Primul rezident din SUA face stagiul clinic la USMF

radium

Active Member
Mesajul d-lui Victor Vovc (Sef sectie relatii externe USMF "Nicolae Testemitanu" Profesor universitar)

"Pregatirea unui medic in conditiile contemporane necesita studii de baza si pregatire clinica aprofundata ce se efectueaza in cadrul asa numitului rezidentiat - studiu postuniversitar la Facultatile de medicina. USMF "Nicolae Testemitanu" a trecut la practica aceasta mondiala de pregatirea specialistilor prin rezidentiat din 1991. Un rol important in cadrul pregatirii prin rezidentiat il joaca stagierile clinice in diferite spitale, policlinici, centre medicale rurale ce o efectueaza studentii nostri. Pina nu demult aceste stagieri erau limitate de cadrul numai a Republicii noastre si epizodic in Romania.

Din anul 2000 exista o colaborare cu grupul spitalicesc "Sfintul Augustin din Malestroit, Franta in cadrul careia rezidentii nostri, evident pina ce in numar redus, practica stagieri clinice in spitalele din Franta.

Colaborarea in acest domeniu se extinde si spre satisfactia noastra Facultatea de medicina a Universitatii Wake Forest din Greensboro, Carolina de Nord, SUA a acceptat un acord de colaborare ce stipuleaza prin altele efectuarea stagierilor reciproce a rezidentilor si studentilor.

In perioada de 19 august - 4 septembrie 2002, prima rezidenta de la Facultatea de medicina a Universitatii Wake Forest, Lisa Brancato a efectuat un stagiu clinic la USMF "Nicolae Testemitanu". Drei Brancato i s-a propus un ciclu clinic intens la catedrele USMF "Nicolae Testemitanu". Pregatindu-se a fi specialist in domeniul bolilor infectioase la copii, Dra Lisa Brancato a luat cursuri la catedrele de Boli infectioase, Pediatrie, Hematologie si Oncologie.
La o intilnire de totalizare la rectorat Dra Lisa Brancato a prezentat o dare de seama, in care a mentionat nivelul inalt de organizare a cursurilor, vizitelor si discutiilor clinice, care au alcatuit programul propriuzis a stagierii. Dumneaei a mentionat ca stagiul clinic efectuat a fost foarte important pentru ridicarea nivelului profesional.

Rezidenta americana a avut posibilitatea de a observa bolnavi cu afectiuni ce rar se intilnesc in clinicele din tara ei natala, a facut cunostinta cu planul de studii si cu modalitatea de lucru a rezidentilor USMF "Nicolae Testemitanu". Dumneaei a subliniat ca nu este mare diferenta intre programele de rezidentiat de la Facultatea de medicina a Universitatii Wake Forest si USMF "Nicolae Testemitanu". Acest fapt ar facilita extinderea schimbului de rezidenti intre Universitatile noastre. Urmatorul lucru care a surprins-o placut este nivelul foarte inalt de pregatire a rezidentilor de la USMF "Nicolae Testemitanu", iscusinta didactica a profesorilor nostri si capacitatea medicilor nostri cu resurse mici de a face lucruri mari.

Realizarea cu succes a stagiului clinic pentru prima rezidenta americana la USMF "Nicolae Testemitanu" a fost asigurata de sefii de catedra Dna Galina Rusu, conferentiar universitar; Dnul Valentin Turea, conferentiar universitar, Dnul Ion Corcimaru, profesor universitar, Academician al A.S. a Republicii Moldova. A fost mentionat nivelul inalt de pregatire teoretica si clinica a rezidentei din SUA, motivatia si interesul manifestat in problemele specialitatii alese.

Un aspect aparte al vizitei primului rezident in medicina din SUA la USMF "Nicolae Testemitanu" a fost adaptarea psihologica si comunicativa la conditiile existente in tara noastra. Intrebata in aceasta ordine de idei Lisa Brancato a raspuns ca nu a avut probleme de adaptare si comunicare in mediul profesorilor si studentilor USMF "Nicolae Testemitanu" de oarece a simtit din plin chiar din primele momente aflarii pe pamintul tarii noastre ospitalitatea si grija purtata fata de ea de gazde. In primul rind in persoana colegilor si partenerilor de la Universitatea noastra cu care a lucrat pe parcursul stagiului - rezidenta anului doi Dra Olga Cirstea si Dra Carolina Serbusca colaborator al sectiei relatii externe. Tinerii colegi au contribuit cu succes nu numai la realizarea stagiului profesional, dar si unui program de familiarizare cu Republica Moldova - vizite la Saharna, Manastirea Hincu, participarea la festivitatile din Capitala consacrate Zilei Independentei si Sarbatoarea "Limba noastra cea romana" etc.

Ca o nota optimista pe viitor a sunat afirmatia Drei Brancato ca deja 2-3 colegi de ai ei de la Universitatea Wake Forest si-au exprimat doleanta de a face un stagiul clinic la USMF "Nicolae Testemitanu". Deci, putem constata ca prima stagiere clinica efectuata de o rezidenta din SUA la USMF "Nicolae Testemitanu" a fost de bun augur si schimbul de rezidenti si studenti v-a continua in anul academic 2002-2003. "
 
Back
Top