referendumul transnistrean: rezultate, consecinte

Re: Boicotarea alegerilor din transnistria !

Poate ca ar trebui. Problema este ca societatea moldoveneasca este apatica, iar in Transnistria oricum nu prea intra stiri din afara. Romanii transnistreni nu au constiinta propriei origini, iar intreaga Transnistrie nu misca sub Smirnov. Oricum, alegerile nu vor fi recunoscute de catre Vest.
 
Re: Electoratul Transnistrean S-a Redus Cu 28,5 Mii Persoane ntr-un An

REFERENDUM CRITICAT N TRANSNISTRIA
Se votează independenţa regiunii separatiste
Duminică 17 Septembrie 2006, 14:51
"Referendumul de la Tiraspol este o tentativă de sabotare a evoluţiei politice din dosarul transnistrean, o ameninţare la adresa securităţii din regiune, iar cei care nu l denunţă poartă ntreaga responsabilitate a actualei situaţii", a declarat, duminică, pentru NewsIn, Mihai-Răzvan Ungureanu.

"Predilecţia Tiraspolului pentru măsuri unilaterale, posibile generatoare de instabilitate politică n regiune, trebuie condamnată ferm şi unanim, nu cu jumătăţi de ăsură, nu cu exprimare echivocă sau voalată. Cei care ncurajează acest comportament poartă ntreaga răspundere pentru actuala stare de fapt din dosarul transnistrean", a condamnat ministrul romn de Externe.

Comunitatea internaţională nu recunoaşte scrutinul, iar Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare n Europa OSCE a refuzat să trimită observatori. Cele mai dure critici au venit din partea Republicii Moldova şi Romniei, care au calificat referendumul drept ilegal, şi au declarat că rezultatele vor fi nule şi neavenite.

Liderii transnistreni se aşteaptă ca cei aproape 400 de mii de alegători să fie de acord cu independenţa regiunii, proclamată oficial n urmă cu 16 ani, dar nerecunoscută internaţional. Alături de guvernul de la Chişinău, Romnia a luat o poziţie clară faţă de referendumul de duminică.

Regiunea transnistreană şi-a autodeclarat independenţa faţă de Moldova n 1990. n ceea ce priveşte planul romnesc pentru Transnistria, acesta a fost adus n discuţie de la nceputul acestui an de preşedintele Traian Băsescu. nsă att şeful statului, ct şi ministrul de Externe susţin că planul nu poate fi făcut public deocamdată.

n Transnistria, staţionează peste 2.600 de militari rusi ca forţă de interpunere n regiune, n urma conflctului din 1992, cnd regiunea Transnistreană s-a separat de Chişinău.

http://www.realitatea.net/17352_REF...oteaza-independenta-regiunii-separatiste.html
 
REFERENDUM N RITMUL MUZICII
Transnistrenii "au votat cu ruşii' pe muzica lui Adrian Copilul Minune
(acum 53 minute)
Populaţia Transnistriei a votat "cu ruşii", n cadrul Referendumului pentru Independenţă de duminică, de teama romnilor şi romnizării, deşi la o secţie de vot din raionul Dubăsari, dominat de rusofoni, se asculta muzica lui Adrian Copilul Minune, informează BBC Romnia.

Corespondenţii BBC, care au vizitat mai multe secţii de vot din Dubăsari, Mălăieşti, Cioburciu, Caragaş şi Tiraspol, relatează că aproape toţi alegătorii cu care au vorbit le-au declarat că "au votat cu ruşii".

Mulţi invocau teama de "romni" şi "romnizare". Un alegător din Mălăieşti, comună locuită predominant de moldoveni, a declarat că romnii i-au ucis bunicul n timpul războiului. "De aceea eu sunt cu ruşii", a explicat el.

n acelaşi timp, la o secţie de votare din Dubăsari, centru raional predominant rusofon, la difuzoare se auzea muzică interpretată de Adrian Copilul Minune.

Alegătorii intervievaţi de corespondenţii BBC au declarat că referendumul a fost absolut liber şi că nimeni nu a făcut niciun fel de presiuni asupra lor. n ziua referendumului, nsă, n centrul oraşului Tiraspol s-au făcut auzite peste tot apeluri radiofonice către orăşeni, n care erau ndemnaţi să meargă la vot, sau cntece elogioase la adresa Rusiei.

De altfel, liderul administraţiei de la Tiraspol, Igor Smirnov, se arătase convins că majoritatea votanţilor vor alege apropierea de Rusia. El a subliniat că referendumul ndeplineşte toate regulile impuse pe plan internaţional.

http://www.realitatea.net/17514_REF...usii-pe-muzica-lui-Adrian-Copilul-Minune.html


Transnistrenii au votat pentru alipirea de Rusia
Luni 18 Septembrie 2006, 10:44
Peste 90% dintre alegătorii din Transnistria au votat mpotriva unirii cu Republica Moldova, la referendumul de duminică, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne. Dar uniunea Transnistriei cu Rusia nu se va face prea curnd, a declarat ministrul de externe al republicii separatiste, Valeri Liţkai, citat de Reuters. Comunitatea internaţională nu recunoaşte scrutinul, iar OSCE a refuzat să trimită observatori.

n acest context, riscul relansării tensiunilor n regiunea separatistă este mai ridicat dect oricnd. Cele mai dure critici au venit din partea Republicii Moldova şi a Romniei, care au calificat referendumul drept ilegal şi consideră că rezultatele acestuia sunt nule. Cu toate acestea, majoritatea celor 400 de mii de cetăţeni cu drept de vot din Transnistria s-a prezentat conştiincios la urne pentru a hotăr viitorul Transnistriei.

Rata de participare a fost de 77,63%, conform anunţului de duminică seară al Comisiei electorale.

http://www.realitatea.net/17352_REF...trenii-au-votat-pentru-alipirea-de-Rusia.html
 
inca o stire, o alta abordare :)

Transnistria arunca manusa


Afise in culorile rosu si verde, reclame stradale in favoarea referendumului si a colaborarii cu Rusia, panouri cu indemnuri. Aceste imagini mobilizatoare se pot vedea pretutindeni, la Tiraspol, Tighina si in alte localitati importante din Transnistria. Sectiile de votare s-au deschis la ora 07.00. Pe strada, in localuri sau in mijloacele de transport, oamenii discuta mai tare sau in soapta, in functie de simpatiile pentru Rusia sau Moldova, despre referendum. Presa de la Tiraspol vorbeste de acest referendum ca fiind ultima solutie de iesire din impas a Transnistriei, care urmeaza sa aleaga calea batuta catre Rusia. Alegatorii sunt chemati sa raspunda la o dubla intrebare. "Sustineti procesul Transnistriei de independenta fata de Republica Moldova si alipirea sa libera la Federatia Rusa?" si "Credeti ca este posibil sa se renunte la independenta si sa existe o integrare in Republica Moldova?".

Vot dirijat de Rusia

Militanti ai miscarii de tineret "Proriv", apropiata de presedinte, le arata trecatorilor cum sa treaca "da" la prima intrebare si "nu" la a doua, pe buletinul de vot. Vineri, ei au defilat la Tiraspol scandand "Suntem rusi!". Practic, pana la ora pranzului aproape un sfert dintre locuitorii regiunii s-au pronuntat asupra viitorului politic al Transnistriei. Rezultatul referendumului, asteptat zilele acestea probabil nu va fi o surpriza. Transnistrenii, majoritatea rusofoni si foarte atasati de Moscova, vor raspunde pozitiv in ceea ce priveste alipirea la Rusia.

Optiunea moscovita

Comunitatea internationala nu recunoaste nici Transnistria si nici validitatea referendumului, apreciind ca intai trebuie sa se ajunga la o solutionare politica impreuna cu Chisinaul. Deci referendumul nu va avea nici o valoare juridica. Totusi va avea valoare pe plan politic, daca Rusia va recunoaste rezultatul.

Daca ar intra in Federatia Rusa, Transnistria ar deveni a doua enclava rusa izolata geografic de restul tarii, cum este Kaliningrad. Presedintele rus Vladimir Putin se va servi de chestiunea transnistreana si in alte dosare, cum ar fi Kosovo, care doreste sa iasa din Serbia, aliat traditional al Moscovei, a declarat un diplomat european de la Chisinau. Chiar Putin a facut de mai multe ori o comparatie intre Transnistria, Osetia de Sud sau Abhazia - alte teritorii separatiste proruse din Georgia - si Kosovo sau Tara Bascilor, avertizand insa fata de invitatiile la separatism. In asteptarea rezultatelor referendumului, Moscova critica pe de o parte Europa, care in opinia sa "ignora exprimarea dorintei populare", si pe de alta parte sugereaza ca trebuie continuat procesul politic de solutionare a conflictului. Miza independentei are insa mai multe nuante si conotatii decat s-ar crede. Romania ar trebui sa fie cea mai interesata in procesele care se desfasoara la Tiraspol. (ACM si IntelMedia - Corespondenta din Transnistria)

UE, pentru grupul Ilascu

Presedintia finlandeza a Uniunii Europene a cerut Rusiei executarea deciziei Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) privind "grupul Ilascu", apreciind ca atitudinea Moscovei "umbreste presedintia rusa a Consiliului de ministri", relateaza Mediafax, citand BASA-press.Finlanda, care asigura presedintia semestriala rotativa a UE, si-a exprimat regretul pentru neexecutarea deciziei CEDO la peste doi ani de la pronuntarea acesteia. Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa nu au fost eliberati, iar acest lucru" ameninta credibilitatea sistemului de protectie a drepturilor omului al Consiliului Europei", semnaleaza Finlanda. In ultimel luni, UE a solicitat, in repetate randuri, aplicarea integrala a deciziei Curtii". Consiliul Europei a adoptat deja patru rezolutii interimare prin care solicita eliberarea celor doi detinuti. Rusia nu a facut nici un comentariu. In cadrul reuniunii din data de 13 septembrie 2006, Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a continuat analiza masurilor de executare a deciziei CEDO de la 8 iulie 2004 privind "grupul Ilascu".

http://www.ziua.ro/display.php?id=207395&data=2006-09-18

mai departe, as dori sa vedem parerea fiecaruia dintre noi: ce credeti ca se va intampla mai departe. cate un comentariu succint care sa arate parerea fiecaruia. ce spuneti? dupa care facem o concluzie generala sa vedem ce iese.
 
In primul rnd ar trebui prinşi membrii "Proriv" şi să fie bătuţi aşa de tare nct
să nu mai poată pronunţa nici "vodka" nici "rasiia" .
 
Eu, sicner, cred ca referendumul a fost liber si ca rezultatul exprima vointa poporului din Transnistria. Chiar si in randul romanilor, sunt convins ca majoritatea au votat pro-Rusia... Brainwashing is grand!
 
Robi;148640 said:
Eu, sicner, cred ca referendumul a fost liber si ca rezultatul exprima vointa poporului din Transnistria. Chiar si in randul romanilor, sunt convins ca majoritatea au votat pro-Rusia... Brainwashing is grand!

Mai Robi intii afirmi ca referendumul a fost liber ,dupa care zici ca transnistrenii
au fost spalati pe creeier.
Si pestii sunt liberi in acvariu, daca ar putea vorbi ti-ar spune ca habar n-ai ,iar ei sunt liberi si fericiti.Pentru a fi liber cu adevarat atunci cind iei o hotarire sau trebuie sa faci o alegere,este absolut necesar sa poti avea acces liber la toate informatiile si punctele de vedere fara nici o restrictie.In Transnistria absolut TOATE legile unui scrutin liber au fost incalcate atit cele de legitimitate cit si cele de reprezentativitate.Am vazut oameni care se legitimau cu pasaport pe care scria CCCP !!!!! prin urmare utilizau documente FALSE ale unui stat inexistent.ce drept au astfel de indivizi sa hotarasca asupra acestor chestiuni,in afara de dreptu fortei ???
 
ok, am inteles chestiunea asta. articolele sunt destul de ok pt a oferi o imagine de anasamblu... insa de ce s-a facut acest referendum daca se stia din start ca nu va fi recunoscut? cui ii convine acest lucru si care vor fi consecintele?

voi incerca sa raspund eu prima, conform viziunii mele.
acest referendum s-a facut pentru a legitima inca o data aceasta Republica atat in occhii locuitorilor, cat si in ochii conducatorilor, care astfel si-au intarit pozitia in zona. prin acest rezultat asteptat de toti, dar in acelsi timp foarte categoric, conducerea Tiraspolului are asul din maneca, adica dorinta locuitorilor acelei regiuni. indiferent ca UE recunoaste sau nu acest referndum, oricum statistica exista si nu poate fi negata. Rusia isi va intari pozitia in zona si chiar prezenta este legitimata prin votul clar al populatiei.

deocamdata situatia nu se va termina. transnistria tot in aer va ramane, insa eu cred ca totul merge spre un conflict armat... organizat de cine? inca nu stiu exact, dar cred ca problema se va rezolva ca si in toate zonele separatiste si intr-un final Transnistria va trece la rusi... lucru benefic pt MD, care acum nu mai poate sa urle ca isi lasa conationalii, pt ca se pare ca ei asta isi doresc... si intoarcerea spre Ro este foarte usurata :)
cam asta este parerea mea. buna sau rea nu stiu. va astept si pe voi
 
eu cred ca acest referendum fost o farsa ordinara ,cu el sau fara el lucrurile ramin la fel.
adrenalina : daca ai avea rude in Ribnita sau Tigina nu ai fi asa de "usurata".
 
Referendumul transnistrean se inscrie in buna traditie a alegerilor sovietice al caror castigator era cunoscut deja. Cu alte cuvinte - o gluma proasta, buna de dat in Pravda sau Iskra. Libertate de exprimare in auto-proclamata Transnistrie? Sa fim seriosi. Din moment ce statul transnistrean se lupta cu insasi notiunea de roman/moldovean, cine credeti ca avea curaj sa voteze la referendum Moldova si nu Rusia? Asa ca pseudo-referendumul organizat de pseudo-autoritatile nistrene sufera de boli nevindecabile.

Tov. Igor Smirnov se bucura degeaba. Regimul sau mafioto-sovietic nu va fi recunoscut in veci de comunitatea internationala si asta pentru ca raiul smirnovist este poarta in Europa pentru traficul cu arme, droguri si carne vie. Acest lucru il stiu prea bine domnii de la Bruxelles care momentan se fac ca nu exista o problema transnistriana. Nici macar Rusia nu poate face prea multe in privinta Transnistriei. Nu de altceva, dar ar putea da apa la moara unor secesionisti din propria ograda. Putin joaca dur, dar degeaba.

Romania nu poate recunoaste un astfel de rezultat ca cel prezentat de catre "autoritatile" de la Tiraspol. Din mai multe motive. Interesul Romaniei nu este ca Rusia sa detina un al doilea Kaliningrad in Europa, ghimpe permanent in coasta ei si a Ucrainei. Si apoi, nimeni nu ar vrea la doi pasi de granita sa o tara condusa de mafie.
 
Nu cred ca prezenta a fost de 77,63%, cand la alegerile Sovietului Suprem au venit abia 30+%;
Se pare ca Smirnov a pierdut orice bun simt, daca falsifica in asa hal alegerile, 90+% e prea de tot.
 
Transnistria schimba rubla ei pe cea ruseasca
Incepand de anul viitor, in Transnistria ar putea fi introdusa in circulatie rubla ruseasca, daca transnistrenii vor vota, duminica, pentru unirea cu Rusia. Acest lucru a fost confirmat pentru Nezavisimaia Gazeta de presedintele comisiei parlamentare pentru relatii cu strainatatea, Valerian Tulgara, comentand declaratia Bancii Transnistrene. Biroul de presa al Bancii Centrale a Rusiei s-a multumit sa declare ca, pentru moment, nu poate "nici confirma, dar nici infirma informatia" privind posibilitatea introducerii rublei rusesti in Transnistria.

Garantie pentru investitori

La 17 septembrie, in Transnistria a fost organizat un referendum de privind eventualitatea intrarii regiunii in componenta Rusiei. Actiunea este finantata, potrivit adjunctului ministrului transnistrean al Industriei, Iuri Ganin, de Rusia. Potrivit oficialului de la Tiraspol, guvernul Rusiei a decis sa acorde ajutor financiar regiunii in timpul blocadei economice organizata de Moldova. Acest lucru a fost reflectat in protocolul de colaborare dintre Transnistria si Rusia, semnat in mai la Moscova de liderul transnistrean Igor Smirnov si vicepremierul rus Aleksandr Jukov. In acest document este un punct care admite trecerea regiunii la rubla rusa, a spus Valerian Tulgara pentru Nezavisimaia Gazeta.

"Expertii rusi si transnistreni au primit misiunea de a studia aceasta chestiune si, din cate cunosc, verdicul lor a fost favorabil", a spus Tulgara. In opinia deputatului, "trecerea la rubla ruseasca vine in avantajul intrepinderilor noastre industriale, dar si a investitorilor rusi". "Se stie ca o mare parte din intreprinderile industriale transnistrene sunt create cu ajutorul capitalului rusesc. Singura modalitate de a-l proteja de seisme, mai ales acum, cand Chisinaul face tot posibilul pentru a distruge economia regiunii – este introducerea rublei rusesti", crede Tulgara. El este convins ca acest lucru este "bun din punctul de vedere al oricaror investitii – ca sunt bulgaresti, turcesti, sau altele".

Banca Centrala nu permite exceptii

Intre timp, presedintele Asociatiei bancherilor din Transnistria, Iuri Safronov, nu pare la fel de optimist. El a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta ca "din punct de vedere tehnic, trecerea la rubla ruseasca nu prezinta complicatii". In nerecunoscuta republica sunt pregatiti chiar sa tipareasca independent valuta ruseasca. Dar, spune Safronov, problema rezida nu doar in posibilitatile tehnice si in dorinta transnistrenilor, cat in "decizia politica a conducerii Rusiei, care poate sa nu aprobe".

Legislatia rusa interzice tiparirea rublei in afara granitelor tarii. Nici chiar Minskului nu i s-a permis asa ceva. La randul lor, multi politicieni moldoveni au calificat declaratia privind posibilitatea introducerii in circulatie pe teritoriul transnistrean a rublei rusesti ca fiind o simpla propaganda in ajunul referendumului.

Irealizabil

Comentand initiativa transnistrenilor, seful departamentului pentru politica financiara din cadrul Ministerului rus de Finante, Aleksei Savatiughin, a declarat: "Aceasta initiativa nu poate fi decat salutata, dar ma tem ca este irealizabila pentru simplul motiv ca asemenea decizii sunt, mai degraba, un pas politic decat economic". Potrivit cuvintelor sale, "chiar din considerente politice, aceasta propunere nu ete necesare". "In ce priveste deschiderea de centre de emisie valutara, Rusia dispune de unitati care se descurca foarte bine. Nu pot decat sa sugerez conducerii transnistrene sa incheie contract cu una din fabricile noastre pentru tiparirea valutei lor – din cate imi amintesc bancnotele lor sunt foarte frumoase, pe unele din bilete este desenat chiar chipul lui Suvorov . In plus, este o practica normala, cand tari slab dotate din acest punct de vedere incredinteaza tiparirea banilor lor altor state", spune Aleksei Savatiughin. (Agentia "Rusia la zi" – 17 septembrie 2006)

http://www.rusialazi.ro/index.php?a=externe2006091703.xml
 
Smirnov, gata de razboi cu Chisinaul

Liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, a cerut, saptamana aceasta, Rusiei sa isi suplimenteze prezenta militara in Transnistria.

"Cerem Rusiei sa isi sporeasca prezenta militara" in regiune, a afirmat Smirnov, adaugand ca armata transnistreana este suficient de pregatita sa invinga Republica Moldova in cazul unui conflict armat. Afirmatiile responsabilului transnistrean intervin in contextul in care ambasadorul SUA la OSCE, Julie Finley, a solicitat, joi, Moscovei sa isi indeplineasca angajamentele asumate in vederea retragerii trupelor si a munitiei stationate pe teritoriul Republicii Moldova.

Diplomatul american a criticat, totodata, initiativa Moscovei de a elibera pasapoarte ruse locuitorilor transnistreni si de a simplifica procedura de acordare a cetateniei ruse, apreciind ca aceasta ameninta suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova. Diplomatul american a subliniat ca actiunile Moscovei contravin vointei autoritatilor constitutionale ale Republicii Moldova, adaugand ca OSCE a fost informata in legatura cu aceste actiuni ale Rusiei de catre delegatia Chisinaului.

Washingtonul a reiterat ca referendumul transnistrean organizat la 17 septembrie are un caracter ilegal si prin urmare nu poate fi tratat cu seriozitate. "Asa cum a mentionat presedintele Bush la intrevederea cu ambasadorul Nicolae Chirtoaca, conflictul transnistrean trebuie rezolvat prin garantarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova", a conchis ambasadorul Finley. Transnistria si-a proclamat, in mod unilateral, independenta la inceputul anilor 1990, nefiind recunoscuta nici pana in prezent de comunitatea internationala, in pofida referendumului proindependeta organizat la finalul saptamanii trecute. (A.M.L.)

http://www.ziua.ro/display.php?id=207830&data=2006-09-23
 
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a declarat adeptul principiului integrităţii teritoriale n Europa. Prezent vineri, 21 septembrie, la Paris, liderul de la Kremlin a declarat referindu-se la recentul referendum din Transnistria că trebuie să se determine ce este mai important: principiul integrităţii teritoriale sau contingenţele politice. Analiştii susţin că preşedintele rus a dat impresia că dă cştig de cauză Republicii Moldova asupra regiunii separatiste Transnistria care a votat recent alipirea sa la Rusia. Putin şi-a nuanţat poziţia şi a explicat că Rusia caută soluţii pentru toţi locuitorii dintr-un teritoriu sau altul, inclusiv n Europa.

http://www.antena3.ro/Rusia-Putin-nu-pare-sa-aprobe-Transnistria_ext_19977_ext.html
 
Mă mir că ştirea de mai jos nu a fost pnă acum comentată de nimeni:

Comitetul Helsinki susţine că rezultatele referendumului din Transnistria au fost falsificate
Chisinau, 18 septembrie (IPN) Reprezentanţii Comitetului Helsinki pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova (CHDOM) au depistat mai multe ncălcări şi abateri la desfăşurarea referendumului care s-a desfăşurat duminică, 17 septembrie, n raioanele din stnga Nistrului. Potrivit unui comunicat al CHDOM, echipa mobilă de observatori a Comitetului nu a fost admisă n stnga Nistrului, iar observatorii locali ai CHDOM şi cei care au reuşit să ajungă la faţa locului au comunicat că activitatea electoratului este esenţial mai joasă dect n timpul alegerilor locale.

Grupuri de activişti umblau prin casele oamenilor, n special n Tiraspol şi Bender, cernd acestora socoteală de ce nu s-au prezentat la referendum şi ameninţndu-i că după referendum vor fi obligaţi să-şi caute refugiu n Romnia. La unele secţii de votare, agenţi n uniforme de miliţie şi civil obligau observatorii din afara secţiilor de votare să stea la distanţe mai mari de 200-250 metri. n incinta secţiilor de votare se aflau att miliţieni, ct şi agenţi ai pretinsului mgb de la Tiraspol, care, conform comunicărilor unor membri ai comisiilor electorale, decid totul, la secţiile de vot, inclusiv procentul alegătorilor care au participat la votare.

Din spusele unui colaborator de rang nalt de la mgb, care lucrează ndeaproape cu grupurile de polittehnologi veniţi din Federaţia Rusă, rezultatele aşa-numitului referendum erau deja bine conturate ncă de smbătă, iar duminică urmau să fie făcute unele modificări neesenţiale. Din spusele acestuia, n localităţile unde sunt mai mulţi observatori străini (Tiraspol, Bender, Rbniţa) va fi prezentat un procent mai mic de participare, nsă mai mare n favoarea aderării Transnistriei la Federaţia Rusă. n raioanele cu populaţie preponderent vorbitoare de limbă moldovenească va fi arătat un activism mai nalt al alegătorilor, lăsnd pnă la 5-6 procente de voturi exprimate pentru unificarea cu R. Moldova. Listele de vot au fost curăţite, excluznd din ele nume care anterior au boicotat asemenea farse electorale, chiar dacă aceştia s-au năsut şi au locuit permanent n localităţile din stnga Nistrului, se mai spune n comunicatul CHDOM.

Participanţii la referendum urmau să răspundă la 2 ntrebări: susţineţi cursul de independenţă a Transnistriei, urmată de unirea cu Rusia şi Consideraţi posibilă renunţarea la independenţa Transnistriei şi includerea ei n componenţa R. Moldova. Potrivit rezultatelor exit-poll-ului, circa 95% au votat pentru independenţă şi unirea cu Rusia. Chişinăul, organizaţiile internaţionale şi statele occidentale au declarat că nu vor recunoaşte rezultatele referendumului.

n Transnistria a avut loc referendumul privind independenţa autoproclamatei republici şi relaţiile cu Rusia şi Moldova

http://conflict.md/stiri.php?ID=1433
 
Cum s-a si asteptat referendumul nu a avut nici un final practic - Transnistria nu a devenit stat independent, Rusia s-a spalat pe maini.
Cert este ca referendumul avea alt scop - intarirea regimului Smirnov - recastigarea capitalului politic pentru viitoarea victorie electorala care ar putea deveni ultima pentru actualul sef de al Tiraspol.
 
adrenalina;148682 said:
voi incerca sa raspund eu prima, conform viziunii mele.
acest referendum s-a facut pentru a legitima inca o data aceasta Republica atat in occhii locuitorilor, cat si in ochii conducatorilor, care astfel si-au intarit pozitia in zona. prin acest rezultat asteptat de toti, dar in acelsi timp foarte categoric, conducerea Tiraspolului are asul din maneca, adica dorinta locuitorilor acelei regiuni. indiferent ca UE recunoaste sau nu acest referndum, oricum statistica exista si nu poate fi negata. Rusia isi va intari pozitia in zona si chiar prezenta este legitimata prin votul clar al populatiei.

deocamdata situatia nu se va termina. transnistria tot in aer va ramane, insa eu cred ca totul merge spre un conflict armat... organizat de cine? inca nu stiu exact, dar cred ca problema se va rezolva ca si in toate zonele separatiste si intr-un final Transnistria va trece la rusi... lucru benefic pt MD, care acum nu mai poate sa urle ca isi lasa conationalii, pt ca se pare ca ei asta isi doresc... si intoarcerea spre Ro este foarte usurata :)
cam asta este parerea mea. buna sau rea nu stiu. va astept si pe voi
Adrenalino, fara suparare.....dar cred ca ai "zbarcit-o" putin cu ceea ce ai zis....
Daca pot face o comparatie este ca si cum ai spune despre Romania ca poate sa renunte la Hargita si Covasna iar cu asta ar avea pace si liniste cu vecinii nostri unguri....
Inchipuieti...fie si pt o clipa ca in HarCov ar fi trupe unguresti si s-ar organiza un referendum... ai crede ca acel referendum ar fi corect ?
Dupa aceea.... ca ce chestie sa se uneasca Transnistria cu Rusia ? Pentru ca 30% din populatie este rusa ....sau pt ca se afla la citeva sute de km de teritoriul rusesc ?.... pai atunci ce facem cu cei 33% de moldoveni de acolo ? Ei unde sa mearga ?
 
Onisofor, eu intelg chestiunea asta, dar daca tu crezi ca mai sunt sanse ca acei oameni sa isi schimbe parerea te inseli... intreaba pe cei din MD ce parere au despre chetsiune asta. majoritatea sunt de-acrod ca de fapt acest referendum este dorinta reala a populatiei de acolo. procentul celor care nu vad asa este foarte mic... sunt atat de spalati la creier acei oameni incat sunt incurabili :D... eu inteleg ca ii vorba de sprit national, de umanism si asa mai departe... insa realitatea este alta si noi ne imbatam cu apa de ploaie crezand ca acei oameni sunt obligati sa creada ccea ce ne-au dat de inteles la 17 septembrie...
cei care au dorit sa scape de acolo au venit in MD... adica peste Nistru... exista programe de sustinere pt acel mic procent care nu vrea independenta...
asaca vorbind asa aiurea de niste procente care de fapt nu sunt reale la nivelul populatie, sincer ne imbatam cu apa de ploaie...
ca am zbarcit-o sau nu, eu vorbesc real si mai ales stiu ce cred aia de acolo de peste Nistru... ma refer nu ce scrie in ziare, chiar ce cred oamenii respectivi... si nu ii deloc imbucurator.
 
Nu cred ca are cineva dreptul sa se pronunte in numele populatiei din stanga Nistrului. Majoritatea este dezinformata, terorizata, cum poate in astfel de conditii sa se pronunte pentru ceva?
Majoritatea tinerilor de acolo invata la facultatile de aici, din Chisinau si toti sunt pentru ramanerea in componenta Moldovei.
Transnistria este o a doua Transilvanie, daca o pierdem acesta nu va fi decat un inceput al sfarsitului Natiunii Romane.
 
Back
Top