Problemele românizării Moldovei

Andolino

New Member
Braghiş, Andronic, Klimenko, solidari cu diversioniştii de la Moscova

* Sâmbătă, 21 aprilie curent, la Moscova, şi-a desfăşurat lucrările congresul al 3-lea al aşa-numitei Organizaţii obşteşti internaţionale de ajutorare a catăţenilor moldoveni în Rusia şi peste hotare „Patria-Moldova”, structură diversionistă a serviciilor secrete ruseşti

* Participanţii la congres optează pentru dezmembrarea Republicii Moldova, cerând autorităţilor de la Chişinău recunoaşterea enclavei separatiste de la Tiraspol, cât şi „împotriva românizării forţate a Republicvii Moldova”

* La reuniune au participat şi delegaţi de la Chişinău, între care Valeri Kliemenko, preşedinte al mişcării politice „Ravnopravie” sau Victor Josu, vicepreşedinte al Partidului Popular Republican, formaţiune condusă de Nicolae Andronic

* Preşedintele Partidului Democraţiei Sociale, Dumitru Braghiş, a trimis o telegramă de felicitare, solidarizându-se cu opiniile delegaţilor reuniunii sus-numite



Potrivit agenţiei ruse de ştiri „Regnum”, discutarea noii politici migraţioniste a Rusiei a constituit chestiunea de bază a ordinii de zi a congresului. Delegaţii forului au dezbătut, de asemenea, „problemele românizării Moldovei în contextul discriminării moldovenilor şi al pericolului pierderii statalităţii moldoveneşti”.

În calitate de oaspeţi, informează agenţia „Regnum”, la lucrările congresului în cauză au participat Vladimir Mamonov, liderul partidului „Soiuz” din Ucraina, Fiodor Gagauz, preşedintele organizaţiei neguvernamentale „Edinaia Gagauzia”, Valeri Klimenko, liderul comunităţii ruse din Moldova, tot el preşedinte al mişcării politice „Ravnopravie”, Valerian Tulgara, preşedintele Uniunii moldovenilor din Transnistria, Victor Josu, vicepreşedinte al Partidului Popular Republican din Moldova (PPR), reprezentanţi ai Serviciului Federal pentru Migraţiune al Rusiei, „precum şi ai partidelor politice din Moldova”.
Andrei Ţărnă, preşedintele organizaţiei „Patria Moldova”, a declarat în discursul său că „motivul principal al crizei economice din Moldova îl constituie diferendul transnistrean nesoluţionat”. „Îi chem pe preşedintele Moldovei Vladimir Voronin, Parlamentul şi Guvernul Moldovei să recunoască fără întârziere cel de-al doilea stat moldovenesc – Republica Moldovenească Transnistreană, existent de facto, soluţionând, astfel, o dată şi pentru totdeauna acest conflict, cu stabilirea ulterioară a relaţiilor de bună vecinătate în toate domeniile, economic, politic, social, întru punerea temeliei viitoarei Confederaţii moldoveneşti”, a mai declarat vorbitorul.
De remarcat, că anterior, într-un interviu acordat aceleiaşi agenţii, Andrei Ţărnă enunţase propriul său plan de reglementare a conflictului din raioanele de est. Potrivit lui, recunoaşterea de către Republica Moldova a Transnistriei reprezintă singura cale de soluţionare a diferendului.
„Una dintre problemele cele mai serioase ale Moldovei contemporane este românizarea cu desăvârşire”, a declarat Andrei Ţărnă la congres. „Cu încălcarea constituţiei moldoveneşti, în şcolile din Moldova se studiază limba română, jumătate din populaţie a obţinut cetăţenia română”, s-a indignat Ţărnă. „Vreau să-l întreb pe preşedintele Voronin, cine se consideră, român sau moldovean, ca şi mine? Eu ştiu că mulţi politicieni români chiar şi în vis văd cum îşi anexează Moldova. Şi eliberarea paşaportelor româneşti este doar primul pas făcut spre pierderea statalităţii moldoveneşti. Într-o bună zi ne vom trezi şi vom afla din buletinele de ştiri, că nu mai avem Patrie, că ea a fost vândută României”, a mai menţionat liderul „Patria Moldova”
„Pentru a evita pericolul românizării totale, de dragul protejării statalităţii moldoveneşti multiseculare şi întru asigurarea condiţiilor de dezvoltare social-economică normală a regiunii, noi anunţăm la congresul nostru crearea Comitetului Salvării Moldovei, din care vor face parte reprezentanţi ai societăţii civile din întreaga noastră regiune”, a declarat Ţărnă.
Congresul a culminat cu adoptarea unei rezoluţii, prin care conducerii organizaţiei i s-a pus sarcina să adreseze tuturor organizaţiilor naţionale neguvernamentale interesate, care activează pe teritoriul Federaţiei Ruse, propunerea privind crearea unui consiliu internaţional unit, cu denumirea „Uniunea Diasporelor”.
De asemenea, a fost luată decizia de a trimite o scrisoare directorului Serviciului Federal pentru Migraţiune al Rusiei, cu rugămintea de a susţine crearea „Uniunii Diasporelor”, ca organizaţie „capabilă să aibă grijă pe viitor într-un mod mai armonios de interesele muncitorilor-migranţi pe teritoriul Federaţiei Ruse, să le apărându-le drepturile şi demnitatea de om, ţinând cont, în acelaşi timp, de interesele Federaţiei Ruse”.
Un alt punct din rezoluţie vine în susţinerea programului „Iniţiativa Diplomaţiei Populare”, ca un posibil plan de soluţionare a conflictului transnistrean.
Delegaţii la congres au decis să trimită o scrisoare preşedintelui Republicii Moldova şi Parlamentului Republicii Moldova, cu cerinţa de a „înceta represiunile politice la care sunt supuşi părtaşii de idei şi tovarăşii noştri Valeriu Pasat şi Ivan Burgudji. Calificăm privarea de libertate a tovarăşilor noştri drept manifestare a dictaturii şi lipsă totală a democraţiei în Moldova”. Congresul a hotărât să le trimită scrisori şi lui Valeriu Pasat şi Ivan Burgudji, urându-le tărie de spirit, în speranţa că dreptatea va triumfa.
Deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Dumitru Braghiş, preşedinte al Partidului Democraţiei Sociale (PDS), a trimis o telegramă de salut congresului al 3-lea al aşa-numitei Organizaţii obşteşti internaţionale de ajutorare a catăţenilor moldoveni în Rusia şi peste hotare „Patria Moldova”, mai informează agenţia „Regnum”, publicând textul integral al telegramei. „Împărtăşim opiniile dumneavoastră, că astăzi anume regimul poliţienesc olgarhic „roş-oranj” constituie impedimentul de bază în calea revenirii dumneavoastră acasă. Suntem ferm convinşi că împreună cu dumneavoastră, cu eforturi comune, vom înlătura acest obstacol. Urăm delegaţilor la congres fericire, sănătate şi realizarea obiectivelor stabilite”, se spune în telegramă.

sursa: http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20344&cat=Cotidian National&rub=Eveniment&num=50
 
da...noi nu suntem intro lume normala...in loc sa mergem spre evolutie ne indreptam spre involutie...ceea ce se vede foarte clar..da de un lucru sunt sigura...cei ce se simt romani vor lupta sa plece in ro sau alte state europe..se vede deja procesul in evolutie..iar rusii care sunt aci prin bunici strabunici vor pleca fara probleme capul spre rusia..si gata
 
alyyy;174747 said:
da...noi nu suntem intro lume normala...in loc sa mergem spre evolutie ne indreptam spre involutie...ceea ce se vede foarte clar..da de un lucru sunt sigura...cei ce se simt romani vor lupta sa plece in ro sau alte state europe..se vede deja procesul in evolutie..iar rusii care sunt aci prin bunici strabunici vor pleca fara probleme capul spre rusia..si gata

Cei ce se simt cu adevarat romani nu vor pleca sa robeasca la straini ,ci vor lupta sa se simta stapini la ei acasa.Celorlalti le uram drum bun.
 
Back
Top