noul parlament..apar fisuri.

Первое заседание нового парламента Молдовы началось с неожиданности



КИШИНЕВ, 24 марта / ИА "Новости - Молдова" Максим Калмыков /. Первое заседание нового парламента Молдовы, открывшееся в четверг, началось с неожиданности. Депутаты от Демократической партии Молдовы, входившей на выборах в блок «Демократическая Молдова» (БДМ), объявили о создании самостоятельной парламентской фракции из восьми депутатов и выходе из БДМ, сообщает ИА "НОВОСТИ-МОЛДОВА".

Таким образом, в парламенте будет четыре фракции: ПКРМ – 56 депутатов, БДМ – 26, ХДНП- 11 и Демпартия – 8 депутатов.
Тем самым, как прогнозируют эксперты, коммунисты, которым для выбора президента не хватало пяти голосов, могут получить их от Демократической партии, которую возглавляет экс-спикер парламента Думитру Дьяков.

Дьяков мотивировал это решение тем, что его партия исповедует социал-демократическую доктрину. «Для реализации ее положений и программы молдавских социал-демократов нам необходимо сотрудничество с другими фракциями», - заявил Дьяков.


http://www.newsmoldova.ru/news.html?nws_id=368588

realegerea lui Voronin pare reala
 
Chiar nu era nici o stire in romana pe aceeasi tema?

BBC said:
Lovitură de teatru în prima şedinţă a noului Parlament de la Chişinău. Blocul „Moldova Democrată”, care a obţinut 34 de mandate parlamentare din 101 în urma alegerilor din 6 martie, s-a scindat înainte de a-şi începe activitatea. Liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, cu alţi şapte deputaţi ai acestei formaţiuni au anunţat constituirea unui grup parlamentar propriu, distinct de cel al BMD.

Abandonarea Blocului „Moldova Democrată” de către deputaţii care reprezintă Partidul Democrat creează noi incertitudini cu privire la alegerea preşedintelui Republicii Moldova la 4 aprilie.

Liderul PD, Dumitru Diacov evită un raspuns clar cu privire la votarea de către grupul său parlamentar, a candidatului Partidului Comuniştilor pentru funcţia de şef al statului.

"Nu văd nici o problemă ca noi, repet, în cadrul Blocului să discutăm participarea sau neparticiparea noastră la alegerea preşedintelui", a declarat Dumitru Diacov.

"Partidul Democrat este un partid de centru-stânga şi noi nu dorim să creăm unele situaţii de conflict sau de neînţelegere în cadrul Blocului. Prin aceasta noi uşurăm, într-un fel, situaţia celorlalţi 26 de deputaţi ca ei să fie solidari, ca ei să fie de comun acord", spune liderul PD.

Pe de altă parte, liderul Blocului, Serafim Urechean, surprins de plecarea celor opt deputaţi din BMD, a declarat că eventuala lor participare la votarea candidatului comunist va demonstra, citez, „scopul cu care Partidul Democrat al lui Diacov a intrat în Blocul „Moldova Democrată””.

„Noi am aflat această noutate numai în dimineaţa zilei acestea. Au mai fost nişte presupuneri, dar noi, totuşi, eram convinşi că nu se va încumeta cineva să facă acest pas negândit", spune domnul Urechean.

"Probabil este o conjunctură politică care va ieşi la iveală nu chiar atât de târziu. Nu mă simt trădat, mă simt poate vinovat în faţa electoratului, deoarece electoratul a dorit consolidarea forţelor de orientare democrată" spune Serafim Urechean.

Partidul Comuniştilor, cu 56 de mandate în Parlament, are nevoie încă de cinci voturi pentru realegerea lui Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte.

Imposibilitatea de a alege, în trei tururi de scrutin, şeful statului ar conduce inevitabil la alegeri anticipate.

Dar asupra funcţiei de preşedinte al parlamentului nu mai există nici un dubiu.

Fostul prim-vicepremier, Marian Lupu, intrat în parlament pe listele Comuniştilor, a fost votat în functie atât de deputaţii acestui partid, cât şi de unii din opoziţie. El a obţinut 65 de voturi, cu nouă mai mult decât cele ale comuniştilor, în condiţiile în care partidul Popular Creştin Democrat nu a participat la votare.

"În realizarea obiectivelor politice de integrare europeană pentru actualul legislativ nu există o altă cale decât cea a unui comportament profesionist şi eficient", crede Marian Lupu.

"Chiar dacă vor exista viziuni diferite asupra modalităţilor lui de realizare. În aceste condiţii nu trebuie să pierdem din vederea faptul că riscăm să ratăm obiectivul major în cazul în care ne vom permite să alunecăm în albia unor confruntări politice nerelevante", spune fostul prim-vicepremier.

Chiar în prima şedinţă a parlamentului, Marian Lupu a propus adoptarea unei declaraţii care cere realizarea unui parteneriat politic in vederea atingerii obiectivului de integrare europeană.

Declaraţia adoptată, în unanimitate, conţine între altele o prevedere privind "eforturile politice conjugate pentru dezvoltarea şi afirmarea plenară a rolului limbii de stat ca limbă a majorităţii ţării noastre".

http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2005/03/050324_parlament_moldova.shtml
 
ooooofff, nici nu vreau sa ma gandesc la asta, iaka acum de batut peste mani pe cei ce au votat BMD!
sa speram ca comunistii vor fi asa cum trebu' de-acum :lol:
 
Iurie Rosca: prin acceptarea crearii factiunii parlamentare a Partidului Democrat, Parlamentul a incalcat legea
24 martie 2005
Versiune pentru tipar



"Trebuie sa incepem activitatea Parlamentului in stricta conformitate cu legislatia in vigoare, inclusiv in conformitate cu Regulamentul Parlamentului", a declarat, joi, in cadrul sedintei Parlamentului, presedintele PPCD, Iurie Rosca, referindu-se la ilegalitatea formarii factiunii parlamentare a Partidului Democrat.

Reamintim ca, joi, Parlamentul a luat act, in cadrul primei sale sedinte, de crearea a patru grupuri parlamentare, printre care grupul parlamentar al PCRM, cu 56 deputati, grupul parlamentar al BMD, cu 26 deputati, grupul parlamentar al PPCD, cu 11 deputati, si grupul parlamentar al PD, cu opt deputati.

Deputatii crestin-democrati au subliniat in cadrul sedintei ca, potrivit articolului 4 al Regulamentului Parlamentului, formarea unor grupuri parlamentare in conditii similare celor in care a fost creata factiunea PD este inadmisibila.

AP FLUX precizeaza ca articolul 4 (1) stipuleaza: "In vederea formarii organelor de lucru si organizarii activitatii Parlamentului, deputatii constituie grupuri parlamentare in numar de, cel putin, cinci deputati, in baza de liste ale partidelor, organizatiilor social-politice si blocurilor electorale"; articolul 4 (2): "Deputatii din partea partidelor, organizatiilor social-politice si blocurilor electorale care nu au intrunit numarul necesar pentru a constitui un grup parlamentar, precum si deputatii independenti, se pot reuni pentru a constitui o factiune sau se pot afilia altor grupuri parlamentare, constituite potrivit alineatului 1", articolul 4 (4): "In scopul realizarii programelor preelectorale ale partidelor, organizatiilor social-politice si blocurilor electorale, precum si mentinerii confederatiei, nu se admite formarea de noi factiuni decat cele constituite in conditiile articolului 4".

Rosca a declarat ca fiecare deputat poate sa se desprinda de formatiunea politica pe ale carei liste a intrat in Parlament, dar in nici un caz nu poate constitui factiuni parlamentare separate.

La randul sau, deputatul crestin-democrat, Gheorghe Susarenco, a subliniat ca PD a venit in Parlament in cadrul Blocului "Moldova Democrata" si, de aceea, nu poate constitui, de sine statator, o factiune parlamentara. "In cazul in care acest lucru va fi admis, Parlamentul va pasi cu stangul in actuala legislatura", a atentionat el.

Si deputatul crestin-democrat, Stefan Secareanu, a reiterat pozitia colegilor din grupul parlamentar din care face parte, spunand ca "grupul lui Diacov poate fi un grup parlamentar neformal, dar nu poate fi o factiune parlamentara legal formata, deoarece in cadrul campaniei electorale nu a existat o lista si un program al PD". "Nu trebuie sa admitem constituirea ilegala a unui grup parlamentar asa cum doresc unii. Or, prin acest gest, Diacov inseala alegatorii BMD", a conchis Secareanu.

In context, seful Directiei juridice a Legislativului, Ion Creanga, a spus ca, potrivit Constitutiei, orice mandat imperativ este nul, ceea ce presupune independenta deputatilor, indiferent de listele pe care au venit in Parlament. "Interdictia de formare a noilor factiuni parlamentare, prevazuta in articolul 4 al Regulamentului Parlamentului se refera la deputatii care vor insista sa formeze factiuni independente, dupa expirarea a termenului de 10 zile de la prima sedinta a Legislativului", a conchis Creanga.

Referindu-se la argumentele celui din urma, Iurie Rosca a subliniat ca "prevederea "orice mandat imperativ este nul" inseamna ca nimeni nu poate retrage mandatul unui deputat in mod arbitrar". In opinia presedintelui PPCD, dificultatea maxima este faptul ca, in aceasta situatie, nu exista un arbitru decat in persoana colectiva a majoritatii parlamentare, careia ii convine aceasta improvizatie a lui Diacov.

"Diacov ii va oferi lui Voronin mandatele care nu-i ajung celui din urma pentru a-si pastra functia de sef al statului, dar un politician bun ar fi gasit alte modalitati de satisfacere a ambitiilor lui Diacov", a declarat, joi, presedintele PPCD, Iurie Rosca, referindu-se la crearea factiunii parlamentare a Partidului Democrat, condus de Dumitru Diacov. In acelasi timp, intrebat daca va mai face coalitii electorale cu Diacov, Serafim Urechean a raspuns: "Niciodata!".


"Ceea ce s-a intamplat astazi este o problema foarte serioasa. Potrivit Constitutiei si Regulamentului Parlamentului, legile republicii sunt interpretate de catre Parlament. Astfel, orice ilegalitate poate fi reprezentata de majoritatea parlamentara drept legala. Acest lucru este ilegal, dar nu exista o instanta care sa arbitreze corect disputa noastra cu cei din majoritatea parlamentara", a subliniat liderul crestin-democrat, subliniind ca "deputatii care se desprind de la formatiunile politice cu care au venit in Parlament isi pastreaza toate drepturile, in afara de dreptul de a constitui o factiune parlamentara noua".

"Diacov i-a inselat pe alegatorii lui Urechean, care au avut naivitatea sa ia PD in caruta sa electorala, ceea ce va trezi dezgustul alegatorilor BMD fata de aceasta constructie electorala penibila. Si mai penibila a fost tacerea apasatoare a liderului BMD, Serafim Urechean, in cadrul sedintei. Daca ar fi fost acesta un politician cat de cat bun, ar fi trebuit sa iasa, sa dea niste explicatii, deoarece el a fost locomotiva acestei constructii. Prin urmare, raspunderea morala trebuie partajata intre el si Diacov", a conchis Rosca.

La randul sau, Dumitru Diacov a declarat ca "gestul sau este absolut normal". "PD este un partid de centru-stanga. Mesajul de centru-stanga in cadrul BMD este un pic diluat, avand prioritate mesajul liberal. Nu dorim sa cream stare de confuzie in bloc si, intr-un fel, am creat conditii pentru consolidarea celorlalte parti ale blocului si ne-am separat, juridic, ca sa promovam mai clar valorile social-democratiei", a spus el.

Intrebat daca va vota pentru alegerea lui Vladimir Voronin in functia de presedinte al Republicii Moldova, Diacov a spus ca "spera sa voteze consolidat, in cadrul BMD". "Noi vom cauta solutii si, posibil, BMD va propune o candidatura proprie. PD va sustine candidatura propusa de BMD. Acum, cand este juridic aparte de BMD, PD nu are o opinie diferita. Vom discuta si mai departe aceasta problema", a conchis Diacov.

Pe de alta parte, liderul BMD, Serafim Urechean, a declarat ca a aflat abia joi despre faptul ca PD nu va participa la crearea grupului parlamentar al BMD. "Pentru noi, aceasta decizie a fost o surpriza, dar nu consider ca este o tragedie", a spus Urechean, adaugand ca, "in cazul in care PD va vota pentru candidatura lui Voronin la functia de presedinte al tarii, vom intelege care a fost scopul prezentei sale in BMD". Urechean si-a exprimat regretul in legatura cu faptul ca, "din pacate, s-au adeverit spaimele alegatorilor in aceasta privinta". "Vom vedea care este motivul acestei decizii. In curand, vom sti exact care a fost menirea prezentei lui Diacov in BMD. Nu regret decizia lui Diacov, dar regret dezamagirea alegatorilor care au votat pentru unificarea fortelor democratice. Regret ca am mers impreuna la alegeri. Or, daca am fi mers separat, PD nu ar fi ajuns in Parlament, iar in locul celor opt deputati care acum au creat un grup parlamentar aparte ar fi fost alti oameni din partea BMD", a conchis Urechean.


FLUX

http://www.azi.md/news?ID=33544
 
nu cred ca se vor lua masuri in privinta la asta...
Diacov va face alianta cu comunistii, voronin va fi iarasi presedinte...
 
Doomie, sunt de acord. Iar moderatorului ii pun o intrebare:
Ce naiba, nu se observa, ca dl Prohnitchi plaseaza o sumedenie de texte rusesti, care ocupa pagini intregi? Si, apropo, la toate temele!
As dori, ca ditirambele astea rusesti sa fie sau scurtate sau limitate doar la link-uri!
Ati mai vazut multe anunturi in limba romana publicate pe site-uri rusesti din RM, sau in ziare! Eu cred ca ajunge cu democratia! Am mai spus-o: democratia presupune si o dirijare puternica, nu un haos!
 
NU cred că vorbeşti de Prohniţchi, ci de vitalie Sprinceană, care plasează texte în limba rusă. E adevărat că pune texte pe care le poţi găsi foarte usor şi în română... E clar că omul se informează exclusiv din presa de limbă rusă... Şi eu sunt pentru postarea de link-uri atunci când acestea sunt accesibile. E bine să se posteze textul în întregime numai atunci când altfel el nu poate fi accesat de alţi utilizatori.
 
Nu văd rostul acestei rapidităţi, de vreme ce, oricum, o ştire trebuie verificată. În plus, nu spune nimeni să nu ne informăm şi din surse ruseşti, ci doar să evităm a plasa texte enorme în limba rusă, în loc să punem un simplu link. Mi se pare rezonabil. Cât despre limba rusă, ea trebuie tratată şi pe forum, li în realitate cu toată atenţia care se cuvine unei limbi minoritare. :)
 
vitalic sprinceana said:
Cât despre limba rusă, ea trebuie tratată şi pe forum, şi în realitate cu toată atenţia care se cuvine unei limbi minoritare.

acest trerbuie ar trebui sa apartina moderatorilor..zeidrick inca tace...

Adică? Cum să aparţină "trebuie" cuiva anume? :wtf: Cuvintele, în limba română, aparţin tuturor celor care vor să le utilizeze. E o libertate deplină, în limba română... :D
 
Dl Prohnitchi, imi pare foarte rau, ca am indus forumul in eroare!
Desigur, ca am avut intentia sa-i mai tai din rusismele lui Sprinceana!
Cat despre rapiditatea stirilor Rusesti, ma rog, ele poate sunt si mai rapide ca cele chineze si indiene, dara asta nu inseamna ca jumatate de populatie de pe glob citeste presa rusa!

In cazul RM, aceasta rapiditate e pur si simplu daunatoare, daca dorim sa reinviem limba romana!
 
D-nu Sprinceana, you're full of sh** in ceea ce priveste "rapiditatea" agentiilor de presa rusesti. Poate ar trebuie sa-ti mai largesti "orizontul" si sa gasesti o sumedenie de site-uri din Moldova si Romania care sunt, in mod normal, foarte rapide. Dar, no;, pentru unii e mai bine sa se informeze de la Itar-Tass si Pravda.
 
mai patrioti de paie..am in vedere agentiile de presa care lucreaza in molodva..si difuzeaza stiri de aici..adica in primul rand rian novosti..apoi press.try.md (emite stirile in rusa ale infotag)..aceste agentii sunt mai rapide decat interlic de exemplu..pentru a le cita doar pe cele gratis
 
Conditiile principale,

inaintate de Blocul MOLDOVA DEMOCRATA

pentru alegerea Presedintelui Republicii Moldova



Denuntarea Acordului dintre Republica Moldova si Federatia Rusa din 1992 privind solutionarea problemei nistrene.
Adoptarea imediata a unei Legi privind plasarea in afara legii a trupelor rusesti care stationeaza pe teritoriul Republicii Moldova.
Inlocuirea fortelor de pace ruse prin trupe internationale ale ONU, UE sau NATO.
Denuntarea Acordului privind crearea Comunitatea Statelor Independente.
Modificarea art.13 din Constitutia Republicii Moldova pentru schimbarea denumirii limbii de stat in “limba romana”.
Crearea, in structura noului Guvern, a Ministerului Integrarii Europene si a Comisiei pentru integrarea europeana in Parlament, pentru accelerarea obtinerii de catre R.Moldova a statutului de stat asociat la UE, precum si a aderarii ulterioare la UE.
Adoptarea Legii privind raspunderea ministeriala.
Renuntarea la persecutarea oponentilor politici.
Demilitarizarea conducerii structurilor de forta si securitate in Republica Moldova si promovarea unor persoane civile in aceste functii.
Incetarea folosirii SIS-ului, MAI si a altor structuri ca instrumente de politie politica si de persecutare a persoanelor incomode Puterii.
Modificarea art.11 (alin.1) din Constitutie, pentru anularea neutralitatii permanente a Republicii Moldova.
Proclamarea, la nivel de stat, a orientarii Republicii Moldova spre integrarea in structurile euroatlantice.
Abrogarea Legii privind Conceptia politicii nationale de stat.
Excluderea din programele de invatamint a manualelor de istorie integrata si revenirea la examenul de Istorie a Romanilor.
Depolitizarea serviciului public si promovarea in functii pe baza de concurs.
Acceptarea unui statut pentru raioanele din stinga Nistrului in cadrul actualei Constitutii a Republicii Moldova, ca stat unitar.
Adoptarea Legii lustratiei, privind accesul la arhivele securitatii.
Asigurarea independentei reale a justitiei, prin adoptarea unor noi legi:
- cu privire la Consiliul Suprem al Magistraturii

- cu privire la Curtea Suprema de Justitie

- cu privire la statutul judecatorului

- privind organizarea judecatoreasca.

Asigurarea democratiei functionale, prin adoptarea unor noi legi, care sa permita dreptul de veto al Opozitiei in luarea deciziilor:
- Legea Audiovizualului

- Legea cu privire la institutia publica nationala a audiovizualului Compania “Teleradio-Moldova”.

20.Modificarea Codului Electoral conform cerintelor Opozitiei si a recomandarilor structurilor

internationale.

21.Adoptarea unei noi Legi cu privire la partide, conform recomandarilor Consiliului Europei.

22.Adoptarea unui pachet de legi care sa elimine cauzele existentei coruptiei in R.Moldova.



Fractiunea MOLDOVA DEMOCRATA
 
Eu sunt de acord cu vitalic sprinceana,
Nu mai fiti toti asa mari patrioti. Ce are limba rusa cu fobia voastra anti-ruseasca (ma refer la Marinar si altii). E enervant sa dai la fiecare pas de persoane care stau toata ziua si se bat in piept de patrioti ce sunt. Liniste copii, liniste. Un pic de pragmatism, un pic de pragmatism, daca stirea e buna ce conteaza in ce limba o citesti. De ce ar fi oare acceptabil sa plasezi o stire in franceza sau germana si nu e ok sa plasezi o stire in rusa? Exista alte modalitati de a aborda problema limbei ruse in Moldova, modalitati mult mai eficiente si constructive decit "ce publici noutati in rusa pe forum".
 
Gunner said:
E enervant sa dai la fiecare pas de persoane care stau toata ziua si se bat in piept de patrioti ce sunt.

Da' e si mai enervant sa intri pe forum si sa gasesti articole (unele foarte lungi) si stiri in limba rusa, in conditiile in care aceleasi stiri apar - chiar daca un pic mai tarziu - si pe site-uri in limba româna. E vorba aici si de o anumita lipsa de respect fata de cei care nu cunosc limba rusa.
Si te-as intreba ceva. Tot de pragmatism tine si faptul ca in toate locurile publice din Chisinau rasuna aproape numai muzica ruseasca, ori ca in magazine ceri in romaneste si ti se raspunde in "celoveciskii iazik", ori ca la chiscurile de ziare vezi mai multe publicatii in rusa decat in romana ?
Sunt multe de discutat pe tema asta. Eu cunosc intelectuali basarabeni de nationalitate romana/moldoveneasca, dar care sunt practic intelectuali rusi ! Adica citesc exclusiv carti si publicatii in limba rusa, urmaresc numai posturi TV rusesti s.a.
Asa ca, pistolarule, abia atunci cand limba romana isi va relua locul normal in societatea basarabeana o sa putem incepe sa discutam despre pragmatismul la care faci tu referire.
 
Stau si ma gandesc, unde au fost declaratiile de genul asta ale BMD pana la alegeri? Si atat de categorice!?
No comments...
 
Sfinx,
Eu sunt un capitalist innascut, eu cred in accea ca piata le pune la punct pe toate si acelasi lucru e valabil atunci cind e vorba de chestiuni socio-lingvistice cum ar fi utilizarea limbii ruse. Dupa cum in economie cererea si oferta determina pretul marfii fix asa si in societate atitudinea determina schimbarea. Gindeste-te ce-ar fi ca fiecare persoana vorbitor de romana sa utilizeze in permanenta aceasta limba fara ca sa apeleze la limba rusa. Ar fi super. In magazine s-ar vorbi numai romana pentru ca clientii ar refuza sa cumpere produse dintr-un magazin in care vinzatoarea nu cunoaste romana, respectiv patronul magazinului ar angaja personal care cunoaste limba. Acelasi lucru ar fi valabil in structurile si institutiile de stat si alte organizatii. Uite asa are loc schimbarea. Da sa strigi in gura mare de ce pe forum se publica articole in rusa e o prostie dupa mine. Atita timp cit rusa va fi utilizata de o mare parte a populatiei Republicii Moldova va continua sa existe o cerere pentru aceasta limba, si cit nu s-ar screme multi "nationalisti" sa rezolve problema asta ea va continua sa existe.
 
Gunner, impreuna cu fratele tau sprinceana, ar trebui sa coboriti de pe culmile Olimpului pe care va aflati, ca ati si inceput sa improscati cu etichete de genul "patrioti de paie".

Ma, ignorantilor, daca va e lene sa cautati stiri in limba voastra natala, e treaba si problema voastra. Intre timp, vreti voi sau nu vreti, dar limba "oficiala" pe acest forum este romana. Deci bine ar fi, Gunner, daca ai urma "sfatul" tau din "teoria" ta si ai incepe sa vorbesti/gindesti/scrie doar in romana -- inteleg ca nu vine o primavara cu o privighetoare, dar ar fi ipocrit sa critici atitudinea moldovenilor fata de romana si sa te comporti si tu ca un 'maldavan'.

Asa ca mai temperati-va zelul de a ne informa cit mai rapid posibil, caci moldova.net nu este un forum unde se pun doar "breaking news".

Iar "teoria" ta, Gunner, despre cum "pune la punct" piata capitalista folosirea limbii in societate are atitea contra-exemple din viata reala caci nici nu face sa ma obosesc sa ti le aduc. Ti-as face un "crash course" in istoria lingvistica a Quebec-ului, ca sa vezi cum majoritarii de aici i-au pus la punct cu forta (adica prin legi foarte restrictive, care exista si pina astazi) pe englezii minoritari (dar influenti) in ceea ce priveste folosirea limbii franceze, dar ma tem ca o sa-ti intre pe-o ureche si-o sa-ti iasa pe alta.

Intre timp, ai putea vizita forum.md sau chat.md caci acolo se plimba cei care gindesc la fel in ceea ce priveste problema limbii din RM -- ca "trebuie sa se rezolve de la sine", ca "noi nu trebuie sa fortam cursul evenimentelor", ca "trebuie sa vem armonie interetnica", si alte platitudini sneguristo-bemediste.
 
Back
Top