Evenimentele din Osetia si semnificatia lorpentru R. Moldova

M. Kaag

New Member
Georgia, Osetia si Rusia sint in pragul unui nou razboi in regiune.
Se stie ca actualul guvern georgian se bucura de un sprijin larg din partea SUA si ceea ce intreprinde astazi Tbilisi in republica secesionista Osetia este in buna parte coordonat cu Washington.

Sintem foarte curiosi sa vedem cum se vor desfasura evenimentele si mai ales cum va reactiona-implica Rusia si SUA in acest conflict.
In functie de pozitiile si masurile luate de Bush si Putin vom putea face extrapolari in ce priveste perspectivele solutionarii diferendului nistrean.

Asistam la o incaierare geopolitica de cel mai mare interes pentru noi.
Cred ca de data asta vom avea si un raspuns raspicat la intrebarea "who is Mr. Putin". :)

 
Georgia si Osetia, pe picior de razboi

Georgia si Osetia, pe picior de razboi

Georgia si Osetia, pe picior de razboi Sambata 10 Iulie 2004


Caucazul se afla din nou in pragul unei conflagratii. Responsabila este Rusia. Joi seara, aproximativ 200 de membri ai militiilor din Osetia de Sud au patruns in forta in satul Vanati, cu populatie gruzina, si au luat prizonieri 40 de militari georgieni. Televiziunea din capitala republicii separatiste, Thnvali, i-a prezentat pe ostatici intr-o pozitie umilitoare, in genunchi si cu mainile pe cap.

"Presedintele" Osetiei de Sud, Eduard Kokoity, a avertizat ca regiunea este "in pragul unui conflict armat pe scara larga".

Presedintele georgian, Mihail Saakasvili, si-a intrerupt vizita in Iran si s-a intors de urgenta la Tbilisi. Primul ministru, Zurab Jvania, a declarat ca guvernul nu a decretat inca mobilizarea fortelor armate, dar ca "toata lumea este la post". El a indicat ca responsabilitatea crizei "nu revine numai autoritatilor criminale osetine, ci si tarilor care si-au asumat mentinerea pacii in regiune", adica Rusiei.
Jvania a discutat telefonic cu secretarul de stat american, Colin Powell. Departamentul de Stat a condamnat in termeni categorici luarea de ostatici.
Ieri dimineata, autoritatile osetine au eliberat 35 de militari georgieni, trei sau patru ramanand in continuare in detentie. Cu doua zile in urma, militarii georgieni au confiscat un convoi militar rus care transporta 100 de rachete, arme de asalt prin definitie.
La Moscova, oficialii rusi au denuntat o conspiratie occidentala pentru destabilizarea Caucazului cu ajutorul "jucariei americanilor", Saakasvili.
 
OSETIA=stat fantoma de tip transnistria cu o istorie ANTICA?

OSETIA=stat fantoma de tip transnistria cu o istorie "multimilenara" de aproape 50 de ani. ?:)) :ciupos:

TOT ASA ARTIFICIAL E SI EL CA TRANSNISTRIA?
 
A venit timpul sa anuntam scorul basbuzucului din Osetia de Sud. Amintesc componenta celor doua echipe :

1. Atlantic FC (Georgia + SUA)
2. Euroasia FC (Rusia+Osetia de Sud)

Scorul dupa prima repriza :
1:1

Analiza meciului ? Doar daca ma rugati frumos. :)
Dca ma rugati frumos de tot, va pot spune cind va incepe repriza a doua. :wink:
 
Daca va 'nerveaza atitudinea lui bucuratzi-va ca si-a ales o ocupatzie riscanta . Aproape la fel de periculoasa ca cea de claun .

Eu pe ultimu meu analist l-am impuscat imediat ce a fost eliminata Frantza de la Europene . Ca el prevazuse total ilogic ca o sa iasa biruitoare , in pofida tuturor teoriilor - mereu confirmate practic - despre superioritatea rasei albe asupra celei negre . :)
 
eu tin cu gruzinii ...
rusia sa se care din gruzia cu tot cu armata si munitiile
Saakashvili are o personalitate puternica , l-a infruntat pe Putin si va face totul pentru a restabili integritatea teritoriala a Gruziei (ocupantii sa se care din tara)...
Sigur ca se foloseste de americani...
E mai degraba un nou "razboi rece" intre America si Rusia, insa ceea ce face presedintele georgian - o face pentru tara sa ... se aliaza cu cineva puternic(america) dar stie ca tara lui va avea numai de cistigat dupa asta.
Rusii au pierdut Gruzia, au pierdut Adjaria... Acuma in Osetia de Sud situatia e tensionata... Urmeaza Abhazia.
Dupa restabilirea integritatii teritoriale a statului Georgian vor exista premise noi pentru dezvoltarea economica a tarii...
Bineinteles ca cheia e petrolul pe care americanii il vor exporta la preturi care le convin anume lor ... Altfel , daca nu erau resursele statului georgian, atunci o mie de ani nu aveau americanii nevoie sa se bage acolo.
Gruzinii doresc sa fie incorporati in imperiul americanilor ca sa poata scapa in sfirsit de saracie, frig si de foame.. ei de buna voie s-ar lasa ocupati de americani numai sa scape odata si pentru totdeauna de balalaika lui ivan... asa ca toti gruzinii care vor o gruzie care sa infloreasca dpdvd economic accepta incorporarea in imperiul americosilor :D
(spre deosebire de arabi care au fost ocupati de americani si prea se simt frustrati si se opun acestui proces - ei vor propriul lor imperiu si nu vor sa se supuna hegemonilor americosi... dar asta e o tema aparte de-acum.
 
Am primit scrisori in care sintem acuzati de a fi omis citiva membri ai echipei Atlantic FC. Rectificam deci : Atlantic FC (Georgia + SUA+ Marea Britanie+Turcia). :wink:
 
Presedintele Saakasvili, dupa o serie de declaratii incendiare facute la adresa Rusiei in timpul recentei sale vizite la Londra, e pe cale sa-si atenueze discursul invocind din nou posibilitatea unor relatii de cooperare fructuoasa cu Moscova.
http://www.strana.ru/stories/04/06/01/3507/221562.html

Desigur, nu e vorba de un reviriment din partea liderului georgian. E semnificativ insa faptul ca Tbilisi revine astazi la strategia initiala de comunicare politica : Moscova este un partener de dialog inconturnabil in vederea "recuperarii" Osetiei de Sud. N-am fi mirati daca in saptaminile sau lunile care vin ideea federalizarii Georgiei ar aparea ca baza pentru viitoarele negocieri. Negocieri care se vor eterniza, ca si in cazul Transnistriei, in cautarea unei formule de convietuire in cadrul frontierelor oficiale ale Georgiei, ceea ce va duce probabil la consfintirea, pe termen lung, a independetei de jure a Osetiei de Sud.

Aceasta schimbare de ton a lui Saakasvili nu este una formala. Devine clar ca sprijinul american acordat Georgiei nu poate depasi deocamdata anumite limite : diplomatice si logistice. Ceea ce e dezamagitor pentru noi care urmarim cu interes pina unde poate merge Washingtonul in rezolvarea unui conflict de tip transnistrean ; dezamagitor, dar oarecum previzibil si logic. De altfel, remarcam ca Alexander Vershbow, ambasadorul SUA la Moscova, a lasat de inteles, acum patru zile, ca acei 150 de instructori americani ce se afla in Georgia vor parasi aceasta tara la sfirsitul verii.

Astazi e limpede ca atitudinea destul de belicoasa a lui Saakasvili si vointa lui declarata de a forta evenimentele n-a fost decit o incercare de a testa determinarea Moscovei. La momentul actual, Putin a jucat mai abil decit tinarul presedinte georgian, reusind sa alieze o politica de fermitate cu o postura de "conciliator responsabil". Pozitia lui Saakasvili nu este de invidiat : tipul a facut promisiuni si declaratii rasunatoare care, daca nu sint urmate de rezultate tangibile pina la sfirsitul anului, risca sa-i diminueze imaginea de "salvator al natiunii" transformindu-l intr-un Sevarnadze 2.

Urmarim totusi cu cea mai mare atentie evenimentele care risca sa ne aduca surprize. In tot cazul, speram ca asa va fi. :wink:

Scorul :

Atlantic FC : 1
Euroasia FC : 2
 
Mai Kaag mai, noi nu tinem cu imperiul tau asiatic. Sa inteleg ca rudele tale nu au fost deportate in Siberia de esti asa rusofil?
 
Am primi scrisori in care sintem intrebati de ce SUA ne este gata sa se implice mai activ pe plan militar in conflictul dintre Georgia si Osetia de Sud.

Citeva elemente de raspuns.
In primul rind, Washington era dispus sa participe nemijlocit, desi discret, la un eventual conflict intre Tbilisi si Thinvali cu conditia ca rusii sa adopte o atitudine pasiva sau similara celei adoptate in cazul Adjariei. De insemnat ca doua echipaje pentru cele 10 elicopterele americane UH-1H Bell, gata de lupta, de care dispune Georgia sint compuse din militari americani, lucru pe care, evident, Tbilisi nu vrea sa-l recunoasca. In afara de asta, americanii au construit in Georgia citeva statii mici de supraveghere a spatiului aerian ce furnizeaza informatii utile armatei georgiene.

Problema insa ca de data asta rusii sint ferm intentionati sa pastreze in Osetia de Sud acel statu quo ce s-a creat dupa razboiul din 1992. O confruntare directa si de amploare cu Osetia de Sud ar insemna, fara indoiala, o imponcisare pieptisa cu Moscova. La ora actuala nici americanii nici acele tari europene ce fac jocul Georgiei in zona nu vor o astfel de ciocnire. De ce ? Ei bine, pentru ca SUA, precum si unele puteri europene, doresc sa-si creeze cu ajutorul Georgiei o cale alternativa (fata de Rusia) de evacuare a hidrocarburilor din bazinul Marii Caspice si orice razboi in aceasta regiune ar risca sa compromita acest plan.

In al doilea rind, in ochii amicilor straini ai presedentelui georgian, Tbilisi n-are mijloacele necesare pentru a invinge o Osetie sustinuta de Moscova, ceea ce inseamna ca in caz de razboi, infringerea Georgiei este inevitabila si poate avea drept consecinta rasturnarea pro-occidentalului Saakasvili si venirea la putere a unei opozitii mult mai refractara planurilor Washingtonului in aceasta regiune.

Acest Saakasvili imi este foarte simpatic, dar ma tem ca joaca cam prea imprudent aceasta partida dificila.
 
zeugeniu said:
Mai Kaag mai, noi nu tinem cu imperiul tau asiatic. Sa inteleg ca rudele tale nu au fost deportate in Siberia de esti asa rusofil?

Nu e vorba de a tine cu cineva, dragul meu, ci de a invata din ceea ce se petrece in Osetia de Sud. Crede-ma ca ceea ce se intimpla acolo ne priveste in cea mai mare masura, desi multi dintre mindrii nostri basarabeni nu-si dau seama de asta.

Sint fascinat de jocul complicat dar plin de maiestrie al actorilor acestei partide caucaziene. Nu fi badaran venind cu acuzatii imature, ci mai bine participa la discutie, dindu-ti parerea, caci cu cit mai multe capete cu atit mai multe sanse de a intelege lucrurile. :wink:
 
Cine e Mircea KAAG?

CINE STA MULT PE NET STIE CINE E:))

Kaag este clar pro-rus.

Kaag este anti-unire.

Chiar a amenintat Romania cu miscari etnice daca face ceva

pentru Basarabia.

INTRA LA celalalt forum politic " INTEGRARE EUROPEANA"
 
Daca facem ceva pentru Basarabia vom pierde Transilvania

Subiect: Daca facem ceva pentru Basarabia vom pierde Transilvania

--------------------------------------------------------------------------------

ACEST LUCRU NE SPUN rusii sau unii lupi in blana de oaie.
Nu vom pierde nimic.

Vom intra in UE cu Ungaria, vom fi asociati in marele imperiu UE.

In plus Romania are 30 milioane de suflete care bat pentru ea.

Iar rromii sunt mult prea dezbinati ca sa faca ceva.


Plus ca EUROPA NU DORESTE MISCARI DE secesiune.

Vezi legitimatia de maghiar si victor orban care a pierdut alegerile.

RUSIA VA PIERDE TOT.

LUPTATI FARA FRICA.

TOTUL VA FII CA IN 1859 si 1918.
 
CE ZICE MIRCEA KAAG

IA UITA-TE AICI CE ZICE kAAG.

______
Subiect: MIRCEA KAAG "AMENINTA" ROMANIA

--------------------------------------------------------------------------------

Cu citeva milioane de dolari pot fi manipulati si liderii comunitatilor maghiare si cei ai comunitatilor de romi.


Exista tehnici foarte eficace de a suscita o nemultumire brusca,
galagioasa si violenta in rindul acestor minoritati.

E suficient ( sigur e suficient?!)

ca "cineva" (RUSIA oare n.mea)?sa ia decizia sa o faca.

In afara de asta, cind aceste campanii de manipulare (prin presa locala, provocari pe teren etnic, etc.) sint lansate, una din primele preocupari ale zamislitorilor lor este sa distruga orice urma-dovada ca au fost implicati in ele.

Istoria e plina de astfel de exemple.
____________
 
LINKUL EXACT

http://www.moldova.net/viewtopic.ph...p;postdays=0&postorder=asc&highlight=

Cu citeva milioane de dolari pot fi manipulati si liderii comunitatilor maghiare si cei ai comunitatilor de romi.


Exista tehnici foarte eficace de a suscita o nemultumire brusca,
galagioasa si violenta in rindul acestor minoritati.

E suficient ( sigur e suficient?!)

ca "cineva" (RUSIA oare n.mea)?sa ia decizia sa o faca.

In afara de asta, cind aceste campanii de manipulare (prin presa locala, provocari pe teren etnic, etc.) sint lansate, una din primele preocupari ale zamislitorilor lor este sa distruga orice urma-dovada ca au fost implicati in ele.

Istoria e plina de astfel de exemple.
----------

Mircea de ce spui tu asemenea lucruri?
Vrei sa sugerezi ceva?

AI AUZIT EXPRESIA:

LUP IN BLANA DE OIAE?

Tu esti oitza sau lupushorul?
 
Draga Vali, de ce sa amenint Romania ? :) Oare existenta unor romani ca tine nu e o amenintare suficienta pentru Romania ? :wink:
 
Intr-adevar exemplul Georgiei este foarte important pentru rezolvarea crizei transnistrene...Oricum se vede ca americanii chiar daca au interese mari economice in Caucaz, le e cam frica sa se bage peste rusi..si Saakasvili face foarte bine ca duce o politika de echilibru intre 2 superputeri militare si economice Rusia si SUA...exemplu care trebuie de urmat si de Moldova...
Trebuie neaparat introduse forte multinationale de mentinere a pacii in Transnistria..nu doar rusii sa fie "miratvorzi"...Transnistria nu este o problema doar pentru Republika Moldova..ci pentru intreaga Europa...
 
Draga Vali, de ce sa amenint Romania ? Oare existenta unor romani ca tine nu e o amenintare suficienta pentru Romania ?

TU ESTI MARE AMENINTARE PENTRU viitorul european al Moldovei.

Tu ai magnetul in alta parte:))
 
Back
Top