Mircea Cartarescu-Sa iesim din LASITATE!

Vanatoru

New Member
Mircea Cărtărescu Vineri, 10 Aprilie 2009


Mircea Cărtărescu: "Dacă nu strigăm acum, odată cu zecile de mii de tineri din Chişinău, că Moldova e românească, vom pierde această ţară nefericită, îi vom condamna pe aceşti oameni tineri la disperare perpetuă."

Dacă te-ai lua după agenţiile de presă din toată lumea, la Chişinău e primăvară şi copăceii au înflorit mirific. Totul e-n ordine, au fost alegeri, au câştigat comuniştii, preşedintele Voronin e, mai departe, garantul democraţiei şi legalităţii în mica, dar brava republică Moldova. Fiindcă în lume se întâmplă sau nu se întâmplă ceva doar în funcţie de interesele marilor puteri. La Chişinău nu se întâmplă zilele acestea nimic pentru că Rusia nu vrea să se întâmple şi pentru că UE şi USA nu vor să supere Rusia. Ce vedem la televizor, şi nu ceea ce realmente se petrece, ni se vinde drept realitate. În fosta Iugoslavie s-a întâmplat ceva, de asemenea se întâmplă lucruri în Iran sau în Afganistan. În Coreea de Nord e însă linişte şi pace. Acolo nu se petrec orori, nu se moare de foame, nu e torturat înspăimântător un popor de sclavi, cum probabil nu mai e altul pe Pământ. Unde sunt promotorii libertăţii şi ai democraţiei când vine vorba despre Coreea de Nord, gaura neagră a planetei?

Iar dacă laşitatea comunităţii internaţionale, aceeaşi care nu voia să-l supere pe Hitler până la război şi n-a vrut să-i supere pe ruşi cincizeci de ani după aceea, preferând să lase jumătate din omenire pradă totalitarismului, o priveşte pe ea, laşitatea românească ne priveşte pe noi toţi. Nu avem până acum, de aproape o săptămână de când e revoluţie la Chişinău, nicio reacţie oficială a autorităţilor române. Ne e frică până şi de bănuiala că i-am sprijini în vreun fel pe „vandalii” şi „golanii” care au ieşit în stradă acolo. Nici dacă l-am avea mai departe preşedinte pe Iliescu nu s-ar fi lăsat o tăcere mai sinistră. Traian Băsescu ar fi trebuit să reacţioneze de mult, el care are între obiectivele principale în politica externă unificarea cu Moldova, el care a condamnat comunismul, el care e un temperamental şi, vreau să cred, un patriot.

Brusc, ne-am amintit că Moldova e un stat suveran, brusc ne-am adus aminte de legalitate şi de democraţie. Brusc, am uitat de drepturile omului şi de îndatoririle noastre de fraţi mai mari ai românilor de peste Prut. Nu ne-au tulburat nici abuzurile strigătoare la cer ale regimului lui Voronin: vizele pentru cetăţenii români, expulzările de diplomaţi români, ne-au deranjat doar (în loc să ne onoreze) acuzaţiile că suntem în spatele evenimentelor din Chişinău. Măcar de-am fi fost! Aş fi fost acum recunoscător politicienilor români.

Mediile de la noi s-au întrecut să ne arate imagini ale revoluţiei moldovene, dar ca pe nişte ştiri „hot”, la concurenţă cu arestarea unor derbedei şi cu nişte zvonuri tâmpite. Niciun pic de solidaritate cu tinerii care, acum, luptă pentru dreptul la viaţă şi la viitor în Chişinău. Singura excepţie a fost „Naşul”, emisiunea lui Radu Moraru, jurnalist care de câtva timp a crescut mult în ochii mei. Din tot ce-am văzut în ultimele zile la televizor, e singura emisiune care-a militat ardent şi decent totodată pentru solidarizarea noastră cu studenţii basarabeni.

Aş vrea să convenim din nou asupra unor lucruri simple: Moldova nu e pentru noi un stat oarecare, nu e Letonia sau Gruzia (deşi o mişcare de eliberare de un regim tiranic şi, potenţial, totalitar ar trebui sprijinită oriunde). Moldova e românească, poporul ei vorbeşte oficial limba română, România e pentru ei o patrie-mamă. Dorinţa de reunificare a României cu Moldova nu e un amestec în treburile interne ale unui stat, e o dorinţă legitimă şi reciprocă. Unirea ar fi trebuit înfăptuită de mult, din primii ani de după Revoluţie, când unificarea Germaniei ar fi servit drept precedent şi model. Nimeni nu s-ar fi opus atunci, când Rusia era la pământ, unificării celor două state române. Atunci, un regim rusofil, al lui Iliescu şi-al FSN-ului, au împiedicat cursul natural al evenimentelor. Nici regimul Constantinescu n-a făcut-o, din aceeaşi impotenţă generalizată care l-a caracterizat. De aceea mi-am pus atâtea speranţe în Băsescu şi în Convenţia Democratică. Băsescu a condamnat comunismul ca sistem politic criminal. Era cazul să-l condamne mai ales în Republica Moldova, unde el e practicat pe faţă şi unde a nenorocit timp de douăzeci de ani o ţară şi un popor. Cum putem tolera noi, care-am trecut printr-o revoluţie, un guvern comunist peste Prut? Iar acum, când oamenii tineri se revoltă împotriva acestui regim criminal, cum putem bâigui mai departe scuze diplomatice despre respectul suveranităţii şi despre neamestecul în treburile interne? Dar să ne amestecăm o dată naibii, să arătăm o dată că îi vrem pe moldoveni! Avem în fine o oportunitate cât roata carului – poate următoarea va veni după cincizeci de ani. Dacă nu strigăm acum, odată cu zecile de mii de tineri din Chişinău, că Moldova e românească, vom pierde această ţară nefericită, îi vom condamna pe aceşti oameni tineri la disperare perpetuă.

Aştept de la autorităţile române şi de la fiecare dintre noi să ieşim din laşitatea asta josnică şi să arătăm că ne pasă.
 
Imi pare rau sa te dezamagesc, Vanatorule, dar Romania este o cale pierduta pentru Republica Moldova.
De-ati sti cat de greu mi-e sa scriu asa ceva, dar ce sa-i faci, realitatea bate filmul. Stau in Bucuresti, incerc sa ma integrez. Pina nu demult tot incercam, cu mai putin sau mai mult succes. Pina ieri sau azi, nu mai stiu. Simteam dintotdeauna o raceala din partea romanilor vis-a-vis de basarabeni. Din gresala, care o fac multi, consideram ca e semn al trufiei lor. Sa fi fost asa.. realitatea e mai cruda.
Raceala vine de la indiferenta. Indeferenta fata de noi, Basarabeni. Pentru un Roman cuvantul Basarabean inseamna tot ata de mult precum si cuvantul Mongol sau Chinez pentru noi. O alta natiune, o alta tara. Nimic mai mult.

E o pierdere imensa pentru mine, launtrica, sufleteasca. Parca-s pierde pe cineva foarte drag, asa, din senin. Dar... viata merge mai departe, cotidianul isi i-a cei a lui. Devenim si noi mai reci, mascam durerile. Zambim si incercam sa ne integram.

Da-i un click pe lincul de mai jos, e blogul lui Ciutacu, citeste-i postul si comentariile. Crede-ma, n-as fi vrut niciodata sa spun asta, dar parerea generala a Romanilor este aceeasi, Basarabia nu-i pamant Romanesc.
Victor Ciutacu - Vorbe Grele Blog Archive Hai să plângem fals la morminte străine
 
Ba, black, n-ai si tu mai multa minte decat sa te uiti pe blogul GUNOIULUI ala de Victor Ciutacu? A propos, tu stii ce inseamna ciutac? PROST, prietene. Asa ca lasa gunoaiele la o parte, nu ele vorbesc pentru natiune. In loc sa te uiti la oamenii care ies pentru Basarabia in Piata Universitatii, zi de zi, tu stai si iti pierzi vremea cu toti retardatii?

P.S. Cinste lui Cartaresc. Nu l-as fi crezut in stare de un asemenea articol.
 
Black;220418 said:
E o pierdere imensa pentru mine, launtrica, sufleteasca. Parca-s pierde pe cineva foarte drag, asa, din senin.

Black,Ciutacu este un Agent de Influentza care scrie pentru OLigarhul PRO_RUS Voiculescu din Romania.NOI,romanii de peste Prut il consideram UN GUNOI.
Acesta este si rolul lui.ESTE PLATIT ca sa va descurajerze.Tu stii cat banet ia pentru asta?Si nu e singurul!CE ai crezut ca MOscova e puternica doar la voi romanii de peste Prut?
Curaj!Continuati lupta!Iti scriu si tie ce i-am spus si lui "Marick".
Prietene Black,frati romani basarabeni vremelnic despartiti de NOI de un TIRAN SANGEROS,Stalin si urmasii lui ,continuati-va LUPTA de ELIBERARE de sub comunism,de sub Voronin omul Moscovei!Noi vom face TOT CE SE POATE si TOT CE NU SE POATE pentru ca si voi sa intrati in UE si NATO,moment in care RE-UNIREA noastra va deveni IMPOSIBIL de oprit.
Chiar acum la Ministerul de EXtrene al Romaniei au fost convocati TOTI ambasadorii TUTUROR tarilor membre UE si NATO pentru a discuta problema REVOLUTIERI din Basarabia.
Ieri la Bucuresti,la Cotroceni unde este Palatul Prezidential ,Presedintele Traian Basescu a convocat si el de urgenta pe sefii serviciilor secrete,pe Primul Ministru,pe Ministrul de Externe si pe Ministrul Apararii pentru a discuta tot despre Basarabia.
Curaj!
NU VA VOM ABANDONA NICIODATA!

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/cZHQNPfPO1I&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/cZHQNPfPO1I&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
 
Eu v-am indemnat sa cititi nu doar articolul lui Ciutacu, ci si comentariile la acel articol. Plus, din experineta personala, din comunicarea cu colegii de birou, am obtinut aceleas raspunsuri: Voi sunteti tara aparte etc si iarasi etc...
 
Imi pare rau, dar ala care poate sa citeasca pe marele jornalist ciutacu, autor al celebrului mesaj de bun simt "auzi fa, hai sictir", nu merita luat in seama.
 
Black;220439 said:
Eu v-am indemnat sa cititi nu doar articolul lui Ciutacu, ci si comentariile la acel articol. Plus, din experineta personala, din comunicarea cu colegii de birou, am obtinut aceleas raspunsuri: Voi sunteti tara aparte etc si iarasi etc...

Nu-i adevarat BLACK!
ROMANIA,Tara Mama,VA IUBESTE!Nu te lua dupa GUNOAIE PLATITE sa spurce ISTORIA noastra!
SE rasuceste STefan cel Mmare si Sfant in mormantul de la Putna cand vede cum sunt BATUTI de oamenii RUSIEI bietii studenti romani basarabeni,jurnalistii,liceenii...

ASTA E ROMANIA ADEVARATA!
Si NOI NU VA VOM ABANDONA NICIODATA!NICIODATA!

[ame="http://www.youtube.com/watch?v=4Fgt9chzH74"]YouTube - Scandari pro Basarabia la Bucuresti[/ame]

[ame="http://www.youtube.com/watch?v=cyPoLITkemE"]YouTube - simbolurile comunismului arse la Bucuresti[/ame]

[ame="http://www.youtube.com/watch?v=QVZMM7xYK14"]YouTube - Miting Pro Basarabia - Bucuresti Piata Universitatii[/ame]
 
"Reunificarea va avea loc in interiorul Uniunii Europene ..."
Traian Basescu

E clar ...da? nimic mai simplu....drumul a inceput ....procesul e deja ireversibil...
Romania e de acord ca Transnistria sa fie declarata independenta ...desi doar neoficial...
..noi ne vrem doar ce e al nostru din strabuni...

Romania a fost ciopartita pentru ca era prea mare ...si statea in gat ursului stalinist si imperialist..rusii vorbesc de romania imperiala ..? Rusii stiu bine cum trebuia sa arate Romania daca nu isi bagau coada...In schimb au putut sa faca o tara artificiala din bucatile ciopartite ale altor state ...si au nascut un adevarat Frankenstein (Ucraina)...tara care e folosita drept tampon ... si masa de manevra ...iar la o adica camp de batalie pentru eventuale invazii ale democratiei....(nu au facut rusii dejaba monstrul asta!...e cu un scop!) s-au jucat cu ciozvartele noastre si a altora cum au vrut....dar nu le va merge asa la infinit ...
 
Black problema e ca Republica Moldova de cand a scapat de URSS a avut atatea sanse sa se reunifice cu Romania? De ce nu au facut-o? Ati vrut tara independenta. Romania prin vocile tuturor presedintilor care au fost din 91 pana in prezent au spus ca vom fi mereu alaturi de Moldova. Dar ce poate sa faca ea singura cand Moldova nu vrea? Moldova vrea sa fie o tara independenta.



Na tara independenta! Ati ajuns ultima tara din Europa, cea mai saraca si vai de capul vostru. Asta datorita independentei. Sincer sa fiu daca mi s-ar propune sa votez unirea as fi pro. Dar moldovenii nu vor asta....
 
Claudiu, las-o, prietene. Ia uita-te tu care a fost ultimul stat care a semnat un tratat de prietenie cu URSS: Romania lui Iliescu. Cand la Chisinau era forte pro-unioniste, la Bucuresti erau slugile Rusiei. Asta este, vinovati suntem cu totii, important este ce facem de acum inainte.
 
Pentru ca Ciutacu are o parere, nu inseamna ca toti in grup suntem de acord cu ea. Vorbim o limba si daca nu ar fi fost PACTUL RIBENTROV-MOLOTOV acum nu am fi scris aici nimic. Sunt PRO UNIRE, atata timp cat si basarabenii vor asta.
 
RIBENTROV-MOLOTOV va fii condamnat public de Basescu oficial si european pe 14 aprilie pt toata lumea sa vada...si putin nu va zice nimic!!!
 
Omule, stai linistit, pactul a mai fost condamnat de presedintie, din cate imi aduc aminte, acum cativa ani. Nu stiu ce va spune Basescu in parlament, dar nu iti pune prea multe sperante. Asteapta, dar nu te entuziasma inca. In plan extern, Basescu nu a mai miscat nimic in ultima vreme.
 
Declaratiile si condamnarile lui Basescu nu au nici o relevanta pe plan extern. Recunoasterea independentei RM a insemnat si renuntarea la orice drept asupra teritoriului Basarabean. Eventual declaratiile sforaitoare ale lui Basescu pot dauna si mai mult. Singurii care mai pot face ceva sunteti voi, cei din Basarabia. Succesuri!
 
Back
Top