Pentru toti adeptii moldovenismului

andrei_victor

New Member
Asa si neamul nostru, de care scriem, al tarilor acestora, numele vechiu si mai dreptu este ruman, adica rimlean, de la Roma… Iara streinii si tarile imprejur le-au pus acestu nume vlah, de pe vloh, cum s-au mai pomenit, valios, valascos, olah, volosin, tot de la strein sintu puse aceste nume, de pre Italia, carora zic vloh… Cum vedem ca, macara sa ne raspundem acum moldoveni iara nu intrebam : "stii moldoveneste? ", ci "stii romaneste ?"…". Miron Costin, De neamul moldovenilor.
 
ce vrei sa zici?pe mine inca ma hranesc parintii mei...
lasa frate roman sa comenteze rusii de pe acest forum citatul din Miron Costin..eu sunt doar un biet nationalist si m-am inregistrat aicea doar din dragoste pentru Moldova ca element integrant al Romaniei adevarate,nu ca sa agit spiritele aiurea..nu am niciun interes sa imi zbucium existenta asa de aiurea..pur si simplu imi pare rau ca sunt cu adevarat moldovean,roman adica,si nu am avut ocazia sa vad Moldova de peste Prut sau sa stau de vorba cu un moldovean instrainat de tara.
 
Andrei_victor,
scuze că m-am exprimat greşit. Nu m-am referit la tine. Am vrut să zic că în general oamenii se gândesc mai întâi de toate la burta lor şi apoi după ce sunt sătui se gândesc şi la altele. Ori la noi oamenii numai la burta lor se gândesc şi cine-i hrăneşte mai bine cu ăia ţin. Asta-i realitatea crudă!

Salut de la un moldovean de peste Prut ;) !!!
 
Iara streinii si tarile imprejur le-au pus acestu nume vlah, de pe vloh, cum s-au mai pomenit, valios, valascos, olah, volosin, tot de la strein sintu puse aceste nume, de pre Italia, carora zic vloh

Ce-o mai fi ynsemnynd shi vloh/vlah pe atunci?
 
E termenul sub care erau desemnate populatiile de limba romanica pastratoare ale obiceiurilor si civilizatiei vechiului Imperiu, oriunde in Europa. Vezi pentru similaritate valonii si velsii. ... Micile diferente de pronuntare locale au dat apoi Wales, Valahia ori Walonia.
 
Back
Top