HIPNOZA...

ce ? tu vreai sa zici ca nu este nici o legatura dintre hipnoza shi subconshtient ? atunci cum vine asta ca cu ajutorul hipnozei putem explora subconshtientul ? de data asta andriel ceia ce spun a fost sustsinut shi de Ratatan - asha ca ni nada :lol:
 
stie careva vre-o metoda simpla de hipnotizare (inafara de bere :grin:) sau este mult mai complicat decat eu ini inchipui?
 
heh... am observat io mai demult... dar nu aveam timp sa raspund... la subiectul asta apropea totzi is abatutzi de la tema...:smile:
iata!
de fapt hipnoza tzine de personalitatea fiecarui om, de naivitatea lui!
astfel, aca omul e foarte credul, el ishi inspira ca benzina miroase a trandafir shi invers!
Citeva luni in urma la lectzie de biologie... profa a facut un test...
Ni-a dat trei pahare: 1. era cu un parfum, 2. aceton , 3 cu benzen(asha spunea profa).
in realitate... doar unu din ei era mirositor.. de parfum,
pontu ca majoritatea sau vedit... shi recunoshteau fiecare subsantza, macar ca nu exista nimic... in celelalte doua:)
Dupa test, profa ni-o explicat procesul - anume acei care sau vidit in faptul ca exista acolo ceva, sunt foarte bine dispushi la hipnoza(precum am spus erau majoritatea)
ceilaltzi sunt greu hipnotizatzi sau in geeral nu pot fi in general hipnotizatzi... asha ca ginditziva...
 
Referitor la Hipnoza este un fenomen intalnit nu numai la oameni ci shi la animale de tip sharpele ce hipnotizeaza broscula ,,in genere este folosita ca arma in regnul animal ....mai putsin se shtie purpose-ul ei in civilizatia umana shi daca cade pe mani murdare poate fi o nenorocire!
:sad:

<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: Thorax pe 2001-06-02 16:38 ]</font>
 
radium... bazar nu-i... fashim... da anuntz deodata io la asha testuri nu ma vedesc delok... daca de prima data nu s-o prinit... apu cu atit mai mult ......
 
referitor la hipnoza, am fost hipnotizat odata de o verisoara de a mea care se ocupa cu ghicirea viitorului, cu contactele cu lumea spiritelor, etc. si odata m-o hipnotizat ( idee nu am cum ) si de atunci ea este unica care stie cele mai adinci secrete ale mele , deci eu consider hipnoza un pacat ( depinde de caz ) insa sa te bagi in viata personala a unor oameni prin hipnoza e pacat !
 
Inca din cele mai indepartate timpuri au existat o serie de preocupari legate de hipnoza. Dar, in anumite perioade, hipnoza este utilizata si interpretata ca fenomen mistic sau de recurgea la escrocherie si sarlatanism pentru castigarea banilor celor neavizati. Astfel, preotii Greciei si Egiptului antic foloseau hipnosismul in scopuri religioase; erau adresate diferite intrebari unui slujitor al templului care, fiind in stare de hipnoza, elabora raspunsuri considerate drept prorociri sau indicatii ale zeilor. In epoca Renasterii, fenomenele hipnotismului sunt explicate cu ajutorul unei teorii fantastice &amp;#8220;magnetismul animal&amp;#8221;. Aceasta teorie a fost dezvoltata de medicul Mesmer (ce a practicat hipnotismul la curtea regelui Ludovic al XVI-lea) si aplicata la oamenii bolnavi de nervi. Dupa opinia sa, boala trebuia dusa, pana la punctul sau culminant pentru a putea fi vindecata. In consecinta Mesmer ii ducea pe furiosi sau pe cei in stare de criza intr-o incapere in care se transmitea magnetismul pe baza paselor, a miscarilor repetate, a mainilor in fata si de-a lungul corpului celui supus experientei, ceea ce provoca accentuarea crizei, manifestata prin plans sau ras nestavilit, tremuraturi si tipete puternice. Fenomenul hipnozei a fot reluat, desigur, pe alta baza si facut sa fie cunoscut in multe domenii de activitate datorita prestigiului unor personalitati stiintifice cum sunt Charcot, Freud, Pavlov s.a. care l-au abordat din perspectiva teoriilor lor.
Dar sa vedem in ce consta hipnoza si care este natura sa? Cuvantul hipnotism vine de la grecescul &amp;#8220;hypnos&amp;#8221; care inseamna somn. Cercetarile moderne de psihifiziologie (electrofiziologie) si psihologie atesta ideea ca hipnoza se aseamana mai mult cu starea de veghe decat cu cea de somn. Tehnica hipnozei se bazeaza, in toate cazurile, pe diferite procedee sugestive. Intr-un fel sau altul, majoritatea oamenilor sunt sugestibili. Dar sugestibilitatea difera de la un individ la altul in functie de: particularitatile psihice ale persoanei, varsta, sex, experienta de viata, grad de cultura, putere de discernere, etc. Pentru cresterea fortei sugestibilitatii cuvantului se poate solicita subiectului sa priveasca un punct stralucitor, un obiect fix sau in ochii hipnotizatorului, ceea ce are darul de a grabi fenomenul de inhibitie la nivelul cuvantului. Subiectul hipnotizat ramane in legatura hipnotizatorul si executa comenzile acestuia atata timp cat se poate mentine pe scoarta cerebrala a hipnotizatului un focar de excitabilitate maxima. Cuvintele hipnotizatorului pot provoca reprezentari vii si acte automate de miscare. Hipnotizatului i se poate sugera, de pilda, ca se afla la varsta adolescentei si se plimba, pe un camp cu flori, impreuna cu iubita. Ca atare, el executa miscari de strangere a florilor si le ofera celei dragi.
Desi stiinta nu poate explica in intregime mecanismele hipnozei, efectul hipnotic se atribuie functiei reglatoare a limbajului, capacitatii de sugestibilitate a subiectului si dupa unii autori, chiar particularitatilor deosebite pe care le-ar poseda hipnotizorul. In hipnoza, activitatea psihica nu dispare, dar au loc fenomene de concentrare maxima asupra celor sugerate de hipnotizator. In aceste conditii subiectul poate executa o serie de actiuni automatizate si chiar adopta pozitii mai putin confortabile asemanatoare cu starea de catalepsie. Fenomenul respectiv, ca si ascultarea intocmai a hipnotizatorului se datoreste inhibitiei realizate la nivelul creierului si mentinerea unei singure zone de excitabilitate prin intermediul careia exercita influente asupra subiectului.
Fenomenul hipnotic se poate realiza si la animale cand se produce un tip de comunicare bazat pe mijloace extraverbale. Se stie ca in anumite situatii omul poate &amp;#8220;comunica&amp;#8221; chiar cu plantele. Atat in conditiile descrise mai sus, cat si in hipnotizarea omului, probabil ca actioneaza un camp biopsihic a carui taina stiinta nu a reusit sa o descifreze inca pe deplin.
 
ce te face sa crezi ca am gasit-o pe undeva ? Eu am scris-o, pur si simplu am avut ceva timp si m-am apucat sa scriu, plus ca am privit la Discovery o emisiune despre hipnoza ! :wink:
 
at night.... ;-)

cindva am facut 'teste' legate de acest domeniu.. am ajuns la concluzia ca omul, atunci cind doarme, este intr-un fel de standby care e mai mult online decit offline.
experienta: un om doarme, te apropii de el, ii dai intrebari.. el (ea :)) raspunde. desigur ca nu merge de fiecare data, uneori omu' chiar really doarme. dar in _marea_ majoritate persoana raspunde _imediat_ si se comporta de parca ar fi 100% treaza. unele dialoguri de acest fel au durat mai mult de 5 minute, mai apoi omul ori inceta sa raspunda, ori se trezea.
trebuie sa mentionez ca in asa cazuri el doar raspunde, nu intreaba si nu afirma.. adica poate sa faca doar reply :)
despre trezire: de fiecare data aceasta se intimpla cind dadeam vre-o intrebare mai 'personala'. se vede ca exista vre-un fel de mecanism de aparare care se activeaza ca nu cumva omul sa spuna mai mult decit trebuie :-D

eu cu sora mea ne testam unul pe altul. cind ne povesteam ce s-a intimplat, celalalt nu tinea minte de dialog.. deci cu aceasta metoda poti sa scoti ceva din om fara ca sa fii detectat (desigur ca trebuie sa fii atent. daca il trezesti - nu merge, daca reusesti sa-l tii in standby - ramii nedetectat)

odata ea mi-a povestit de asa ceva:
ea: cine a cistigat campionatul?
eu: desigur ca Italia!
- cum adica Italia daca a invins Franta??
- eii, ei au cistigat accidental..

//e vorba de finala campionatului nu stiu care, cind Italia e pierdut in ultima clipa deoarece franzecilor le-a mers foarte mult.. cu toate ca Toldo a prins un penalti dupa ce un timpit-francez i-a spart nasul %-|

deci logic deducem ca in aceasta stare omul spune ceea ce crede si nu ceea ce este.. poate ca uneori e altfel, dar mai multe teste nu am facut.

desigur ca aceasta nu este o hipnoza propriuzisa, dar e un inceput... un fel de hypnosis-lite. cind voi avea ocazia sa dorum linga cineva, voi mai experimenta :lol:
 
In principiu are dreptate Animal X, dar chestia cu controlul vietii nu e hipnoza. Nu e chiar asa usor, nu poti controla o persoana doar prin hipnoza. In afara de asta tre' sa ai un anumit statut psihologic fata de persoana pe care vrei sa o controlezi. Si gr8dude, ceea ce ai spus, chiar ai reusit asa usor precum spui? Sau doar ai auzit de la cineva ca se poate?

Eu ma ocup de hipnoza de ceva timp si vreau sa va spun(daca inca nu stiti), hipnoza e o stare normala a psihicului. De fapt hipnoza este o stare de concentrare a atentiei (hipnoza superficiala), foarte puternica. Dar in aceasta stare ramai perfect lucid, nu dormi. Celelalte tipuri de hipnoza sunt foarte greu de obtinut, si foarte putini oameni pot fi introdusi artificial intr-o astfel de stare.

In stare de hipnoza intram inainte de a adormi (descentrare totala a atentiei fata de mediul exterior), si aici daca esti foarte priceput si reusesti sa mentii o persoana la acest nivel, vei face ceea ce a zis gr8dude. Dar ai o limita temporala, adica nu poti sa mentii pe cineva mult timp asa.

Creerul are mai multe stari in care se poate afla. Alpha-concetrare puternica, hipnoza, etc. beta- starea normala, de zi cu zi, luciditate, delta-somn superficial, theta-somn profund. In fiecare zi trecem prin ciclurile alpha-beta-alpha-delta-theta si iarasi.

Esti hipnotizat uneori de o imagine, de o ploaie, de o fata frumoasa, de o carte. Este hipnoza, asa ca nu e unu lucru mistic sau mai stiu eu ce. Odata ce esti hipnotizat poti esi din acea stare oricand doresti tu. De aceasta uneori imi vine greu sa lucrez cu oamenii care ies din starea de transa cand nu te astepti. Doar in cazul somnambulismului exista probleme.

Concluzie: hipnoza e o stare normala si hipnotizat poate fi oricine si oricand fie de cineva(ceva) fie prin autohipnoza. :lol:
 
AlphaM, ceea ce am scris am facut singur, si s-a primit cum am descris.
nu demult am incercat ceva asemanator, dar omul nu reactiona... deci depinde de om, sau de faptul cit de obosit el este.. sau poate mai sunt si alti factori.

in orice caz, post'ul tau m-a intrigat. poate spui ceva mai mult despre ceea ce faci? fiind mai calificat in domeniu, poate poti explica mai bine in ce cazuri e mai mare probabilitatea ca omul sa fie 'receptibil'? si ce alte "trucuri" similare mai exista? ;-)
 
gr8dude, ceea ce ai zis, am facut si eu, dar reuseam destul de greu. N-am reusit sa mentin o persoana in acea stare mai mult de 3-4 minute. Si persoana pe care am aplicat acest lucru isi amintea perfect ceea ce o intrebam, in schimb nu stia ce raspunsuri imi dadea.

Pentru ce vrei sa folosesti tu hipnoza? Adica care este obiectivul tau? Nu iti voi tine vre-o morala, :D , nu e treaba mea, dar ca sa stii cum sa aplici hipnoza, trebuie sa stii ce anume vrei.

Ca sa-ti raspund la intrebare, oamenii mai inteligenti in general sunt mai receptivi. Daca au imaginatie bogata, si se simt confortabil cu tine, atunci nu iti va fi greu. E ca si la calculatoare, ai o placa video mai buna, ai imagine mai buna, adica creezi anumite stari in mintea persoanei respective.

In caz ca vrei sa manipulezi pe cineva, sa ai controlul total aupra unei persoane, ai cam 5% sanse ca sa reusesti. Adica vre-o 5 % din oameni au posibilitatea sa intre in hipnoza profunda in mod natural indus. Poti folosi substante chimice ca sa induci in hipnoza (acum imi scapa denumirea substantei, dar iti voi spune data viitoare), dar efectele nu sunt chiar cele dorite.

Ce ne ramane? Hipnoza medie, 30-50% din populatie, greu, dar posibil. Nu iti voi da inca detalii, pt. ca nu prea am folosit acest stadiu.

Hipnoza superficiala, 95% din oameni, cei care nu pot intra in aceasta stare, fie sunt bolnavi psihic, stresati, au insomnii, sau orice alta dereglare.

Vrei sa faci pe cineva sa te placa? Vrei sa manipulezi pe cineva? Vrei sa iti controlezi mai bine emotiile? Spune-mi ca sa pot sa-ti dau un raspuns mai concret.

Aici sunt multe de discutat, asa ca nu voi reusi intr-un post sa te lamuresc. Dar daca intr-adevar vrei sa folosesti hipnoza, citeste carti, exista multa literatura, si pe net, si in librarii. Bafta, da-mi detalii. :)
 
Ah da, era sa uit. Sunt student, automatica si calculatoare, si lucrez la sisteme de Inteligenta Artificiala (AI), din cauza asta sunt nevoit sa studeiz multa psihologie, mai ales perceptie, receptivitate, neurolingvistica, biologie, anatomie, etc.. La un moment dat mi-am dat seama ca pot sa folosesc ceea ce studiez si am inceput sa aplic in viata mea personala, ce sa zic, rezultate superbe. Am cativa prieteni care se ocupa exclusiv de hipnoza, sunt la medicina, si apar si eu la cursurile lor din cand in cand.

Asa ca daca vrei sa studiezi hipnoza citeste de la tratate de cibernetica pana la biologie si literatura artistica. Dar cel mai usor, e literatura din domeniu, o sa-ti dau niste denumiri, mai tarziu, nu le tin minte.
 
AlphaM, se pare ca in sfirsit am dat de omu' care trebu' :-D

de legatura dintre inteligenta si hipnoza m-am gindit si eu la un moment dat... e drept ca 'pe diagonala'.. si am lasat idea; caci e cam greu sa definesti inteligenta. intelegi, exista inteligenta ce tine de numere, de cuvinte, de imagini, de sunete... iata de ce avem genii matematicieni, muzicanti, artisti... nu poti sa spui ca van Gogh e mai cool decit Eminescu, tot asa cum nu poti aduna "5 mere cu 3 prasade si sa primesti 8 mere" (cum zic profii de math) :) iata de ce am decis pentru mine ca asta n-are nimic cu inteligenta. da' tu fiind un om mai calificat in domeniu daca zici ca e asa.. la concluzie ai ajuns prin experimente si ai observat vre-o legitate? sau exista si argumente forte?

ceea ce ai zis, am facut si eu, dar reuseam destul de greu
dupa cum am mai spus, experimentul reusea atunci cind 'victima' era sora mea. ultima data am incercat cu un prieten - n-a iesit nimic. prima concluzie care-mi vine in gind, hipnotizatul trebuie sa cunoasca cit de cit hipnotizatorul, sa aiba incredere in el.. ? atunci cind am incercat sa scot ceva din prietenul meu, cu mine era si fratele lui.. poate ca intre cei doi frati nu e stabilita o 'legatura' buna? sau poate sansele sunt mai mari atunci cind in incapere sunt doar doi?
dar totusi nu-mi inkipui cum e sa fie asa... omul doarme, nu are idee cine e linga dinsul... poate ca i-a ramas aceasta info in 'cache' si trebuie de facut un reset? :) (inainte ca el sa adoarma, in camera eram toti 3)
si un alt detaliu. cu sora mea experimentul il petreceam dupa un timp lung de la culcare; pe cind prietenul era adormit de doar 10-15 minute...


hipnoza as aplica-o in multe scopuri.. inclusiv si cele enumerate de tine :)
emotiile mi le controlez si asa.. sa manipulez pe cineva - poate ca mi-ar prinde bine, insa deoarece incerc sa fiu un om cu constiinta cit mai curata, la moment nu ma apuc de asa ceva :) pina cind ramine "Vrei sa faci pe cineva sa te placa" - e drept ca daca faci pe cineva sa te placa 'artificial', tot e un fel de manipulare :)

la care uni studiezi? poate ne vedem cumva ca sa discutam mai detaliat treaba asta? eu-s @UTM.
despre info pentru citire... daca ai vre-un mini-tutorial.. sau ceva ce descrie bazele acestui proces.. mi-ar fi interesant sa vad si eu :)
 
Back
Top