PETIŢIE: Reamplasarea bustului lui Puskin

Am iniţiat petiţia fiind sigur că vor apărea unii (eventual chiar mulţi) care vor critica intenţia. Aici deja sunt câţiva (cel puţin Sventlana şi zbang), dar din cele scrise de ei am înţeles că ori n-au citi deloc petiţia ori au citit-o pe verticală. Am adunat în această petiţie mai multe argumente de ce monumentul lui Puşkin trebuie reamplasat la locul iniţial. Stimabililor, dacă nu vreţi doar să vă băgaţi şi voi cu vorba, v-aş ruga să citiţi atent petiţia, în ea fiecare propoziţie contează.

La solicitarea multora dintre cei care deja au semnat, am adăugat următoarele:

ÎN CAPUL ALEII CLASICILOR LITERATURII ROMÂNE NU POATE STA ALTCINEVA DECÂT MARELE MIHAI EMINESCU, MONUMENTUL CĂRUIA CEREM SĂ FIE AMPLASAT ÎN LOCUL RESPECTIV!

O altă observaţie a fost că îl punem în situaţie cam complicată pe Dorin Chirtoacă la început de mandat. Nici o problemă, până Dorin se acomodează mai bine la Primărie noi vom aduna semnăturile, apoi i le înmânăm oficial.
 
Sfinx,ma intreb daca ai citit macar un singur vers de Puskin ca sa spui asta,multi il compara cu Byron si voi spuneti ca nu e valoros ci doar celebru. Apropo,Eminescu cind a scris poezii romantice romantismul murise de mult,la fel si Puskin si toti romanticii,ce a adus nou? Desigur nu contest creatia lui ,dar nu spuneti ca Puskin e non-valoare in comparatie cu Luceafarul cunoscut doar in Romania.
Apoi ,daca e aleea clasicilor romani,sa-l ia pe ciuvaku puskin ca nu e al romanilor.
 
Hmm, nu ma simt bine cind stiu ca acolo sta cineva care a scris asa ceva despre poporul meu.

Acele versuri, daca sunt intr-adevar scrise de Puskin, arata doar ca el a fost un prost care judeca intreg poporul dupa citeva persoane. Nu am dubii in privinta faptului ca el putea fi inconjurat de prosti cind era aici, dar asta nu inseamna ca el nu era inconjurat de prosti cind era 'acolo'. Pur si simplu, departe fiind de casa, avea alte prioritati, de aceea versul este asa cum este - se evidentiaza nationalitatea. Eu nu ma simt ofensat de acele versuri, pentru ca stiu ca ele nu se refera la sora mea, la mama mea, si nici la Sventlana (-:


Consider ca aceasta initiativa nu a fost lansata in timpul potrivit; daca suntem atit de über-patrioti, de ce nu s-a discutat acest lucru pina in ziua de astazi? De ce abia acum?

Parerea mea e ca aici este destul de evident ca literatura este folosita in interese politice, ceea ce nu e bine. Deja vedem cum in mesajul #2 apare o referinta catre Chirtoaca ("telefonul stricat" && "bad news travels fast"). Ce ii propuneti lui sa faca? Daca zice "il lasam acolo" - "haha, you fscking coward und anti-patriot!"; daca zice "hai sa-l mutam" - "tiran anti-rus ce esti" va zice poporul. Kids these days... they want everything NOW. Cel mai important lucru din capitala este acel monument, omfg...

Am vazut ce efecte au tot felul de proceduri care implica monumente legate de cultura rusa; stim care este situatia politica din tara si din municipiu; si am gasit momentul perfect pentru un nou pas.


Personal, as vrea acolo sa fie altcineva; dar nu voi fi surprins daca textul petitiei contine traduceri 'ajustate', sau niste fragmente care au fost 'accidental' scoase din context (ex: cum versiunea americana a coranului), etc.


Care este locul original al bustului lui Puskin?



p.s. 'duel' se scrie nu asa cum ai scris tu.
 
Cine e mai "clasic" mie mii yn cot, atyt Byron cyt shi pushkin nu fac nici un gram yn fatsa literaturii din ziua de azi. Nici nu pot citi prostioarele care le-au scris. Unele poezii synt mai dihai ca filmele franceze sau pornografia germanA, inclusiv cele care nu-s despre sex. ScuzatsimA dar nu pot accepta astfel de sentintse ca "pushkin este mare poet clasic universal", poate ca asha o fi fost prin 1900, dar shi atunci la majoritatea le era yn cot de "clasicitatea universalA" a lui. Este o afirmare foooooarte relativA, generatA de un "anumit" tip de oameni, care presupun fAceau laba la poeziile lui mai eficace, shi atunci l-au numit "mare poet clasic universal" (oameni - se referA shi la femei). De ce atunci sA mi-l vyre pe gyt pe pushkin ca poet clasic universal. Shi credetsi-mA cA dacA shi s-a ajuns la o astfel de presupunere cum cA puskin ar fi poet universal, s-a fAcut doar prin asha numita "rascrutkA". Eminescu nu a fost yndestul rascrutit pt ca sA fie la fel de cunoscut ca shi puskitn, shi de altfel ar fi trebuit. Dar Romynii niciodatA n-au fost buni la asta.

Cyt despre petitsie, sunt absolut de acord cu gr8dude. Totul la timpul lui. Shi strAmutarea unui "porc de rus" din centrul aleiei clasicilor Romyni se va face, dar la urmAtorul mandat al unui Romyn. NU trebuie de spus tot ce doare la prima ocazie, cAci yn cazul nostru e mult preaaaaaa mult!!!
 
gr8dude;198785 said:
Hmm, nu ma simt bine cind stiu ca acolo sta cineva care a scris asa ceva despre poporul meu.
Anume din acest consiferent şi am iniţiat petiţia. Fără "intere politice" (cum ai scris tu mai sus), fără HydePark-uri ori alte organizaţii. Pur şi simplu simt aceleaşi emoţii cum cineva de pe un forum vecin, care după ce a citit petiţia a exclamat: "Şi la rah... ista negru noi ţinem bustul în centrul Aleii Clasicilor Români? Lume! Noi ce, suntem debili totali?" Dur, dar...

...versuri, daca sunt intr-adevar scrise de Puskin...
Special pentru cei care nu cred, am menţionat şi sursele.

...daca suntem atit de über-patrioti, de ce nu s-a discutat acest lucru pina in ziua de astazi? De ce abia acum?
Ba s-a discutat! Chiar personal prima dată am propus această temă de discuţie încă pe 2 decembrie 2005. Atunci nu ştiam de metoda petiţiilor şi nu a prea luat foc. Acum mi se pare că sunt şanse mult mai mari.

Am vazut ce efecte au tot felul de proceduri care implica monumente legate de cultura rusa...
Aha, deci propui să renunţăm la orice care le atinge mândria ruşilor? Chiar dacă în defavoarea micuţei mândrii ce-a mai rămas la noi? O figă! Am încercat şi voi continua să încerc să-mi apăr cultura şi conştiinţa neamului meu, atacate de ruşi pe toate fronturile.

...nu voi fi surprins daca textul petitiei contine traduceri 'ajustate', sau niste fragmente care au fost 'accidental' scoase din context...
Citeşte originalul rusesc atunci şi te vei convinge. Cum am spus, toate referirile sunt incluse în petiţie.

Care este locul original al bustului lui Puskin?
În petiţie am scris, nici tu nu ai citit-o (în întregime)?!

p.s. 'duel' se scrie nu asa cum ai scris tu.
Da, mânţăm, sigur mai sunt şi alte greşeli. Este cineva pe-aici care ar ajuta la redactarea petiţiei?
 
Hegemon;198812 said:
... strAmutarea unui "porc de rus" din centrul aleiei clasicilor Romyni se va face, dar la urmAtorul mandat al unui Romyn ...
Între timp noi strângem semnăturile. :)
Când anume să înmânăm petiţia, vom decide cu toţii (semnatarii) împreună.
 
În petiţie am scris, nici tu nu ai citit-o (în întregime)?!
Acolo scrie ca "se afla într-un colt al parcului, mai aproape de veceul public", dar eu nu stiu unde se afla acel WC; linga statie? linga cinematograful "Patria"? Mai aproape de dudul alb? linga blocul UTM?

Daca scrii o petitie, cred ca trebuie sa fii calm, si sa descrii intr-un stil formal ce vrei de la acel care o citeste. Pentru un rus care citeste petitia, petitia nu este una care il pune pe Eminescu in locul X, ci una care il pune pe Puskin linga WC; intelegi diferenta?

Aha, deci propui să renunţăm la orice care le atinge mândria ruşilor? Chiar dacă în defavoarea micuţei mândrii ce-a mai rămas la noi? O figă! Am încercat şi voi continua să încerc să-mi apăr cultura şi conştiinţa neamului meu, atacate de ruşi pe toate fronturile.
Ceea ce am spus eu nu este echivalent cu ceea ce ai inteles tu din ceea ce am spus eu. Ideea este ca miscarea data nu este facuta la timpul potrivit. Eu sunt un patriot, care pe linga toate este si foarte rabdator. Obiectivele mele sunt de termen lung, de aceea nu ma grabesc sa fac totul "aici si acum". In tara noastra traiesc multi straini rusi, scopul meu nu este sa-i fac sa se simta rau; pentru ca in acest caz, cu ce ne deosebim noi de acei "porci" care au rusificat cu forta poporul nostru, prin miscari subtile de tipul acesteia cu bustul lui Puskin? Inainte de a fi romani, sau rusi - suntem oameni.


<moment tehnic> //puteti ignora
E ca si o stiva de protocoale, nu poti face ordine 'sus', daca la nivelul de jos ai probleme. Iar nationalitatea este mai "high-level" decit a fi om. Daca partea de jos nu este optimizata, nu te astepta la rezultate bune sus.

Nu spun ca sunt un super strateg, dar consider ca aceasta ii deosebeste pe managerii buni de acei nu_buni - abilitatea de a face mici sacrificii azi, pentru a primi mari beneficii maine.
</moment tehnic>


Ar trebui sa treci printr-un spelling checker textul petitiei tale, in Word si OpenOffice aceasta functie este una standard; urmatorul moment problematic este "influienta".
 
Sventlana;198728 said:
Fii serios,cine il considera ''mare clasic'' international pe Eminescu,sau citi ne-romani au auzit de Eminescu? Intr-adevar,E. e clasic al literaturii romane,iar P. unul al literaturii universale? Vor sa-l displazeze doar pentru ca a fost rus sau pentru ca a a fost un ''imperialist''? Cat de cunoscut e Eminescu in lume fata de Pu6kin?
Ei sa ma lase,mai bine sa iasa cu microfoanele pe strada si sa lase pe Pu6kin unde sade

asta nu insemna ca daca Pushkin e atit de recunoscut, atunci tre sa-i sa-l proslavim si noi... da, el tre apreciat ca poet, dar un popor tre sa-si iubeasca pe ai lui poeti apoi pe ce-i straini. ca daca Printesa Diana, sau Maica Tereza ar fi fost in Md nu inseamna ca trebuie in locul Lui Stefan cel Mare sa facem monument uneie dintre ele, deoarece ele is mai cunoscute in intreaga lume decit Stefan cel Mare.
a fost oare pentru noi Pushkin mai important decit Eminescu sau Alecsandri sau orice alt scriitor poet roman ?
 
da dictionar eu mereu am avut impresie ca e aleea clasicilor,nu am stiut ca romani. Acum,daca e asa eu sunt pro mutare,ca puskin nu-i al romanilor
 
un mic apropo, ce tzine de popularitatea lui Eminescu:

rubla_buna_t.jpg
 
Lanu, cred ca dezinformezi sau esti dezinformat. Denumirea este "Aleea clasicilor" si a fost infiintata in 1958. Am mari dubii ca in acele vremuri aceasta s-ar fi dorit a fi limitata la clasicii romani.
Petitia te anunt ca am citit-o de la inceput, si nu vad de ce ti-ai creat impresia ca n-as fi citit-o. Faptul ca a avut niste impresii proaste despre oamenii care traiau atunci in Chisinau nu cred ca micsoreaza din valoarea lui ca poet. Iar motivul ca trebuie pus la locul unde a fost amplasat initial e well.. il pui azi pe Eminescu in locul unde sta Puskin si peste 10 ani vin altii sa spuna ca Eminescu trebuie amplasat la locul initial?
 
zbang;199303 said:
Lanu, cred ca dezinformezi sau esti dezinformat. Denumirea este "Aleea clasicilor" si a fost infiintata in 1958. Am mari dubii ca in acele vremuri aceasta s-ar fi dorit a fi limitata la clasicii romani.

asa erau timpurile; se putea subantzelege... (ai vazut multzi clasici ne-romani pe acolo ;)?)

zbang;199303 said:
Petitia te anunt ca am citit-o de la inceput, si nu vad de ce ti-ai creat impresia ca n-as fi citit-o. Faptul ca a avut niste impresii proaste despre oamenii care traiau atunci in Chisinau nu cred ca micsoreaza din valoarea lui ca poet. Iar motivul ca trebuie pus la locul unde a fost amplasat initial e well.. il pui azi pe Eminescu in locul unde sta Puskin si peste 10 ani vin altii sa spuna ca Eminescu trebuie amplasat la locul initial?

nu e logic sa stea acolo cel mai mare poet natzional? cam de ce ar sta Puskin?
 
zbang;199303 said:
il pui azi pe Eminescu in locul unde sta Puskin si peste 10 ani vin altii sa spuna ca Eminescu trebuie amplasat la locul initial?

Bre, da' de ce sa tragi apa la veceu azi?! Oricum maine o sa-l mai foloseshti odata...:D

a220469cc4e629ff7d7da332dcd634c0.gif


Trebuie sa yncercam...Oricum, nimic nu-i veshnic.
 
sint de acord. este si normal sa ne revoltam impotriva faptului asta. chiar nu e locul poetului rus acolo, in fatza Aleei marilor valori Romanesti.
orice amanunt de genul asta este din partea conducerii..
faptul ca au scos lupoaica, si ca lasa astfel de momunte total ne-reprezentative pt noi, zice ceva, oameni buni!
politica este implicata aici, deschideti ochii!
 
Tovarasi ! aici nu se pune in discutie geniul lui Puskin ! Puskin a fost un geniu, care se naste o data la cateva sute de ani. Punctum.

Aici se discuta, LOCUL BUSTULUI lui Puskin : sa fie el in capul aleiei sau un pic spre margine. Asta e tema, nu ?

Mi se pare infantil sa arunci cu noroi in memoria lui Puskin sau a lui Eminescu, sau sa pui la indoiala importanta unuia sau altuia, sau sa-i compari. E o tampenie ! Lasati deprinderile sovine acasa si dicutati ca niste oameni cu discernamant ca aveti cel putin 13 ani (asa ati declarat cand v-ati inregistrat pe forumul acesta) ;)
 
m_c_B;200354 said:
a.d.i.d.a.s ,tovarase ,tu tot esti un geniu.

daca s-ar discuta doar locul ar fi fix "o timpenie" .

ce aroganta geniala ai ma, romanule. Ma simt ca un student basarabean in Bucuresti, serios ! Ma intimidezi, rrrraule ! :)
 
Eu cred ca acum nu este momentul de asa schimbari radicale in tarisoara noastra, si asa suntem intr-o pozitie foarte tensionata. Eu as aprecia ca in ÎN CAPUL ALEII CLASICILOR LITERATURII ROMÂNE sa fie un basarabean, caci e roman si el. Cit despre Pushkin, nu putem sa-l invinuim asa de crincen, o persoana aristrocata plecata in exil, intr-un loc ce n-avea viitor... ce credeti ca putea sa scrie, cit despre noi ca popor (moldovencile si asa mai departe) sigur ca imi pare rau ca a mentionat asa ceva in operele sale ... dar trecutul a trecut, ceea ce ar trebui sa ne intereseze este viitorul ... aveti grija.
 
Oricine n-ar fi acest om ... poate fi el şi Papa de la Roma ... dacă a spus aşa cuvinte despre poporul nostru nu merită decât monumentul său să fie denumit non-grat şi mutat în afara Moldovei cu totul ...
O fi el un mare poet, dar noi îi avem pe-ai noştri ... sunt mulţi alţii care ar merita să apară în locul lui ...

SEMNEZ PETIŢIA CU MARE PLĂCERE !!!
 
Back
Top