Rezultatele ultimului sondaj

noogen

New Member
Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova cu ce partid sau alianta ati vota?

Partidul Comunistilor - 50%
Partidul Popular Creştin Democrat 14 %,
Partidul Democrat - 11 %
Partidul Alianţa Moldova Noastră - 8 %,
Partidul Social Democrat - 6,5 %
Partidul Social Liberal - 6%
 
care ii esantionul? marja de eroare a sondajului? cand a fost realizat? de cine?

sau vrei sa inghitim procentul asta pe care comunistii nu l-au obtinut nici la alegerile din 2004?
 
Sondajul a fost efectuat n perioada 05 – 17 noiembrie 2006, pe un eşantion de 1150 persoane din 85 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova (cu excepţia regiunii transnistrene), eroarea maximă de eşantionare fiind de 2.9%.

Sondajul a fost realizat de catre Centrul de Sociologie a Comunităţilor şi Studii de Gen la Comanda Institutului de Politici Publice (IPP)

http://www.ipp.md
 
daca e adevarat sondaju...imi pare rau pt MD dar nu ii vad un viitor prea stralucit...si asa nu i-l vad stralucit dar daca o sa conduca tot comunistii tara o sa fie MD depasita si de Albania...ah...deja cred ca albanezii au depasit moldovenii la economie daca nu ma insel...
 
Imi pare destul de fireasca optiunea basarabenilor. Dupa 11 de ani de guvernare falimentara a dreptei e si firesc ca populatie sa nu aiba incredere in aceasta. Cu ce se asociaza "democratii" omului simplu? Cu pensii mici platite odata la jumatate de an, restante la salarii, deconectari de gaz si electricitate, haos si samovolnicie.
Problema nu este populatia ci imaginea opozitiei. S-a creat imaginea ca in afara de a fura si flutura tricoloru in piata opozitia nu este capabila sa faca nimic constructiv.
La putere va putea veni doar acea elita care va demonstra ca are "capul rece si inima fierbinte" demonstrand ca nu este ceea ce au fost guvernele mafiote din 1990-2001.

Ma bucura faptul ca PPCD continua sa creasca in sondaje, sper pana in 2009 ca acesta sa fie capabil sa inlocuiasca PCRM-ul.
 
:))))) Mai oameni buni, voi chiar credeti sondajele astea? Zilele trecute Mircea Geoana a recunoscut ca pe vremea cand era PSD-ul la putere, sondajele erau trucate astfel incat PNL-ul si PD-ul sa nu depaseasca 10% fiecare. PSD-ul e mielushel pe langa PCRM.
 
da' IPP se zice ca e organizatie non-guvernamentala, independenta, non-profit etc. vezi la ei pe site...
 
dan123;156773 said:
:))))) Mai oameni buni, voi chiar credeti sondajele astea? Zilele trecute Mircea Geoana a recunoscut ca pe vremea cand era PSD-ul la putere, sondajele erau trucate astfel incat PNL-ul si PD-ul sa nu depaseasca 10% fiecare. PSD-ul e mielushel pe langa PCRM.

Cu totii cunoastem realitatea si fara sondaje, unii doar se incapatineaza sa nu recunoasca realitatea. Asta e.
 
In primul rand vreau sa va aduc vestea ca astazi s-au organizat mai multe conferinte pe tema Basarabiei, la care au participat personalitati politice si culturale (printre care si Acad. Florin Constantiniu). Sunt placut impresionat de reactia societatii civile catre aceasta zi de importanta nationala.

Din punct de vedere sociologic este imposibil sa ai marja de eroare 2% pentru un sondaj nationa...poate 10-15%!

Militant are dreptate, daca in Rep. Moldova opozitia si-a facut de cap 11 ani (macar n-au incercat sa va distruga identitatea..e un plus), la noi se vede ce interes primeaza:

1. Politicienii nu sunt interesati de gasirea celor mai buni oamei care sa conduca diversele institutii ci de impartirea ciolanului.
2. Stabilitatea politica nu primeaza in prezent ci lupta primitiva intre un marinar care incerca sa-si consolideze pozitia si o carpa liberala care tine cu dintii de post!(probabil incurajat de securistul Patriciu...ca-s multe interese petroliere in joc).

Acestea intr-o tara romaneasca (precum Rep. Moldova) care are pretentia de a intra in UE intr-o saptamana, astfel la ce sa ne asteptam de la politicienii moldoveni?!
 
Procentele date sunt obtinute dupa ce e scos din calcul numarul celor care "nu vor sa raspunda" si "nu stiu cu cine ar vota". Acesta e un procedeu de manipulare a cifrelor, pentru ca "nu stiu cu cine voi vota" nu inseamna delco "voi vota ca ceilalti".

De fapt a castigat neincrederea in clasa politica.
 
Restul contengentului reprezinta fie cei care nu vor vota fie cei care nu s-au decis, adik, constitue un camp care trebuie exploatat de catre toate partidele. Iata de ce critica fata de comunistii este ineficienta: scaderea reitengului opozitiei nu inseamna deloc cresterea cresterea automata a reitingului opozitiei. Strategia mesajului "anticomunist" al opozitiei a fost de la bun inceput falimentar, iata de ce a pierdut alegerile din 2005.
Populatia are incredere in persoanele care pot asigura o protectie sociala si stabilitate, nu in cei care evoca istoria si citesc poezii in piata.
Din pacate clasa politica duce lipsa de tehnocrati (dar poate exista, dar sunt inca necunoscuti) iata de unde vine pasivitatea oamenilor.
In plus sa nu uitam ca acesta este un specific al democratiei liberale - continua neincredere si lupta intre elite si masa.
 
Andolino;156763 said:
E destul de realist sondajul dupa parerea mea ... intr-o tara in care domneste prostia.

Nu e vorba de prostie, ci de mentalitate. De ceea ce intelegea Huntington prin ciocnirea civilizatiilor. Compara tu chiar in Romania populatia din zonele care au apartinut inainte de 1918 habsburgilor cu "restul tarii". Nu uita ca fortele de dreapta au obtinut mereu cele mal multe voturi in Ardeal, Banat, Crisana, Maramures, Bucovina si ... Bucuresti. ;)
Daca Romania ar fi fost alcatuita doar din spatiul extracarpatic, am fi avut la Putere din 1989 incoace numai partidele lui Iliescu.
 
vasile80;156826 said:
Nu e vorba de prostie, ci de mentalitate. De ceea ce intelegea Huntington prin ciocnirea civilizatiilor. Compara tu chiar in Romania populatia din zonele care au apartinut inainte de 1918 habsburgilor cu "restul tarii". Nu uita ca fortele de dreapta au obtinut mereu cele mal multe voturi in Ardeal, Banat, Crisana, Maramures, Bucovina si ... Bucuresti. ;)
Daca Romania ar fi fost alcatuita doar din spatiul extracarpatic, am fi avut la Putere din 1989 incoace numai partidele lui Iliescu.

sau ramanea ceasca pana murea de batranete ca si revolutia din spatiul intracarpatic a pornit (timisoara) :))
 
Sa nu uitam totusi ca cei mai multi luptatori anticomunisti nu au fost din ardeal ci din exeriorul arcului carpatic. Bunicul meu a stat ascuns 2 ani ca sa nu i se ia pamantul, strabunicul meu a stat cativa ani in puscarie pentru convingerile sale politice, si mii de oameni au murit in revolte anticomuniste despre care n-au stiut cei din restul tarii, sau mai bine spus din ardeal. (un sat vecin cu satul din care e bunicul meu s-a revoltat impotriva comunismului prin anii '60 si intr-o singura zi au fost mitraliati 40 de oameni, si sunt alte sute de exemple ca asta si nimeni nu vorbeste despre ele). Asa ca mai lasati-ma cu superioritatea mentalitatii ardelenesti, ardelenii au stat slugi la unguri sute de ani pana sa-i scoata de sub ocupatie muntenii si moldovenii.
 
dan123;156939 said:
Sa nu uitam totusi ca cei mai multi luptatori anticomunisti nu au fost din ardeal ci din exeriorul arcului carpatic. Bunicul meu a stat ascuns 2 ani ca sa nu i se ia pamantul, strabunicul meu a stat cativa ani in puscarie pentru convingerile sale politice, si mii de oameni au murit in revolte anticomuniste despre care n-au stiut cei din restul tarii, sau mai bine spus din ardeal. (un sat vecin cu satul din care e bunicul meu s-a revoltat impotriva comunismului prin anii '60 si intr-o singura zi au fost mitraliati 40 de oameni, si sunt alte sute de exemple ca asta si nimeni nu vorbeste despre ele).
Instaurarea comunismului a fost insotita de revolte peste tot in Romania. De exemplu primele rascoale taranesti masive au avut loc in vara anului 1949 in judetele Arad si Bihor ( http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/ioanitoiu/rrevolte/default.asp.htm ); miscari de partizani au existat pe ambele versante ale Carpatilor ( http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/ioanitoiu/rmunti/default.asp.htm ).
Asa ca mai lasati-ma cu superioritatea mentalitatii ardelenesti, ardelenii au stat slugi la unguri sute de ani pana sa-i scoata de sub ocupatie muntenii si moldovenii.
...sa nu ne intindem. A fost un efort comun.
 
de asta nu o se ne unim niciodata... datorita mentalitatii tipic romanesti prezentata de Dan 123... bravo baiete, ai pus punctul pe i....
 
nu ma enerva si tu Adrenalina, antiromani sunt ardelenii care se cred buricul pamantului. Au stat sute de ani slugi iar acum pretind ca ei sunt cei mai destepti, cei mai culti, cei mai harnici si cei mai bogati romani. Eu nu pretind ca moldovenii sau muntenii sau oltenii ar fi mai destepti insa m-am saturat de arogantza asta a unor ardeleni care au impresia ca sunt saraci din cauza moldovenilor.

PS In Ardeal m-am inteles intotdeauna mai bine cu ungurii decat cu romanii.
PS2 As fi preferat ca in al II-lea razboi mondial sa fi pierdut Ardealul si sa fi pastrat Basarabia.
 
dan123;157001 said:
... antiromani sunt ardelenii care se cred buricul pamantului. Au stat sute de ani slugi iar acum pretind ca ei sunt cei mai destepti, cei mai culti, cei mai harnici si cei mai bogati romani.
Dane, imi pare rau, dar ai sarit calul. Este foarte adevarat ca unii romni ardeleni se cred superiori regatenilor, fara a realiza ca singurul lor merit este acela de a se fi nascut intr-o regiune cu puternice influente occidentale. Am observat asta mai ales la banateni.
Dar ei au dreptate atunci cand spun ca dau mai mult decat primesc, din cauza saraciei din alte zone ale tarii. Si as vrea sa-ti mai amintesc de contributia imensa pe care au adus-o ardelenii la formarea constiintei nationale romnesti, desi un fenomen precum Scoala Ardeleana ar fi fost de neconceput sa apara in Basarabia ocupata de rusi. Daca e sa fim drepti, am fost cu totii "slugi", in anumite perioade ale istoriei, dar conteaza mult calitatea "stapanului" ...
 
ei vezi, si tu gresesti aici, ardelenii nu dau mai mult decat primesc. Exact despre atitudinea asta vorbesc eu aici, despre impresia ca in Ardeal se produce mult mai mult decat in restul tarii, impresie complet gresita, indicatorii economici nu sunt asa de straluciti in Ardeal, iar judetele Harghita, Covasna si Mures sunt mai sarace decat majoritatea judetelor Moldovei(toate cu exceptia Vasluiului). Poate nu stiati dar ca dezvoltare economica pe locul 2 dupa Bucuresti e Iasiul si nu Clujul sau Timisoara. Cat despre clujeni, nu i-am auzit sa se planga in ultimii 2 ani(de cand a venit Alianta la putere) ca primesc mai multi bani decat s-ar cuveni.

Despre cultura cred ca nici nu merita sa discutam, nu e nevoie sa inventariem oamenii de cultura ai tarii ca sa observam ca majoritatea covarsitoare sunt din Moldova sau Muntenia.

Oricum per ansamblu, nu pricep de unde a venit mandria de a fi ardelean, tot ce e frumos in Ardeal e construit de ocupatiile straine sau de etnicii germani.
 
Back
Top