Pichetarea ambasadei ruse

lia said:
BBC News
Guvernul de la Chiinu cere medierea Consiliului Europei n vederea depirii divergenelor cu Bucuretiul

11.10.2003 16:06 Ora Romniei

Guvernul de la Chiinu a fost silit s solicite sprijinul i medierea Consiliului Europei n vederea depirii divergenelor existente" ntre Republica Moldova i Romnia, deoarece, n cadrul dialogului politic bilateral, Romnia continu s ignore argumentele i cerinele ntemeiate ale prii moldove", se arat ntr-o declaraie a Serviciului de pres al ministerului de Externe al Republicii Moldova.

n Declaraia MAE se precizeaz c Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Consiliul Europei a atenionat - la 9 octombrie - Consiliul de Minitri al CE asupra problemelor persistente n relaiile bilaterale dintre Republica Moldova i Romnia, care n prezent nu-i pot gsi soluia n cadrul dialogului bilateral."

Discursul reprezentantului permanent al Republicii Moldova pe lng Consiliul Europei Alexei Tulbure, la edina Comitetului de Minitri al CE

http://www.moldova-suverana.md/articol.php?id=1613
 
CE A OFERIT REPUBLICII MOLDOVA SI ROMANIEI O NOUA SANSA DE
DEPASIRE A PROBLEMELOR BILATERALE

Strasbourg, 15 oct. /MOLDPRES/. Comitetul de Ministri al CE
a luat in discutie problemele legate de anumite dificultati
in dialogul dintre Republica Moldova si Romania, provocate de
refuzul Bucurestiului, facut public in acest for, de a semna
tratatul de baza intre cele doua tari vecine.

Solicitat de Agentia MOLDPRES, Alexei Tulbure, reprezentant
permanent al Republicii Moldova pe linga CE, si-a exprimat
regretul fata de faptul ca incidentul diplomatic a avut
in mass-media o rezonanta atit de deplasata de la subiect.
Tulbure a afirmat ca Comitetul de Ministri al CE a studiat
problemele de sensibilitate sporita legata de lipsa unui
progres in dialogul diplomatic romano-moldav.

Comitetul de Ministri a oferit ambelor delegatii, a Republicii
Moldova si a Romaniei in CE, inca o sansa de a solutiona
problemele iscate in plan bilateral, rezervind, totodata,
dreptul fiecarei parti la o adresare suplimentara daca nu
se gaseste un consens.

Nu este exclus ca o noua runda de negocieri intre delegatia
moldoveneasaca si cea romana va demara in scurt timp chiar
la Strasbourg.
 
Din ceea ce am citit shi ascultat eu, CE NU "a studiat
problemele de sensibilitate sporita legata de lipsa unui
progres in dialogul diplomatic romano-moldav", cum spune Tulbure. Shi deci, nu avea CUM sa "dea o noua shansa..." Dimpotriva, din cate intzeleg, CE este pus in dificultate de faptul ca in mod normal, nu "presteaza" astfel de "servicii" de mediator... Probabil ca Tulbure nu prea intzelege limbajul diplomatic, shi interpreteaza fraze de tipul "CE ar poutea sa ajute rm shi Romania sa-shi clarifice relatziile, dar numai cu acordul fiecareia dintre partzi", ca shi cum asta ar insemna: "a mai da o shansa". :hahaha:

Sursa:

Europa Libera, Ora Moldovei din 13 shi 14 octombrie (adica de ieri shi de alataieri).
 
"Romnia poate da răspuns la toate aceste ntrebări aici, n Comitetul de Miniştri, şi n oricare alt loc. Pe noi ne satisface orice decizie n acest sens. Nu ne satisface doar ignorarea cerinţelor noastre din partea Guvernului romn. Vă mulţumesc pentru atenţie"
-- asha se incheie "cuvantarea" lui Tulburatu. Ma trec fiorii cand citesc - de cat de rece e acest razboi contra Romaniei.

Pe de alta parte, Bombonel se face ca ploua:


Vasile Tarlev
Premierul Vasile Tarlev a refuzat să comenteze declaraţia reprezentantului Chişinăului la Consiliul Europei

15.10.2003 15:30 Ora Romniei

La Chişinău, premierul Vasile Tarlev a refuzat să comenteze acuzaţiile la adresa Bucureştiului, lansate recent de reprezentantul Moldovei la Consiliul Europei. Alexei Tulbure a declarat că ntre Republica Moldova şi Romnia ar fi apărut nenţelegeri, şi a cerut Consiliului Europei să medieze soluţionarea problemelor existente" n relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti. Primul Ministru neagă nsă existenţa unui război rece" ntre cele două state, afirmnd, pe fundalul deteriorării raporturilor dintre Republica Moldova şi Romnia, că "relaţiile bilaterale moldo-romne au cunoscut o mbunătăţire n ultima perioadă". "Toate divergenţele ntre Republica Moldova şi Romnia vor fi depăşite. Un grup bilateral negociază n prezent remedierea tuturor problemelor", a spus Vasile Tarlev. El a menţionat că Republica Moldova aşteaptă de la autorităţile romne "susţinere şi colaborare n toate domeniile".

Ministrul de externe al Romniei Mircea Geoană a afirmat zilele trecute că declaraţia reprezentantului Moldovei la Consiliul Europei este "legată nu att de relaţia bilaterală ct de o anumită criză identitară şi pe de altă parte de o anumită dificultate de poziţionare a acestei ţări n relaţia complicată ntre est şi vest"

http://www.bbc.co.uk/romanian/news9.shtml
 
Constantin Tnase, TIMPUL

n fiecare diminea, deschid cu fric aparatul de radio. De ce cu fric? Pentru c m tem s nu-l aud pe premierul Tarlev, fcnd vreo declaraie. Rar mi se ntmpl fericirea de a nu-l auzi. De obicei, posturile de radio ni-l "servesc" aproape zilnic, la prima or.

Tarlev, ca orice premier multilateral dezvoltat, se poate pronuna n orice problem - ncepnd cu geopolitica transfrontalier i terminnd cu oule ginilor moldave pe care nu mai dorete s le cumpere Romnia - pentru a ne surpa statalitatea. Tarlev vorbete larg, tropit, fr pauze ntre cuvinte i propoziii, curat moldov'nete; uneori e liric ca un bard mbtrnit n metafore, alteori e rstit, ca un melitar. Joi diminea, l-am auzit la "Antena C" pronunndu-se n chestiunea relaiilor de bun vecintate a R. Moldova cu rile din jurul ei. Citez aceast declaraie ca s putei gusta i dumneavoastr, domnilor cititori, din cupa nelepciunii tarleviene: "...n procesul de integrare n Uniunea European sau n alte organe toi trebu' s triasc bine cu vecinii mai ales cu vecinii de aceea c mai rar la un frate poi s apelezi dar la vecini practic sutka 'mprejur eu sunt pentru pstrarea relaiilor bune foarte bune cu toi vecinii dac vorbim de Moldova de Ucraina i Romnia de aceea este binevenit i noi vom depune toate eforturile ca relaiile cu vecinii s fie foarte bune, excelente, dar - stimai, apreciai, n statut de vecin, stat bazat pe drept, integru .a.m.d.". i aceste blbieli ies din gura efului de guvern al unui stat care se vrea "stimat i apreciat n statut de vecin" i care dorete s se integreze "n alte organe..." (mi vine s exclam ca Eminescu: “Ah, organele-s sfrmate i maestrul e nebun!”.) i aceasta dup ce guvernul condus de el a njurat, ca un crua afumat, Romnia...

Diletantism? Fariseism? Cinism? De toate, dar mai ales, boal. O boal crunt care-i chinuiete pe capii acestui regim sutka 'mprejur - bga-i-a undeva mcar pe vreo 15 sutce 'mprejur, ca s nu-i mai aud n fiecare diminea. Cci dup ce-i aud, nu mai pot fi toat ziua nici optimist, nici constructiv, nici patriot adevrat al neamului nostru... Dar vreau s fiu, pe crucea mea c vreau!
 
Prezena armatei ruse nu este "un motiv al problemelor"?

Protestatarii care picheteaz, cu ncepere din 29 septembrie, Ambasada Rusiei la Chiinu au organizat, mari seara, un mar de protest pn la monumentul lui tefan cel Mare i Sfnt, unde s-a desfurat un scurt miting. La manifestaie au participat aproximativ 300 de persoane. Cretin-democraii, organizatorii acestor mitinguri, au declarat c protestele vor continua pn la retragerea deplin a trupelor ruseti din Transnistria. Sptmna aceasta, Ambasada Rusiei i-a exprimat, pentru prima oar, atitudinea fa de pichetare. Prim-secretarul ambasadei, Marina Iakovleva, a declarat pentru "Flux" c "prezena armatei ruse nu este un motiv al problemelor i nu va pogor raiul n Transnistria sau la Chiinu cnd va pleca ultimul soldat sau va fi scoas de aici ultima grenad, dac nu vor manifesta cointeresare i voin politic participanii la conflict".

Protestatarii, numrul crora variaz zilnic de la zeci la sute, cer Moscovei s-i respecte angajamentele asumate la reuniunea de la Porto a OSCE i s-i retrag prezena militar din RM pn la sfritul anului 2003. Termenul-limit de la Porto - 31 decembrie 2003 - este deja al doilea. Primul, asumat la summitul de la Istanbul, a fost 31 decembrie 2002. Mai muli oficiali rui au declarat c, probabil, Rusia nu se va ncadra n termenul cerut la Porto. (BASA-press)
 
Cu jalba'n proţap, la Strasbourg

NEBUNUL ATATCĂ REGINA. ACTUL II


Alexei Tulbure:

"Noi suntem sătui pnă n gt de sora mai mare - Romnia"

Exact peste doi ani de la nvinuirea Romniei de expansionism, făcută, la Strasbourg, de ministrul Justiţiei de atunci, Ion Morei, la 9 octombrie curent, reprezentantul R. Moldova la Consiliul Europei (CE), Alexei Tulbure, urcă pe aceeaşi tribună pentru a acuza din nou Bucureştiul. De această dată - de destabilizarea situaţiei din republică. Reproducem mai jos cteva fragmente, care ni s-au părut mai "semnificative", din discursul rostit de A. Tulbure:


http://www.timpul.mdl.net/laStrasbourg.htm
 
redneck said:
Constantin Tnase, TIMPUL

n fiecare diminea, deschid cu fric aparatul de radio. De ce cu fric? Pentru c m tem s nu-l aud pe premierul Tarlev, fcnd vreo declaraie. Rar mi se ntmpl fericirea de a nu-l auzi. De obicei, posturile de radio ni-l "servesc" aproape zilnic, la prima or.

Tarlev, ca orice premier multilateral dezvoltat, se poate pronuna n orice problem - ncepnd cu geopolitica transfrontalier i terminnd cu oule ginilor moldave pe care nu mai dorete s le cumpere Romnia - pentru a ne surpa statalitatea. Tarlev vorbete larg, tropit, fr pauze ntre cuvinte i propoziii, curat moldov'nete; uneori e liric ca un bard mbtrnit n metafore, alteori e rstit, ca un melitar. Joi diminea, l-am auzit la "Antena C" pronunndu-se n chestiunea relaiilor de bun vecintate a R. Moldova cu rile din jurul ei. Citez aceast declaraie ca s putei gusta i dumneavoastr, domnilor cititori, din cupa nelepciunii tarleviene: "...n procesul de integrare n Uniunea European sau n alte organe toi trebu' s triasc bine cu vecinii mai ales cu vecinii de aceea c mai rar la un frate poi s apelezi dar la vecini practic sutka 'mprejur eu sunt pentru pstrarea relaiilor bune foarte bune cu toi vecinii dac vorbim de Moldova de Ucraina i Romnia de aceea este binevenit i noi vom depune toate eforturile ca relaiile cu vecinii s fie foarte bune, excelente, dar - stimai, apreciai, n statut de vecin, stat bazat pe drept, integru .a.m.d.". i aceste blbieli ies din gura efului de guvern al unui stat care se vrea "stimat i apreciat n statut de vecin" i care dorete s se integreze "n alte organe..." (mi vine s exclam ca Eminescu: Ah, organele-s sfrmate i maestrul e nebun!.) i aceasta dup ce guvernul condus de el a njurat, ca un crua afumat, Romnia...

Diletantism? Fariseism? Cinism? De toate, dar mai ales, boal. O boal crunt care-i chinuiete pe capii acestui regim sutka 'mprejur - bga-i-a undeva mcar pe vreo 15 sutce 'mprejur, ca s nu-i mai aud n fiecare diminea. Cci dup ce-i aud, nu mai pot fi toat ziua nici optimist, nici constructiv, nici patriot adevrat al neamului nostru... Dar vreau s fiu, pe crucea mea c vreau!

Fenomenal :) .
Lia , am citit si eu discursul marelui Alexei Tulbure ( ce nume...predestinat !) in Moldova Suverana (care a realizat un adevarat tur de forta in ultimele zile , articolele romanofobe fiind numeroase .

Inca ceva : conform Moldova Suverana , Romania recunoaste etnia MOLDOVENEASCA . Astia au inceput sa fabrice stiri la modul nesimtit .

P.S. Lia , eu lui Nastase ii ziceam Bombonel :D .
 
Da, e o ofensiva nemaiauzita a moldovenismului zilele astea, shi cred ca nu se opreshte aici. Probabil ca itzi dai seama (sau poate ai citit in presa basarabeana), e mana Moscovei aici, nu e doar prostia alor noshtri. Moldova Suverana fabrica nu numai shtiri, ci shi "savantzi" (apar diverse nume de "istorici", absolut necunoscute, fara vreun merit in domeniu, care chipurile ar sustzine inlocuirea cursului de Istorie a Romanilor cu cel de Istorie Integrata).

Da, uitasem ca porecla lui Nastase e Bombonel. Tarlev e "Bombonaru'" de fapt, nu "Bombonel". Mea culpa! :)

Cat despre Tulbure, nu shtiu, e din cauza tulburelului sau din cauza ca e tulburat de-a binelea, dar ar fi bine sa cam taca shi sa stea acasa: inchis, sa nu-l vada shi sa nu-l auda nimeni. La fel shi pigmeul de Negutza. Ashtia cand ies in lume, itzi vine sa intri in pamant de rushine de ce prostii sunt in stare sa spuna.
 
Uniunea Europeana indeamna Moscova sa-si onoreze in termen angajamentele ce privesc evacuarea trupelor si munitiilor sale din Transnistria 20 octombrie 2003

Uniunea Europeana (UE) indeamna Rusia sa se grabeasca sa intreprinda toate masurile necesare pentru a-si onora obligatia privind evacuarea trupelor si armamentelor sale din Transnistria pana la sfarsitul anului curent, termenul in care s-a angajat sa finalizeze acest proces la reuniunea interministeriala a OSCE de la Porto.

Indemnul adresat administratiei de la Kremlin a fost formulat expres in concluziile elaborate la finele sedintei Consiliului European, in care s-au convocat la sfarsitul saptamanii trecute liderii celor 15 state membre ale UE.

Participantii la summit-ul UE si-au reiterat sustinerea pentru efortul OSCE in ceea ce priveste identificarea unei solutii politice durabile a conflictului transnistrean, salutand progresele ce au fost inregistrate in aceasta directie pe parcursul anului 2003. In acelasi timp, UE subliniaza necesitatea unor abordari constructive si solicita Rusiei si Ucrainei sa-si onoreze in deplina masura, alaturi de OSCE, calitatea de mediatori, pentru a duce procesul reglementarii transnistrene la bun sfarSit.

La inceputul lunii curente, ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a declarat, in cadrul unei vizite in Canada, ca Moscova ar putea solicita prelungirea termenului acordat de OCSE pentru evacuarea trupelor si munitiilor din Transnistria dupa ce Tiraspolul a zadarnicit respectarea termenului stabilit anterior.

Intr-o interventie pe care a avut-o la sfarsitul saptamanii trecute la postul de radio "Europa Libera", ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicolae Dudau, a estimat, la randul sau, ca OSCE va acorda Moscovei, la reuniunea sa interministeriala de sfarsit de an, care se va desfasura pe 1 si 2 decembrie Maastricht (Olanda), un nou termen pentru finalizarea acestui proces.

Termenul limita 31 decembrie 2003 pe care Rusia si l-a asumat la summit-ul OSCE de la Porto, este deja al doilea, dupa ce termenul limita asumat la summit-ul de la Istanbul (31 decembrie 2002) la fel nu a fost respectat.

Dupa ce Moscova a acreditat ideea ca nu va reusi sa respecte termenul limita pe care si l-a asumat la Porto, presedintele moldovean Vladimir Voronin a estimat ca la urmatorul summit OSCE cu Rusia se va discuta in termeni duri despre respectarea angajamentelor, sugerand ca Rusia are de dat seama in aceasta problema in fata OSCE si nu a Chisinaului. BASA-PRESS
 
INVITATIE LA SOLIDARITATE

Oleg Serebrian este asteptat la Ambasada Rusiei

Fiind singurii care monitorizeaza actiunea de pichetare a Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau, reporterii FLUX au remarcat surprinderea manifestantilor in legatura cu faptul ca mai multe institutii mass-media informeaza cu regularitate ca alaturi de membrii si simpatizantii PPCD, la proteste ar participa si reprezentantii Partidului Social-Liberal. In legatura cu aceasta ne vedem nevoiti sa facem cateva precizari.

Natalia Florea, pentru FLUX

La 3 octombrie, un grup de reprezentanti ai PSL, condusi de Oleg Serebrian, a pichetat sediul Guvernului R. Moldova, apoi s-a deplasat catre Ambasada Rusiei, in fata careia s-au aflat timp de 20 de minute, cat au dat citire unui comunicat al Partidului Social-Liberal, au facut declaratii de presa si s-au fotografiat. Dupa care s-au retras. De atunci si pana in prezent in fata Ambasadei Ruse nu a fost remarcat nici un conducator, membru sau simpatizat al PSL. Ce care asigura continuitatea actiunilor de protest, fara zile de odihna, sunt membrii Partidului Popular Crestin Democrat, condusi de deputatii sai in Parlament. In ultimele doua saptamani, manifestantilor li s-a alaturat Partidul Reformei, condus de Mihai Ghimpu, care, personal, se afla zilnic printre pichetanti si sta acolo de dimineata pana seara.

Am saluat si salutam sincer atitudinea Partidului Social-Liberal fata de prezenta militara rusa in stanga Nistrului si fata de proiectul de federalizare a R. Moldova, ticluit de Moscova si promovat de misiunea OSCE la Chisinau. Totusi, consideram ca este nedrept ca unii sa participe activ la protestul- maraton impotriva expansionismului velicorus, inghetand de frig in fata Ambasadei Rusiei, iar altii - doar sa profite de pe urma eforturilor si riscurior la care se expun membrii PPCD.

Totodata, participantii la actiunea de protest organizata de PPCD ne-au declarat ca il asteapta pe dl Serebrian cu prietenie, zilnic, intre orele 9.00 si 18.00 sau macar pentru atata vreme cat dansul isi poate sacrifica din timpul pretios de dragul unui gest de solidaritate.
 
Guvernul Federatiei Ruse a anuntat ca va satisface conditiile inaintate de autoritatile transnistrene pentru a proceda la evacuarea efectiva a munitiilor din dotarea fostei armate a 14-a

http://www.azi.md/news?ID=26339

Guvernul Federatiei Ruse a anuntat joi ca va acorda Republicii Moldova suma de 105 milioane de dolari cu titlu de asistenta financiara nerambursabila pentru stingerea datoriilor pe care le are Transnistria fata de concernul rus "Gazprom", inaintand conditia ca Tiraspolul sa permita evacuarea munitiilor din dotarea fostei Armate a 14-a.

Potrivit unui comunicat al Departamentului informatiilor guvernamentale, citat de presa de la Moscova, suma anuntata va figura intr-un acord pe care urmeaza sa-l semneze Guvernul Rusiei si al Republicii Moldova. Proiectul acestui a cord a fost aprobat in sedinta de joi a cabinetului de ministri de la Moscova. Potrivit acestui proiect fondurile promise vor fi acordate pe parcursul anilor 2003-2004 si urmeaza a fi utilizata pentru stingerea datoriilor fata de Federatia Rusa (5 milioane USD) si fata de "Gazprom"-ul rusesc (100 milioane USD, cota transnistreana).

In comunicatul oficial se arata ca transele asistentei financiare se vor acorda proportional si in stricta concordanta cu termenele de evacuarea patrimoniului militar din zona transnistreana a Republicii Moldova. Potrivit aceluiasi proiect, partea moldovean va asigura conditii pentru evacuarea in volum deplin pana in ziua de 31 decembrie 2003 a patrimoniului militar, in conformitate cu intelegerile anterioare.

Oficiali de la Chisinau nu au comentat deocamdata proiectul acordului dat publicitatii de sursele oficiale de la Moscova si nici modul in care urmeaza a fi realizate la modul practic viramentele de bani.

La inceputul lunii curente, ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a declarat, in cadrul unei vizite in Canada, ca Moscova ar putea solicita prelungirea termenului acordat de OCSE pentru evacuarea trupelor si munitiilor din Transnistria dupa ce Tiraspolul a zadarnicit respectarea termenului stabilit anterior.

Termenul limita 31 decembrie 2003 pe care Rusia si l-a asumat la summit-ul OSCE de la Porto, este deja al doilea, dupa ce termenul limita aprobat la summit-ul de la Istanbul (31 decembrie 2002) nu a fost respectat.

BASA-PRESS
 
Si ce legatura are ultimul mesaj cu tema discutiei? Ori vrei sa zici ca s-a speriat Kremlinul de pichetarea ambasadei sale?
 
zeidrik said:
Si ce legatura are ultimul mesaj cu tema discutiei?
Stationarea trupelor rusesti in Transnistria este una din cauzele pichetarii. Deci stirea este la tema.
zeidrik said:
Ori vrei sa zici ca s-a speriat Kremlinul de pichetarea ambasadei sale?
Nu. Desi pichetarea ambasadei deranjeaza Moscova.
 
Social-liberalii se arata ingrijorati de intarzierea retragerii trupelor ruse din Transnistria
27 octombrie 2003

Partidul Social Liberal (PSL) se arata ingrijorat in legatura cu intarzierea retragerii trupelor si patrimoniului militar rus din Transnistria si isi exprima nedumerirea in legatura cu lipsa continua de reactie a puterii de la Chisinau fata de incalcarea de catre Rusia a termenului fixat prin acordul de la Porto pentru finalizarea acestui proces.
Intr-o declaratie adoptata duminica, 26 octombrie, de Consiliul National al PSL se arata ca "aceasta lipsa de pozitie deruteaza opinia publica interna si internationala si ne intareste convingerea ca puterea comunista de la Chisinau, in pofida pledoariilor proeuropene si proindependiste, recunoaste de facto o stare de vasalitate fata de Kremlin".

In context, Consiliul National al PSL adreseaza Presedintiei, Parlamentului si Guvernului R.Moldova propunerea de a recunoaste teritoriul situat la este de linia de incetare a focului din iunie 1992 ca fiind teritoriu sub ocupatie rusa, ceea ce ar presupune recunoasterea Federatiei Ruse ca parte in conflict si denuntarea calitatii acesteia de mediator in procesul de negocieri privind reglementarea crizei transnistrene.

Dupa ce Moscova a acreditat, prin intermediul lui Serghei Ivanov, ministrul rus al Apararii, ideea ca nu va reusi sa respecte termenul limita pe care si l-a asumat la Porto, presedintele moldovean Vladimir Voronin a estimat ca la urmatorul summit OSCE, care se va desfasura pe 1 si 2 decembrie la Maastricht (Olanda), cu Rusia se va discuta in termeni duri despre respectarea angajamentelor, sugerand ca Rusia are de dat seama in aceasta problema in fata OSCE si nu a Chisinaului.

Termenul limita 31 decembrie 2003 pe care Rusia si l-a asumat la reuniunea interministeriala a OSCE de la Porto, este deja al doilea, dupa ce termenul limita asumat la summit-ul OSCE de la Istanbul (31 decembrie 2002) nu a fost respectat.

BASA-PRESS

http://www.azi.md/news?ID=26365
 
PSL stie numa sa deie comunicate de presa( frumoase sau corecte nu ma intereseaza) dar se dau in laturi sa faca ceva concret
de ce nu sta conducerea PSL in fatza ambasadei????? e prea greu pt ei sa se inteleaga membrii paartidului sa steie macar 2 -3 in fiecare zi in fatza ambasadei de la 110 pina la 17 nu cred ca e un efort atit de mare!
:evil:
 
Cateva extrase din interviul solicitat de PRO-TV Chisinau presedintelui PPCD, Iurie Rosca. Textul integral http://flux.press.md/ FLUX Cotidian National Nr.118 din 28 octombrie 2003

Lorena Bogza: Dupa alegerile din 1998 ati facut parte din Alianta pentru Democratie si Reforme (ADR), considerata una dintre "cele mai viabile dintre aliantele aflate la guvernare". Sunteti acuzat ca ati distrus-o.

Iurie Rosca: Raspunsul este simplu. In primul rand, ADR nu a fost una "viabila", pentru ca a existat doar un singur an. In al doilea rand, sunt mandru ca am participat la debarcarea de la guvernare a unor personaje ca Sturza, Diacov, si altii care aveau doua mari cusururi: erau corupti si serveau interesele unui stat strain, - ale Federatiei Ruse. De aceea am fost nevoit sa divortez politic de ei si sa contribui la debarcarea lor nu numai de la guvernare, ci si in genere din Parlament. Asa cum stiti, la ora actuala nici unul din fostii nostri "parteneri" nu activeaza in legislativ, ci au disparut din politica.

B: Asta inseamna ca in egala masura ati contribuit la venirea comunistilor. Daca ati fi stiut ca acestia vor castiga, ati fi procedat la fel?

R: Venirea comunistilor la putere era iminenta, pozitia comunistilor fiind una exceptional de avantajoasa si pentru ca, avand 40 de mandate si fiind in opozitie, nu faceau altceva decat sa numere in fiecare zi gafele guvernarii. Asteptarile electoratului erau de stanga, problemele sociale erau extrem de presante, de aceea comunistii ar fi ajuns oricum la guvernare. Iar daca PPCD nu ar fi renuntat la alianta cu cele 3 partide, astazi ar fi avut soarta acestora, ajungand partid extraparlamentar. Asa-zisii nostri parteneri din cadrul ADR s-au prabusit pe motive de coruptie.

B: Unele partide politice va acuza ca ati pus stapanire pe sectorul pro-romanesc de esichierul politic. Cum comentati acest lucru?

R: Sunt niste aberatii debitate de niste ratati politici, care nu-si gasesc locul pe esichierul politic al Republicii Moldova si care cauta sa se manifeste, pretinzand ca PPCD ar fi partidul care ii umbreste si nu le permite sa se manifeste. Aceste acuzatii mi se par comice, pentru ca in Republica Moldova exista o minima democratie, fiecare are libertatea sa-si expuna punctul de vedere, nimeni nu este constrans sa-si modifice propriile optiuni.

B: Unii analisti politici sustin ca ati pierdut alegerile pedaland pe probleme de limba, in timp ce adversarii politici le-au castigat, pedaland pe probleme sociale. Poate fi recuperat acest handicap?

R: Este o idee deformata, pentru ca noi nu pedalam pe "problemele limbii", noi aparam limba romana de invazia limbii ruse. Sunt lucruri diferite. Noi suntem in legitima aparare, fiind nevoiti sa adoptam o pozitie transanta atunci cand in pericol este limba si Istoria Romanilor. Poate ca aceasta latura a activitatii PPCD este mai vizibila decat altele. Partidul Comunistilor a castigat, insa, alegerile pentru ca asa au fost asteptarile electoratului, satul de corupti, de tranzitie si de saracie.

B: Ati fost la guvernare in cadrul ADR si, apropo, nu ati reusit sa realizati doua dintre lucrurile asupra carora ati insistat: inregistrarea Mitropoliei Basarabiei si recunoasterea dublei cetatenii. De ce nu ati reusit s-o faceti?

R: Pentru ca aveam doar 9 mandate din 60 si pentru ca "aliatii" nostri erau controlati de catre serviciile secrete ruse, neputand sa-si permita luxul de a lua decizii independente. Din contra, trebuiau sa asculte comandamentele Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau. Iata de ce nu am reusit sa promovam nici Legea Lustratiei, nici legea privind responsabilitatea ministeriala, nici sa inregistram Mitropolia Basarabiei, nici sa denuntam acordurile de constituire ale CSI. Adica sa materilizam toate intelegerile noastre fixate in documentele de constituire ale ADR, care au ramas, in cele din urma, litera moarta. Anume de aceea am parasit aceasta alianta.

B: Pe ce va bazati atunci cand spuneti ca adversarii politici erau sub controlul serviciilor secrete ruse?

R: Pe maniera in care dansii se comporta in Parlament. Daca noi punem problema studierii limbii ruse in scoala, iar ceilalti aliati, care afirma ca ar fi democrati, nu doresc sa urmeze initiativa noastra, inseamna ca acestia executa comandamente din exteriorul Republicii Moldova. Sau sa luam, bunaoara, atitudinea fata de CSI care, vad, a ajuns astazi la moda, chiar si Voronin repezindu-se, la un moment dat, sa declare ca am putea parasi respectiva structura. Daca va amintiti, noi am initiat procedura juridica de iesire din CSI, dar, din pacate, nu am reusit sa o ducem pana la capat, tocmai pentru ca CSI este o parte a combinatiei post-sovietice de mentinere a controlului asupra Republicii Moldova.

B: Altii, de exemplu, nu va percep decat ca pe un politician care stie doar sa protesteze. Nu exista alte solutii mai eficiente decat protestele?

R: Ca sa nu mai existe aceasta imagine deformata, este necesar ca Televiziunea nationala sau chiar si dumneavoastra sa aveti grija sa reflectati activitatea parlamentara a PPCD. Atunci lumea va avea ocazia sa vada ca noi nu protestam doar in strada, ci venim cu initiative legislastive concrete, participam activ la dezbaterile tutoror legilor, avem atitudini constructive in diverse probleme care framanta societatea. Intrucat reportajele televizate despre noi sunt asa cum sunt, eu sunt vazut mai des la protestele din strada, decat in activitatea parlamentara. Noi avem obligatia morala de a protesta atunci cand guvernarea comite abuzuri, iar cine nu reactioneaza, da, astfel, dovada de indiferenta.

B: Vi se reproseaza finantari obscure de la Bucuresti si de la Tiraspol. Cum comentati acest lucru?

R: Sunt niste prostii rostite de seful statului, motiv pentru care l-am actionat deja in judecata.

B: Cat costa o zi de protest?

R: Costa foarte multi nervi si deloc bani.

B: Protestati de cateva saptamani in fata Ambasadei Federatiei Ruse. Stau acolo doar zece oameni cu pancarde...

R: Veniti si dumneavoastra si o sa fim 11 oameni. O pichetare nu presupune neaparat o participare masiva, nefiind nici miting si nici demonstratie. Pichetarea marcheaza o atitudine.

B: Dar ce rost are aceasta pichetare?

R: Daca nu stiti, va aduc la cunostinta ca la 1-2 decembrie la Maastricht, va avea loc o noua reuniune OSCE, in cadrul careia se va rediscuta problema prezentei militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova si este bine sa se stie ca populatia Republicii Moldova se opune ocupatiei straine.
 
Flux, Nr.119 din 29 octombrie 2003
Invitatie la proteste

Aflu cu stupoare ca dl Veaceslav Untila, colonel de politie, cel de-al treilea copresedinte al Aliantei "Moldova Noastra", a declarat in cadrul unei conferinte de presa de ieri, raspunzand la o intrebare a ziaristei de la "Timpul", Ina Prisacaru, ca dansul nu se prezinta la pichetarile organizate de PPCD in fata Ambasadei Federatiei Ruse, deoarece, subsemnatul, Iurie Rosca, nu i-am adresat niciodata vreo invitatie la aceste manifestatii de protest.

In treacat fie zis, insasi aceasta conferinta de presa cu V. Untila pe post de protagonist lasa impresia unei replici observatiei facute de FLUX ca ceilalti doi copresedinti, Braghis si Urechean, l-ar fi scufundat pe acesta in anonimat. Altfel zis, reaparitia lui Untila vrea sa dezminta aluzia ca dansul ar fi patit-o aproape ca ciobanul din "Miorita", fiind rapus de doi rivali haini.

V. Untila a mai adaugat ca FLUX-ul i-ar acuza pe cei de la "Moldova Noastra" ca ar face jocul rusilor. Personal mi s-a parut ca FLUX-ul nu acuza, ci doar constata ca aceasta formatiune politica este purtatoarea unor interese rusesti. Doamna deputat Lidia Gutu s-a aratat solidara in cadrul aceleeasi conferinte de presa cu parerea emisa de V. Untila, care justifica lipsa din fata Ambasadei ruse a reprezentantilor acestei formatiuni politice prin faptul ca eu nu le-as fi adresat invitatia de a fi alaturi de noi. Imi pare rau, dar sunt nevoit sa precizez ca am repetat nu o singura data in cadrul mitingurilor noastre din Piata Marii Adunari Nationale, ca si in declaratiile pentru presa, ca chemam toate formatiunile politice sa-si conjuge eforturile pentru a respinge politica expansionista a Federatiei Ruse. Daca nu am fost auzit, adresez acum un apel special fruntasilor Aliantei "Moldova Noastra".

Dle copresedinte Veaceslav Untila,
Dle copresedinte Dumitru Braghis,
Dle copresedinte Serafim Urechean,
stimati membri ai conducerii Aliantei "Moldova Noastra" si deputati ai acestei formatiuni politice,

prin prezenta va rog respectuos sa binevoiti a va include in actiunile de protest din fata Ambasadei Federatiei Ruse contra politicii imperiale a acestei tari, care urmareste permanentizarea prezentei sale militare in Republica Moldova si mentinerea tarii noastre sub controlul Kremlinului. A sosit momentul sa dati o minima dovada ca sunteti o formatiune politica preocupata de apararea intereselor nationale ale Republicii Moldova.

Daca bunului nostru prieten, Veaceslav Untila, i-a mai ramas vreun megafon sau macar vreun turuiac de pe vremea cand servea Patria in Politia Rutiera, il rugam sa-l aiba asupra sa atunci cand va binevoi sa-si prezinte in mod public dezacordul cu planurile imperiale ale vecinului de la Rasarit.

Daca bunul nostru coleg de Parlament, Dumitru Braghis, a mai pastrat pe undeva vreo goarna din timpurile tineretii lui comsomoliste sau vreo toba de la "Zarnita", il rog sa nu o uite acasa atunci cand va veni alaturi de noi. Avem nevoie de efecte sonore pentru a descuraja imperialismul rus.

Daca bunul nostru primar general al Chisinaului, Serafim Urechean, va obtine autorizare de la madame Ala Mironic, viceprimar comunist al capitalei responsabil cu mitingurile, sa-i insoteasca pe ceilalti doi copresedinti in actiunea lor de solidarizare cu protestatarii, il rugam sa lase pentru cateva ore la Primarie foarfecele de taiat panglici festive, pe care de regula il poarta in buzunarul sacoului. Nu de alta, dar potrivit dreptului international si legislatiei interne, astfel de manifestatii trebuie sa decurga in mod pasnic, fara nici un fel de arme. Iar reaua credinta a guvernantilor comunisti ar putea merge pana intr-acolo, incat sa confunde principala unealta de munca a primarului, foarfeca, cu o arma alba.

Al Dumneavoastra, acelasi Iurie Rosca
 
redneck a scris
Aflu cu stupoare ca dl Veaceslav Untila, colonel de politie, cel de-al treilea copresedinte al Aliantei "Moldova Noastra", a declarat in cadrul unei conferinte de presa de ieri, raspunzand la o intrebare a ziaristei de la "Timpul", Ina Prisacaru, ca dansul nu se prezinta la pichetarile organizate de PPCD in fata Ambasadei Federatiei Ruse, deoarece, subsemnatul, Iurie Rosca, nu i-am adresat niciodata vreo invitatie la aceste manifestatii de protest.
.........ce pot sa zik? tre sa fie dea dreptul idiot sa asteptzi sa fii invitat la o pichetare........defaapt "neinvitarea" e o incercare a lui Untila de a scapa de intrebare......dac cu adevarat voia sa participe la pichetari nu astepta sa fie invitat......!
 
Back
Top