Conditia intelectualului astazi

adrenalina

fara aripi
De citeva saptamini, duminica seara, pe un post de nisa, Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu au o emisiune care se doreste altfel. Un experiment: intelectuali pe un post de televiziune. La ultima emisiune discutau despre clasa politica. Era aproape de sfirsit, ajunsesera la momentul lucrurilor strigatoare la cer, cind transmisia s-a intrerupt, lasindu-l pe Gabriel Liiceanu cu fraza neterminata. Fara nici un avertisment, fara obisnuitele concluzii si formulele de politete de final, emisiunea s-a oprit si o editie speciala i-a luat locul degraba. Am crezut ca s-a intimplat o nenorocire. Ei bine, nu! Aterizasera, in schimb, „galacticii“! Transmisia in direct de la Otopeni se impunea de urgenta, caci altfel lua concurenta caimacul. Nu mai conta necuviinta de a-i lasa pe cei doi participanti si publicul lor intr-o situatie penibila, caci televiziunea are propriile sale standarde. Cam ca politica la care se refereau cei doi, televiziunea se plaseaza dincolo de morala. De aceea nici nu mai are importanta ca nici un fotbalist madrilen nu a aparut minute in sir, iar, intre timp, emisiunea s-ar fi putut incheia firesc. A fost nu doar un lucru strigator la cer, ci o certificare a locului intelectualului in lumea de azi. Ceea ce nu a reusit instigatorilor manifestatiilor antiintelectuale din 1990 cind sloganul „Noi muncim, nu gindim!“ irumpea pe strazile Bucurestiului ca o expresie mimata a urii de clasa, a reusit din plin capitalismul de mucava: izolarea si ridiculizarea intelectualului. Acesta nu mai este decit o umbra.

Relativismul etic practicat si profesat de actorii mediocri ai tranzitiei romanesti isi face simtit efectul. Daca intelectualii incarnau manifestarea vie a responsabilitatii, cel putin, ca sa zicem ca Aron, sub forma spectatorului angajat, dezlantuirea fara constringeri morale a mediei si eruptia hedonismului l-au redus la rolul de prestator de servicii. Morala pusa intre paranteze si (re)descoperita episodic nu mai favorizeaza interventia intelectualului. Sa se fi schimbat societatea astfel incit intelectualul trebuie sa dispara? Sa fi riscat intelectualul prea mult afisindu-se public incit si-a „tradat“ menirea critica?


citeste mai departe aici
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=7500&art=19007&cHash=edae45b1e0
 
Ah, cat a putut sa ma infurie "incidentul" de duminica seara. Deodata, postul de televiziune care se pretinde cel mai serios din Romania, cel care aduce pe ecran de cateva ori pe saptamana oameni inteligenti care sa ne mai spele gustul de talkshow ieftin de pe la alte televiziuni, si-a dat arama de pe fata. In locul celor doi as parasi postul.
Oricat ma chinui nu pot sa gasesc niste epitete suficient de puternice care sa exprime indignarea care m-a cuprins atunic. Poate doar cateva injuraturi.
Daca totusi se hotarasc sa mai stea, sau n-au cale de intoarcere, mi-as dori ca duminica asta sa includa gestul celor de la Realitatea la categoria "lucri strigatoare la cer".

azi la ora 9.50 pm Realitatea ocmai a intrat in categoria "ups I did it again", sau "o-ho am comis-o din nou"
 
este ratat doar in tarile de dezvoltare sau tranzitie ca Moldova cu un nivel slab al economiei, care duce la degradarea valorilor de eruditie si cunostinte ale indivizilor..

In Europa de Vest economia se bazeaza intensiv pe cunostintele intelectualilor: "knowledge-intensive economy", cel putin asa e tendinta. Intelectualul are un nivel bun in societate.

Si Moldova nu prea are un viitor bun fara intelectuali..
 
olgutsa;151374 said:
este ratat doar in tarile de dezvoltare sau tranzitie ca Moldova cu un nivel slab al economiei, care duce la degradarea valorilor de eruditie si cunostinte ale indivizilor..

In Europa de Vest economia se bazeaza intensiv pe cunostintele intelectualilor: "knowledge-intensive economy", cel putin asa e tendinta. Intelectualul are un nivel bun in societate.

Si Moldova nu prea are un viitor bun fara intelectuali..

Completez pe intelectualii din Est, inclusiv pe cei din Moldova.
 
Eu cred ca exagerati.... birocratia este birocratie... stirile de ultima ora au prioritate. Intelectualul in sociatatea de azi.... Toti suntem intr o anumita masura intelectuali de vreme ce dispunem de surse de informatie nelimitate. Problema este dk stim sa ne folosim de tot ceea ce ne ofera viatza si lumea. Putem sa ne plangem ca suntem intelectuali si munca nu ne este platita... sau am putea sa mergem mai departe.... adaptare la modernitate.
 
Olgutsa, stiu si io... Ai citit jurnalul lui Eliade? Cum (in Europa) tragea de bani sa-i ajunga pana publica urmatorul articol, cum fiica-sa facea palarii ca sa aduca un ban in casa?

Mai ales tu, Spencer. Mare `telectual esti.
 
Spencer... intelectual, pentru ca ai acces la informatie? poate - intelectual, pentru ca creezi informatia?
 
solara;151409 said:
Mai ales tu, Spencer. Mare `telectual esti.

Ei scuza ma, nu s eu acela care se plimba prin paris printre genii.
Arina, creativitatea este o calitate a geniului. Ce inseamna intelectual?

Dk eu am invatzat niste fraze stupide din niste carti pe care le am citit nu demult si acuma fac impresie ca sa ma dau mare(ca deh... doar sunt histrionic... nu i asa, solara?), asta ma face intelectual? pt cei care ma stiu nu.... cei care nu ma stiu pot sa creada ca sunt un intelectual... sau un fandosit oarecare... poate ca am gresit cu definitia respectiva, dar eu cred ca un intelectual stie sa profite din plin de tot ceea ce i ofera viatza.

Dexonline.ro said:
Care aparţine intelectului, care se referă la activitatea minţii, la intelect. 2. S.m. şi f. Persoană care posedă o pregătire de specialitate temeinică şi lucrează n domeniul artei, al ştiinţei, tehnicii

Toti suntem intr o oarecare masura intelectuali.... da' complexati rau de tot.. :)
 
Iar olgutza exagereaza cu viata buna din vest. Viata buna au in general specialistii. Nu neaparat daca esti intelectual ai si o viata superba.
 
intelectual... nu inseamna sa fii bun intr-un anumit domeniu... intelectualitate este un cncept care presupune sa fii polivalent, sa cunosti informatii din diferite domenii, sa poti purta o discutie intotdeauna argumentata, sa poti recunoaste cand nu cunosti toate datele, etc, etc, etc...

ceea ce vreau sa spun ca in ziua de azi avem putin intelectuali, deoarece viata s-a schimbat in asa masura, incat nu mai avem timp de asa ceva... invatamantul occidental te pregateste de mic pentru o anumita specialitate... timpul costa bani si trebuie oameni buni intr-un domeniu... faptul ca stii unde-i Uganda sau ca l-ai citit pe Pelevin asta nu conteaza in capitalism, pentru ca nu te ajuta cu nimic in munca pe care trebuie sa o faci.

intelectualul a devenit ca concept desuet si pe undeva inutil... pentru ca acesta sa capete din nou valoare trebuie restructurata notiunea de intelectual.
 
Da desigur am exagerat putin. M-am gindit la multi intelectuali din Moldova, precum pictori sau invatatori, care nu au o bucatica de piine si nici respect in societate si i-am comparat cu intelectualii din Germania. Sunt si aici multe persoane erudite, cu studii universitare si potential creativ, care sunt someri. Solara, ai dreptate! Dar deobicei gasesc un job dupa un timp de cautare. Insa oricum exista mai multe posibilitati pentru persoane calificate in economia postindustrialista (bazata pe servicii, si nu industrie sau agricultura). Sanse bune au si specialistii, Piggy. Dar depinde de domeniu. Daca inainte IT era booming si oferea multe posibilitati, atunci acum stau lucrurile mult mai prost.

Iar businessmenii uneori au succes, uneori nu. Rata de faliment tot e mare. Si businessul mic tot greu o duce.

Iar in Moldova o duc bine doar entrepreneurs sau businessmen.. Si in societate toti se inchina la ei. Asa parere mi-am facut eu in Moldova.
 
Intelectualitatii in epoca sovietica era conceputa drept "clasa", diferita de cea muncitoare.
A fi intelectual tinea mai mult de "sfera ocupationala" decat de calitatile personale si intelectuale. Intelectual era o profesie si nu calitate.

Din pacate lucrurile nu prea s-au schimbat, etichetele au ramas. Si astazi multi exercita functia de scriitori, poeti, ziaristi fara a avea o chemare pentru aceasta.

Sa privim la Uniunea Scriitorilor. Se creeaza impresia ca in afara de bahanalii in ospataria uniunii acestea nu sunt capabili de nimic.

Nu avem intelectuali, asta ar trebui sa marturisim.
Si nu cred ca problema este de natur economica.
Cate milioane nu i-am da mai destepti n-o sa devina.
 
Specialist inseamna sa fii profesionist intr-un anumit domeniu si asta nu presupune sa fii intelectual... Desi intelectualii pot fi si specialisti. Dar nu se limiteaza la asta doar. Sa fii intelectual inseamna sa fii un om universal, generalist, cu cunostinte in mai multe domenii, precum societate, politica, cultura, etc.
 
cred ca definitia data de adrenalina
"...intelectualitate este un cncept care presupune sa fii polivalent..."
e cel mai aproape de intelesul/definitia clasica. Si iarasi nu pot sa nu fiu de acord cu adrenalina in afirmatia vis-a-vis de invatamintul din vest. Dar as largi un pic paranteza si as spune, nu invatamantul curma notiunea de intelectualitate ci societatea, regulile societatii. Insa nu sunt deacord cu
...pentru ca nu te ajuta cu nimic in munca pe care trebuie sa o faci.
Ajuta, din practica proprie.... aga, drept ati conchis, ma consider intelectual :)

Si mai mult, doamne fereste de
pentru ca acesta sa capete din nou valoare trebuie restructurata notiunea de intelectual
Eu as spune ca un intelectual... e ca un vin. Nu-ti place vinul, nu-l consumi, nu intelegi in vin, nu-l consumi. Si numai noi, betzivii, ne-mbatam de buchetul celui de vis-a-vis
 
Black... foarte rar iti ajuta faptul ca esti polivalent in munca ta de zi cu zi... iti foloseste in interactiunea sociala... asta deja ii altceva... :D iti dezvolta increderea in sine, poti purta discutii mai profunde decay filme, vremea de afara, etc... normal ca sunt profesii care necesita anumite cunostinte din-afara domeniului, dar asta nu inseamna ca esti un intelectual... in aceasta categorie intrau profesorii (desi nu sunt de-acord, dara sta este parerea mea), oamenii de arta, filozofi... in general stiintle umaniste, deoarece ele iti dezvolta si abilitatile sociale...

conceptul trebuie restructurat... asa cum vinul isi schimba modul de preparare sau isi adauga arome sau isi schimba ambalajul, asa si cu intelectualul, daca mai vrea sa supravietuiasca ca specie :D... pentru ca vin concurentii din urma.
 
Nu-s prea deacord cu unele teze d-atale
in general stiintle umaniste, deoarece ele iti dezvolta si abilitatile sociale...
N-ai vrea sa adincesti un pic gandul asta, sunt pe pozitia de a fi deacord cu tine, dar am unele retineri.

foarte rar iti ajuta faptul ca esti polivalent in munca ta de zi cu zi...
Am sa-ti spuns asa, noi nu suntem roboti si chiar cat de tehnica n-ar fi profesia mea care practic e un match perfect vis-a-vis de fraza ta, tind sa cred ca rezultatul muncii mele n-ar fi acelas daca-as avea un "view" mai ingust la tot ce ma-nconjoara (insa asta nu spune nimic despre faptul cat de mai bun/rau ar fi in acest caz rezultatul muncii mele)

conceptul trebuie restructurat... asa cum vinul isi schimba modul de preparare sau isi adauga arome sau isi schimba ambalajul, asa si cu intelectualul, daca mai vrea sa supravietuiasca ca specie ... pentru ca vin concurentii din urma.
Ce vei defini atunci ca intelectual, schimbam si definitia lui odata cu restructurarea? Cine-s concurentii, ma depaseste notiunea data in contextul intelectualului :)
 
Back
Top