de catre moldovenii din Ro, pentru dreptul la vot, e cel putin la fel de tare. :D
 
nea,avem neimpliniri in viata privata si numa'asa ne simtim si noi importanti
da,codrin,asta sa vezi deam citi moldoveni din ro vor emigra in md,unii si ilegal,pe tarimul fagaduintei..deja am auzit ca va ramane moldova de vest pustie,si ca si ardelenii si oltenii se vor deghiza in moldoveni ca sa intre in marea familie
 
Daca in Ro traiesc 10 mil. moldoveni, 1,6 mil. unguri si vreo 2-3 mil. rromi, atunci mai raman cel mult 7-8 mil. români. In concluzie, moldovenii nu sunt o minoritate, ci au majoritatea relativa si corect ar fi ca tara sa se numeasca, de exemplu, Moldovania sau Moldova Mare, iar limba oficiala sa fie denumita "moldoveneasca". In cazul asta nu vad cum Voronin s-ar mai putea opune alipirii Republicii Moldova la patria-mama, Moldovania ! Vedeti ce simplu se poate face Unirea?
 
Back
Top