Problema Transnistria - exista rezolvare?

Re: Prins la Iasi incercand sa scape de oastea din Transnistria

Complicat Vasile... Ce-am putea să facem, să paraşutăm acolo televizoare care să funcţioneze numai pe posturi occidentale ca să vadă şi ei că se poate şi altfel? Zici că motivul pentru care Transnistria este aşa cum este e ignoranţa populaţiei. Şi că ignoranţa populaţiei este produsă de marionetele ruşilor care ţin populaţia n neştiinţă. Soluţia mi se pare scoaterea bruscă a respectivei populaţii de sub sfera de influenţă rusească iar o soluţie militară ar putea avea succes.
 
Re: Prins la Iasi incercand sa scape de oastea din Transnistria

dixy said:
Complicat Vasile... Ce-am putea să facem, să paraşutăm acolo televizoare care să funcţioneze numai pe posturi occidentale ca să vadă şi ei că se poate şi altfel? Zici că motivul pentru care Transnistria este aşa cum este e ignoranţa populaţiei. Şi că ignoranţa populaţiei este produsă de marionetele ruşilor care ţin populaţia n neştiinţă.
Populatia nu este ignoranta, ci dezinformata. Nu e o problema ca vizioneaza posturi rusesti. Este o problema ca vizioneaza doar posturi rusesti, ei nu prea au cum sa vizioneze posturi romanesti, televiziunile prin cablu nu le ofera acolo aceasta sansa. Tinerii romani de acolo nu pot citi nici macar ziare romanesti pt. ca ei sunt obisnuit sa citeasca si sa scrie in caractere chirilice(in scolile lor "moldovenesti", exceptand vreo 3-4 scoli "romanesti", se scrie cu caractere chirilice). In fine, e necesara in primul rand democratizarea zonei.
Cea mai eficienta solutie ar fi in situatia actuala presiunea economica. Ce se mai aude de "blocada" din Transnistria? Mai functioneaza?

dixy said:
Soluţia mi se pare scoaterea bruscă a respectivei populaţii de sub sfera de influenţă rusească iar o soluţie militară ar putea avea succes.
Nu atata timp cat Rusia este inca o putere militara.
 
Re: Prins la Iasi incercand sa scape de oastea din Transnistria

Şi presiunea economică ar putea fi o soluţie dar ar putea la fel de bine să trezească resentimentele populaţiei.
 
Re: Prins la Iasi incercand sa scape de oastea din Transnistria

deja a trezit resentimentele... o dat cu masura luat de guvernul MD in colaborare cu Ucraina, de a stopa exportul in Ucraina a firmelor care nu au autorizatie MD... populatia considera guvernul MD ca unul asupritor, au iesit in strada, au urlat impotriva MD si spun ca acum au saracit, ca lis se duc pe apa sambetei afacerile etc etc...
 
Re: Prins la Iasi incercand sa scape de oastea din Transnistria

adrenalina said:
deja a trezit resentimentele... o dat cu masura luat de guvernul MD in colaborare cu Ucraina, de a stopa exportul in Ucraina a firmelor care nu au autorizatie MD... populatia considera guvernul MD ca unul asupritor, au iesit in strada, au urlat impotriva MD si spun ca acum au saracit, ca lis se duc pe apa sambetei afacerile etc etc...

Mentalitate comunista.
Asa era si in RO pe vremea lui Ceausescu, cand ne suparam pe vanzatoarele care aveau acasa ulei si zahar in debara in loc sa criticam sistemul (de care ne temeam).
 
Tratatul privind armele conventionale in Europa nu poate fi ratificat atita timp cit Federatia Rusa nu-si va retrage neconditionat echipamentul si trupele militare de pe teritoriul Republicii Moldova, a declarat Paula De Sutter, asistent al secretarului de Stat al SUA pentru controlul armamentelor, in cadrul unei intrevederi la Chisinau cu presedintele Vladimir Voronin. Ea a spus ca SUA nu pot semna acest tratat daca Rusia nu se conformeaza unuia dintre principiile de baza ale acestui document, anume stationarea fortelor militare straine pe teritoriul national fara acordul statului-gazda.

Oficialul american a cerut inca o data Rusiei sa isi respecte angajamentele luate in 1999 la Istanbul, cind s-a angajat sa isi retraga trupele pina in 2002. Cu toate acestea, in prezent se mai afla inca peste 1.400 de soldati rusi in Transnistria, iar armamentele sovietice sint in dotarea separatistilor transnistreni. In replica, autoritatile de la Tiraspol au declarat ca nu vor mai participa la negocierile 5+2 decit in cazul legalizarii exporturilor fara acordul Moldovei.

Saptamina trecuta, la Moscova, a fost semnat un document privind colaborarea directa dintre Transnistria si Rusia, care permite Tiraspolului sa exporte marfuri fara avizul serviciilor vamale moldovenesti, ceea ce afecteaza si mai mult autoritatea Chisinaului.


www.cotidianul.ro
 
Re: Statele Unite cer retragerea rusilor din Transnistria

Daca se retrag rusnacii dau o bere...
:marog: :america:
:baltica:
 
Acestea sunt cunsotintele mele in legaturi cu Autointitulata Republica Tansnistria:

- regim totalitar: secretar general - Igor Smirnov - fost agent KGB, pregatire in razboi sociologic/conventional. Smirnov pare a fi acceptat de Moscova din motive nationale, alte motive neffind inca clare.
- economie bazata pe producrea de armament, implicit comertul ilegal de arme. Datorita alegerii acestei ramuri, economia Transnistreana este una functionala, avand PIB-ul mai mare ca cel al Republicii Moldova.
- independenta este recunoscuta doar de Federatia Rusa, dar in lipsa presiunilor REALE internationale se pare ca este indeajuns. Ministrul de externe al Romanei este interesat de aceasta problema, dar Romania nu detine o pozitie indeajuns de importanta pe harta politica a Europei pentru a influenta intr-o masura indeajuns de mare deciziile liderilor Europei de Vest.
- Armata a 14-a din zona reprezinta o garantie reala a independentei republicii, a acordului rusesc, dar si o sursa de venit pentru regimul totalitar, care are astel fondurile necesare pentru a ingreuna procesul retragerii trupelor "sovietice", apeland la simtului economic al comandantilor.
 
Tiraspolul recunoaste autoritatea Chisinaului

Autointitulata republica transnistriana a cedat ieri in fata presiunilor moldo-ucrainene si a acceptat ca exporturile Tiraspolului sa fie inregistrate la Chisinau. Kievul si Chisinaul au impus in urma cu trei luni o blocada economica separatistilor transnistrieni, ceea ce a dus la inghetarea oricarei activitati comerciale externe.
 
deci, sa mori de ras....
„Am fost fortati sa acceptam aceste masuri pina in momentul in care se va stabiliza situatia in Ucraina“

"Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a criticat si ieri „blocajul economic“ impus Transnistriei. „Este cinic ca occidentalii saluta inchiderea granitelor si introducerea unor noi reguli pentru Transnistria“, a declarat acesta in cadrul unei minisesiuni a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, desfasurata la Moscova"


eu nu pot sa inteleg o chestie... inteleg ca Politica este una cu o mie de fete si nicidecum onesta... dar chiar in halul asta... Rusia face niste declaratii de parca ar trai in alta lume, cu alte reguli ...cum poti sa fii atat de marsav incat sa faci asemenea declaratii... otara de cacat care a distrus jumatate de Europa si Asia vine acum si spunem ca noi suntem cinici... cateodata imi vine sa le arunce americanii o bomba, poate s-or trezi la realitate...
 
Am o veste foarte proasta, care explica atitudinea pasiva a Americii fata de declaratiile bolseviciilor rusi.

Bush al II-lea si Putin discuta de pe pozitii de prietenie, fiecare ignorandu-si reciproc atrocitatiile facute in lupta "internationala" impotriva terorismului (fed. Rusa - Cecenia, USA - Afghanistan, Irac si cine mai stie?! :-)). Astfel nu va bazati pe vreo reactie a presedentiei Americane prea curand, poate daca aduceti acest aspect in vizorul opiniei publice din USA.
 
adrenalina said:
mersi... Roman Molodovean...am vrut sa spun ca imi doresc... oricum ma bucur ca ai sarit in sus sa ma corectezi...

Am inteles foarte bine ce ai vrut sa spui... Absolut sincer, nu glumesc: nu am avut intentia sa te corectez!!! Accept exprimarea asa cum a fost formulata (inteleg ca involuntar) si raman la parerea initiala: exceptional!!!
 
adrenalina said:
cateodata imi vine sa le arunce americanii o bomba, poate s-or trezi la realitate...

Iti impartasesc parerea, dar nu uita totusi ca esti moderatoare, deci trebuie sa ramai impartiala.
 
Vasile eu mi-am spus parerea..raman impartiala in faptul ca nu lezez pe nimeni care nu are acceasi parere ca si mine... in rest, cred ca pot sa-mi sustin pozitia, altfel nu mai inteleg ce caut eu aici, in-afara de a sterge mesaje si a ma certa cu userii nesimtiti...
 
@ Husky40

Multumesc pentru informatie. Cred ca este ce mai mare victorie a Chisinaului asupra Tiraspolului de cand s-a incheiat razboiul din 1992. Aceasta recunoastere a suprematiei Chisinaului este un pas important in cadrul negocierilor de pace ce vor continua.
 
Conflictul transnistrean nu va fi rezolvat atta timp ct R. Moldova va insista asupra reglementării acestuia n cadrul statului unitar, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care s-a desfăşurat luni, 29 mai, la Moscova. „Este straniu că mulţi politicieni din Occident salută nchiderea hotarelor şi introducerea noului regim vamal pentru Transnistria. Nimeni nu şi poate nchipui ca n regiunea Kosovo să existe astfel de reguli. n conflictul transnistrean există standarde duble, ceea ce duce la agravarea acestuia”, a mai spus Lavrov.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, contingentul militar pe care Rusia s-a obligat să-l evacueze la summitul de la Istanbul din 1999 a fost evacuat de mult. „n Transnistria se află doar forţele pacificatoare, plus 500-600 de militari, care păzesc cel mai mare depozit de muniţii din Europa”, a declarat oficialul rus. El a specificat că, din anul 2003, evacuarea muniţiilor din stnga Nistrului a fost suspendată n lipsa unui acord n acest sens, deoarece „Moldova nu a avut acordul capitalelor situate mai la vest de Viena”. „Transnistria avea nevoie de garanţii pentru a „nu fi nghiţită de Moldova” ca stat unitar”, a spus Lavrov.

Acum două luni, ministrul rus al Apărării, Serghei Ivanov, a declarat că Federaţia Rusă a suspendat procesul de evacuare a armamentului depozitat n Transnistria, deoarece autorităţile de la Tiraspol „nu permit” acest lucru. Potrivit oficialului rus, după destrămarea Uniunii Sovietice, Federaţia Rusă a scos din autoproclamata republică circa jumătate din tot armamentul aflat acolo, pnă n momentul n care administraţia nerecunoscutei rmn s-a opus transportării armamentului şi muniţiilor. n prezent, n Transnistria se află circa 1,5 mii de militari activi ai Federaţiei Ruse, a declarat atunci Ivanov.

n cadrul unei ntrevederi recente la Chişinău cu preşedintele Vladimir Voronin, Paula De Sutter, asistent al Secretarului de Stat al SUA pentru controlul armamentelor, a declarat că „tratatul privind armele convenţionale n Europa nu poate fi ratificat atta timp ct Federaţia Rusă nu-şi va retrage necondiţionat echipamentul şi trupele militare de pe teritoriul R. Moldova. Potrivit diplomatului american, SUA nu pot semna acest tratat dacă Rusia „nu se conformează unuia dintre principiile de bază ale documentului, anume staţionarea forţelor militare străine pe un teritoriu naţional fără acordul statului-gazdă“.


http://www.timpul.md/Article.asp?idIssue=318&idRubric=3588&idArticle=8789
 
Marile puteri isi fac interesele si restu numa' dau din cap... au shi alta varianta?
asa e si cu transnistria... o sa stea rusii si ku americanii la o "piva" si s-or intelege ei ce sa faca ... ca sa rezolve situatia si sa le mai iasa si lor ceva de aici; ca si asta e rolul lor: sa-si bage nasul akolo unde nu le e treaba...
 
Back
Top