Cum traiesc rusii in Moldova: BBC

BetaMax;200237 said:
Limba literara cu accent de Bucuresti? Cum vine asta?
In primul rand in Bucuresti se vorbeste limba rromana gen; misto, naspa etc. etc.
Consider intrebarile tale drept retorice (ne facem ca nu intelegem despre ce e vorba).
Prin "limba literara" inteleg limba in care ordinea cuvintelor (topica propozitiei) este in concordanta cu normele academice, iar cuvintele folosite sunt din fondul de baza al limbii romane, adica, in cazul practic al discutiei de aici, nu sunt regionalisme, rusisme sau englezisme.
Prin "accent de Bucuresti" inteleg modul de a pronunta cuvintele
(adica fara multi de "sh" ca la Chisinau).
Aici dau un exemplu:
Pavel Stratan vorbeste la TVR cu accent foarte apropiat de cel bucurestean
(caci e normal ca omul sa mai pastreze ceva din accentul invatat la mama acasa),
iar dupa ce termina interviul se apuca de cantat in cel mai pur accent moldovenesc si cu ceva regionalisme in text.

Bineinteles ca avem in Bucuresti jargoane si limbaj de cartier, dar nu am pretins ca aceasta este limba literara.

Totodata tin sa observ ca limba romana literara este cea cu accent si vocabular de Bucuresti din motive politice, deci este o conventie si atata. Daca, ipotetic vorbind, statul national roman s-ar fi format avand drept centru politic Transilvania, am fi vorbit azi o limba romana cu influente maghiare in vocabular.

Cer scuze cititorilor pentru ca m-am indepartat de la subiect si propun sa revenim la problema rusilor din Moldova.
 
da, eu il astept pe militant sa imi spuna daca a descoperit in ce tara traieste. si daca totusi traieste in MD, sa imi explice afirmatia ca posturile cheie din MD is ocupate de romani, da nu de rusi. chiar vreau tare sa aud chestia asta. va fi mai interesant decat orice fantasy...
 
Dami exemple de persoane concrete, pentru ca eu nu cunosc rusi in "posturile cheie".
In Basarabia, dar chiar si in Rusia, notiunea de rus a devenit destul de relativa. Exista, sa spunem,etnici rusi care se considera romani. Exista romani care se considera rusi. Exista rusi si romani care se considera moldoveni.
In primul rand exista o diferenta mare intre etnos ca fapt real si identitate etnica. Mai exista in basarabia si asa categorii de persoane care nu se considera a fi apartinand unei etnii (tata evreu, mama kazaha) insa se autoidentifica cu cetatenia pe care o au, deci se considera moldoveni.
Problema identitara nu este asa de simpla precum se pare. Nu suntem in Ardeal, unde maghiarii sunt maghiari si romanii romani.
E si normal ca multe functii sunt detinute de cei din oras, asa e in orice tara. Asa s-a intamplat ca majoritatea populatiei oraselor Basarabiei a fost candva rusofona (in notiunea de "rusofon" se pot include si etnicii romani).
 
Vreau sa reformulez intrebarea anterioara, tinand cont ca sunt din Romania
si ceea ce stiu despre R. Moldova este doar din auzite:

In cadrul discutiei curente, sa definim conceptele de rus si, respectiv, de moldovean/roman cu cat mai multa larghetze si intelegere:
- rus din R. Moldova este o persoana care se declara ca atare, are parinti rusi, vorbeste in casa limba rusa si nu ma intereseaza daca stie si romana, engleza sau alte limbi
- moldovean/roman din R. Moldova este o persoana care se declara ca atare (fara sa fac acum diferenta de declaratie la recensamant intre "moldovean" si "roman"),
vorbeste acasa limba romana sau moldoveneasca (iarasi, nu vreau sa intru in disputa limbii romane/moldovenesti vorbite in RM) si poate ca stie si rusa si poate ca o vorbeste pe strada la Chisinau.

In aceste conditii de discutie, as dori sa mi se raspunda la intrebarile fundamentale pentru a intelege emigratia rusilor din Moldova ce s-a produs indubitabil dupa 1989:
- posturile de conducere din fabricile si institutiile publice din Republica Socialista Sovietica Moldoveneasca erau detinute in proportie mica/medie/mare de catre rusii din Moldova in perioada imediat premergatoare declararii independentei din 1989? (ma refer, mai precis, la anii 1985 - 1989)
- aceleasi posturi de conducere sunt astazi, in 2007, detinute in proportie:
mult mai mica/aceeasi proportie/mai mare
de catre rusii din Moldova comparativ cu situatia din 1989?
Propun sa facem abstractie de schimbarile care au intervenit in economia si institutiile publice din R. Moldova din 1989 si pana azi, adica nu conteza ca unele fabrici s-au inchis,
nu conteaza ca Partidul Comunist din 1989 s-a transformat sau nu s-a transformat in Partidul Comunistilor din 2007 si rolul lui in societate s-a schimbat, nu conteaza ca in Transnistria situatia e cu totul alta (propun sa excludem Transnistria din contextul intrebarii mele)
etc.
Poate mi se detaliaza evolutia acestui fenomen in decursul anilor 1990 - 2007.

Apreciez orice raspuns constructiv la intrebarile mele.
Nu cer o justificare stiintifica la raspunsurile pe care mi le veti da,
doresc doar parerea voastra ca simpli cetateni traitori in RM.
Nu doresc raspunsuri care deviaza de la tema, de genul:
"nu stim ce etnie are un cetatean cu mama moldoveanca si tatal rus".
Pe aceste persoane sa le excludem din subiectul intrebarilor mele.
 
Daca e sa luam complexul industrial, e vorba de o diversitate mare de etnii. In general cea mai numeroasa minoritate etnica din Basarabie sunt ucrainenii (nu inteleg de ce s-a agatat cineva de rusi) si respectiv ei sunt intalniti mai des in functiile cheie. Conform recensamantului:78% sunt romani, 8,3 ucraineni si 6% rusi. Rusii sunt chiar putin numerosi procentual decat maghiarii in Romania.
Afirmatiile adrenalinei sunt dea dreptul aberante, e ca si cum as spune ca toate functiile cheie in Romania sunt ocupate de unguri. Adevarul este ca rusii din Basarabia participa la guvernare cu mult mai putin decat maghiarii. Nu avem ministri rusi, etnicii rusi in general nu s-au afirmat in nici un fel pe arena politica in ultimii 17 ani (vezi partidele de genu Edinstvo, Ravnopravie, Patria Rodina, care nu sunt decat niste grupari marginale).
Este adevarat ca functiile multe functii sunt detinute de rusofoni, dar si o mare parte din acesti rusofoni sunt de etnie romana.
De exemplu sectorul Ciocana a Chisinaului, unde m-am nascut si am trait toata viata, marea majoritatea erau etnici romani. Scoli romanesti nu au existat niciodata (prima s-a deschis 1990), majoritatea romanilor pe care ii cunoasteam nu stiau o boaba in romana.
De aici deseori si apare confuzia. De fapt este vorba de predominarea locuitorilor mediului urban in functii, ceea ce este normal.

Revolte de genu "rusii detin toate functiile" nu sunt formulate decat de cei care vin de la tara si se simt frustrati. Pe mine m-au iritat intotdeauna aceste complexe de inferioritate.
 
militant;200569 said:
Revolte de genu "rusii detin toate functiile" nu sunt formulate decat de cei care vin de la tara si se simt frustrati. Pe mine m-au iritat intotdeauna aceste complexe de inferioritate.
Tovarase militant, nu-i asa ca si uimirea strainilor care vin in RM si constata ca peste tot se vorbeste rusa in loc de romana denota tot un "complex de inferioritate"? E plina lumea asta de tarani ...
 
Sfinx;200579 said:
Tovarase militant, nu-i asa ca si uimirea strainilor care vin in RM si constata ca peste tot se vorbeste rusa in loc de romana denota tot un "complex de inferioritate"? E plina lumea asta de tarani ...

Iti spun din experienta mea,am avut niste straini,austrieci,veniti in vizita la scoala si ei nu aveau habar de cind se vorbea romana si cind rusa. Stai linistit,problema nu e limba,poti sa ii impui unui om pe ce limba sa graiasca?
 
Sfinx;200579 said:
Tovarase militant, nu-i asa ca si uimirea strainilor care vin in RM si constata ca peste tot se vorbeste rusa in loc de romana denota tot un "complex de inferioritate"? E plina lumea asta de tarani ...

Pai depinde unde sa mergi, sunt locuri in care densitatea orasenilor e mai mare, sunt locuri unde e mai mica...
La concerte rock spre exemplu nu prea o sa auzi romana, chiar daca concertul o sa fie romanesc.
Eu de ex nu prea am intalnit in Chisinau, in ultimul timp, persoane care sa nu doreasca sa raspunda in romana. La frizerie, la magazin, la institutii de stat mi s-a raspuns in romana (poate mai incalcit, cum au putut, dar in romana!)
Daca vrei sa auzi doar rusa, doar rusa ai sa si auzi. Si in bucuresti auzi doar romala.
 
militant;200602 said:
Si in bucuresti auzi doar romala.
Chiar daca ai vrut sa spui romani (limba tiganeasca), se vede ca n-ai trecut prin Bucuresti. Tiganii de acolo vorbesc aproape exclusiv romaneste.
 
OK pana acum cu aceste raspunsuri.

Am inteles un lucru pe care nu l-am luat in seama cand am formulat intrebarea:
- etnicii romani (dupa nume, originea parintilor lor, locul nasterii)
care nu stiu limba romana in RM detin pozitii dominante in societate.
Inteleg ca au invatat doar rusa deoarce cu limba asta au reusit sa-si croiasca un drum mai bun in viata. Intr-adevar, ei sunt greu de clasificat
(rusi sau romani?). Oricum sunt rusofoni, dar si gagauzii sunt rusofoni.
Totodata cred ca ei nu fac obiectul emigrarii rusilor (rusofonilor) din RM in Rusia, dupa 1989.

Un prim raspuns la intrebarea initiala ar fi ca nu iti poti da seama usor despre o persoana importanta ce etnie are, deoarece primul lucru pe care il remarci este limba in care comunica, apoi numele, dar nu stii etnia.

Stim din datele oficiale de la recensamantul din 1989 ca erau 13% rusi in RSSM (cu Trasnistria inclusa), insa ma gandesc ca o parte importanta a persoanelor din familii mixte (ruso-romane) s-au declarat rusi atunci (nu am probe).
Si, deci, la recensamantul din 2002 (RM fara Transnistria) apar 6% rusi.
O parte din rusii ce nu-i mai regasim in 2002 e posibil sa fie cei din familii mixte care s-au declarat moldoveni/romani.
Alte procente se pierd din statistica din cauza ca Trasnistria lipseste din recensamant.
Partidul Rodina Patria nu a intrat in parlament (a avut 5% si avea nevoie de 6%), el fiind cel mai reprezentativ partid rus si rusofon din RM.
Aceste date dovedesc ca migratia rusilor este reala.

Insa una e procentul rusilor in populatia RM, alta este procentul rusilor in oamenii cu functii inalte. Aici e de mentionat ca rusii sunt concentrati in orasele mari (conform recensamantului 2002 ei sunt 13,7% in Chisinau, 19,2% in Balti, in alte orase sunt mult mai putini).

Ramane intrebarea despre rusii propriu-zisi din RM, ce pozitii mai au ei in societate?

Sa-i luam in calcul pe rusii din Chisinau: raportat la procentul lor din populatie,
vi se pare ca detin functii importante in proportie:
mai mica/aproximativ egala/mai mare/nu putem sti (din motivele de mai sus)?
 
Recensamantul s-a petrecut in 2004, nu 2002. Este interesant ca si in perioada Romaniei Mari romanii erau nevoiti sa invete rusa, limba dominanta in orasele Basarabene, pentru a se descurca.
In Basarabia inainte de perioada sovietica in general nu au existat orase cu populatie romanesca. La noi intotdeauna zona urbana a fost una cosmopolita chiar si atunci cand a fost mai mult ruseasca sau evreiasca.
Un numar foarte mare de rusofoni au plecat in 1995, multi chiar au cerut azil politic in Rusia. Marea majoritate nu este nascuta aici si nici nu se simteau legati de aia cand situatia economica s-a inrautatit au plecat acasa. Cei care nu aveau la sa se intoarca au ramas aici.
Patria Rodina la ultimele parlamentare a acumulat 4.97%, in timp ce pragul electoral era de 9%.
Patria Rodina nu este un partid etnic ci internationalist si pro-rus.
Ma mai repet, atunci cand vorbeste cineva de "functii inalte" pe care le detin rusii as vrea niste exemple concrete (functia detinuta, numele etc)

Apropo, majoritatea vagabonzilor si cersetorilor din Chisinau sunt rusofoni (rusi), dak nu ati observat...
Sa nu credeti ca apar rusii nostrii, pur simplu cand discutam o tema tre sa ramanem pe taramul realitatii ca sa putem totusi gandi rational.
 
Interesant raspuns cu informatii utile...
Sunt de acord cu corectiile tale:
- am confundat recensamantul din Moldova 2004 cu cel din Romania 2002, am scris din memorie.
- iar la parlamentare mi-a scapat detaliul ca Patria-Rodina fiind bloc electoral din 2 partide avea pragul de 9%, in loc de 6% pentru un partid singur.
 
militant, inca nu mi-ai raspuns la intrebare... sincer. daca pe altii reusesti saii imbarligi cu mesaje in care nu spui nimic concret, eu nu fac parte din categoria aia. asa ca inca astept saiti sustii afirmatia, cu dovezi concrete, fara demagogie de doi bani.
 
adrenalina;200647 said:
militant, inca nu mi-ai raspuns la intrebare... sincer. daca pe altii reusesti saii imbarligi cu mesaje in care nu spui nimic concret, eu nu fac parte din categoria aia. asa ca inca astept saiti sustii afirmatia, cu dovezi concrete, fara demagogie de doi bani.

Ce argumente vreai sa-ti dau? Ca in Moldova toate functiile cheie nu sunt ocupate de rusi? Nu ti se pare o chestie nu prea logica?
Astept sa-mi dai tu un nume concret, sper ca din cei zeci de mii de functionari vei putea sa-mi numesti 2-3 persoane cel putin.
 
Sfinx;200607 said:
Chiar daca ai vrut sa spui romani (limba tiganeasca), se vede ca n-ai trecut prin Bucuresti. Tiganii de acolo vorbesc aproape exclusiv romaneste.

gr8dude;200701 said:

Vadim Mişin

L-am auzit de zero ori sa vorbeasca in limba romana.
Misin este evreu.
 
Back
Top