Lista colaboratorilor ai securitatii

Status
Not open for further replies.

noogen

New Member
Am auzit ca a aparut undeva o lista cu "persoanele care au colaborat cu securitatea", cunoaste cineva ceva despre asta?
 
S-a discutat deja despre acest lucru in parlament, iar lista din cate stiu s-a publicat in "Moldova Suverana".
Probabil cineva nu are de lucru si incepe a aiuri, personal sunt dezgustat de astfel de "compromaturi" cu atat mai mult ca sunt facute neprofesionist si chiar as spune prosteste. De la o posta se vede ca este un lucru unui diletant.
 
calugarita;155276 said:
si ,din punctul tau de vedere, pe cine l-ai plasat in aceasta lista?

Pai, pe mine nu am intereseaza prostii de astea, toti gandeau in acelasi fel in perioada comunista, nu exista nici o deosebire dintre cei care au colaborat si cei care nu au colaborat cu securitatea, pentru mine acest lucru nu este un criteriu de apreciat oamenii. Putin era securist, cu ce e mai rau acest lucru pentru Rusia?
 
:he: Pai, sa nu te intereseze tov. militant, sa nu te intereseze! Ce dracu'... Gen. Plesita din Securitate este egalul lui Doina Cornea, iar Iulian Vlad si Stelian Tanase sunt facuti din acelasi aluat. Si te felicit pentru exemplul cu Putin. Intr-adevar, Rusia lui Putin este un exemplu fantastic pentru intreaga lume civilizata. Adevarul e ca nu peste tot se asasineaza bancheri, afaceristi, ziaristi, fosti spioni etc. cu permisiune de sus. Asta nemaivorbind de toate celelalte mizerii care au loc in mafiocratia kaghebista a lui Putin.
 
militant;155292 said:
Pai, pe mine nu am intereseaza prostii de astea, toti gandeau in acelasi fel in perioada comunista, nu exista nici o deosebire dintre cei care au colaborat si cei care nu au colaborat cu securitatea, pentru mine acest lucru nu este un criteriu de apreciat oamenii. Putin era securist, cu ce e mai rau acest lucru pentru Rusia?
atunci nu mai inteleg de ce ai deschis aceasta tema daca nu te intereseaza si nu inteleg de ce te eschivezi de la intrebari.
Husky40;155294 said:
Si te felicit pentru exemplul cu Putin. Intr-adevar, Rusia lui Putin este un exemplu fantastic pentru intreaga lume civilizata. Adevarul e ca nu peste tot se asasineaza bancheri, afaceristi, ziaristi, fosti spioni etc. cu permisiune de sus. Asta nemaivorbind de toate celelalte mizerii care au loc in mafiocratia kaghebista a lui Putin.
de fapt, acelasi lucrul vroiam sa zic si eu.
 
Nu cred ca cineva tre sa aiba un sentiment de simpatie/antipatie fata de cei care au colaborat cu securitatea.
Daca ai atrage atentie mai sus nu eu am deschis tema :)
 
...oare care ar fi raportul cauza/efect in lista sus-mentionata? :D Cei ce au avut legatura cu KGB au ajuns persoane publice...sau cei care sunt azi in lumina reflectoarelor au populat listele informatorilor post-scriptum? :)
 
unele observari

De uitat ce ziare fac mai mare zarva
Jurnal de Chisinau, iar Moldova Suverana in care fel se desolidarizeaza de aceasta lista, Fluxul tace, Litra si Arta & Timpul nu le-am vazt.

1. Moldova Suverana de marti,care chipurile a vb de asa lista nu este in genere - uitati-va pe www.moldova-suverana.md

2. Fac parte de pe acel grup pe care a pus lista consilierul ppcd-ului Vaculovschi, care a facut-o peste cateva zile de la declansarea scandalului in presa.

Vaculovschi este un fanatic aprins a ppcd-ului, de fapt ca si ceilalti ppcdisti, deaceea la 1ma privire a liste, primite de la "cineva" a aruncat-o pe un yahoogroup a Consiliului Mondial Roman.

Efectul nu s-a lasat de asteptat - tov. Pavlicenko toarna zoaie in cap PPCD-ului si lui Cubreacov & Vaculovschi in plenul parlamentului, cu transmisiune directa la TV cu acoperire nationala, fiindca hartoagele cu care face acest lucru in unison, ca sculele mascate a rusilor, gen Jurnal de Chisinau nu pot cuprinde o audienta mare, limitandu-se la o cutie neagra de 7 % din cititorii de presa romana din Basarabia.

Concluzie - PPCD e o formatiune agresiva, murdara, antidemocratica, antiopozitie, controlata de comunisti etc - ce trebuia de demonstrat.
Adica la o eventuala solidarizare a fortelor "democratice", PPCD-ul va fi lasat dupa board, similar ca in cazul Blocului Moldova Democrata in 2004-2005
:)

Daca sa ne uitam la lista - e originala?
Deloc, e un PR negru primitiv si grosolan, tipica TIMPUL-ui, si JURNAL-ului de Chisinau.

Cu ii convenabil asa scenariu?
Deodata credeam ca lista e o facatura a James Bond-ului moldovnesc Boris Asarov, insa uitandu-ma mai atent se vede ca LISTA KGB-istilor a fost ticluita de cei ce se afla pe lista (parerea mea) pentru a atinge scopul ce deja e vizibil (concluzia de mai sus)

Asa ca, frat romani, combinatia e puternica - TRAGETI DE 3 ORI APA CA SA SE SPELE TOT RA*TUL DECORATIV, SI SA SE VADA ADEVARATA "FATA" A AUTORILOR LISTEI.

De ce tace PCRMul, Fluxul, PPCDul SISul, procuratura?
e deja alta "?", cu alta ocazie.
;)
 
Zdravie Jelaiu baieti logofeti :)!!!

Da iaca prin Flux mai apareau articole de genu listelor cu kgb-isti, numai ca pe vremea cind Bogatu inca nu plecase de la www.flux.md .

Si tin minte cind ne gindeam la a pune la cale ceva de genu ista , ca blin Rosca ista o tradat kauza poporului sovietic trezit la revolutie, dar au uitat ca anul era '89 si nu '17.

tatuca V.I.Lenin nu mai era,

sau au aparut mai multi printre tarile surori ? dar a pierdut din forta de convingere a idealului reintregirii poporului. Fratii poate o fi vrut si ei unirea, numai ca si acolo venise un "tatuc", si alti frati se plimbau prin vecinatati...

lasa, ka oricum ii facem noi o "padla "cum se spune amu, lui Iura, chiar daca nu pre so primit de data asta.
 
HKBD;155995 said:
Da iaca prin Flux mai apareau articole de genu listelor cu kgb-isti, numai ca pe vremea cind Bogatu inca nu plecase de la www.flux.md .

Văd că Bogatu e şi el pe listă. Dar principala problemă e dacă e adevărată lista sau nu. Poate de aia unele ziare nu scriu nimic, că nu ştiu dacă susrsa de informaţii e de ncredere.
 
Lista lui Roşca
•autor: Victor OLARU


Lista cu peste o sută de nume de presupuşi „agenţi, informatori, agenţi sub acoperire, ofiţeri şi persoane de ncredere” care a fost trimisă, la 12 noiembrie curent, la zeci de instituţii din R.Moldova şi Romnia, a fost „fabricată”, cu siguranţă, n cotloanele PPCD-ului.

Avem şi argumente. Surse apropiate celor trei lideri PPCD, care activează n acest partid, au declarat pentru JURNAL că pseudonimele de presupuşi colaboratori ai KGB au fost scornite de către Roşca, Cubreacov şi Secăreanu. Cel puţin n cazul lui Oleg Serebrian şi Veaceslav Untilă.

Care servicii secrete?

Lista conţinea nume cu ziarişti şi politicieni „certaţi” cu PPCD şi indezirabili pentru partidul de guvernămnt. Aceasta a venit la redacţie, ntr-o smbătă, de pe adresa apocalipsa2007@yahoo.com şi era intitulată „Lista lui Şandrovschi – „strict confidenţial” (prima parte)”. După care urmau numele, presupusul „cod/nume informativ” şi calitatea pe care ar fi avut-o cei vizaţi cu, bănuim, anumite servicii de securitate. Nu se specifica nsă care servicii. Cel care „a făcut lumină” n această chestie a fost nimeni altul dect Ghenadie Vaculovschi, consilierul fracţiunii parlamentare a PPCD (!).

Un PPCD-ist face lumină

El le spunea „prietenilor”, pe un grup privat de yahoo, că: „Anexez la acest scurt mesaj o listă a colaboratorilor KGB din perioada sovietică. Nu bag mna n foc pentru autenticitatea fiecărui nume. Eu am primit-o azi dimineaţă de la persoane de ncredere. E o scurgere de informaţie, probabil premeditată. Am impresia că cineva tot din vechiul regim a procedat la reglări de conturi, punnd la dispoziţia publicului lista pe care o puteţi vedea n anexă”. Deci, cel care a indicat serviciul de securitate a fost un PPCD-ist. O practică mai veche a „troikăi” pepecediste. Este important faptul că adresa de pe care a fost trimis mesajul este apocalipsa@yahoo.com, iar Iurie Roşca are unul dintre e-mail-urile personale intitulat arcaluinoe01@yahoo.fr (!).

Smbetele oranj

n anul 2001, după victoria electorală a comuniştilor şi desfiinţarea mai multor actori politici, PPCD rămăsese practic singur pe eşichierul de dreapta al politicii moldoveneşti. Oleg Serebrian a avut nsă „tupeul” să nfiinţeze PSL-ul şi să mpartă acest segment politic cu PPCD căruia nu i-a convenit deloc acest lucru. Ca să-l desfiinţeze pe Serebrian, ntr-o smbătă, la computerul lui Iurie Roşca de la sediul PPCD i s-a fabricat acestuia un CV denigrator. n după-amiaza din smbăta respectivă, n acel birou se aflau şase persoane n frunte cu cei trei lideri PPCD. Aceştia au luat CV-ul obişnuit al lui Serebrian şi l-au „rescris”.

Cubreacov i-a dat pseudonim lui Serebrian

CV-ul trebuia neapărat să conţină şi faptul că peselistul a fost agent KGB, deşi n anul 1990 acesta avea doar 21 de ani. Se căuta intens un pseudonim. Autorul acestuia a fost Vlad Cubreacov. „nchipuiţi-vă, Cubreacov a ridicat braţele la nivelul umerilor şi, ţinndu-le larg deschise, a exclamat: „Oi, acrobat!”, „Oi, acrobat!”, făcnd referire la presupusa orientare sexuală a lui Serebrian. De fapt, etichetarea lui Serebrian ca homosexual tot de la PPCD vine”, declară sursa noastră sub acoperirea anonimatului. „Nu vreau să-mi pierd bucăţica de pine”, ne explică aceeaşi sursă de ce nu vrea să-şi facă public numele. Serebrian apare n lista despre care vorbim cu pseudonimul „acrobat” şi n calitate de „agent sub acoperire”.

Cum a fost făcut public CV-ul denigrator

Gata, Serebrian avea un pseudonim. Trebuia răspndită informaţia. Cum? Textul cu CV-ul fabricat a fost pus pe o dischetă, mpreună cu adresele electronice ale tuturor partidelor politice (inclusiv PPCD), ale ambasadelor acreditate la Chişinău, reprezentanţelor n R.Moldova ale organizaţiilor internaţionale, redacţiilor ziarelor (inclusiv „Flux”), radiourilor şi televiziunilor din republică, dar şi din Romnia. Liderii PPCD au deschis şi o adresă de e-mail de unică folosinţă. L-au trimis pe tnărul de la „Noua Generaţie” cu discheta la un internet-cafe să trimită de pe e-mail-ul respectiv textul la toate adresele indicate acolo. n zilele următoare, liderii PPCD, inclusiv „Flux”-ul, au făcut mare tam-tam din mesajul venit „de nu ştiu unde”. „Cei trei purtau prin buzunare copii ale mesajului şi cu cine se ntlneau le „dădeau vestea”. Deci, ei au lansat informaţia şi pe urmă tot ei au răspndit-o. Exact aceeaşi metodă a fost folosită n cazul lui Untilă”, mai spune sursa noastră.

Cazul lui Untilă tras la indigo

Se ntmpla n anul 2004. Tot ntr-o smbătă (!). Au luat un CV de-al lui Untilă şi l-au „completat” cu date inventate de Roşca şi acoliţii săi. Cum să-l lase pe Untilă fără pseudonim? Inspirat de data aceasta a fost Ştefan Secăreanu care se ntlnise mai des cu vicepreşedintele AMN. Acesta ştia că unul dintre hobby-urile lui Untilă era vnătoarea. Ohotnik, da, ohotnik! Acesta este şi numele informativ al lui Untilă din lista cu pricina. De data asta, la internet-cafe s-a dus un alt reprezentant al „Noii Generaţii”, „instruit” să nu spună nimănui despre această făcătură. Primul fusese deja fugărit de acolo.

Petrencu avea pseudonim ncă de la mijlocul anilor ’90

Anatol Petrencu apare n listă cu numele informativ „plutonius”. Pe la mijlocul anilor ’90, Iurie Roşca editase o carte. Se numea „Exerciţii de luciditate” şi era o culegere de articole semnate de liderul PPCD. Anatol Petrencu, care era pe atunci n partidul lui Mircea Rusu, s-a ncumetat să critice cartea n ziarul PNL-ului „Libertatea”. Roşca s-a enervat la culme. Răspunsul nu a ntrziat. După ce s-a consultat cu un ofiţer KGB n rezervă care l-a ndrumat cum să-l „facă” agent KGB pe Petrencu ca să-i nchidă gura, Roşca a scris un articol n ziarul „Ţara”. Textul ncepea cu o veche zicală grecească: „Platon mi este prieten, dar adevărul mi este mai drag”. Din acel articol se subnţelegea că Petrencu ar fi agent KGB cu pseudonimul „Platon”. Acum, autorii listei nu au mai verificat n arhivă, ci l-au scris „plutonius”. Şi-au adus aminte cte ceva.

Lista este o făcătură

Primul care ncepe lista respectivă este Gheorghe Mazilu despre care Roşca, Cubreacov şi Secăreanu povesteau oriunde şi oricui că acesta, după ce lua un pahar cu vin, cnta vechea romanţă romnească „Zaraza”. De fiecare dată. n listă, pseudonimul lui Mazilu este „Zaraza”! Liderii PPCD l-au bănuit ntotdeauna pe acesta, care le-a fost profesor la facultate, că este agent KGB. Lui Vasile Nedelciuc i s-a „dat” numele conspirativ de „mi-7”. Acesta este, de fapt, numele unuia dintre serviciile secrete din Marea Britanie. ntruct Nedelciuc are afaceri cu oameni din Marea Britanie, de ce să nu fie „mi-7”? ncă un argument n favoarea ideii că lista este o aberaţie, ar fi şi faptul că ziarista Valentina Basiul de la ziarul „Timpul”, inclusă n listă cu numele informativ „efimia”, n anul 1990 nu avea mpliniţi nici 10 ani. Cum putea fi aceasta informator KGB? Iar Alexandru Dorogan apare de două ori n acel mesaj cu nume conspirative diferite (!). Făcătură get-beget.

„Bogatu nu era plecat ncă de la Flux”

Apoi, Val Butnaru, Nicolae Negru şi Rodica Mahu sunt puşi n listă unul după altul exact n această ordine. Petru Bogatu se regăseşte mult mai jos dect primii trei. „Petru Bogatu nu era ncă plecat de la „Flux” şi a fost băgat n listă mai trziu”, afirmă sursa noastră. De remarcat faptul că n listele cu presupuşi colaboratori KGB care au fost lansate pe piaţa mediatică naintea acesteia, Rodica Mahu nu figura n niciuna. Dar, de cnd este redactor-şef la JURNAL, s-a găsit şi pentru ea un loc n lista lui Roşca.

A apelat la un ofiţer KGB pentru a-l eticheta pe Val Butnaru

n ceea ce-l priveşte pe Val Butnaru, nu este pentru prima dată cnd Roşca face tot posibilul ca să-l eticheteze pe acesta ca fiind agent KGB. După ce a plecat de la „Flux” şi a fondat JURNALUL, Val Butnaru publica periodic articole critice la adresa PPCD. Roşca a apelat la acelaşi prieten – ofiţerul KGB n rezervă şi s-au sfătuit cum şi ce să facă pentru ca să-l distrugă pe Butnaru. Aţi citit, probabil, multe articole n „Flux”-ul de atunci care sugerau că Val Butnaru a fost agent KGB şi a turnat mai multe persoane.

Selecţie cu bătaie lungă

Expertul n probleme de politică externă, Andrei Popov, se regăseşte şi el n lista lui Roşca, deşi, cunoscnd vrsta acestuia, este greu de imaginat cum a putut el să colaboreze cu KGB. Aici e altă chestie. Popov este solicitat de mai multe foruri europene n probleme de politică internă a R.Moldova şi nu numai. Ca să-l denigreze n faţa acestora şi să nu pară credibil, Roşca l-a băgat n listă. Totodată, cei care au plecat din PPCD şi nu au făcut zarvă nu se regăsesc n listă. n schimb, Sergiu Burcă şi Ion Neagu, care imediat după ce au fost excluşi din partid au făcut unele dezvăluiri care au afectat grav imaginea liderilor PPCD, n special a lui Roşca şi Cubreacov, au fost incluşi n această listă.

De ce tace „Flux”-ul?

Deşi pnă acum informaţiilor de genul acesta lansate de pepecedişti li se găsea loc n „Flux”, de data aceasta nsă ziarul lui Roşca n-a pomenit nimic de listă. Sursa noastră spune că la această listă s-a lucrat mult, ncă de la lansarea de către JURNAL a campaniei „ANCHETELE LUSTRAŢIEI” care i-ar fi deranjat pe cei din PPCD. Aceasta ar face parte, potrivit aceleiaşi surse, dintr-o ofensivă mediatică contra actualilor şi potenţialilor adversari politici ai PPCD-ului care simte cum i fuge pămntul de sub picioare. Or, cum se explică faptul că n listă se regăsesc toţi cei care au criticat PPCD-ul n ultimul timp?

Roşca, prietenul lui Pasat

Roşca şi-a făcut un hobby din a-i eticheta pe toţi cei care i stau n cale ca fiind KGB-işti, nsă cum poate fi explicată prietenia acestuia cu fostul director SIS, Valeriu Pasat, care a durat ani de zile? Pasat i furniza lui Roşca de la Securitate tot felul de informaţii despre diferite persoane, iar acesta le tiraja n „Flux”-ul lui. Aceştia au lucrat mpreună pentru distrugerea mai multor persoane. Nu degeaba Pasat a apelat la prietenul său mai vechi Roşca după ce a fost ntemniţat. Roşca, nsă, s-a făcut că nu-l ştie. Asta e, nsă, altă poveste.

http://www.jurnal.md/articol.php?id=5787&cat=9&editie=
 
Nu snt dovezi că lista e corectă, dar şi teoria din Jurnalul de Chişinău, că lista a fost născocită de liderii PPCD, e subţire.

"Este important faptul că adresa de pe care a fost trimis mesajul este apocalipsa@yahoo.com, iar Iurie Roşca are unul dintre e-mail-urile personale intitulat arcaluinoe01@yahoo.fr (!)" - asta mie nu mi se pare dovadă, dar presa din Chişinău are alte standarde dect mine despre ceea ce se cheamă dovadă.

Fluxul nu face tam-tam cu lista - nseamnă că PPCD e vinovat. Dacă "Fluxul" făcea tam-tam, tot PPCD era vinovat.
 
Blin...in ziua de azi nici nu mai stii pe cine sa crezi!!!!!!!!
La mine in cap asa-i o kasha...Aveam o opinie politica care akum este puternic zdruncinata!!!!
 
Status
Not open for further replies.
Back
Top