Degradarea valorilor - o abordare teoretica

adrenalina said:
tu vorbesti mult prea matematica sa spunrem asa... si cred ca relationarea cu relatia dintre cerere si oferta est cel putin ciudata...
acum oferta este formata din valorile disponibile pe piata.... cerera ii data de oamenii care vor sa imbratiseze aceste valori... ei bun, avem un numar foarte limitat de valori... si o populatie de 6 miliarde de oameni... valorile nu se utilizeaza pentru scopuri materiale sau de indestulare a trupului, dar transcend peste ceea ce inseamna a manca sunca sau kaiser... astfel abordarea ta teoretica, da sustine ca valorile au dergradat tocmai prin prisma alinierii lor la acelasi nivel cu necesitatile... D:

Bun exemplu. este deja o incercare. :) btw, multam' fain si pentru semi-compliment :)

Nu, am facut analogia cu legea cererii si a ofertei ca sa aduc un exemplu de ce tip de teorii vroiam eu sa propunem/dezvoltam. Aceasta lege nu are (decat daca nu-i vom gasi noi :) ) nici o legatura cu valorile sociale.

Vroiam sa abstractizam, sa eliminam orice referire la un spatiu sau interval temporar anume. Singurul element real sa fie setul de valori umane la care ne referim - bunatate, omenie, toleranta, etc
Sa gasim (daca nu, sa-i inventam noi) o baza teoretica pentru diminuarea/reducerea sau dezvoltarea/intensificarea efectului pe care le au aceste valori asupra comportamentului social al individului
 
ok, acum am inteles... luand la acest nivel, putem spune ca da valorile au degradat prin simplu fapt ca ele nu mai au acea importanta vitala... adica omul se multumeste cu mult mai putin dpdv al hranirii spirituale, dar doreste mult mai mult pentru hrana materiala... stiu ca nu suna asa teoretic cum ai vrea, dar asta este ce pot da la moment....
astfel cu cat societatea avanseaza din punct de vedere economic cu atat asistam la o trecere in planul doi al unor valori considerate pana acum capatai al societatii... astfel ajugem si la teoria ta de cerere oferta... astfel cererea fiind mai mica, automat se reduce si oferta valorilor disponibile pe piata, deoarece astfel am asitat la o supra apreciere a ofertei in comparatie cu cererea... si am ramane cu rafturile pline si vanzari slabe... :))
 
adrenalina said:
ok, acum am inteles... luand la acest nivel, putem spune ca da valorile au degradat prin simplu fapt ca ele nu mai au acea importanta vitala... adica omul se multumeste cu mult mai putin dpdv al hranirii spirituale, dar doreste mult mai mult pentru hrana materiala... stiu ca nu suna asa teoretic cum ai vrea, dar asta este ce pot da la moment....
astfel cu cat societatea avanseaza din punct de vedere economic cu atat asistam la o trecere in planul doi al unor valori considerate pana acum capatai al societatii... astfel ajugem si la teoria ta de cerere oferta... astfel cererea fiind mai mica, automat se reduce si oferta valorilor disponibile pe piata, deoarece astfel am asitat la o supra apreciere a ofertei in comparatie cu cererea... si am ramane cu rafturile pline si vanzari slabe... :))

BINGO !!!!!!!!! deci daca vrei, se poate! :D

Pentru propunerea ta, urmatorul pas ar fi sa gasim motivul pentru care se multumeste mai putin cu valorile spirituale pozitive si cauta mai mult valori materiale. Dupa care, mai faci un pas, si incerci sa scoti referinta temporala (daca este cazul) ca sa obtii o explicatie valabila si pentru ce se intampla acum, dar si pentru ce s-a intamplat acum o mie de ani. eventual sa explice cum ar putea avea loc in viitor.

dar, te rog, pana una alta las de o parte chestia cu cererea si oferta, ca nu prea vad cum ai sa o lipesti de restul :)
 
offtopic... m-am agatat ca ma mauza si am mers pe ideea asta pt ca este chiar comica... insa o sa o las... :) la rugamintea ta :)
 
solara;144438 said:
Radu, dar daca vrei sa gasesti motivele pt care s-au degradat, trebuie ca mai intai sa demonstrezi ca s-au degradat. Io inca astept.


Demonstratia este simpla. Daca pornim de la modelul conceptual de sistem al societatii atunci o societate "degradata" este acea societate care nu poate raspunde propriilor necesitati (autoconservare, functionabilitate, echilibrare, continuitate etc.)
Sistemul ca model are propriile legitati de functionare, daca nu este exercitata una din functiile elementare organismul pur si simplu moare.
Valorile sunt o capacitate a societatii de a trata nivelul de functionabilitate a unor elemente.
Odata ce membrii societatii nu mai constientizeaza de nefunctionabilitatea sistemului social in care exista (si acesta in mod obiectiv nu mai poate functiona normal) atunci avem de a face cu o societate decadenta.
Ce inseamna o societate decadenta?
Este o societate lipsita de capacitatea de autocontrol adica, de autoreglare si de regenerare.
O astfel de societate este condamnata la moarte, iar membrii sai nu sunt decat proprii sai gropari.
 
Am incercat cinstit, militant, sa-ti intezeleg mesajul, dar in afara de cuvintul "calambur" nu-mi vine nimic in tzeasta. :)


Indiferent, cum ar arata modelul social al unei societati, asta este doar o proprietate a societatii. Nu el defineste societatea, ci societatea pe dinsul, cu alte cuvinte, oricare ar fi societatea ea va avea un model social, rau sau bun, dar va avea un model corespunzator societatii date. De aici si dezacordul. Societatea, dupa mine poate fi decadenta luata numai ca raport la alte societati.

Ei, dar daca ne intoarcem la subiect, as spune ca stagnarea unui sistem social are la baza structura universului nostru. Una din definitiile de baza e, totul in universul nostru se misca pe calea ce opune mai mica rezistenta. Transpunem nevoiele, dupa maslov, ini place ciuvaku, peste aceasta teorie.

Ce avem ca final?
Satisfacerea nevoilor fiziologice si de securitate se doresc a fi indeplinite in primul rand, deoarece au la baza natura noastra animala, deci sunt obligatorii. Pan aci cred ca e clar. Mai departe mai noduros, nevoile sociale ca apartenenta si acceptare pot fi satisfacute dar nu sunt obligatorii p-tru ati garanta existenta. Deci putem spune ca o parte din societate, se va opri la satisfacerea nevoilor vitale, o alta parte va face efortul de a-si satisface urmatorul set de nevoi. Odata satisfacute, uitativa si minunativa :) Ca apartenenta, nevoia e satisfacuta partial, facem parte din clubul moldova.net, ca acceptare? Suntem acceptati ca personalitati (nu merge vorba despre bune sau mai putin bune), si ne mentinem "imidjul" incercand ca fiece post sa nu fie mai rau decat cel precedent. Cine face efortul p-tru a satisface urmatoarea nevoie? Cui ii trebuie? Cineva ne penalizeaza daca n-o satisfacem? Cine e acel care va judeca cand nevoia e satisfacuta? EU - sunt proprium judecator... da pe cine EU iubeste cel mai tare?? Da-o dreak... de nevoi, uite si fain io dzic pe forum...

Tot ce am vrut sa spun de fapt consta in vre-o 2 fraze.
Sistemul socila va stagna vis-a-vis de dezvoltarea valorilor spirituale atita timp cat societatea va aplica modelul consumatorului, modelul satisfacerii nevoilor primare si undeva prin cerdac vor fi pozitionate nevoile spirituale.
 
Poate o re-gradare a valorilor...

O degradare se face in relatie cu ceva. In relatie cu ce vede autorul acestei teme degradarea valorilor? Probabil ca intelege prin "degradare" o "re-gradare" adica o schimbare in ierarhia valorilor.

Sau poate o nivelare a valorilor? Adica tendinta de a nu deosebi valoarea de lipsa de valoare.

Sau poate degradarea valorilor traditionale (crestine, nationale, taranesti etc. etc.)

Asa cum e pusa problema la moment, comentariile imi par inutile.
 
Re: Poate o re-gradare a valorilor...

Abenpace... am discutat pe doua pagini exact ceea ce te intrebi tu... hai si citeste ce s-a scris inainte si dupa aia da-ti cu parerea...
 
Black;151773 said:
da pe cine EU iubeste cel mai tare?? .

Nu stiu pe cine iubeste tu cel mai tare ,da' eu iubeste cel mai tare pe Olga_Vladimirovna :indragostit:
 
adrenalina;143983 said:
as mai adauga aici mostenirea genetica si structura cerebrala a organismului in cauza, pt ca nu poti sa vorbesti de o persoana doar la nivel de influenta a mediului... acesta este doar unul dintre factorii care contribuie la crearea personalitatii unui om... inclusiv aceste trepte sunt determinate de multitudinea de factori care influenteaza o persoana... sa spunem ca mediul poate doar sa compenseze sau sa accentueze unele lipsuri...

valoarea, in umbra ei,tot timpul,va exista,locul ei sta in urma cuiva sau, nu se arata,a fi vazuta,de insistenta,prefatei.cred ca este o anumita bogatie care citeodata nu ti-o poti evalua.decit prin.cunoastere.....ma bucur ca am gasit acest.loc.aici la voi....buna seara...vroiam sa mai adaug ceva,..valoare nu cred ca se poate degrada.cei care nu ,o au,fac asfel.
 
Salut radub

am citit primul mesaj, si as avea cateva obiectii. De fapt o sa incerc sa fac un mic rezumat a ceea ce s a discutat pan acum.

in primul rand premisele tale sunt neconcludente. Premisa ar trebui sa faca referire la ideea de baza> "degradarea
 
blin...urasc caderile de server.... continuare>

premisa ar trebui sa faca referire la ideea de baza a topicului> si eu nu prea inteleg care este> inteleg totusi k te legi cu inversunare de "degradarea valorilor umane"... eu as generaliza pt tine si as numi tema acestui topic : fenomenele care au loc in piramida maslow si ceea ce le genereaza. Numai dupa ce ai expus ideea de baza(lucru pe care nu l ai facut) incepi sa dai hinturi gen piramida maslow si modelul hertzberg...

In orice dezbatere/discutie este important sa vorbim pe aceeasi limba> ak sa folosim termeni fixi pt notiuni pe care le intelegem toti la fel(ca sa evitam confuzie si logoree). In acest sens as adauga cate ceva la discutia aceasta:

Valoare=Însuşire a unor lucruri, fapte, idei, fenomene de a corespunde necesităţilor sociale şi idealurilor generate de acestea; suma calităţilor care dau preţ unui obiect, unei fiinţe, unui fenomen etc.; importanţă, însemnătate, preţ, merit.(conform dexonline).

Dar piramida Maslow nu se refera la valori ci la nevoi/necesitati umane(cum bine a remarcat Gr8dude)... Tinand cont de definitia valorii data de dexonline si de contexul in care vorbim, putem sa echivalam acesti doi termeni DAR numai pt aceasta tema de discutii(in mod normal intre valoare si necesitate ar trebui sa fie o simpla relatie logica de implicatie...cred).

Un alt termen care a produs valva este "degradarea".... Ce este/sau ce intelegi tu prin degradarea valorilor? Avem iar doua definitii> una generala si una de pe forum. Pe forum tu zici ca o vezi k " "stagnarea" la unul din nivelele de jos din piramida, nivele cumulate in factorii de igiena sau in coborarea de pe o treapta superioara la una inferioara."

Mai avem si o definitie generala> degradarea nu este altceva decat un cuvant pt un fenomen. Este ceva care sentampla in piramida maslow(crestere/descrestere n are importantza> importanta este activitatea din aceasta piramida). Dk interpretezi transformarile valorilor umane k fiind doar degradante atunci din start le inspiri celor care te asculta si intrebarea "DE CE?" Dk zici ca sunt degradante inseamna k stii niste repere in raport cu care sunt degradante. Si toti ne gandim in primul rand la timp...dar nu este asa

Ai eschivat frumos de la interceptia adrenalinei si ai zis ca reperele la care faci referire sunt relatiile interumane. As vrea sa mai adaug ceva aici > degradarea(k un caz particular al transformarilor valorilor umane) este un fenomen k toate celelalte> ceva se schimba> ceva creste>ceva scade. Ca orice alt fenomen degradarea se inregistreaza prin comparare cu niste modele etalon, iar timpul(care el insusi este rezultatul unei comparatii)NU este un parametru. Cand fac un avion de hartie si el zboara> el zboara din cauza k l am facut io si k are o suprafata portanta si bla bla> nu din cauza timpului.

Pe noi nu ne intereseaza cat de moral era papa cand ardea vrajitorile sau cat de morali suntem noi in raport cu bunicii nostri > pe noi ... de fapt pe radub il intereseaza cum anume se schimba valorile umane si functie de ce se schimba. Iar modelul etalon in raport cu care stabileste degradarea/progresul valorilor umane este(cred) piramida maslow.

Mai departe solara ti a dat lovitura de gratie > de unde stii k valorile degradeaza? Ce i asta? O concluzie (dk i asa, unde este demonstratia). Am vazut multi oameni care asemeni tie porneau nu de la ipoteza ci de la o concluzie care li se parea intuitiv ca fiind solutia problemei. Din aceasta cauza consider importanta lamurirea odata si pt totdeauna a unor termeni din aceasta discutie. Degradarea este un caz particular pt ceva ce se ntampla cu valorile umane si basta.

Legea cererii si ofertei este interesanta dar este o simpla analogie(nicidecum o relaitonare)> autorul acestui topic remarca de fapt metoda de rezolvare grafica a unui sistem. Ceea ce cred k vrea el mai departe este sa gaseasca niste ecuatii kare sa descrie valorile umane si rezolvand acest sistem sa afle dk suntem in degradare(cum spera el) sau nu.

Ce urmeaza? Pai avem o piramida cu 8 trepte + vre o cateva valori pt fiecare treapta in parte. Btw de ce i se zice k e piramida? eu peste tot am vazut un simplu triunghi :( . Avem factori care influenteaza valorile umane>schimbari sociale, educatie, familie bla bla. Sunt multi parametri>prea multi.

Care sunt motivele care determina stagnarea?
Primul si cel mai important ar fi transformarile ce au loc continuu si intr-un ritm din ce in ce mai alert in societate. Aceste transformari induc necesitatea da a adapta modul de satisfacere a nevoilor la realitate. Din cauza acestor transformari, individul adeseori este nevoit sa coboare spre treptele inferioare ale ierarhiei pana identifica un nou mod de a le staisface.
Cei care reusesc in aceste conditii sa abordeze treptele superioare ale piramidei sunt cei care au o viteza de reactie si de adaptare mai mare decat viteza cu care se produc transformarile.
Al doilea motiv s-ar putea formula astfel: lipsa de dorinta a individului de a-si creste gradul personal de satisfactie prin satisfacerea nevoilor de nivel superior, lipsa ce se datoreaza autosuficientei, autosuficienta indusa de familie si/sau anturaj. Cultivarea acestei dorinte este, in primul rand, in sarcina familiei si se face in primii ani de viata. Sistemul de invatamant nu face decat sa o dezvolte ulterior. Or parintii nu intotdeauna reusesc sa inspire copiilor nevoi pe care ei nu le-au avut.

Acuma nu ne mai ramane decat sa stabilim o relatie cantitativa intre acesti parametri si valorile umane... numai k si valorile umane sunt cam multisoare... ar trebui si ele grupate iar cele 7/8 trepte ale piramidei cred k sunt perfecte pt asta. Cum anume facem ecuatiile? nu stiu.. da pot sa banuiesc... ar trebui sa facem analiza pe cazuri concrete vizand factorii (iar istoria si viatza de zi cu zi ne ofera din belsug asemenea exemple) in speranta ca vom gasi vre o relatie numerica
variabila este piramida maslow.
Iar functia noastra ar treui sa ia un set de valori(deci o sa fie mutivariabila) din multimea "valorilor" si sa o duca pe o treapta anumita din piramida maslow.

Ca si cum am avea o matrice pe care ar trebui sa o reordonam(vorba lu abenpace) > si sa facem calcule cu ea ca sa obtinem o ordine noua pe randuri in fucntie de niste parametri). Piramida maslow este o simpla matrice. Eu ma gandesc la ceva de genul
O functie f care sa faca toata combinatiile posibile cu valorile umane si sa depinda in acelasi timp de n parametri.
si fie un model etalon oarecare B (matrice)
f(B)=C ar fi functia care ne spune prin ce parametri anume B devine C. Astfel, introducand parametrii actuali care influenteaza piramida actuala vom putea spune dk valorile degradeaza sau nu(si care anume din ele degradeaza si care urca in ierarhie) in comparatie cu MODELUL ETALON!
cum anume arata functia f nu stiu... habar n am ....

sper k nu am fost prea critic(impulsul e prea mare) si nu am suparat pe nimeni. posibil sa fi gresit pe ici pe colo din neatentie... sau din prostie
 
da e cam simplu.daca o foare are valoare de ,2 lei in starea perfecta de functionare..dupa ce se va taia,apoi darui.devine ,o valoare perisabila degradabila...un ex, de valoaredegradabila.e bine ca exista totusi
 
Back
Top