corelatii intre nume si personalitate

Re: aliona, taniusa, si alte specii

adrenalina;165646 said:
oki, dar Adriana? ce spuneti despre numele asta?

feministe... punk'd:D

lvl100;165561 said:
Vezi ca astept premiul ala. Daca nu mi-l dai am sa ajung la concluzia ca toate nickurile care incep cu Piggy sunt persoane pe care nu te poti baza :)

Si de ce crezi ca m-ar durea faza asta?:)) Hai ca esti redicol.
 
Re: aliona, taniusa, si alte specii

Hai totusi sa facem ceva util din tema aceasta. Vom gasi un argument pro, sau pseudo-pro, daca analizam legatura dintre limbaj si mod de gindire, sau comportament.

  • In "1984"^ a fost implementata o limba speciala - Newspeak, care avea scopul de a elimina posibilitatea 'gindurilor rele sau incorecte' (thoughtcrime). Ex: nu exista cuvintul "bad", ci exista cuvintul "ungood".
  • Cineva a facut o cercetare cu un trib de oameni care numarau doar in {one, several, many}. Pina la urma s-a ajuns la concluzia ca era imposibil sa-i inveti chestii elementare din matematica, deoarece acestia pur si simplu gindesc diferit si nu pot opera cu simboluri abstracte ca fractii, numere reale, sau signed int :-)

Aceste citeva exemple arata ca limba influenteaza comportamentul si modul de gindire.

Atrageti atentie asupra faptului ca problema nu e in numarul de consoane sau in lungimea cuvintelor, ci in aceea ca unele notiuni nu exista, sau exista intr-o forma diferita. Comportamentul si actiunile persoanei vor fi afectate de modul in care gindeste (evident).

Ceea ce am descris aici este situat la un nivel inferior# de abstractizare, de aceea cuiva ii va trebui ceva timp ca sa ma convinga cu argumente ca numele intr-adevar influenteaza comportamentul.



^ George Orwell, aka Eric Arthur Blair

#
  • ahm, adica e low-level, cum e ASM, si nu e high-level, precum e Prolog sau SQL
  • Adica e low-level, cum e miscarea electronilor prin conductor, un pic mai sus e curentul electric, si apoi 1|0 si apoi ceva mai human-readable, precum e machine code, si in final - uber-high-level: ASM ;-)
Aici vedeti principiul explicat mai sus in actiune. O mare parte din oameni nu vor intelege ce am avut in vedere, deoarece nu s-au deprins sa opereze cu astfel de notiuni; in timp ce un programmer a prins firul indata cum a citit low-level si high-level.

Mie imi place sa gindesc in astfel de simboluri si concepte, de aceea sunt asa cum sunt.
 
Re: aliona, taniusa, si alte specii

Cuvintele au o incarcatura psihologica gr8dude. Deci chiar daca il inveti pe cineva in loc de cuvantul BAD cuvantul UNGOOD la un moment dat va avea aceeas incarcatura, va crea aceleasi sentimente. Orice cuvant este asociat unei trairi. Iar cele abstracte la randul lor pe ceva mai simplu care sunt asociate trairilor.

Deci UNGOOD devine BAD si nu e privit ca NOT GOOD (adica nu trece prin ideea de bine ci sare direct la idea de rau). Mintea umana are nevoie de astfel de asocieri, asa e subconsitentul, de depinde de tine. Sentimente negative ai oricum, si ele sunt vitale. Durerea e importanta dar nu vei putea trai daca vei fi in durere tot timpul. Si invers.
 
Re: aliona, taniusa, si alte specii

Iaka taman de exemplu' cela te-ai aninat :-) "1984" este o carte care descrie o lume fictiva; a se utiliza doar ca referinta catre idei care, cu anumite modificari, pot ajunge in societatea noastra.


Totusi, tu gindesti din perspectiva unui om pentru care exista cuvintul 'bad' si cuvintul 'good', de aceea esti influentat de acest fapt. Trebuie sa iesi din cutie (think out of the box) :-)

Incearca sa descrii cum ii vei explica unui membru al acelui trib ce inseamna NaN, eps, -MAXINT, stiind ca in mintea lui nu exista simboluri pentru astea, exista doar {one, several, many}. Ce este pentru dinsul eps? many=MAXINT? sau many=45?


Totusi, inteleg punctul tau de vedere... dar, sa-mi amintesc de copilarie, cind aveam un lexic restrins.... Ce as spune eu atunci daca vedeam un blue-screen? "fscking piece of crap! i haven't saved the bloody file!", sau as spune ca "vad un ecran albastru si nu se misca mouse'ul"?

Sau, sa-mi amintesc de copilarie si sa-mi dau seama ca nu ma temeam de demoni si vraji pina cind nu am inceput sa privesc TV, sau pina cind sora nu a inceput sa-mi citeasca povesti in care figurau aceste simboluri?

Sau sa-mi amintesc cum nu gindeam despre dumnezeu si religie pina cind nu am vazut ca in sat este o biserica si babele isi fac cruce?


Ideea este ca nici demonii, nici dumnezeu, nici MAXINT, nici "fuck, crap, bloody" nu exista in capul meu deoarece nu am fost expus acestor notiuni. E ca un fel de 'culture shock', numai ca e 'idea shock' ('concept shock', 'symbol shock', etc)
 
Re: aliona, taniusa, si alte specii

Da dude, diferenta e ca orice om are sentimente negative. Cum am mai zis, exista cateva elemente de baza pe care iti construesti lumea. Daca vin extraterestrii astazi pe Terra su nu au notiunile de baza comune cu noi (nu ma refer la limbaj, dar de exemplu constiinta, vedere, instincte comune), atunci nu ne-am intelege cu ei in veci. E cum sa incerci sa comunici cu plantele, care nu au multe tangente cu lumea noastra... doar cateva elemente comune cu noi.

Ca sa-i explici cuiva un termen complex, te folosesti de termenii de baza. Iti voi da si un exemplu. Stii cum sa ii explici unui copil de clasa 1, de exemplu limita cand n->infinit din 1/n? Rezultatul e 0, asta se stie.

Uite unui copil poti sa-i zici in forma urmatoare:
- Imagineza-ti ca ai 1 paine si o infinitate de oameni (destul sa ai un numar enorm). Si imagineaza-ti ca vrei sa le dai o bucata de paine la fiecare. Cat le vei da fiecaruia?
Isi va da seama ca fiecaruia ii va reveni nimic (sau o faramitura atat de mica incat poate fi considerata zero in cazul unui numar enorm de oameni).

Asa ii explici impartirea la infinit, adica limita. Deci, oricui, ai putea explica o notinue daca vorbesti pe limba lui. Pana si orangutanii comunica cu oamenii, ai vazut emisiunea de la Discovery? Orangutanul in cauza intelegea notiunea banilor, chiar daca maimutele nu au bani... de ce? Hmm.. poti sa deduci, dar te las s-o faci singur.

So, mai crezi ca sunt IN THE BOX?

P.S. Acum gandeste-te cum sa-i explici idea de MAXINT...
 
Re: aliona, taniusa, si alte specii

nu, bai, o sa mi provoace indigestie :)

pt gr8dude> revin mai tarziu cu argumentele tale
 
Re: aliona, taniusa, si alte specii

Uite unui copil poti sa-i zici in forma urmatoare:
<snip>
Ceea ce ai facut este ca ai expus o minte 'curata' unei noi idei (folosind analogii & co), 'murdarind' acea minte cu noi simboluri si conceptii, "he is one of us now"^.

So, mai crezi ca sunt IN THE BOX?
There is no box ©




^ Daca studiem cu seriozitate cazul, atunci vedem ca lucrurile sunt nu atit de simple*. Trebuie mai intii sa explici ce inseamna infinit**, ce e o multime de numere, ce inseamna cardinalitatea unei multimi sau ce este o multime densa. La fiecare etapa trebuie sa 'cobori' nivelul de abstractizare, pina cind ajungi la acel nivel, a carui notiuni le intelege subiectul. Doar dupa asta putem spune ca victima a patruns in esenta 'limita 1/n, cind n->inf".



* ca sa nu scriu compl.... :-)

** odata am discutat cu o fata care era la virsta "la toamna voi fi in clasa a 1a". Si printre altele, am intrebat-o care e cel mai mare numar pe care il stie ;-) dupa un delta(t) destul de scurt ea spune un numar, era marisor. Nu tin minte exact, dar cuvintul-cheie 'milion' era acolo. Sa presupunem ca era 'un milion'. Eu o intreb "dar doua milioane nu e mai mare?". Ea se gindeste si spune ca e mai mare, dupa aia am rugat-o sa-mi spuna un numar si mai mare decit 'doua milioane'. Dupa citeva iteratii, ea continua sa mareasca numerele, si eu tot ;-) iar pe urma am fost intrerupti, si nu am reusit sa aflu ce va urma.

Ideea este ca ea nu a zis "omfg! of course, infinity! oh why didn't i think of it initially?! lol". Cred ca ar trebui sa incerce si altii asa ceva, sa vedem ce rezultate vor fi obtinute.

Cu asta am vrut sa arat ca pina cind subiectul testului nu trece prin toate etapele, nu poti fi sigur ca intelege. Iar daca a trecut prin toate etapele, atunci nu mai este o persoana care nu intelege ce inseamna "lim 1/n, bla bla".
 
Re: aliona, taniusa, si alte specii

Nea Piggye , aici tre' sa ii dau dreptate lui dude. La nivelul actual al stiintelor comunicarii , este acceptata ca adevarata propozitia "bad" diferit "ungood". Pe acest principiu a si fost creata de altfel programarea neuro lingvistica , cunoscuta ca NLP. Hipnotica presupune ca informatia este perceputa atit la nivel constient kit si la nivel subconstient. Bariera critica (constientul) va determina echivalarea acestor 2 termeni ("bad" si "ungood"). Totusi , aceasta bariera functioneaza doar partial , si poate fi evitata intr-o masura sau alta (starea de "transa" in sensul larg al termenului , nu neaparat hipnoza profunda). In plus , se mai presupune in hipnotica ca analiza informatiei la nivel subconstient se face independent de negatii (deci "Afara va fi soare" determina forma zilei senine si "Afara nu va fi timp urit" are un efect aproape invers , chiar daca logic este cam acelasi lucru).
In fuga scris , cam asta e , dar cum tot stim ca revine Spencer acush, si ne dezvaluie adevarul absolut merg sa ma culc. :)

PS: In rest ,aveti ceva dreptate ambii, fiecare de partea sa de baricada ,doar ca discutati in paralel
PPS: Dude , ii puneai tu intrebari incorecte fetitei. "Infinitul" nu e un numar din kite stiu eu , e concept matematic. Era de zeci de ori mai greu pentru ea sa dea raspunsul "corect" in astfel de conditii , cum ar fi de exemplu de multe ori mai greu sa depistezi o clona a Solarei (sa zicem, random) pe forum , daca shi-ar pune nume de baiat , sau daca ar avea nume de fata si si-ar raspunde singurica la propriile posturi scrise de pe celalalt user. La intrebarea "de ce?" las sa raspunda "prietenii" , pentru ca ei stiu :D
 
Re: aliona, taniusa, si alte specii

PPS: Dude , ii puneai tu intrebari incorecte fetitei. "Infinitul" nu e un numar din kite stiu eu , e concept matematic.
<snip>
Eu am intrebat "care e cel mai mare numar pe care il cunosti?", nu am spus nimic despre infinit.

Dupa citiva pasi de 'numar vs numar++', ar trebui sa aiba loc o trecere de la cantitate la calitate, si sa se genereze o idee de tip "nu exista cel mai mare numar" - la asa ceva ma asteptam, sau la concluzia "nu stiu care e cel mai mare numar" (care tot e una sanatoasa), dar am fost intrerupti dupa dour doi sau trei pasi...
 
Cred ca singurul lucru pe care il pot spune prenumele despre cineva, e cum ar fi vrut parintii lui sa fie. Totul e sa identifici romanul, filmul, sau perceptia generala din perioada in care i-a palit pe botezatori inspiratia.

Iata, meditam la numele de Otilia :D ... si imi dau seama cat de mult si-ar fi dorit mamica ei sa aiba o fetitza cuminte. :super:
 
Umbreon acelas NLP vorbeste de asocieri, ma rog, mai in termenologie sunt asa zisele ancorele, nu? "Afara nu va fi timp urat" se leaga de asa zisa ancora, sau aproape ancora, "urat", asociata a unui sentiment de neplacere. Daca tu inveti un copil ca acel cuvant inseamna bine, el il va percepe ca atare. BINE si RAU exista in subconstientul nostru de cand ne nastem, una e asociata placerii alta neplacerii (:), simplifica cuvantul, stiu ca te-ai prins).
De aceea, NLP-ul elimina ancorele negative din comunicare dar asta nu inseamna ca ele nu exista, si nu inseamna ca nu se vor reasocia altor cuvinte pentru ca creerul alege intotdeauna shortcut-urile. Linisteste insa faptul ca ancorele pozitive se instaleaza mai usor ca cele negative... sau poate doar asa spun ei?

E ca si cazul daltonistilor (cred ca asa se scrie), cei care nu vad bine culorile. Chiar daca el vede rosu in loc de verde, el tot verde il va numi, pentru ca a invatat de mic copil ca acea culoare se numeste asa. Daca ii faci teste specifice poti sa-ti dai seama ca sufera de aceste probleme, altfel nu vei sti. Cu toate astea, nu va avea probleme la semafor cu masina. Poate doar in cazul in care are culori suprapuse si semaforul e orizontal. In acest caz nu va deosebi rosu de verde, vazand la fel.

Deci, ceea ce vreua eu sa zic, nu cuvantul in sine conteaza ci sentimentele, emotiile legate de acele cuvinte. Fiecare cuvant e de fapt o eticheta pe care noi o atribuim lumii, iar daca noi 2 avem aceleasi etichete atunci putem comunica, daca nu atunci avem probleme. E cazul unei persoane ce se duce intr-o tara straina. So, nu cuvantul in sine conteaza, ci ceea ce sta dupa acel cuvant, incarcatura emotionala, perceptiva.

P.S. Daca vorbesti cu o persoana normala prin negatia binelui il faci sa inteleaga ca e rau si in acelas timp ai un efect bun, asta e adevarat si sunt de acord. Dar ca sa faci pe cineva sa inteleaga ce inseamna NOT GOOD el trebuie sa aiba eticheta BAD, care e elementara. Care semantic sunt la fel, noi insa le percepem diferit. Ok, deci NOT GOOD e format din 2 etichete elementare (nu ma refer la cuvinte), eticheta pentru NEGATIE si eticheta pentru BUN.

2gr8dude: era doar un exemplu, poti sa-l simplifici si vezi ca e adevarat. Bazandu-te pe elementele de baza construesti totul. E logic ca trebuie mai intai sa explici ce inseamna infinit, impartire, etc. De aia mai intai inveti sa citesti. Dar nu vrei sa zici ca afirmatia mea nu e adevarata?

P.P.S. NLP-ul e creat pe un model logico-matematic, aceeasi fondatori sunt veniti din randurile expertilor de informatica. Sau cel putin unul din ei, nu mai tin minte bine istoria.
 
Gr8dude> am facut o simpla observatie> nu am argumente reale care sa mi o sustina> tocmai deaceea am scris in sectiunea romantica. Acuma despre infiniturile tale> nivelul actual al stiintei poate fi inteles de orice om... prin abstractizare . Faptul ca limita din 1/n este 0 nu este o chestie de matematica... este o chestie de observatie reala... Dk newton si leibnitz au vrut sa transpuna chestia asta reala intr un limbaj matematic care sa fie folosit mai apoi in alte domenii, e treaba lor. Cert este ca revolutia industriala a facut lumea sa aiba nevoie de calcul integral si diferential.

Multimile de numere, cardinalitatea, mulmile dense(sirurile cauchy pt dumnezeu) sunt decat o transpunere a realitatii intr un limbaj comod si accesibil oricui.

Oamenii vroiau sa aiba certitudini ... si au inceput sa masoare, sa analizeze, sa observe.... Iar procesul de masurare> atunci cand un mester masoara lungimea grinzii si scrie in carnet 2 metri(sau orice alta valoare) ce altceva este decat o simpla functie? Matematica insasi este o functie care duce lumea reala in lumea abstracta(lumea numerelor).

Un negru nu trbuie sa inteleaga ce inseamna Maxint> trebuie sa stie ce subintelege aceasta notiune> ca este valoarea maxima dintr o multime intreaga bla bla... si in plus, are o valoare bine definita> este un numar. Mai dramatic este faptul ca pana nu demult insasi omenirea nu avea o defnitie clara a notiunii de "numar".


Acuma revin la motanul nostru cel destept.... care pt prima data a spus ceva adevarat(in afara de faptul k sunt un geniu :) ).

Pe acest principiu a si fost creata de altfel programarea neuro lingvistica , cunoscuta ca NLP. Hipnotica presupune ca informatia este perceputa atit la nivel constient kit si la nivel subconstient.

in primul topic vroiam de fapt sa aflu dk nu cumva la nivel inconstient un copil este afectat de numele pe care il are. Gandeste te la niste parinti care aleg cu grija numele noului nascut, uneori inspirandu se din istoria universala, alteori din istoria propriului neam. Gandest te cum i se va repeta copilului respectiv ca bunicul lui a fost asa si asa, k poarta numele lui si nu trebuie sa l faca de ras. Gandeste te la ceea ce simte un copil care citeste o carte a unui autor cu acelasi nume scrisa acum sute de ani. In functie de numele sau, copilul respectiv va fi tachinat la scoala prin diverse porecle... Si nu ma refer decat la prenume. Numele te repezinta... exact asa cum exista lumea reala si lumea abstracta(matematica), EXACT asa exista in personalitatea copilului o lume interioara si exterioara. Numele sau(pe langa corpul fizic) este ceea ce l reprezinta in lumea exterioara. De fiecare data cand cineva i se va adresa o sa l cheme pe nume. Este ca o functie care solicita empatie. Acuma gandeste te la cate porecle se poate forma cu numele Aliona.... Gandeste te dk poti sa pronunti "Aliona" pe un ton nervos, negativ.... nu... si asta pt ca numele respectiv este placut.... apoi mai are si diftogul ala "io" care il face sa sune ca o dezmierdare... Gandeste te la implicatiile astea asupra copilului...

PS2>intotdeauna exista o functie care sa lege doua multimi(cu toate ca n as pune mana n foc pt asta)... chiar dk nu este bijectie ;)
 
Spencer, probabil pentru prima data in istoria forumului sunt de acord (in parte) cu ceea ce spui. Dar e cam acelas lucru pe care l-am zis eu, so nu vad utilitatea ta pe forum:).

Spencer, probabil numele are un efect, dar e infinit mai mic decat orice altceva. E ca si limba, care are influenta asupra subconstientului si personalitatii insa nu decide totul, mai mult, are efect mic asupra comportamentului tau.
 
Forta gravitationala scade invers proportional cu patratul distantei.... Insa nu are o limita reala... La infinit este nula... dar la numarul ala despre care vorbea fetita lui Gr8dude(probabil a spus 100 milioane) ea exista... cu toate ca este foarte mica... aproape neglijabila.

PS> eu inca te urasc :p
 
Aham, si de aia ceea ce e neglijabil noi numim zero... Acel zero insasi e un concept destul de abstract. Mai complex decat conceptul de alte numere. De aia si 0 a fost introdus in matematica mai tarziu.
 
In psihologia cognitiva vorbim despre scheme cognitive si distorsiuni cognitive. in scemele cognitive grupam etichete vrebale, contexte, reactii adecvate, clasificam lumea din jurul nostru si cu aceste clasificari operam in viata reala... distorsiunile cognitive sunt acele care se aborb cel mai rapid si din care rezulta prejudecati, stereotipii, mentalitati, judecati de valoare... toate acestea au conotatie negativa din punct de vedere al comunicarii asertive, sa ii spunem asa, si sunt cel mai rapid adoptate... astfel pe undeva NLP nu are dreptate... are dreptate doar la nivel ca ancorele pozitive ajuta comunicarea... insa ancorele negative sunt mult mai greu de schimbat sau de modificat si de obicei acest lucru nu este posibil in profunzime... doar daca nu formatam hardul. si prin hipnoza acest lucru nu este posibil.

pentru a usura comunicarea, asa cum a zis piggy, noi operam cu etichete verabale. insa aceste etichete verbale le folosim pentru o serie intreaga de comportamente si trasaturi si de multe ori avem impresia ca vorbim despre acelasi lucru cand nu este chiar asa... orice eticheta are subsumat o serie de comportamente exterioare, interioare, reactii emotionale, vegetative... si cataoedata ceste etichete lingvistice ne induc in eroare, pentru ca nu verifica tot timpul. insa pentru comunicarea comuna sunt suficiente... desi duc la etichetari rapide care se transforma rapid structuri cognitive de sine statatoare ... aici am putea discuta si despre impactul primei impresii, dar asta este deja alta tema.

eu vad diferenta intre bad si notgood la nivelul asocierii emotionale mai light pentru al doilea concept, insa sensul ramane acelasi si presupune aceleasi reactii ;i aceleasi judecati de valoare... exista in ziua de azi cuvinte care au capatat o conotatie negativa pe parcurs, fiind folosit exclusiv pentru a numite situatii... de ex cuvantul negru... nu este nimic jignitor in el, insa acum negrii se simt jigniti cand cineva foloseste acest cuvant referindu-se la ei... cuvintele usuale sunt mult mai incarcate de sens si emotie decat cele mai putin utilizate sau combinarile mai putin uzuale

limbajul influenteaza modalitatea de a explica lucrurile, insa nu modul de gandire ... limbajul pretentios nu ajuta la comunicare si nu ajuta prea mult la intelgere... doar complica si abstractizeaza comunicarea...
dude in viata de zi cu zi modul tau de comunicare incurca si limiteaza apropierea... pe langa faptul ca in relatiile interpersonale aceste simboluri nu au dreptate tot timpul... nu conteaza pana la urma cum spui, cata vreme celalalt te intelege :D si este foarte important sa stii cand sa folosesti un mod de gandire sau altul... pe langa faptul ca acest mod de gandire este mult prea vast si vag in economia acestei discutii...:D

revenind la nume... numele iti ofera identitate. este primul element care te face sa te percepi pe tine ca persoana unica, de sine statatoare... in jurul numelui se cladeste de fapt personalitatea ta... si are anumite conotatii... dupa intonatia numelui tau, dupa modul in care esti alintat copilul creaza numite ancore de reactie la stimulii din jur... poti sa spui ca Ego se dezvolta pornind de la nume... si mai departe se dezvolta stima de sine, autoeficacitatea, autosuficineta, locusul de control.
nu sunt de-acord ca nule etau favorizeaza o anumita kharma... doar ii predipsune pe cei din jur sa aiba anumite expectante de la tine si atat, pentru ca personalitatea se bazeaza pe valori, reguli, reactii, capacitati intelectuale care sunt insustite in primul rand prin interemdiul parintilor, care vor actiona conform propriilor conceptii de viata, nu ale lui Napoleon :D... omul inainte de toate este o individualitate si numele este pur si simplu inca o eticheta in multitudinea de etichete pentru a favoriza comunicarea.

am acris cam mult si nu stiu daca la obiect, dar cam asa vad eu anumite lucruri de care ati pomenit voi mai inainte.
 
Oameni buni, discutia asta incepe sa-mi placa ;-)

Ceea ce m-a atins; Spencer, eu nu am scris ca Prolog e low-level. Mai citeste o data si atrage atentie la virgule si negatii, daca ajungi la aceeasi concluzie, atunci trebuie sa-ti schimbi parserul :-)

in primul topic vroiam de fapt sa aflu dk nu cumva la nivel inconstient un copil este afectat de numele pe care il are. Gandeste te la niste parinti care aleg cu grija numele noului nascut, uneori inspirandu se din istoria universala, alteori din istoria propriului neam.
<snip>
Cu asta sunt de acord, si aceasta este evident. Dar nu este ceea ce ai inceput tu sa descrii in mesajele initiale, cel putin asa am perceput eu. Explic de ce.

Daca intr-o lume post-WW2 numesti un baiat Adolf, el risca sa fie perceput din start ca un nazi, pentru ca a fost cindva asa un om, pe care il stim cu totii.

Daca intr-o lume post-9/11 numesti un baiat Osama, el risca sa fie perceput din start ca un terorist, pentru ca exista asa un om, pe care il stim cu totii.

Propun doua dependente functionale:
  • (a) Nume -> Comportament|Reactia publicului
  • (b) Context istoric|economic|social|etc -> Nume -> Comportament|Reactia publicului|etc
Eu am inteles din start ca vorbesti despre (a) (numarul de vocale, lungime, etc)

Iar ceea ce ai scris, si am citat mai sus, se refera la (b).

Pentru a sesiza diferenta, imagineaza-ti ca Osama ar fi fost un om care a elaborat un medicament anti-SIDA. In acest context numele acesta ar primi o valoare mult mai zmeurie.

Deci, putem conclude ca dependenta functionala (b) poate fi redusa la: Context istoric|economic|social|etc -> Comportament|Reactia publicului|etc

Iata de ce am spus ca nu exista o legatura intre nume si comportament.


Problema e ca noi vedem intrebarea in feluri diferite:
  • low-level: lungime, # vocalelor, # silabelor, etc (a)
  • high-level: incarcatura logica asociata cu un nume in contextul evenimentelor istorice (b)
In paranteze am indicat care din ele ii vine in corespondenta dependentelor propuse mai sus.

Dupa parerea mea, ponderea lui (b) este mare, iar ponderea lui (a) este cu mult mai mica, nu zic nula, dar in orice caz epsilonica :-)
 
Aham... vad ca pana la urma ajugem la concluzia ca suntem cam de acord intre noi.

Revin la ideea posturilor de mai sus, unde se vorbeste de comunicare intepersonala. Asa cum a mentionat si adrenalina, negru a devenit jignitor, astfel si UNGOOD poate deveni absolut echivalent cu rau chiar daca trece prin NOT si GOOD la inceput. Depinde cat il folosesti si in ce circumstante. La fel e diferit de UNGOOD perceput de mine si UNGOOD perceput de gr8dude.

De aceea comunicarea elementara este simpla si cea abstractizata e complicata.

Ca exemplu te iau pe tine gr8dude. Tu te exprimi intotdeauna intr-un stil logico-matematic, care insa nu e intotdeauna adaptat situatiei(apropo de out of the box). Mentii acest stil unilateral in orice situatie iar ceea ce comunici va fi perceput diferit de cititori diferiti. Eu, si altii din domeniul informaticii vor fi mai aproape de idea ta ca oricine(nu zic ca suntem unicii si nu neaparat intotdeauna) altii insa mai departe. La un moment dat putem sa discutam in contradictoriu despre un subiect stand de aceeasi parte a baricadei. Dar comunicand in mod diferit(protocoale diferite:) ) nu ne vom intelege si se intampla des situatii de acest gen.

Astfel crezand ca ne exprimam clar si logic de fapt vom intra in confuzii.

2gr8dude: nu am avut nici cea mai mica intentie sa te jignesc sau ceva de acest gen.

P.S. Probabil e cea mai interesanta discutie de pe ROMANTICA :)
 
Back
Top