Romania mai ofera o sansa Republicii Moldova de a avea propria energie atomica

Basarab1

New Member
Romania mai ofera o sansa Republicii Moldova de a avea propria energie atomica

9 octombrie 2006
Versiune pentru tipar



Ministerul Economiei si Comertului din Romania anunta, la finele saptamanii trecute, ca lucrarile de constructie la unitatile 3 si 4 ale Centralei nucleare de la Cernavoda vor incepe simultan la inceputul anului viitor cu o serie de lucrari pregatitoare ale amenajarilor existente. Costul estimativ al lucrarilor se ridica la 15 mil. USD. Astfel, tinand cont de invitatiile anterioare ale Bucurestiului de a participa in proiectul Cernavoda, Chisinaul are acum o sansa reala de a-si rezolva pe termen lung o parte din problemele energetice. Pentru aceasta e nevoie, insa, de vointa politica si initierea cat mai urgenta a unor negocieri bilaterale in acest sens. Mai ales ca elita politica romaneasca, se pare, manifesta la moment deschidere pentru aprofundarea relatiilor bilaterale, inclusiv in sectorul energetic. "Nu vom permite vreodata ca Moldova sa fie santajata energetic", declara la Chisinau in ianuarie 2005 presedintele Romaniei, Traian Basescu.
Totodata, in declaratia comuna semnata atunci de Vladimir Voronin si Traian Basescu, se spune: "Avand in vedere perspectivele semnarii Tratatului privind Comunitatea Energiei in Europa de Sud-Est, Romania si R. Moldova vor intensifica cooperarea bilaterala si sustinerea reciproca in vederea realizarii obiectivelor acestuia. Vor identifica noi forme de colaborare in domeniu pentru asigurarea si diversificarea surselor energetice ale ambelor state".

Totusi, de ce ar trebui R. Moldova sa examineze cu seriozitate perspectivele oferite de centrala de la Cernavoda?! In primul rand, intrand in acest proiect, Chisinaul va obtine propria energie atomica si va reduce semnificativ dependenta externa si posibilele santaje energetice care, de cele mai dese ori, vin dinspre Rusia. In randul doi, R. Moldova va obtine acces liber pe piata energetica a Uniunii Europene. Or, atunci cand vor fi date in exploatare unitatile 3 si 4 ale centralei atomice, Romania va fi deja membra cu drepturi depline a UE, iar multe din preturi, inclusiv cele energetice, vor fi ajustate la piata comuna. In acest caz, RM ar putea obtine beneficii importante din comertul cu energie pe piata unica europeana.

Expertii locali sustin ca, in cazul in care Chisinaul R. Moldova va solicita si va obtine participarea in proiectul Cernavoda, va putea vinde pe piata UE cantitatea de energie ce-i va reveni. Or, preturile pe piata energetica europeana sunt destul de bune si le depasesc cu mult pe cele de pe piata interna, dar si pe cele de pe piata estica - Ucraina si Rusia. Cu banii obtinuti din comertul cu energie pe piata europeana, R. Moldova va avea posibilitatea sa cumpere destula energie ieftina din est pentru a-si acoperi propriile necesitati. Prin urmare, vor disparea eventualele pericole de santaj energetic, deoarece Chisinaul va dispune deja de propria energie.

In ultimul timp s-au intensificat discutiile privind perspectivele "atomice" ale R. Moldova. Presedintele ASM Gheorghe Duca declara recent ca cea mai buna solutie pentru asigurarea securitatii energetice a RM ar fi producerea de energie atomica. Academicianul precizeaza ca, in cazul in care nu dispunem de resurse financiare suficiente pentru a construi o centrala atomica, putem coopera in acest domeniu cu Romania, care are capacitati libere si e in cautarea investitorilor pentru construirea reactoarelor 3 si 4.

Primul proiect ce presupune constructia unei centrale ar putea fi trecut cu vederea, tinand cont de volumul minim al investitiilor, de 1 miliard USD. Deci, colaborarea cu Romania este in prezent singura sansa a RM de a avea propria energie atomica. In invitatiile anterioare de participare la proiectul Cernavoda, Bucurestiul a acceptat ca, in cazul in care nu dispune de suficiente surse financiare, Moldova sa contribuie cu forta de munca si specialisti. Costul estimativ al proiectului de construire a unitatilor 3 si 4 ale Centralei de la Cernavoda este de circa 2 mlrd. euro, potrivit Ministerului Economiei si Comertului de la Bucuresti.

Daca se va misca rapid, RM va putea contribui la constructia celor doua unitati incepand cu anul viitor. Asta deoarece finalizarea celor doua reactoare necesita o serie de lucrari pregatitoare ale amenajarilor existente, ce presupun lucrari de inginerie si proiectare, de constructii-montaj (reparatii si intretinere la constructiile existente), de pregatire pentru managementul finalizarii investitiei (definitivarea listei de echipamente cu ciclu lung de fabricatie, care trebuie comandate in avans) si procurarea de componente si echipamente specifice cu ciclu lung de fabricatie.

Participarea in prima etapa ar putea fi favorabila Chisinaului, care ar putea contribui cu forta de munca. La etapele urmatoare vor urma lucrari mult mai complexe, pentru executarea carora vor fi invitate companii specializate. In prezent, R. Moldova isi asigura doar 30% din necesarul intern de energie electrica, restul fiind importat din Ucraina.

In trimestrul doi curent, R. Moldova a importat din Ucraina energie electrica in valoare de 17,08 mil. USD sau 683,16 mil. kWh, in crestere de 2,2 ori si, respectiv, de 2,3 ori fata de perioada similara a anului trecut.
 
2 miliarde de dolari-ar fi de ajuns ca r.m. sa cumpere energie cam vreo 500 ani
Nu cred c-ar trebuit de construit noi reactare,si de cheltuit uraniul.
cineva zicea ca uraniul este cadoul facut de dumnezeu omenirii ,iar noi il cheltuim pe bombe si reactoare atomice.
 
Vesticii din UE se rup in 4 doar doar sa skada rata energiei atomice , si RM se apuca de facut investitii pe termen de jumatate de mileniu in centrale nucleare ... Tipic :)
 
Umbreon;151077 said:
Vesticii din UE se rup in 4 doar doar sa skada rata energiei atomice , si RM se apuca de facut investitii pe termen de jumatate de mileniu in centrale nucleare ... Tipic :)

Vestul nu e santajat de Rusia asa cum este santajata Moldova.
 
vasile80;151082 said:
Vestul nu e santajat de Rusia asa cum este santajata Moldova.

Ba, din pacate, e:

http://www.physicstoday.org/vol-59/iss-2/p19.html

"Some two dozen power plants are scheduled to be built or refurbished during the next five years in Canada, China, several European Union countries , India, Iran, Pakistan, Russia, and South Africa. In the US and the UK, governmental preparations are under way that may lead to 15 new reactor orders by 2007.
...
The new interest in civilian nuclear energy results from some heavy lobbying by groups involved in building reactors, says Edwin Lyman of the Union of Concerned Scientists, and from attempts to reduce carbon-dioxide emissions. EU Energy Commissioner Andris Piebalgs adds that there are also increasing concerns about energy security, particularly in light of the recent disruption of Russian gas supplies in Europe." (februarie 2006)
 
Ce tot aberati voi pe aici ?!?!? care Vest ? Franta ? Anglia ? sau poate va referiti la Germania careia ii convine situatia actuala privind gazele rusesti !
In Europa toata lumea elaboreaza tot felul de planuri pentru a reduce dependenta de Rusia, un exemplu de invidiat ar fi Franta care are vreo 60 de centrale nucleare ! Daca vreti sa platiti rusilor bani pe gaze si sa fiti santajabili oricand nu aveti de cat, noi gandim altfel !

Ps: Nu GreenPeace face politica UE ... asa ca, atunci cand vedeti 200 de hipioti cu pancarde "NO TO NUCLEAR POWER" acestia nu reprezinta forta de decizie din cadrul UE !
 
Reactoarele nucleare sunt o sursa ieftina de energie. Nu stiu daca aplicabil pentru MD. Cred ca GreenPeace greseste daca nu sunt de acord cu reactoarele nucleare. Mai bine sa poluam cu petrol, CO2, si alte toxine produse din arderea de carburant, nu? In afara de hidrogen, energie solara si eoeliana (sper ca n-am gresit la scris), energia nuclera e cea mai curata. Unica problema ramane gestionarea deseurilor, pe care multi n-o fac chiar bine. Iar odata ce in moldova exista o "groapa de gunoi " pentru deseuri nucleare suntem cam obisnuiti, nu? :))
 
Reactoarele nucleare au un termen de folosinta limitat (vreo 30 ani) ,sint foarte scumpe si periculoase pentru omenire . In plus ele "cheltuiesc" uraniul.
Eu cred ca energia obtinuta de la reactorele atomice de acum ,nu este o solutie
pentru asigurarea securitati energetice.
 
E deajuns o explozie si s-a dus Neamul Romanesc. E si risc e si castig...
Eu personal nu as prefera sa risc in felul asta
 
Militant sint deacord cu tine ,mai ales ca explozia ar putea fi provocata de inamici. Cum spune bunica-mea : ducase-n pustiu !
 
militant;151299 said:
E deajuns o explozie si s-a dus Neamul Romanesc. E si risc e si castig...
Eu personal nu as prefera sa risc in felul asta

Pe glob sunt 441 de reactoare active si inca 27 in constructie.Cand a fost ultima data cand ai auzit sa explodeze un reactor nuclear ??
 
m_c_B;151297 said:
Reactoarele nucleare au un termen de folosinta limitat (vreo 30 ani) ,sint foarte scumpe si periculoase pentru omenire . In plus ele "cheltuiesc" uraniul.
Eu cred ca energia obtinuta de la reactorele atomice de acum ,nu este o solutie
pentru asigurarea securitati energetice.

No offence dar e mai mare probabilitatea sa se duca neamul romanesc din cauza poluarii cu hidrocarburi. Si nu doar neamul romanesc. Reactoarele nucleare nu explodeaza asa cum ai impresia. Au fost cateva accidente, din care Cernobal e cel mai cunoscut. Dar acele reactoare au fost construite in graba si dupa stilul "merge si asa". Ai auzit de macar un accident la reactoarele de ultima generatie? Eu nu. Mai ales ca in vreo 10 de ani vor fi noile reactoare cu fisiune nucleara care nu sunt periculoase.

Nu stiu daca pentru R.M. e un castig reactorul nuclear, dar in general e mult mai curat, sigur si ieftin decat petrolul sau carbunele.

m_c_b, despre care inamic vorbesti tu?:) Nu stiam ca avem si alti inamici in afara de hoti si coruptie.
 
Moldova nu poate construi hidrocentrale mari, intrucat nu are acces la nici un fluviu, nu poate construi centrale eoliene pentru ca nici vant nu e suficient, asa ca mai raman numai centralele nucleare(alea din Romania pt ca si pentru o centrala nucleara e nevoie de un fluviu pentru racire). Moldova n-o sa stranga in veci 2 miliarde de dolari (bugetul Moldovei pe un an e mai mic de 2 miliarde de $), asa ca Moldova va importa in continuare energie de la ucraineni si de la rusi.

P.S. N-a explodat nici un reactor nuclear pana acum, ala de la Cernobal s-a topit si a scapat combustibilul (care apropos nu era uraniu) si din cauza asta a fost iradiata o zona asa mare. Daca exploda ar fi rezultat un nivel de radiatii echivalent cu Hiroshima sau Nagasaki, iar in orasele astea doua inca mai locuiesc oameni, spre deosebire de zona Cernobal.

P.P.S. Termenul (in engleza) pentru topirea unui reactor este de "nuclear meltdown", poate ati auzit de el.

P.P.P.S. Reactoarele din Romania sunt construite de canadieni si nu de rusi, folosind uraniu saracit si nu imbogatit(asa cum folosesc alea rusesti).
 
Back
Top