Moldova vazuta de peste hotare

pasha

New Member
Cred ca exista persoane care traiesc, lucreaza, invata peste hotarele moldovei. La fel cred ca sint persoane care au vizitat moldova, dupa o lunga (sau nu prea) sedere in strainatate. Cind am visitat moldova am vazut lucruri care inainte imi erau indiferente sau pur shi simplu nu le vedeam. Astept (in special persoane din strainatate) sa scrie ce au vazut in moldova ce inainte de a pleca nu au sesizat.
 
pasha;204678 said:
Cred ca exista persoane care traiesc, lucreaza, invata peste hotarele moldovei. La fel cred ca sint persoane care au vizitat moldova, dupa o lunga (sau nu prea) sedere in strainatate. Cind am visitat moldova am vazut lucruri care inainte imi erau indiferente sau pur shi simplu nu le vedeam. Astept (in special persoane din strainatate) sa scrie ce au vazut in moldova ce inainte de a pleca nu au sesizat.



hehehe eu is in italia di 4 luni, invatz....nu shtiu shi s'o skimbat sau shi o ramas asha kum era...orikum un lukru shtiu ...mi'i dor di borshul pe kare'l face bunika...vreau sa ma inkalzesc la o soba...sa beau izvar...sa ma duk la padure...
ok...m'am abatut de la tema....straniu ...am observat k majoritatea moldovenilor de aici din italia nu mai vor in moldova ,...nush ..konditiile shi viata mai usoara de'aici a reushit sa'i konvinga...
 
pasha;204678 said:
Astept (in special persoane din strainatate) sa scrie ce au vazut in moldova ce inainte de a pleca nu au sesizat.

1. M-a surprins numarul de santiere de constructie abandonate. Se ridica peretii, se sapa in jur pentru a instala canalizarea, si... ioc. Timp de cativa ani nimic... Am remarcat asta in mai multe orase din Moldova. Sta o uratenie de santier de zece ani in mijlocul orasului fara ca autoritatile municipale sa miste un deget. Nu stiu cum se obtin permisele de construire in Moldova, dar cred ca ar fi nevoie sa se faca ordine in aceasta privinta. La fel cu casele care se construiesc prin sate. Ai impresia ca nu exista nici un plan de amenajare a teritoriului, fiecare isi construieste casa cum vrea, fara nici o regula, fara nici o aliniere. Daca vreun sac cu bani a hotarat sa-si cladeasca un castel (de cele mai dese ori fara gust si hidos) planul trebuie sa fie neaparat aprobat de arhitect sau de anumite organisme de resort, pentru a evita cazurile cand te pomenesti cu o vila de bulibas la o 100 de metri de biserica.

2. M-a surprins deasemeni, in multe sate, numarul de copii in strada in plina perioada scolara. Stiu ca viata e grea, ca iarana in scoli se incalzeste prost sau ne se incalzeste deloc, ca parintii au o groaza de probleme. Ma doare sufletul vazand cum pierdem o generatie intreaga de tineri condamnati sa fie mai tarziu semi-analfabeti, fara nici o sansa de promotie sociala. Statul e de neiertat in acest caz. De la Snegur pana azi nimic substantial nu s-a facut pentru a schimba cat de cat aceasta situatie.

3. Nu pot sa-mi explic calitatea mediocra a presei din Moldova ( e un lucru valabil si pentru Romania). Nu gasesti un ziar pe care ai putea sa-l citesti dintr-un capat in altul. Analizele politice, daca e sa vorbim doar de ele, se rezuma sau la reglari de conturi violente sau la un sir de ineptii debitate pe un ton profesoral.

4. ... continuu data viitoare...
 
cred ca e normal dupa o anumita perioada de timp cei care au stat in strainatate sa nu mai vrea inapoi in tara. ma mai apuca shi pe mine cite o data dorul de un bors sau de niste placinte cu brinza dar deacum nu mai e la fel. miam facut prieteni noi shi am inceput totul din nou asa ca nu-mi pare rau nici o pic ca am plecat din MD.
 
Sincer? Tu nu vrei decat sa arunci cu noroi in Moldova. Te crezi fericit ca ai plecat si ai vrea ca altii sa-ti confirme pornirile.

Iti spun din experienta Romaniei: cei care au emigrat, nu-si simt locul acolo, nu se simt bine acolo. Acum nu mai emigreaza nimeni. Toti care pleaca, pleaca sa lucreze cativa ani in strainatate si apoi se intorc.

Nu este "ubi bene, ibi patria" ci "ubi patria, ibi bene".
 
dixi pot sa-ti pun o intrebare??

ma cunosti de undeva??
nu cred. asa ca iti dau un sfat nu vorbi despre persoanele care nu le cunosti.
 
Pasha fara suparare, dar nu trebuie sa-l fi cunoscut pe Sadoveanu (de ex.) ca sa comentez ce a scris el. Nu fi asa de dur cu Dixi. Cat timp stai pe acolo pe unde esti (sa te ajute Cel de Sus), esential este sa nu uiti cine esti si de unde ai plecat, iar cand o sa ai o situatie de care sa nu-ti fie rusine o sa vi inapoi; macar in vizita si sa te falesti - dar tot o sa vi. Iar daca vei putea sa pui umarul la mai bine sa nu eziti. A zis.
 
Fain subiect de discutie!!! Eu sunt la facultate in Romania de 3 ani de zile. Inainte de a veni aici nu puteam sa apreciez foarte multe lucruri care se petreceau si le vedeam. Le luam ca atare si mi se pareau normale. Acum nu mai e asa. Un prin exemplu: Tv Moldova si toate celelalte posturi de televiziune. Pe atunci nu observam limba pocita pe care o vorbesc prezentatorii nostri de televiziune (ex. stiristele de la Mesager). Prin limba pocita nu ma refer la graiul nostru moldovenesc, ci la faptul cum incearca sa vb romaneste. Vorbesc cu un accent groaznic, mai bine ar vb asa cum vb acasa, adik in grai moldovenesc ci nu sa imite o romana literara cu un accent 1/3 moldovenesc, 1/3 rusesc si 1/3 incercare si pocire de accent de Bucuresti. Ma dor urechile cand le aud. Un alt lucru e folosirea excesiva a limbii ruse atat vorbita cat mai ales aproape toata publicitatea. De ce oare in aproape orice pizzerie (de ex.) ospataritzele, care-s moldovence mi se adreseaza mai intai in rusa??? O alta problema e mentalitatea...totusi aici macar se vad anumite progrese... Continui si altadata...
 
proton;206798 said:
Pasha fara suparare, dar nu trebuie sa-l fi cunoscut pe Sadoveanu (de ex.) ca sa comentez ce a scris el. Nu fi asa de dur cu Dixi. Cat timp stai pe acolo pe unde esti (sa te ajute Cel de Sus), esential este sa nu uiti cine esti si de unde ai plecat, iar cand o sa ai o situatie de care sa nu-ti fie rusine o sa vi inapoi; macar in vizita si sa te falesti - dar tot o sa vi. Iar daca vei putea sa pui umarul la mai bine sa nu eziti. A zis.


Da, ca sa scrii despre cineva nu e necesar sa il cunosti, dar ca sa scrii despre cineva de generul "tu vrei sa arunci cu noroi in Moldova" cred ca e necesar sa cunosti persoana respectiva. Ceia ce am vrut sa spun e ca dupa o perioada de timp trece dorul de casa. Datorita unor aspecte care sunt: 1) noi prieteni, 2) o noua viziune asupra unor lucruri care inainte de a veni in portugalia imi erau indiferente. Am fost dur cu dixi (dupa cum spui) pentru ca mau ofensat acuzatiile d-lui. E clar ca buna ziua ca vreau sa ma intorc in Moldova. Poate in vizita sau poate nu.Totul va depinde de mine. Normal ca mii dor de bunici shi prieteni. Ce vroiam eu sa spun e ca dorul acesta nu mai e ca la inceput.

Eu am deschis aceasta tema de discutie ca sa vad daca mai sunt persoane care au observat aceleasi lucruri ca shi mine. Lucruri care (dupa parerea mea) numai dupa ce vezi alte locuri poti sati dai seama ca nu sunt corecte.
 
Basarabinho;206801 said:
Un alt lucru e folosirea excesiva a limbii ruse atat vorbita cat mai ales aproape toata publicitatea. De ce oare in aproape orice pizzerie (de ex.) ospataritzele, care-s moldovence mi se adreseaza mai intai in rusa??? O alta problema e mentalitatea...totusi aici macar se vad anumite progrese...

Mda in privinta limbii ruse shi eu ma intreb de ce la discoteca sau in vreo cafenea (ca sa nu vorbim de piata) te intreaba mai intii in rusa. Iar culmea e ca am intilnit persoane care sau suparat pentru ca la intrebarea pusa in rusa am raspuns in romineste.
 
MOLDOVA,e tara frumoasa,imi plac codrii, caci practic am crescut acolo,imi place cimpul in munca, caci asta faceam vara dupa universitate,is nostalgit cind ma gindesc la Moldova,dar am plecat deja din tara de 7 ani. Imi pare rau ca am facut pasul acesta? Absolut deloc. Raspunsul de ce, e ca am familie acum aici in SUA,copil micutz,il cheama Ion,desi suntem acum americani:))sotia e americanca. Am deja prieteni aici,americani, moldoveni su rusi. Imi este dor de ceva din Moldova? Clar ca da,mincarea,parintii, vinul.....
Nu cred ca cineva are dreptul sa critice persoanele plecate peste hotare caci nu am plecat de la viata buna, si nu am plecat deodata cum nu nea reusit ceva,am plecat tocmai dupa ani de esecuri si de incercat sa ne facem viata buna in Moldova. Cei ce critica sunt sigur ca is numai gelosi,caci e sigur ca au incerat si ei sa plece dar nu lea mers si acum incearca sa se descarce pe cei care is deja plecati. Desi am cetatenie americana ma simt mindru sa zic cas Moldovean. Cineva a facut comentariu ca "arunca cu noroi in Moldova" de ce? caci e peste hotare si e mai bine? tre sa se simta omul vinovat daca e mai bine peste hotare ca acasa? clar ca eu vorbesc din pucnt de vedere financial,caci mai bine ca acasa nu e nicaieri:)nu inteleg de ce moldovenii is asa gelosi unu pe altul?in loc de sustinere e intotdeauna discurajare? noua ne e greu aici inafara tarii,incurajatine un pic,mai ziceti ce e mai nou ce se mai intimpla in Moldova:)
 
bai , sprin ...PUNE-odata spatii ,alineate intre rinduri, de cite ori trebu de vorbit cu tine? nish nu se poate de citit ce scrii...
 
sprin_us;207465 said:
Daca nu poti citi mai mult de doua cuvinte nici nu citi mesajele mele,le va citi cine va fi cointeresat.

Le-am citit si cred ca ai dreptate....dar nu prea atunci cand spui ca e mai bine undeva decat acasa. Cred ca e posibil, sigur prin munca grea, de capatat si in Molodova o viatza mai buna. Spun asta din proprie experientza...adiq nu ca avem o gramada de bani..dar, inca un pic de straduintza si no sa am de ce sa ma pling.
 
metallurgic;208506 said:
Moldova nu se vede de peste hotare. E prea mica...

hmmmmmmmmmmmmmm

orb nu este acel care nu vede

orb este acel care nu vrea sa vada

te-am pus pe ginduri??
 
buna la toti,

sunt si eu deja de multi ani peste hotare si de fiecare data cind ma intorc acasa in moldova, ma umple jelea.
nu vreau sa ofensez oamenii care locuiesc acolo, dar cred ca tara e degradata complet.
atat de mult imi doresc ca oamenii sa se schimbe, cultura la noi e zero, cu parere de rau. deja mai mult de jum. din populatie au fost pe undeva, si ar trebui sa invete ceva, sa se poarte exact asa cum o facea de peste hotare, sa fie mai zimbitori, mai binevoitori.
 
Back
Top