Nicolae Iorga, "De ce atata ura?" - 6 iulie 1940

Husky40;183995 said:
De acord, Kor, dar nu e vorba de renuntat, ci de dozatul corespunzator al energiilor.
acuma chiar nu stiu la ce va referiti, amandoi (tu si Rapax). Eu sunt nou noutz p'acilea, poate n-am priceput eu regulile, sau poate sta marele lup undeva sa ma muste... Ce stiu eu? :-) Eu atata stiu ( ca Berbec de zodie ce ma aflu) de la stramosii mei latini: "Age quo agis". Altfel spus, daca tot te-ai hotarat sa faci ceva, atunci fa!.
 
Aşa ... tineretul se distrează, iar cei mai învârstă fac politică pe moldova.net :D

Acuma serios ... Husky, te rog mult lasă discuţiile să meargă acolo unde merg. Ar fi minunat să iei exemplu de la alte forumuri ... să vezi ce discuţii aprinse sunt acolo. Îţi respect opinia vis-a-vis de acest subiect ... dar ... alţii au alte opinii ... iar tu ca administrator nu trebuie să o consideri doar pe a ta demnă de postat pe acest forum.
 
in fine, eu sunt aici moder si decizia imi apartine doar mie... asa ca ori reveniti la tema, ori va inchid tema, pt ca pana acum am vazut doar flood si oameni care fac cunostinta...
 
Eu chiar nu prea ştiam lucrurile ăstea... E adevarat ca poate nu sunt destul de bătrân :). Probabil că aşa se întâmplă în vreme de război. Poate e natura umană sau poate e o problemă de civilizaţie (respectul faţă de adversar). Iorga cred că era un pic cam ipocrit dacă îşi punea întrebări de genul celei din titlul articolului citat. Eu (ca român şi non-evreu :) ) cred că ceva, ceva motivaţie au avut şi inamicii noştrii de circumstanţă dar violenţa nu scuză violenţa. Cât despre Basarabia şi Moldova, ne vedem probabil peste vreo 20-30 de ani într-o lume utopică fără graniţe, dacă încă o se ne mai înţelegem atunci în aceeaşi limba.
 
Ce nu stiai,ca Nicolae Iorga a fost antisemit ,ca doar asa era moda printre unii din intelectualii interbelici? Ca a fost prieten cu legionarii carora le-a fost ideolog si de care a fost ucis?
 
Sventlana prietenii tai evrei au facut pentru acest pamant un singur lucru demn de urmat, s-au reintors in patria istorica... n-ai vrea si tu sa le urmezi exemplul? guvernul rus va promite masa, casa, bani si loc stabil de munca, iar ca sa nu te plictiseti poate ar fi mai bine sa-ti iai si niste prieteni cu tine... iar cat timp tu vei ridica potentialul economic al rusiei noi ne vom lamuri cu chestiunea evreiasca si cu rolul bleati minoritailor in viata politico-economica a tarii.
 
partizan131;188430 said:
Sventlana prietenii tai evrei au facut pentru acest pamant un singur lucru demn de urmat, s-au reintors in patria istorica... n-ai vrea si tu sa le urmezi exemplul? guvernul rus va promite masa, casa, bani si loc stabil de munca, iar ca sa nu te plictiseti poate ar fi mai bine sa-ti iai si niste prieteni cu tine... iar cat timp tu vei ridica potentialul economic al rusiei noi ne vom lamuri cu chestiunea evreiasca si cu rolul bleati minoritailor in viata politico-economica a tarii.


Verzisorule,mie guvernul rus nu-mi promite nimic,eu de mult-s plecata din Md.
Nu m-a gonit nimeni unde sint spre ''patria'' mea. Is om si patria mea ii tot pamintul.

"The common wealth being scattered right across the planet, while belonging to the whole of humanity, those who happen to be within reach of that wealth and in a position to make use of it will utilise it in common. . . . As part of humanity, they will exercise here, in fact and directly, their rights over a portion of mankind's wealth. But should an inhabitant of Peking visit this country, he would enjoy the same rights as the rest, in common with the others, he would enjoy all the wealth of the country, just as he would have in Peking." [Carlo Cafiero
No Gods, No Masters, vol. 1, p. 250]
Intelegeti asta,daca nu ,voi extrema dreapta veti ramine neintegrati si inadaptati pe vecie ,niste haiduci uitati de vreme.
 
va rog sa terminati cu atitudinea asta agresiva unul fata de altul... si mai ales cu spamul asta... ce legatura are Iorga cu Sventlana... sau cumva vreti saumpleti si politica de prostii????
 
Buna tuturor !
are dreptate Adrenalina asta a noastra...sariti imediat precum berbecii sa il dobarati pe celalalt ...nu va (ne intereseaza) sa discutam, vrem doar sa ne auzim PE NOI, spunand ADEVARUL NOSTRU care (tot pt noi) este unic si irepetabil.
Un mare filozof (?) spunea odata : "cu cat stiu mai multe, cu atit imi dau seama ce putine lucruri stiu!"
Sunt un om crescut cu istoria comunista....nu mi-a fost usor sa aflu ca de fapt "stiu multe, dar pina la urma...nu stiu nimic"....asa ca am luat-o de la inceput, citind cit mai mult, dar, mai ales, incercand sa judec ceea ce citesc....
Si acum sa ma intorc la scrierea lui Iorga:
In primul rind este vorba despre o scriere "editorial" pentru un ziar al epocii respective...si daca va ganditi la editorialele de azi si la modul in care presa manipuleaza opinia publica azi ca si acum 50 de ani intelegeti ce vreau sa spun.
In al doilea rind este adevarat ca in epoca respectiva , in toata Europa, au existat f multi evrei ale caror idei erau partizane ale comunismului. De ce erau asa, daca era bine sau rau...acum nu mai are importanta...esential este ca ele au existat.
Sunt ferm convins ca acele acte mizerabile la adresa soldatilor romani aflati in retragere au existat. Daca cineva incearca sa afirme contrariul il invit sa vada filmele facute cu gospodinele bucurestene in zilele mineriadei din 13-15 iunie '90 care haituiau studenti, pletosi, intelectuali, fara sa se mai gandeasca ce fac. Si nu uitati: erau romani si unii si altii.
Tot asa de ferm convins sunt si ca armata romana (poate si populatia) la reintoarcerea in Basarabia a procedat la acte la fel de mizerabile precum ale acelor evrei cu simpatii comuniste cu un an inainte. Fac o paranteza: a nu se uita ca o mare parte din populatia evreiasca din Basarabia a incercat cu DISPERARE sa se refugieze in Romania si NU a fost lasata sa o faca , fiind lasata pe mina bolsevicilor care au avut "grija" de ei (ma reger la evrei de origine burgheza in primul rind).
Si bineinteles ca au cazut victime in primul rind nevinovatii (cei vinovati erau plecati de mult impreuna cu Armata Rosie). Pentru ce le-a facut statul roman evreilor vom avea totdeauna de acum inainte o datorie de onoare in a nu lasa ca acest lucru (ura fata de altii) sa se mai repete.
Poate ca ar fi necesar ca si istoricii de origine evreiasca (si nu numai) sa incerce a vedea si a judeca actiunile evreilor (cu bune si cu rele) din zilele cedarii Basarabiei si Bucovinei. Asta ar duce la eliminarea acestui furuncul dureros numit "da, dar si voi evreii ne-ati asuprit si despre asta nu se vorbeste si nu se recunoaste!"
Iar noi, cei de azi ??? Eu cred ca noi trebuie sa ne aducem aminte ca in viata nu exista alb si negru absolut...exista doar o infinitate de nuante de gri...
In interiorul carora trebuie sa traim, asa cum putem
Onisifor
PS. Svetlana , scuze pentru iesirea aceea "verde" cum ii spui tu. Eu, ca roman , iti scer scuze tie (ca si ce ? ca tu esti un amalgam perfect de din toate natiile Basarabiei!) pentru dobitocia unui alt roman.
Iar dobitocia acestuia nu dovedeste altceva decit ca avem nevoie in continuare de toleranta si bunaintelegere si ca ideile extremiste continua sa existe in capetele infierbantate ale unora si altora
 
Onisifor;188845 said:
PS. Svetlana , scuze pentru iesirea aceea "verde" cum ii spui tu. Eu, ca (ca si ce ? ca tu esti un amalgam perfect de din toate natiile Basarabiei!roman , iti scer scuze tie ) pentru dobitocia unui alt roman.
Iar dobitocia acestuia nu dovedeste altceva decit ca avem nevoie in continuare de toleranta si bunaintelegere si ca ideile extremiste continua sa existe in capetele infierbantate ale unora si altora

Scuza-ma daca am inteles gresit(eu am cautat a-mi upgrada limba romana) insa nu inteleg fraza ''ca si ce ? ca tu esti un amalgam perfect de din toate natiile Basarabiei!roman , iti scer scuze tie '' . Ar trebui sa ma simt inferioara unui roman? Nu cred ca merit scuze iar scuzele nu isi au rostul,pentru ca numai Iorga este vinovat de ce a spus.Lumineaza-ma te rog,inainte de a ma simti atacata direct. Noroace!
 
draga Sventlana eu nu zic ca trebuie sa te simti inferioara fata de un roman,dar nici superioara sa te simti asa cum faceti voi tatarii,gaguzi imputiti.Dar iti zic sa iti faci grija fata de existenta ta peste cativa ani:adica ce ai sa mananci,unde ai sa dormi in momentul in care Armata Romana va defila in Chisinau si doina romaneasca va rasuna pe intreg cuprinsul Basarabiei.Oricum Transnistria e aproape pentru cei ce veti fi refugiati,dar nici aia nu va ramane ruseasca prea mult hotilor ce sunteti.AVeti bombe nucleare,sunteti jmekeri ce sa mai zic...oricum ce va ma trebuie bombe cand simt duhoarea voastra iudeo-bolsevica tocmai din Romania.:))))
 
Uite ce dedica Eminescu tradatorilor de tara:
"Cine-au îndragit strainii
Mânca-i-ar inima cânii,
Mânca-i-ar casa pustia
Si neamul nemernicia."
Cine cuteaza sa-l mai faca fascist si pe Eminescu,sa il vedem pe ala in stare sa isi vanda sufletul.Uite ce le doresc eu cotropitorilor:
"Stefane, Maria Ta,
Tu la Putna nu mai sta,
Las’ Arhimandritului
Toata grija schitului,
Lasa grija Sfintilor
In sama parintilor,
Clopotele sa le traga
Ziua ’ntreaga, noaptea ’ntreaga,
Doar s’a ’ndura Dumnezeu
Ca sa-ti mântui neamul tau!
Tu te ’nalta din mormânt
Sa te-aud din corn sunând
Si Moldova adunând.
De-i suna din corn odata,
Ai s’aduni Moldova toata,
De-i suna de doua ori
Iti vin codri ’n ajutor,
De-i suna a treia oara
Toti dusmanii or sa piara
Din hotara în hotara,
Indragi-i-ar ciorile
Si spânzuratorile!"
Pretul pamantului Basarabiei este imens,el are valoarea sutelor de mii de romani ce l-au dat pentru ca locuitorii lui sa traiasca liber,nu sa fie subjugati.Miluieste Doamne poporul Roman,cat timp il mai vei lasa sa se zvarcoleasca in chinuri.Sa nu uitati niciodata ca sunteti Romani,chiar daca mafia ruseasca va interzice,fiti Romani in sanul familiei voastre,cu prietenii vostri.Oferiti-le celor dragi cate ceva din sufletul vostru de romani si intariti-va voi insiva precum fratii,chiar daca rusii vor sa va stapaneasca.Domnul ne va face dreptate tuturor Romanilor,pentru ca El alaturi de toti Mucenici Neamului sunt in cer si de acolo ne va veni ajutorul cand ne vom astepta mai putin.
Cat pentru cei imigranti pe pamanturile Romanilor din Romania de astazi,Basarabia,Bucovina de Nord,Cadrilater si Tribalia le urez sa le Dumnezeu sanatate si dezlegarea pacatelor insa trebuie sa stie ca trebuie sa isi ispaseasca greselile altfel vor fi pedepsiti,iar tradatorii de neam si tara cei dintai vor fi pedepsiti pentru a le fi tuturor drept pilda,caci ii ajunge blestemul lui Decebal din urma,nu se poate altfel.Asta e argumentul meu in favoarea Reintregirii,blestemele stramosilor ii vor ajunge pe toti samsarii care au vandut tarisoara asta chinuita.
 
Back
Top