Criza din Ucraina

Tare imi este teama ca vor reusi prorusii. Rusia nu isi permite la granitele sale o tara de marimea Ucrainei sa intre in NATO, pentru ca asta e miza actuala. Ce ar face Rusia cu flota militara aflata in porturile ucrainene? Pozitia Rusiei la Marea Neagra ar fi compromisa pe termen lung sau pentru totdeauna. Asa ca nu cred sa reuseasca democratii. Sa dea Dumnezeu sa ma insel.
 
Din pacate pentru duo-ul pro-occidental Iuscenko-Timosenko, Ucraina este o tara mult prea sfasiata intre Est si Vest pentru a ajunge la liman. Singura solutie este renuntarea la estul Ucrainei, in caz contrar intreaga tara va fi fortata sa ramana politic in ograda Federatiei Ruse. In estul Ucrainei exista o puternica minoritate rusa de vreo 9 milioane, populatie care voteaza masiv cu comunistii si socialistii. Decat cu coloana a V-a in propria ograda, mai bine fara. Si asa Ucraina actuala este o constructie artificiala, prelungirea conflictului intern este inutil. Singura solutie este impartirea tarii in doua, oricat de SF suna. Cum ma tem ca nimeni nu isi permite sa ia o asemenea decizie, singurul rezultat posibil este infrangerea coalitie Iuscenko-Timosenko de fortele comuniste si pro-ruse din Ucraina.
 
Atunci cand nu se cunoaste despre situatia reala din Ucraina se trece la explicatii geopolitice.
Putin poate stiu ca oligarhia ucraineana este destul de puternica pentru a avea propriile reguli de joc.
Desigur victoria va fi de partea lui Iusenco, ministrul apararii si cel de externe deja si-au declarat sprijinul total fata de presedinte.
S-a discutat prea mult despre o eventuala divizarea a Ucrainei, deobicei in politica anume lucrurile care par cele mai probabile nu se intampla.
Oricum este clar ca victoria lui Iuscenco va fi destul de subreda: popularitatea sa a scazut destul de mult, iar o mare parte din deputatii oranj au trecut in tabara lui Ianucovici. Mai exista si vesnica rivalitate dintre Timosenco si consilierul prezidential Poroshenko care de fapt a si creat conflictul dintre cei doi parinti ai revolutiei portocalii.
Probabil ca occidentul va sustine o cale mai autoritara, asa cum a facut in Moldova pentru a evita toate acestea "efectele democratiei " care provoaca consecinte neplacute pentru Europa.

Ceea ce ma surprinde cel mai mult este asemenarea scenariilor dintre Romania si Ucraina. Ar fi bine sa incerce cineva sa faca o paralela dintre evenimentele din cele doua state.

PS: Referitor la "fortele pro-comuniste", Comunistii inaintea revolutiei oranj au fost aliati ai lui Iusenco si Timosenco, organizand chiar actiuni comune impotriva "democratului" presedinte Kucima.

Este clar ca oricum cineva incearca infaptuirea unui scenariu unic pentru Georgia, Ucraina, Moldova, Ucraina, Belorusia. Intre timp aceste scenarii au fost aduse la bun sfarsit doar in Republica Moldova si Georgia, in timp ce Romania si Ucraina schiopateaza in ciuda venirii spectaculoase a "portocaliilor".
 
as dori sa stiu cum schiopteaza Ro si as dori sa stiu cum poti sa pui pe acelasi loc un stat european cu unul CSi... militant, ca intotdeauna vorbesti fara sa gandesti deloc.
 
Instabilitatea dovedeste inexistenta unor grupuri de interese si a unie clase politice bine consolidate. Sarcina noii generatii de politicienii este depasirea generatii "post-comuniste": Eltzin in cazul Rusiei, Shevarnadze in cazul Georgiei, Snegur, Lucinski, Urecheanu, Braghis in cazul Moldovei, Iliescu, Nastase, Geoana in cazul Romaniei.
In Moldova s-a reusit din cauza unui "antibiotic" temporar - PCRM care este singurul cointeresat in formarea unei noi generatii de politicieni rupti de generatia perestroicii.
Intre statele socialiste mai exista totusi inca o legatura stransa, de aia schimbarile de la Moscova se propaga treptat in tot lagarul ex socialist. Venirea lui Putin la putere in 2000 intr-i anumita masura se mimeaza in restul statelor. Apar grupurile de interese locale, car nu prea pot fi dirijat din exterior.
Romania la acest capitol este destul de slaba, grupurile de interese romanesti nu fac decat sa intermedieze gruparile straine din Romania: rusesti, turcesti, maghiare etc.
Romania este un stat care nu dipsune de nici un fel de "interese de stat", aceasta problema in genere pune sub semnul intrebarii capacitatii Romaniei de a exista ca stat. Problema Ucrainei consta in repartizarea grupurilor de interese pe diverse regiuni: Ianucovici - Donbas, Iusenco - Ucraina de Vest, iar in Crimeia domina capitalurile turcesti si rusesti.

Pentru o stabilitate un stat are nevoie de o rezultanta de interese a tuturor grupurilor. Cat de opuse acestea nu ar fi ele trebuie sa identifice puncte comune. Doar in acest caz se poate identifica sensul existentei unui stat.

PS: Un stat nu exista mari diferente intre un stat CSI si Romania, dezvoltarea unui stat depinde de fortele sale interne si nu de structura internationala din care face parte.
Situatia societatii romanesti este una din cele mai dezastruase din Europa. Chiar ca Romania ocupa locul 1 in Europa dupa avorturi este un indicator foarte serios pentru caractericzarea dezintegrarii romanilor ca natiune si ca stat.
Conform unor date jumatate din femeile romance si-au facut avort cel putin odata, 20% din femeile romance au cel putin 4 avorturi.
 
Tare cred ca Iu64enko si-a semnat condamnarea la moarte dizolvind parlamentul,ramine de asteptat,insa dupa ultimele sondaje,Ianukovi4 si partidul de regiuni precum si socialistii si comunistii cistiga constant,iar alegerile l-ar aduce pe Iu64enko mai jos decit isi inchipuie
 
Raportul e aproximativ 50 la 50. 33% - Ianukovici, 24,5 %Timashenko, 9,4% Iushenko, comunistii aproximativ - 5%.

Comunistii sunt flexibili, nu este neaparat sa se asocieze cu Ianucovici, ei se vor asocia in dependenta de circumstante.
 
Iu64enko si-a semnat condamnarea la moarte dizolvind parlamentul
da, media rusa nu oboseste sa repete ac. fraza... in diferite forme si cu diferite ocazii... cred eu ca ntr-un fel sau altul vom fi afectati si noi, mai bine zis zona Transnistreana... Iusenco nu va ezita sa-si schimbe pozitia fata de problema separatismului, daca va avea nevoie de suportul Rusiei...
impartirea tarii in doua, oricat de SF suna
...cam asa a inceput pregatirea ideologica a maselor in URSS in '39, cu referinta la Polonia, iar mai devreme schema a fost probata de nemti in Cehoslovacia.
s-ar putea ca Rusia sa incearce sa distraga atentia UE de la rezolvarea problemelor interne [de ex. sec. energetica] si s-o complice cu problemele tarilor limitrofe-MD-Transnistria; -UA-Est/Vest... diversionistii lu' peste...
 
Pentru militant...

Nu stiu cum de ai tras concluzii comparand situatia din Romania cu cea din Ucraina la capitolul crize politice, cand nu ai cum dpdv logic sa compari 2 evenimente cu efecte si cauze diferite. In Ucraina este vorba de de cu totul altceva, este vorba de aderarea vest sau est. In romania toate partidele politice au aceeasi viziune...pro-europeana. Poti compara criza politica si insitutionala din Romania..poate...si repet poate cu criza din Ungaria, sau cea din Austria sau cu perpetua criza guvernamentala din Italia care au cam aceleasi cauze si efecte ca si in Romania.
Acum, nu inteleg cum poti zice ca Romania nu are interese de stat, cand de 10 ani de zile am trait experimentand reforme economice considerate de resuscitare concediind 3 milioane de oameni, eliminand indrustrii dupa industrii ca sa cream premisele competitivitatii cu scopul de a adera pe rand la NATO, EU si a ne incadra pe lungul drum spre convergenta europeana...si in afara de convergenta care este un proces de lunga durata restul au fost indeplinite. Daca aderarea la NATO, EU nu reprezinta interese ale unui stat ca Romania atunci ce inseamna interese?

Asa ca militant inainte sa deschizi gura aia, gandeste-te la ce zici si ai grija sa ai o anumite logica in ceea ce zici...

Conform unor date jumatate din femeile romance si-au facut avort cel putin odata, 20% din femeile romance au cel putin 4 avorturi.
Sa inteleg ca ai avut 4 frati?
Poate ne dai si noua o sursa a datelor mentionate de tine...as fi curios...daca 50% din femei au facut un avort si alte 20% 4 avorturi, inseamna la 5 milioane de femei...5 milioane de avorturi in 4 decade si daca stau si impart si raportez la populatia bucurestiului inseamna ca daca ma duc maine la maternitatea din giulesti trebuie sa ma astept ca 500 de femei sa avorteze maine...oricum inseamna ca daca nu ar avorta populatia romaniei s-ar dubla la fiecare ...15 ani?
 
radoolian e straniu sa afirmi ca partidele din Romania se lasa conduse de idealuri,idei marete,ideologii. Pur si simplu este o lupta pe guvern ,la care participa si presedintele,care vor sa mai suga oleaca de bani din ce mai e de privatizat,sau favoruri facute unor mari firme etc. Daca intrebi toti sint pro-europeni,are vreo relevanta? Fiecare partid isi sustine proprile firme si interese..guvernarea e ceva ce se face pe multi,multi bani..Probabil asta si presupune capitalismul,centru-dreapta..etc...dar a fost si un partid socialist la guvernare atitia ani,si numai socialist n-a fost.
 
Vreau sa fac 2 lucruri clare:

1. Nu exista o noua generatie de politicieni. Trebuie sa asteptam solutia biologica (cel putin inca 2 generatii).
2. Odraslele actualilor lideri vor mosteni valoriile lor (lipsa de moralitate, bun-simt, egocentrism etc.) si ii vor inlocui cu succes(se formeaza deja grupuri de tineri politicieni: Elena Basescu, Cocos Junior, Hrebenciuc Junior, sau altfel spus FSN-ul reunit si un afacerist oportunist).
3. Situatia nu este disperata, nu avem nevoie de hoarde de legionari ca sa ne "salveze", ci de timp, pace, liniste si dialog intre oamenii care s-au opus curentului actual, care incurajeaza coruptia, ticalosia si valorile materiale.
 
Depinde ce intelege fiecare din notiunea de "noua generatie" in sens politic presupun ca este vorba de persoane care nu sunt legate de vechiul sistem, indiferent de mentalitatea si ideologie.
Prin vechiul sistem am in vedere cel post-socialist, pentru sistemul comunist a fost distrus de elementele degradate moral al nomenclaturei comuniste, lipsite de o identitate ideologica.
 
radoolian e straniu sa afirmi ca partidele din Romania se lasa conduse de idealuri,idei marete,ideologii.
?? N-am afirmat asa ceva...de ce se gaseste mereu cineva sa rastalmaceasca ce zic?
 
Sventlana;171747 said:
radoolian e straniu sa afirmi ca partidele din Romania se lasa conduse de idealuri,idei marete,ideologii.

Radulian a raspuns. Trebuie precizat ca a te lasa "condus de idealuri, idei marete" se potrivea mai degraba declarativ partidelor comuniste. De ideologii da.


"Pur si simplu este o lupta pe guvern ,la care participa si presedintele,care vor sa mai suga oleaca de bani din ce mai e de privatizat,sau favoruri facute unor mari firme etc."

Este vorba de o lupta pentru guvernare. De privatizat nu prea mai exista nimic. In cazul favorurilor este adevarat atunci cand e vorba de contracte de stat.


"Daca intrebi toti sint pro-europeni,are vreo relevanta?"

Are si inca una mare. Chiar si imbecilii extremisti sau "fostii" comunisti au ajuns la concluzia ca fara UE nu se poate face nimic.


"Fiecare partid isi sustine proprile firme si interese..guvernarea e ceva ce se face pe multi,multi bani.."

Este exact invers. Grupurile de interese, si nu e nimic rusinos in asta, isi sustin financiar partidele pentru a ajunge la putere. Coruptia apare, reiau, numai in cazul contractelor cu statul.

"Probabil asta si presupune capitalismul,centru-dreapta..etc...dar a fost si un partid socialist la guvernare atitia ani,si numai socialist n-a fost."

Da, capitalismul este o chestie foarte pragmatica. Atata timp cat capitalistul castiga bani o sa creasca salariul angajatilor pentru ca acestia sa poata cumpara mai mult din produsele sale. Are cineva ceva de pierdut din asta? Partidele socialiste europene crezi ca fac altceva? Diferenta intre dreapta si stanga europeana e foarte mica, si se refera in special la redistribuirea bogatiei nationale. De obicei dreapta mai mult "aduna" in bugetul statului iar stanga "imparte" mai mult. Cate odata stanga imparte prea mult(vezi cazul Germaniei unde somerii primesc bani si pentru mancarea cainelui) si atunci la un moment dat se ajunge la o criza a statului care nu mai are bani pentru dezvoltarea economica. Totul e o problema de echilibru. Dar nu era vorba in nici un fel de Dreapta sau Stanga extremista, care sunt la fel de nocive.
 
adrenalina;171299 said:
iata ca pana la urma s-a dizolvat Parlamentul in Ucraina, dupa lungi zbuciume... normal ca vor urma alegeri anticipate... care credeti ca vor fi rezultatele? ce ptonosticuri faceti?

Cei trei actori majori ai crizei, UScenco, Timosenco si Ianucovici, sunt produse ale sistemului cucimovist. E un lucru bine stiut si tot atat de bine uitat cand e vorba de a indobitoci masele. Toti trei au detinut posturi de varf in guvernul lui Cucima si toti trei si-au agonisit averile gratie acestuia. Si ce averi ! Cu alte cuvinte, avem de a face cu trei insi trasi la acelasi calapod, deopotriva de cinici, corupti si ahtiati dupa putere.

UScenco si Timosenco au inteles insa destul de repede ca in spatiul post-sovietic un om politic nu-si poate aseza legitimitatea politica exclusiv pe vointa poporului, exprimata prin voturi, mai fiind nevoie si de miruirea acordata de Occident. Poti fi oricat de corupt, oricat de incapabil, dar din momentul in care ti-ai lipit pe frunte eticheta de pro-occidental, drumul spre domnie iti e proptit financiar si mediatic de intreaga masinarie politico-administrativa a Vestului. Bineinteles, aceasta strategie nu aduce roade decat daca reusesti sa faci din rivalul tau reprezentantul Baubaului rus. Lui Ianucovici acest aspect i-a cam scapat din vedere. In realitate, pentru a ne da seama cat de pro-rus e Ianucovici e deajuns sa cautam declaratiile pe care acesta le facea cand era premierul lui Cucima. Citindu-le iti dai seama ca tipul e tot atat de pro-rus ca papa de la Roma. Ianucovici a pierdut partida mediatica in doua privinte :s-a lasat redus la postura unei marionete a Kremlinului si n-a stiut sa exploateze electoral faptul ca fiind premier sub Cucima Ucraina inregistra o crestere economica anuala de 10-12%, spre deosebire de guvernarea portocalie ulterioara care a distrus in cateva luni intregul potential de crestere.

Drama ucrainenilor e ca au de ales intre doua clanuri de hoti notorii, unul avand avantajul de a fi bun gospodar, altul de a fi sustinut de salonardul si mult prea influentul Occident.
 
Ai dreptate. Occidentul, incepand de la malul Prutului, este de vina pentru ca exista atatia prosti.
 
Rapax;172757 said:
Ai dreptate. Occidentul, incepand de la malul Prutului, este de vina pentru ca exista atatia prosti.

Iara te bagi in seama. Am remarcat de mai multa vreme ca obsesia replicii cu orice pret si la orice subiect e semnul tipilor superficiali.
 
MirK;172786 said:
Iara te bagi in seama. Am remarcat de mai multa vreme ca obsesia replicii cu orice pret si la orice subiect e semnul tipilor superficiali.

Sunt de-a dreptul incantat ca ma studiezi si ma analizezi asa de bine. Cu multa munca poti ajunge un bun psiholog(?). Ai reusit sa termini liceul?
 
Back
Top