Dezumanizarea cetateanului - consumator programat!

dusk

New Member
"Liderii comunitatii de afaceri explica de mult nevoia de a impune populatiei o -filozofie a zadarniciei- si a lipsei de scop in viata pentru a -concentra atentia umana asupra unor aspecte mai superficiale care cuprind si consumul de produse la moda-. Inundati cu o asemenea propaganda inca din copilarie, oamenii si-ar putea accepta traiul lipsit de insemnatate subordonat si ar uita ideile ridicole privind administrarea propiilor treburi."

Acest fragment este din lucrarea "America in cautarea dominatiei globale: HEGEMONIE sau SUPRAVIETUIRE" de Chomsky. Autorul este de cetatenie americana, recunoscut intelectual. Un critic cu vocea bine auzita in Europa Veche, el fiind de altfel stabilit in Franta.

Punctul sa de vedere este exprimat si in lucrarea "Dubla viziune", al lui Frye. Pentru a demonstra ca nu exista nici o relatie sociala intre cei doi tin sa precizez ca Frye este canadian, o figura importanta a Bisericii Unite a Canadei (nu stiu exact denumirea), iar lucrarea este un studiu de mici dimensiuni al mesajului biblic.
Autorul ne avertizeaza ca societatea americana (in special) doreste sa inlocuiasca nevoile spirituale cu cele materiale (ex: Chiar te face atat de fericit o masina noua? Este acelasi tip de fericire ca atunci cand te distrezi cu prietenii, ajuti un om....sau tii de mana o fata frumoasa?).

Efectele asupra societatii sunt din pacate deja vizibile. Am un numar redus (aprox. 10) de cunostinte care au avut placerea de a vizita America de Nord - S.U.A., vorbesc de oameni normali, romani....fara studii superioare..sau excese de nationalism, iar in afara de partile bune (care sunt, multe!) au observat ignoranta locuitorilor din marile orase....dorinta de a face bani, chiar daca asta inseamna sa calci in picioare pe cei din jurul tau, iar cu banii ce fac? Isi inlocuiesc lipsa de prieteni adevarati, familie, vecini.....

Sunt dezumanizati...nu-i mai poti numi oameni, cu C O N S U M A T O R I! cifre pe o hartie!, grafice!, factori economici!!
 
asa ca tot cel mai bine ii la tzara la bunika...
mancare naturala, aer cat de cat nepoluat fata de zonele industrializate , oameni cat de cat mai umani, ospitalieri, gospodari, poti sa iesi cu baietii la no4ovka , la un pescuit , la un scaldat, la o bere un magazinul satului, fete frumoase la discoteca satului, cumatri in tot satul, mai iesi la un prasit , mai la un furat harbuji prin dealurile satului,la sheoric la taiatul porcilor, mai de dus vaca la cireada satului...
nu se compara cu lumea consumatoare....
profitati acum ca nu se shtie cat va mai dura viata rurala si la noi ... populatia activa tot pleaca din tara ... in Romania fenomenul se va accelera ... nici un sherik nu ai sa-l poti manca k lumea, ca nici nu-ti va da voie sa-ti tai porcul, te va obliga sa-l duci nu shtiu unde la abator , sa-i injectezi nushtiu ce solutii si tot felu de porcarii....
 
SUBZERO - Implant pentru Refuz ( http://implantpentrurefuz.com )

Traiesc in ignoranta si teroare
Agresate, batute, epave spirituale
Sperantele lor au murit intr-o vara
Prezentul e o viata amara
Au fost gonite din visele frumoase
Si se zbat sa isi gaseasca pacea
E o lege nescrisa pornita din frica
Si nimeni nu vede, nu se implica!
Traiesc in mizerie si spitale
Prost ingrijiti si fara mincare
Nascuti c-un pacat ce botezul nu-l spala
Condamnati la o viata amara
Au fost goniti din visele frumoase
Si se zbat sa isi gaseasca pacea
Luati de valuri asteptam strainii
Sa vina sa ne salveze copiii!

Sentimentele noastre scad
Sub ZERO ...

Tot ce mocneste stins in rutina
Tot ce freamata e rupt la radacina
Mi-e teama sa nu fiu prins de slabiciune
Si sentimentele sa ma inunde
Adun strop dupa strop de egoism
Si zi de zi devin tot mai inchis
Ma afund tot mai mult in asteptare
Si ma rod...tumori de nepasare
Sentimentele cad
Sentimentele scad
Sentimentele noastre scad
 
Omenirea se autodistruge bucurandu-se de rahat in care se afla. Occidentul, avangarda apocalipsei invadeaza nu doar politica, economia, cultura - acestea sunt un nimic pe langa distrugerea sufletului nostru.

"Lumea civilizata" este ca un cancer care incearca se ne invaluie pentru a mai suge ultimele stropi din viata vinele noastre.

Suntem un popor de narcomani care se bucura zi de zi de pieirea sa visand la "occident".
 
am fost consumatori de cand am aparut pe planeta... pur si simplu acum mediul informativ este mai vast si oferta este mult mai mare.... si ce daca faci parte dintr0un grafic sau din calcule economice... cu ce iti afecteaza asta viata de zi cu zi... astia care se plang ca sunt victime ale societatii de consum is fraieri, ma scuzati... ai libertatea de a alege, ai libertatea de a accepta anumite lucruri...

si cel mai tare ma enerveaza astia care spun ca totul se trage de la Occident.. intotdeauna am fost condusi si multe lucruri se intampla fara voia sau permisiunea sau stiinta nostra... hai sa nu ne amagim ca acum se intampla toate relele si pana acum era viata idilica... este paraonic si foarte amuzant...
 
Problema nu consta in a consuma sau nu, da omul a fost un consumator intotdeauna (dar si producator).
Insa pentru prima data in istorie a umanitatii existenta omului se reduce la functia de consum a produselor.
Toata evenimentele, toate placerile vietii sunt reduse la consum, omul inceteaza sa mai aiba sentimente ci o masina lipsita de elementarele sentimente umane.
"Libertate de alegere"?
Oare nu consumam noi ceea ce ni se ofera? Nu suntem blocati intr-un spatiu simbolistic inchis din care nu avem iesire.
Chiar si acele sarbatori traditionale care aveau functiile sale, au devenit doar niste ocazii de a consuma, nu mai exista acea placere de comunicare interumana.
 
"m-am nascut ca sa consum, sunt un consumator, urmez publicitatea shi mananc totul ce mi se baga pe gat, nu dau intrebari, fiindca de tot ce am nevoie gasesc pe net, la televizor sau la piatza, shi ptr asta traiesc, nu-mi pasa ca sunt programat, imi place sa traiesc asha, lenesh ma uit la tot ce mi se propune, shi aleg ceea ce mi se propune, nu mi-e frica de ziua de maine, fiindca maine va fi exact asha cum este azi, sau ieri...am programat totul ce se poate de programat, shtiu shi la ce ora voi muri, da, totushi nu-i nici un sens in viatza asta. Nu-mi pare rau ca sunt dezumanizat, cum sa-mi para rau daca sunt dezumanizat deja :hipnoza:"
 
Problema este si una de ordin ideologic, individul nu suporta gandul ca exista un principiu superior propriei persoane (Traditie, Natiune, Dumnezeu). Aceasta iluzie il face vulnerabil fata de lumea materiala devenind sclavul ei de fapt.
O societate fara credinta este ca un un organism fara suflet, o societate fara principii nu este decat un mecanism tiranic care distruge personalitatea umana.
 
mey, eu ma intreb de ce romanii zic suc la "coca cola" ... oare nu e mai mare pacatul? spunea cineva de sucurile bunicii si de vinul din beci...
grrr... oare de ce ni se baga pe gat toate zemurile americanesti si noi le savuram, nu alta?
 
militant, ii absurd sa spui ca nu producem... spre deosebire de alte epoci cand lucaru doar saracii, dar bogatii numai consumau, acum lucram pe branci... si cred ca rasplata noastra imediata pentru oboseala so stresul foarte mare la care suntem supusi, este tocmai consumul. si mai este o chestiune, depinde ce intelegi prin consum... insa este paranoica ideea ca acum doar consumam si nu avem posibilitate de alege. in comunism produsele erau limitate avea proaste si foarte proaste. acum produsele sunt pe categorii sociale si financiare... ai de unde alege, important ii doar sa ai cu ce sa cumperi.

confortul este o necsitate, dupa parerea mea, care a existat dintotdeauna, insa la alte proportii si alte niveluri culturale.
 
Vorbim despre societatea ca intreg si nu de anumite categorii sociale. Da si azi omul produce dar care este sensul final al productiei astazi?
Poetii nu mai scriu pe gratis, artistii nu mai creaza "asa" sensul creatiei la om este singur - consumul.
Pana la urma si economia liberala de piata impune regulile sale - cultura este distrusa iar locul ei este luat de catre kitsch dezgustator.
Dreptul al alegere?
Dar daca eu vreau sa-mi educ copii cu literatura normala, cu filme normale ce sa fac daca ceea ce vreau sa dau urmasilor mei "nu corespunde cerintelor pietii".
Este ca un fel de "drept la alegere" pentru un condamnat la moarte: sa moara prin spanzuratoare sau decapitare, este si asta libertate nu?
 
militant, si Shakespeare era platit pentru piesele sale... artistii trebuie sa traisca din ceva... sau poate sa se multumeasca cu mila publica... hai sa fim seriosi...
militant, sunt filme normale, sunt carti normale, ce tot vorbesti acolo... voua va place sa faceti panica si sa exagerati totul numai datorita faptului ca anumite lucruri nu se petrec cum vreti voi... revenind la individualitate si egosim... sunteti niste egositi, care considerati ca muritul de foame este inaltator... ei binem, practicati-l voi aia care vreti, dar pe restul lasati-i in pace...
 
Problema nu consta in plata ci in "sensul creatiei". Una este a produce din suflet si altceva este a produce pentru plata.
Si Eminescu a fost platit pentru munca insa, el nu a scris pentru bani.
Dupa parerea mea o existenta pentru bani nu este decat o prostitutie.
Eu cred ca viata omului nu se rezuma la functiile de nutritie si inmultire si aceste nici nu sunt scopuri in sine. Viata are inaltimi cu totul diferite.
 
militant said:
Vorbim despre societatea ca intreg si nu de anumite categorii sociale. Da si azi omul produce dar care este sensul final al productiei astazi?
Poetii nu mai scriu pe gratis, artistii nu mai creaza "asa" sensul creatiei la om este singur - consumul.
Pana la urma si economia liberala de piata impune regulile sale - cultura este distrusa iar locul ei este luat de catre kitsch dezgustator.
Dreptul al alegere?
Dar daca eu vreau sa-mi educ copii cu literatura normala, cu filme normale ce sa fac daca ceea ce vreau sa dau urmasilor mei "nu corespunde cerintelor pietii".
Este ca un fel de "drept la alegere" pentru un condamnat la moarte: sa moara prin spanzuratoare sau decapitare, este si asta libertate nu?


Nichita spunea intr-un interviu ca "Poezia este singura avutie pe care omul o are o are inca nejefuita. Pana acum tot ce a avut omul a fost jefuit. Poezia inca nu si-a inventat un Hitler al poeziei, care sa o jefuiasca. Poezia este a tuturora, in toti oamenii exista poezie, iar poetul este muncitorul, traducatorul umil al sentimentelor tuturora in cartile tiparite."
Cei care scriu pt bani, au suflet de sluga, sluga a banilor ... un adevar dureros...
ca nu degeaba, adeseori, esti batut cu batul pe care il tii in mana.
 
Adrenalina,

Societatea de consum, piata libera....sunt concepte economice aplicate in prezent ce au actionat precum catalizatori ai progresului omenirii.

Eu nu ma refer la bunurile primare (mancare, igiena, medicamente....), ci la cele secundare care sunt achitionate cu un sentiment absurd de fericire...

Ar trebui sa fii fericit ca ai achizionat o nua masina, dar nu incerca sa gasesti fericirea numai asa! Multi cetateni din natiunile industrializate uita de nevoile si implinirile spirituale care eclipseaza prin efectul lor benefic pe cele materiale.

Eu nu sunt o victima egoista (ca sa rezum acuzatiile tale) ale societatii de consum, ci un om care nu se excita atat de mult cand cumpara un bun (tv/dvd etc.), dar isi iubeste prietenii si familia, o imbratisare fiind de o mie de ori mai importanta decat o masina!

Vreau sa analizezi reprezentatii companiilor, liderii in PR....vedetele!
Nu au relatii de apropiere cu prieteni/famile si sunt intr-o volbura continua deoarece au uitat ca semenii lor nu sunt cochilii goale, ci fiinte cu suflet si sentimente. Cand casa/masina/piscina ajung sa-ti domina personalitatea (un concept preferat de multi, deoarece poti sa nu mai exprimi nimic) atunci tu ajungi un cochilie goala decorta cu blin-blinguri!
 
viata ii facuta din mici satisfactii marunte, asa cum si o relatie... omul se bucura pentru ce poate, mai ales acum cand competitia si stresul este asa de mare... inca o data repet, va rog sa imi spuneti cu ce se deosebesc vedetele actuale de mosierii de alta data, de elita societatii de alta data... hai sa fim seriosi si sa nu fim paranoici... suntem mai pragmatici, corect... asa este viata. si suntem nevoiti sa o facem pentru ca urmeaza sa avem si noi copii care trebuie pregatiti pentru lumea de afara... si oricum, faza asta cu consumul si cat ii de groaznic ii cea mai mica problema pe care acum o are omenirea, numai ca ii mai accesibila si mai usor de discutat.

stiu ca vei spune ca sunt cinica, insa eu nu consider ca daca ma bucr ca mi-am cumparat ceva, inseamna ca nu am un sistem de valori morale si spirituale... ar fi cam mult spus....

si inca ceva faza asta cu vedetele suna aiurea... parca ai fi invidios... este treaba lor ce fac si cum fac, pe langa faptul ca ii cam greu sa stii tu exact ce fac, cand totul este denaturat de interpretarile mass-media...
 
Inteleg ce vrei sa spui, dar vreau si tu sa intelegi ca nu poti analiza obiectiv problema in cauza, raportand fenomenul la propia-ti persoana!

Cetatenii americani sunt "speciali" in mai multe privinte, eu avand oportunitatea de a intalni atat oameni care s-au nascut in S.U.A., cat si romani ce stau acolo de mai mult timp. diferenta este notabila si ingrijoratoare.

Piata de consum din Vest nu depaseste aceea granita a ridicolului.

Nu sunt invidios pe vedete, deoarece am o situatie materiala indeajuns de buna asa incat sa nu tanjesc la valorile lor.
 
da nie ni se pare totushi ca exemplu clar de consumator-programat sunt americanii, shi cetatzenii vest-europeni...acolo au de unde shi au cu ce...

noi bineintzeles ca urmam, da inca mai avem shanse, cu toate ca fiecare ramane singur shi fatza in fatza cu sistemul, shi ramane sa ia o decizie, o alegere...e vorba ceea,ca n-o tzin minte bine..."e mai ushor sa tragi omul jos, decat sa-l ridici". Jos mai ca toti vor sa te traga, da' sus intotdeauna tre sa urci de unul singur...cam greu da e posibil.
 
Back
Top