religia ca fuga de realitate

atunci cum ramane cu religiile non-teiste, ca budhismul si taoismul?

una din posibilele solutii, de altfel folosita de savanti pentru a aduce taoismul si budhismul sub semnul religiei este elementul mijlocitor al Sacrului...o fi si asta unul din multele subterfugii ale stiintei in fata unor fenomene inexplicabile...o alta explicatie, sau depasire a dilemei ar fi atitudinea fata de sine a credinciosului si dorinta acestuia de a se transforma cumva, de a se prefigura, de a-si depasi conditia...idee dupa cate stiu prezenta in orice religie...[/quote]
 
religia ca fuga de realitate, dar cine imi spune ce este realitatea ceea ce ni se pare noua , adica viata de pe pamint sau poate anume prin religie putem afla realitatea si atunci care este ea?
realitatea nu cred ca poate fi inafara religiei pentru ca omul prin esenta este religios!
Si daca regii si preotii au inventat credinta pentru a manipula si a conduce de unde au luat ei ideea de Dumnezeu? cum poti sa te gindesti la ceea ce nu cunosti?
Cum pot sa ma gindesc la cit e de genial Vitalie sau altcineva daca eu nu-l cunosc?
Omul prin religie poate tinde spre acea realitate adevarata?
cine stie poate viata noastra e un vis?
 
Realitatea este cea ce poate fi explicat n mod natural. Totul n realitate respectă nişte reguli fixe chiar dacă noi nu le ştim exact. Pe asta se bazează ştiinţa, posibilitatea de a testa ceva obţinnd acelaş rezultat. Supranaturalul este nafara ştiinţei şi nu se comporta la fel. Uni zic că este un zeu, alţii mai mulţi. Nu ai com să vezi cine are dreptate pentru că nu poţi să testezi.
Frontist said:
pentru ca omul prin esenta este religios!
Nu este adevărat. Copii care au crescut n sălbaticie, care nu ştiu să vorbească, nu sunt religioşi. Dacă ei nu au fost ndoctrinaţi de mici nu cred n zei! Deşi dacă se adună mai mulţi şi nvata să comunice o să-şi inventeze proprii zei pna o să poată să explice lumea n mod ştiinţific, cum pot oamenii acum.
Frontist said:
Si daca regii si preotii au inventat credinta pentru a manipula si a conduce de unde au luat ei ideea de Dumnezeu? cum poti sa te gindesti la ceea ce nu cunosti? Cum pot sa ma gindesc la cit e de genial Vitalie sau altcineva daca eu nu-l cunosc?
Conceptul de Dumnezeu nu a fost inventat deodată, a evoluat. Initial au fost inventate spiritele, apoi zeii, apoi un singur zeu. BINENŢELES că poţi să te gendeşti la ceva care nu există. Omul percepe realitatea prin creierul său.
 
Omul prin esenta e religios, istoria a demonstrat; comunitati izolate ale oamenilor primitivi aveau toteme si idoli, inca nu am auzit de triburi ori ginti ateiste in istorie.
Conceptul de Dumnezeu nu a fost inventat deodată, a evoluat. Initial au fost inventate spiritele, apoi zeii, apoi un singur zeu.
Nu sunt sigur. Presupun ca caracterul religiei e produsul circumstantelor si nu a evolutiei. Zi-mi cateva religii "evoluate" pana la monoteism? (excludem iudaismul, crestinismul si islamismul, ele avand radacini comune) Dar cum ramane cu religiile politeiste din China, India, cand va ajunge evolutia si la ele?
 
jimosho;93876 said:
societatea contemporana se confrunta cu o serie de probleme extrem de dure ............ a adeptilor convinsi ai vreunei religii. poate religia contribui la rezolvarea acestor probleme? are ea vreo sansa de supravietuire? sau trebuie sa cautam alte metode?

deci tu crezi ca religia este o tendinta de a evita realitatea insuportabila? Hai sa ti spun ceva> nu e chiar asa mare diferenta intre politica si religie> ambele sunt niste entitati care opereaza cu societatea: ambele se intrec in a"conduce " oamenii, in a i manipula. Una dintr ele este mai directa, alta mai ineficienta, insa scopul lor este acelasi> controlul. Un alt aspect al problemei este diferenta evidenta si totusi enigmatica(pt unii) intre religie si spiritualitate. Daca iei religia si inlaturi latura ei politica vei obtine pura spiritualitate, iar aceasta, crede ma , este o latura distincta a naturii umane.

numai bine

Demonolatry;147297 said:
Copii care au crescut n sălbaticie, care nu ştiu să vorbească, nu sunt religioşi. Dacă ei nu au fost ndoctrinaţi de mici nu cred n zei!

Stii, unul dintre imparattii imperiului germanic a facut unul dintre primele experimente socio/psihologice din lume> a luat cate un prunc din fiecare
provincie a imperiului si a ordonat doicelor sa i creasca separat si sa nu le adreseze nici un cuvant. In doi ani toti copiii au murit fara sa fi fost bolnavi. Comunicarea este ceva definitoriu pt rasa umana. Chiar daca copii despre care vorbesti au crescut in salbaticie ei au invatat totusi limbajul animalelor care i inconjoara, au invatat modalitati de comunicare altele decat sunetul. Si cu siguranta au invatzat de la salbaticie macar ceva> sa creada in libertate. Conceptul de dumnezeu este crezul oamenilor, spre deosebire de animale, exact asa cum ai mentionat, este un "rest explicativ"(cum il numeste Patapievici), o solutie a evului mediu crestin la problemele insolvabile sau(as zic eu) o dovada a incapatanarii omului de a cunoaste natura(intotdeuna incearca sa gaseasca o solutie la problemele sale, macar si una abstracta). Aceasta insa nu ti da dreptul sa afirmi ca un copil care creste in salbaticie nu are si el un crez.
 
Bad And Mad;147304 said:
comunitati izolate ale oamenilor primitivi aveau toteme si idoli, inca nu am auzit de triburi ori ginti ateiste in istorie.

Copiii nascuti in familii religioase sunt predispusi sa fie religiosi, exact cum cei nascuti in familii non-religioase sunt predispusi sa nu fie religiosi. Oamenii vor sa gaseasca respunsuri pentru ce se intampla in natura. Intai au folosit religia si apoi au descoperit stiinta. Un copil care se naste intr-o ţară ca Franta sau Suedia, este foarte probabil sa nu devina religios, asfel nu poti sa spui ca omul prin esenta este religios. Si nu uita ca doar pentru ca nu este religos nu inseamna ca este ateu (sau agnostic), poate sa creda in Dumnezeu.

Dar ce religie aveau oamenii inainte sa venereze spirite si zei. Nu se credea in nici un zeu, deci pot fi considerati atei. Unele maimute traiesc impreuna si chiar se ajuta reciproc. Eu te intreb: ce religie au maimutele?

Bad And Mad;147304 said:
Nu sunt sigur. Presupun ca caracterul religiei e produsul circumstantelor si nu a evolutiei. Zi-mi cateva religii "evoluate" pana la monoteism?

Nu cunosc asa de mult istoria religiilor, dar poti sa citresti astea: History of religions si Evolution of Religions.

Bad And Mad;147304 said:
excludem iudaismul, crestinismul si islamismul, ele avand radacini comune
De ce sa excludem astea daca ele sunt exemple clare de evolutie. Nu sunt doar astea trei. Sunt multe religii inrudite cu crestinismul. Multe dintre ele au fost distruse de Birerica numindu-le "eretice". Dar defapt si crestinismul este "eretic" fata de iudaism. Dupa care apare islamismul care vrea sa corecteze greselile din iudaism si crestinism, deci o alte "erezie" adica evolutie. Asta inseamna evolutia religiilor: religiile se schimba in timp si accepta idei de la altele sau inventeaza unele noi. Un alt exemplu ar fi transferul de zei in antichitate dupa cucereirea unui popor, sau unirea sintoismului si buddhismului in Japonia (pana au fost separate).

Apoi ar mai fi si toată istoria cu protestantii si neo-protestantii. Nici nu poti sa numeri cate astfel de confesiunei crestine sunt.

Bad And Mad;147304 said:
Dar cum ramane cu religiile politeiste din China, India, cand va ajunge evolutia si la ele?

Evolutia a ajuns la ele. Crezi ca ele s-au format dintr-o data? Doar pentru ca oamenii au evoluat in mamute asta nu inseamna ca au disparut maimutele. Exact asa este cu religiile politeiste sau animistice din Asia si Africa. Un exemplu ar mai fi crestinii care nu au acceptat calendarul nou si traiesc separat.

Bineinteles nu sunt expert in religie deci pot sa gresesc in unele lucruri. :)
 
Spencer;147374 said:
Stii, unul dintre imparattii imperiului germanic a facut unul dintre primele experimente socio/psihologice din lume> a luat cate un prunc din fiecare
provincie a imperiului si a ordonat doicelor sa i creasca separat si sa nu le adreseze nici un cuvant. In doi ani toti copiii au murit fara sa fi fost bolnavi.

Legendele astea circula din carte in carte ca si stirea cu baba din covor furata. Nu stiti stirea? Finalul fiecarui buletin de stiri se incheie de obicei cu o stire trasnita. Asta-i invata pe jurnalisti. Exista o stire inventata care face ocolul lumii si apare in fiecare an prin tarile prapadite ca Moldova. Acum doi ani Deca Press a avut o stire despre o baba care a murit in Ucraina si pentru ca fiii nu aveau bani sa o aduca in Moldova legal (documente de la Min Ext, ambasada, sicriu de zinc etc.), au invelit-o intr-un covor, au pus-o pe masina si au incercat sa treaca frontiera. La o oprire la o cafenea, pe drum, cineva le-a furat covorul :)

Stirea isi schimba locul (Peru/Argentina, India/Nepal etc).

La fel si cu "unii imparati"... Era in voga cautarea limbii naturale prin sec. XVIII-XIX. Atunci au aprut in stiinta europeana tot felul de legende despre imparati care izolau copiii ca sa afle ce limba vor vorbi. Mai toate experimentele se incheiau cu copilasii vorbind ebraica (fie pentru ca era considerata cea mai veche limba, fie pentru ca autorii legendelor aveau teoriiile lor...)

Mi-i interesant de ce copii de data asta au murit la doi ani. Si m-ar interesa si sursa si numele imparatului german (daca e vorba de al II-lea reich atunci e vorba sau de Wilhelm sau de Friedrich :))

Cat despre aceasta discutie, fiecare vine cu perspectiva care i se pare mai relevanta si sunt de-acord cu toti, mai ales cu userul care a declarat ca intrebarea n-are sens, ceea ce e mereu pe cat de inutil pe atat de valabil...

Ca fuga de realitate (mai ales daca prin asta se are in vedere problemele) alcoolul bate orice religie. Daca mai adaugam sexul, cafeaua, mancarea, fobiile, filiile, moda, televizorul, lecturile, visele, jocurile de calculator, misticismul, ong-urile, drepturile omului, colectia de timbre, pisica, locul de munca, examenele, cumatriile si nuntile si multe, multe altele, care toate pot fi privite ca fuga de realitate, atunci ma intreb, oare realitatea nu e o fuga de realitate?

PS. Am uitat sa mentionez flautul... ;)
 
Si randunelele au plecat si bla bla bla si bla bla bla... uite, ca tot nu aveam ce sa fac zilele trecute... aveam ban pe forum, am luat si am cautat cartea in care am citit ... acu juma de an chestia cu experiemntul lui Frederic al doilea ;] .
cursul de sociologie al UB said:
Probleme etice nu pot sa nu si puna si cei care au experimentat diverse tehnici de schimbare a comportamentelor. Psihochirurgia, terapia comportamentala, deprivarea sensoriala se intorc impotriva omului. Probabil ca cel mai vechi caz de incalcare a normelor morale intr un experiment cu continut psihosociologic ramane experimentul facut din porunca imparatului Frederic al II lea(1194-1250). Manat de curiozitatea de a afla ce limba(ebraica, greaca, latina, araba sau limba parintilor) vor vorbi copiii cand vor fi mari, daca de la nastere nu vor auzi nici un cuvant pronuntat, acesta a luat cate un nou-nascut din cele 18 regiuni ale Imperiului Germanic si a ordonat doicilor sa i ingrijeasca fara a le adresa insa vre un cuvant. Curiozitatea dementa a imparatului nu a putut fi satisfacuta pentru ca, inainte de a implini 2 ani, toti copiii supusi experimentului au murit, fara a fi atinsi de vre o boala incurabila. Carenta afectiva, izolarea sociala, mai ales la varstele timpurii produc intotdeauna tulburari psihice irversibile. Omul nu devine om decat in contactul lui direct cu semenii sai si cu cultura.

extras din "Metodologia cercetarii sociologice. Metode cantitative si calitative" Editura Economica, Editia a doua, autor Septimiu Chelcea, profesor la facultatea de Sociologie a UB, doctor in filozofie, vicepresedinte al Asociatiei Romane de Sociologie, membru fondator al Institutului Social Roman :) . Ah da, am uitat > pagina nr 429, primul alineat.

E randul tau > de unde ai citit faza cu baba.... ca eu nu am auzit de asa ceva :( .

Eu nu am inteles ce ai vrut sa zici cu asta.. poate ca te refereai la faptul ca nu poti cunoaste obiectiv realitatea, ci doar din "impresia" pe care aceasta o lasa in istorie.... nu stiu...
 
Back
Top